Дарина Григорова: САЩ и Русия ще се разберат, ЕС губи от военната кампания в Украйна

Дарина Григорова: САЩ и Русия ще се разберат, ЕС губи от военната кампания в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Украинската провокация с ракетата постигна обратен ефект. Киев загуби от този инцидент. Това каза в интервю за БНР проф. Дарина Григорова, преподавател по руска история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Щатите и ръководството на НАТО не откликнаха. Проксито не може да решава какво да се случва на бойното поле", добави тя. "За първи път официално българско оръжие ще убива руснаци и украинци. Мислите ли, че това ще бъде забравено? Пример с Унгария – отказват да обучават украинци, отказват да дават оръжие, отказват да се включат в санкциите срещу Русия. Държава, която е член на НАТО, но има достойнство, а при нас наблюдаваме слугите, които не поемат отговорност", категорична е Дарина Григорова.

"Киев не прави реална политика, а политически акционизъм. Това е пиар кампания, която разчита на краткотраен медиен ефект", подчерта тя и сравни политическия стил на Украйна със заливането с черна боя на шедьовър на Густав Климт от екоактивисти.

"Русия разчита на това, което се случва на земята, а не във виртуалното пространство. Байдън, колкото и да е привично разсеян, в случая с украинската провокация беше категоричен", посочи проф. Григорова.

Тя попита "защо, след като се изсипват толкова оръжия в Украйна, на Зеленски не му стига и иска официална намеса на НАТО".

"Той иска вече и военна сила, жива, а това няма да го получи. Няма кой да воюва за Украйна. Екзалтираните атлантици не го разбират. Киевският режим също – там има момент на умопомрачение, но това е реалността", коментира Дарина Григорова.

Според нея отказът на НАТО да се включи е много симптоматичен. Щатите и Русия ще се разберат, но ЕС губи от тази военна кампания и от активното си участие в нея, това ще съсипе Европа финансово и не само, коментира проф. Григорова в предаването "Политически НЕкоректно".

"Това са двете най-мощни ядрени свръхдържави. Те ще решат какво ще се случи. За съжаление, ЕС също е някакво голямо прокси. Украйна е малкото прокси, ЕС е голямото прокси, идеологическото острие на демократите в САЩ", коментира Дарина Григорова.

"Първите звънчета са в Одеса, но няма да са последните", каза още преподавателят за обстановката и настроенията в Украйна на прага на зимата.

"В Одеса вече има протести заради липсата на ток, но протестите не са срещу злокобния Путин, а срещу киевските власти. И този тип протести ще нарастват, защото Русия методично унищожава енергоструктурата на Украйна, въпреки приказките в медиите, че няма снаряди или ракети. Тоест тилът, украинският, вече е под въпрос."

По темата с оттеглянето от Херсон Дарина Григорова заяви, че това е по-скоро политическо решение, отколкото военно. "Когато една армия отстъпва, тя е уязвима. Украинците, не посмяха да нападнат руснаците в този момент, когато са най-уязвими. Руснаците отдавна евакуираха хората, дори паметниците си. Но те ги евакуират, за да се върнат. (…) Херсон беше отстъпен, а не отвоюван."

Военните действия включват и тактически отстъпления. Реакцията на тези, които са по-близо до войната – в Донбас, беше по-сдържана и реалистична, далеч от ура-патриотичната истерия в Москва, отбеляза проф. Григорова във връзка с критиките срещу решението Русия да се изтегли от Херсон. 

"Имперски възторжените идеолози в Москва нямат силиците да обърнат общественото мнение. Руснаците имат опит с войните и сега си го припомнят постепенно. Русия не действа бързо, но тя няма да се откаже нито от Донбас, нито от демилитаризацията и денацификацията на Украйна. (…) Зимата ще последва военна реакция чрез контранастъпление. Битката ще се реши в Донбас."

Границата 1997 г. за НАТО остава в сила и тя ще бъде спазена. Това е една от целите на военната операция, посочи Дарина Григорова.

Патологичната русофобия прилича на антисемитизма – това е същата форма на заклеймяване, но категориите са различни. Сегашната русофобия е странна и тъжна деградация, категорична е тя: "Това е твърде жалко за съвременна Европа. Това е варваризация."

Според Григорова обаче в България това не е трайно явление: "То е превзело медиите, които в по-голямата си част са радиоточки, но то няма ефекта, който иска да постигне. Обречено е. България има специални отношения с Русия."

Относно решението на парламента да се предостави военна помощ на Украйна и какво мнозинство представляват гласувалите за това депутати на фона на масовите нагласи срещу изпращането на оръжие проф. Дарина Григорова изтъкна: "За първи път официално българско оръжие ще убива руснаци и украинци. Мислите ли, че това ще бъде забравено? Пример с Унгария – отказват да обучават украинци, отказват да дават оръжие, отказват да се включат в санкциите срещу Русия. Държава, която е член на НАТО, но има достойнство, а при нас наблюдаваме слугите, които не поемат отговорност."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл

Източник: БНР

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • двама се карат, третия печели

  19 Ное 2022 14:23ч.

