Бивш командващ силите на САЩ в Европа: Пригответе се за разпадането на Русия

Бивш командващ силите на САЩ в Европа: Пригответе се за разпадането на Русия

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Пригответе се за разпадането на Русия, пише за в. "Дейли телеграф" Бен Ходжис, бивш командващ въоръжените сили на САЩ в Европа, цитиран от БТА.

Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация, прогнозира Ходжис.

Става все по-ясно, че Украйна ще спечели войната и че Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието. Сега вече наистина си мисля, като вземем предвид сериозността на слабостите на Путин, които вече са видими, че е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на неговия режим, но и на самата Руска федерация.

Тази огромна империя, в която живеят над 120 различни етнически групи, е с нестабилни основи и, ако трябва да се изразим в стил Хемингуей, рухването ѝ може първоначално да е постепенно, но бързо да придобие рязък, белязан от насилие и неконтролируем характер. Ако не успеем да се подготвим за тази възможност, както не успяхме да се подготвим за краха на Съветския съюз, това може да доведе до огромна геополитическа нестабилност.

Виждам най-малко три фактора, които могат да доведат до рухването на Руската федерация, отбелязва Ходжис.

Първият е загубата на доверие на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл. Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.

Мъжете руснаци някога бяха примамвани от обещанията за добро заплащане във въоръжените сили, а сега мнозина от тях правят всичко възможно да не бъдат взети в армията, тъй като знаят каква съдба ги чака на бойното поле. Това доведе до още по-голямо набиране на войници от етническите малцинства, като например чеченците, които е най-лесно да бъдат използвани за пушечно месо. Това провокира недоволство, което няма лесно да утихне.

Ако някои чеченски бойци решат да започнат нова война за независимост, откъде Путин ще намери военните ресурси, за да води тази война, като вземем предвид колко силно е ангажиран сега с Украйна, пита риторично бившият американски командир. Той без съмнение си дава сметка, че ако такава война бъде спечелена бързо и убедително от чеченците, това може да доведе до вълна от други такива конфликти в Русия.

Второ, ударът, който бе нанесен на руската икономика, е съкрушителен и ще доведе до невъзможност за 144-милионното население на Русия да продължи да съществува нормално. Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана. Европейските правителства повече няма да разчитат на "Северен поток 1", след като видяха колко лесно може да бъде спрян.

Русия разчиташе също така на износа на оръжия, но коя страна ще бъде заинтересувана сега да купува нейните оръжия? Русия може да живее месеци с тази икономическа криза, като се надява, че компаниите ще се върнат един ден, но дори и руският стоицизъм си има граници, подчертава Бен Ходжис.

Стигаме и до третия фактор, който се състои в разпръснатостта на населението на Русия, което е само два пъти по-голямо от това на Обединеното кралство. Тази особеност е причина за слаба свързаност между руснаците дори и в най-добри времена, а сега, когато властовият център е в слаба позиция, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.

Западните санкции ще принудят елитите в Москва да направят икономически отстъпки по отношение на средната класа в столицата, която е по-непосредствена заплаха за властта. Малцинствата в другите региони обаче едва ли ще бъдат ухажвани по този начин.

Като вземем всичко това предвид, шокиращо е колко малко се говори за потенциалния край на Руската федерация. Трябва да си задаваме трудните въпроси сега, за да не ни връхлетят изневиделица.

Като например - до какво ще доведат всички тези процеси в една страна, която има сериозен ядрен арсенал и малко властови центрове? В чии ръце ще се окажат ядрените оръжия? Как да предотвратим изтичането на оръжия и бойци към балтийските страни? Неизбежен ли е големият вътрешен конфликт или крахът може да се развие в рамките на политическия контекст?

Всички тези неща, взети заедно, са наистина сериозно предизвикателство за Запада. Ако направим грешка, ще се сблъскаме с катастрофа. Не успяхме да се подготвим за последния руски крах преди около 30 години и можем да твърдим, че вътрешният хаос, който го последва, доведе до управлението на Путин. Не можем втори път да си позволим да бъдем неподготвени, заключава Ходжис.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • не мо'а

  14 Sep 2022 13:40ч.

  Не мога да чакам, защото си имам далеч по-важни грижи от битието си... за които по-добре да не знаеш. Ако стане ми звънкай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този сплескан орган е с украинско потекло

  14 Sep 2022 14:14ч.

  Не заслужава внимание

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаджи Димитър

  14 Sep 2022 20:57ч.

  този дали знае баба Ванга какво разказала за 2022ра и 2023та.....но иска човека да си сподели мнението, Президента на Русия защитава руските интереси и много търпя даже....нищо от генералските мечти няма да стане реалност никога. Не сачо Ванга има и американски пророци, които също за споделяли какво им е дадено за бъдещето на света. Сащ заляцват, Русия изгрява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаджи Димитър

  14 Sep 2022 21:17ч.

  Украинското пиянде Хрушчов ПОДАРЯВА Крим на Украйна...сега тия ще разсипят света за да докопат или да узаконят идиотщините на бивщите комунистически вождове..... АЛООООООООООООООООООООООО, има ли пилот в самолета???? Нали и Хитлер ни подари полвин Гърция, Югославия, че и Румъния!?! С чужда пита помен !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от кривина

  14 Sep 2022 13:47ч.

  Путин ще ви помогне да не се мъчите много,без вас света ще е прекрасен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за закуска

  15 Sep 2022 19:22ч.

  Краварите ще се разпаднат много преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по-добрата оферта