  с удоволствие гледаме как ес губи. крайно време е на тая простащина, на която всеки български тарикат подражава да и се удари секирата; сащ обаче няма да пожали и англия; пълен вътрешен конфликт на фракциите на дд; и това се вижда по борбата за кокала в България; кики, баце и буратино ще се избият-ами да действат, до кръв, че да се отървем;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крум

  19 Ное 2022 14:34ч.

  Да, Дарина, абсолютно си права, но твоят глас за сегашните продажни бълг. политици е глас в пустиня. Кога се роди и биде отгледана тази сган. Русия и САЩ сигурно ще се разберат, но къде ще бъдем ние СЛЕД ТОВА. Стара Европа ще си гледа собствените интереси а ние ще си останем още по далечна периферия с новата надежда падишаха да помага. Ганчовци, надминахте Алеко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За падишаха - Източна Румелия, за руския цар - Мизия

  19 Ное 2022 15:31ч.

  Коридор към Сърбия с потенциал за излаз на Адриатика през Черна гора. София не я знам къде ще се окаже. Може и във Велика Албания да се падне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Ное 2022 16:38ч.

  Ееех рубладжийски гвежди надежди. Тя Матушката ти окопи копа в Крим на него какво му се приискало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти къде ще живееш тогава?

  20 Ное 2022 13:20ч.

  Ще се пребоядисаш на върл русофил и ще си чиновник някъде. Много добре познавам глистите като теб. Ако беше преди 10 ноември, щеше да си комсомолски секретар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още един неходил войник...

  22 Ное 2022 12:37ч.

  Окопи се копат за да се намира на работа аскерът, когато няма ясно изразено настъпление или отстъпление. Ама като не ги разбирате тези работи - защо се набутвате???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Ное 2022 14:41ч.

  "Всяко зло - за добро" са казали старите... имай вяра! 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:29ч.

  Повдигнатите въпроси са много, но в писмен вид поне да щриховаме няколко важни аспекта. Изглежда Григорова защитава мнение, че последиците за ЕС ще са предимно и изключително финансови. За разлика от нея вече вероятно видяхте мнението на Чуков, че таймерът на разпада на ЕС е пуснат и нищо не може да го спре. Аргументи има и в двете посоки, обемисто е и не е тук мястото за напоителни писмени обяснения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС явно беше угояван от англоезичниците като зимнина

  19 Ное 2022 15:35ч.

  Както изглежда, дошло е времето за ножа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:35ч.

  Няма ад се аргументирам за ЕС! Към днешна дата голямото неизвестно е ОТАН. Григорова твърди, че заявената руска цел - ОТАН да се върне в положението си от 1997 ще бъде постигната. Това е смело твърдение, твърде смело, но категорично не е невъзможно. И тук не става дума да мерим видове въоръжения и бройки, респективно служители под пагон и бвп. Числовото преимущество на ОТАН към Русия е минимум цял порядък, а в парите дори 2 порядъка, но само хартиени, защото онези хубави хора обикновено забравят за дълговете си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ напуска ОТАН и извежда от т.нар. "Европа" всички сили и средства

  19 Ное 2022 15:40ч.

  Воала, ОТАН се връща към статус насценди. В границите от преди 1949 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • омбре

  19 Ное 2022 16:11ч.

  И не само това, Източна Енропа остава без оръжия и военни специалисти. Фронтовете в Украйна изсмукват и утилизират всичко. Това няма как да се компенсира от Запада. Няма ли оръжия и обучени специалисти, на всеки, който е извън тая схема, после ще му е лесно да ни завладее и управлява безропотно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние бяхме кастрирани във военнно отношение още с влизането в ОТАН

  20 Ное 2022 13:21ч.

  И преди сегашната война бяхме с изути гащи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:39ч.

  Друго трябва да привлечем на вниманието си! Помните ли, че саксите учредиха един нов военен съюз, който отнове бе кръстен "отбранителен". Много кротки и любвеобилни са тез хора, да знаете! Да, за АУКУС говоря. Има един въпрос, който не ми дава мира! Аз знам, че те са му намерили някакво обяснение и доказателства към него, но на мен тази работа ми прилича много на безпринципен конфликт на интереси и препоръчвам да не ме разубеждавате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:42ч.

  Вече сме били свидетели и много събития и добре знаем, че дори и вътре в един съюз не могат да се примирят противоречията и се изпада в състояние на заплаха от война. При потенциален конфликт, западните щати ще се бият в защита на Западна Европа, а пък Източните щати ще бранят Австралия. Голямо представление ще бъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:46ч.