  14 Sep 2022 13:47ч.

  Запитали Радио Ереван:- Как ще се нарича вече Белият дом?Радиото отговаря:- Чичо Томовата колиба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сметки без кръчмар

  14 Sep 2022 13:50ч.

  На гърба на Путин сега ще се катерят всякакви Тагаревци и Бенходжевци. Сега е момента да се повозят на тази каруца, да ги забележат за 5 минути. Тая работа няма да стане. Путин не е Горбачов и втори разпад няма да допусне, дори с риск за ядрена война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тоя ходжис е мноооого под нивото на Путин

  14 Sep 2022 16:10ч.

  Затова коментарите за това нищожество и глупавите му дрънканици са излишни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбирай

  14 Sep 2022 13:53ч.

  Пригответе се за разпадането на ЕС.. В пъти по- възможен изход от ситуацията.. Но за целите на пропагандата подобно говорене е задължително..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ес никога не е съществувал

  14 Sep 2022 16:12ч.

  Ще се разпаднат сащ и великобритания. Те си знаят, че са заплашени и се опитват да прехвърлят катастрофата си на Русия. От болната глава на здравата. Както си баела лисицата на гърба на вълка: Болен здрав носи. Не и този път!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може и нещо повече от нестабилност

  14 Sep 2022 13:53ч.

  - може и ядрен удар със стратегически ракети по центровете на вземане на решения, вкл. Ню Йорк, Лондон, Вашингтон... Разбира се не Путкин ще натисне ядреното копче, а някой истински руснак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма да умрем от ядрен удар.

  14 Sep 2022 14:23ч.

  Путин е страхлив. Живее му се. Достъпът на случайни откачалки до ядреното копче е надеждно отрязан. Така че пригответе се да страдате до гроб под игото на САЩ и ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от банкя

  14 Sep 2022 13:54ч.

  а ми вие кога ще се разпадате та да живнем малко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  14 Sep 2022 14:11ч.

  Тази статия е типичен пример за ИНФОРМАЦИОННА ВОЙНА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  14 Sep 2022 14:17ч.

  Кълнене от махалата и разкази по картинка. Това е нивото...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  14 Sep 2022 14:29ч.

  Ave Caesar, morituri te salutant!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И що така

  14 Sep 2022 14:30ч.

  На платения от Кремъл професор Роджърс (както го нарече един съфорумник) статията била светата истина. А на тоз чиляк писанката - информационна война. Най-лесно бива лъган този, който слуша и чете само това, което иска да чуе и да прочете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На това на запад не му ли се викаше

  14 Sep 2022 14:40ч.

  'wishful thinking'? А по-вероятно от "деколонизацията" на Русия да получим "деколонизация" на Европа с все парижки и лондонски емирати: https://i.redd.it/q8jxco9n9oe91.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Sep 2022 14:44ч.

  Много добър анализ. Казва неща, които много анализатори пропускат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реститутка, дръж се да доживееш до втория народен съд

  14 Sep 2022 16:32ч.

  Очаква те голям купон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски цървул

  14 Sep 2022 18:09ч.

  Няма да си жив да видиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужас! Това ли е нивото на натовските генерали? Ами те като българските журналисти!

  14 Sep 2022 14:47ч.

  С такива генерали по-скоро натото ще се разпадне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нали чухте скот ритър

  14 Sep 2022 16:14ч.

  Нато е пълен позор! Това им е нивото на натовските генерали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само не разбрах - к'во общо имат тука балтийските "тигри"?!

  14 Sep 2022 14:53ч.

  Та те ходят в Беларус да си пазарят храна и гориво, че е два пъти по-евтино!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само не разбрах - к'во общо имат тука балтийските "тигри"?!

  14 Sep 2022 14:53ч.

  Та те ходят в Беларус да си пазарят храна и гориво, че е два пъти по-евтино!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тц! .... Вие се пригответе за няколко серии от по 20-30 МЕГАтона!

  14 Sep 2022 14:57ч.

  Пролив имени Сталина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  14 Sep 2022 15:06ч.

  И Баба Меца от /народните приказки/ дала прогноза за изобилие от дренки наесен.... Ядяло ѝ се бе.. ядяло ѝ сеее

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Путята

  14 Sep 2022 15:10ч.

  Успее да постигне и това с войната в Украйна всички съседи на Русия ще са много доволни да се разпадне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  14 Sep 2022 15:49ч.

  Този чете Вацев.... друг геополитик ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  14 Sep 2022 15:49ч.

  Този човек получава пари за да разказва фантазиите си, сега, веднага, и си живее живота. А будалите да се приготвят посредством покриване с бял чаршаф и да чакат... Аз пък се приготвих за режим на тока в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  14 Sep 2022 16:05ч.

  русия удържа 200 дни силата на запада 2001 г 4 кули паднаха за секунди сега как ще удържите един ядрен удар спрете воината която водите с русия и преговаряите за мир и разбирателство с оръжие мир няма да има

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Sep 2022 16:31ч.

  "Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския сектор, в дъното на който пък е руския промишлен капитал. Или катастрофа на Русия и разпад на руската държавност на 6 – 7 – 8 независими държави. Русия е в революционна ситуация от няколко дена. "

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  14 Sep 2022 16:32ч.

  "Ако този въпрос не се разреши до две седмици, в Русия ще започне унищожителна революция, която ще доведе до разпад на руската държавност". Това казва в интервю за Епицентър. бг доц. Валентин Вацев, историк, геополитически анализатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  14 Sep 2022 16:40ч.

  Той един налазитар, да се чуди човек на измислиците му. Досега не виждам негова