  Възможни са много тези, но не бива да изключваме някакво потенциално развитие, при което англо-саксонският свят се затваря по генетична линия вътре в себе си и оставя европейците, респективно ОТАН да се оправят сами. А те са много далеч от състояние да се оправят сами. Да не говорим, че междувременно вече са принесени в жертва, защото ред страни са на ръба. Те нямат ресурс да оцелеят като си обслужват дълговете и едноврменно започнат бясно въоръжаване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:51ч.

  Следваща "хипотеза" на Григорова за евентуално намеса на ОТАН с жива сила. Разни екстремистки настроени хора под пагон може и да са се намерили, но стане ли масова практика укрите да бъдат заменяни със западняци, това ще взриви западните общества. Да не говорим, че там може и да има разни елитни и боеспособни части, но съм склонен да мисля, че са малобройни. Иначе, сигурно масово са с лакирани нокти (на краката)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:56ч.

  Права е, че има и тактически отстъпления, но истината за Херсон не я знаем докрай. Може да са натежали основно политическите съображения, може и да са били военно-тактическите. Пак призовавам, погледнете физическата карта и си представете, че трябва да браните десния бряг, като зад гърба ти е само един мост, който всеки момент може да бъде взривен, а отгоре, буквално върху главата ти е огромното водохранилище. Под краката ти е вражеска територия - Николаев и Одеса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 15:59ч.

  Пък и не знаем как точно вървят тайните преговори м/у ЩАС и Русия! Много пъти съм казвал, че от руска гл. точка оставянето на левия бряг + Одеса + Николаев е напълно неприемливо. Гледната точка и реалният живот са коренно различни неща. По-важните събития тепърва предстоят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  19 Ное 2022 16:00ч.

  Има и други неща, но твърде много уважавам Дарина и ми омръзна да "споря" с нея :)) Хайде сега сте вие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от всяка една ситуация може да бъде извлечена полза за България

  19 Ное 2022 16:09ч.

  Дарина е добър аналитик.Умовете на нашите съвременни будители - учени, общественици, медиатори, журналисти, трябва да работят в посока на конкретни продуктивни посоки,решения,мерки,ходове за бъдещето на нашата държава.Политиците са само безразсъдните смелчаци,които да ги приложат.Слаба страна на българина е,че надценява началниците си,ала и те са хора,чудят се кое е вярно,полезно,кое трябва да се прави,кое не бива.Затова най-лесния вариант,който управниците ни,при незаинтересован и невзискателен народ,е да си намерят господарска ръка,която да ги ръководи,крепи и храни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Ное 2022 16:36ч.

  И това чудо е на държавна робота ? Както и Др. Волгин, Ивчо Христов и Вацев. България е една много демократична държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти си човек

  20 Ное 2022 13:26ч.

  Представяш ли си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руска мафия вместо държава

  19 Ное 2022 17:44ч.

  Тия чугунени разсъждения вървяха преди 9 месеца, сега една огромна маса млади руснаци лежат не погребани по украинските полета, не по малко украинци бяха безсмислено убити, и този пожар няма как да бъде угасен от тези които го запалиха(Zапочнаха)! Руснаците не искат да се бият и много добре разбират как им оцапаха с кръв ръцете, за да може всичките руснаци да станат криминални гангстери и съучастници в престъпна група, с бос Путлер Русия е ОПГ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пожелателно мислене. Руснаците не искали да се бият

  20 Ное 2022 13:25ч.

  А американците пък са ходили на Луната. Демокрацията и пазарната икономика не са зло. Жълтопаветниците са хора. Съществуването на ЕСОТАН не е престъпление срещу човечеството. САЩ не са тумора на планетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  20 Ное 2022 18:31ч.

  Като Ви чета коментара, виждам до къде води непиенето на хапчетата от "чугунените глави"............Добре, че са "лошите американци" за да можете да пишете постове на компютъра......"Иначе всичко е измислено в Русия, ама е потънало в царските архиви....."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я върви се застреляй, жълтопаветен неграмотнико

  21 Ное 2022 13:22ч.

  Нищо от изброеното от теб не се е появило на цял свят благадарение на ФАЩ или някой пиндостанец. Добре, че са вносните мозъци, да ви връзват гащите. Англоезически психопати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Ное 2022 20:46ч.

  Дарина, която много харесвам, отново е в час със случващото се по света и у нас, вярна е и оценката й за Херсон. Обаче изразът „САЩ и Русия ще се разберат“ - което принципно хич и никак не е лошо, не е подходящ за у нас, защото се ползва от местните русофоби в смисъла, че Путин е предател и действа против интересите на народа си. Този израз е по-подходящ за некъпаната западна аудитория, че да се сапекяса и да се вдигне против урсулите и тем подобните си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи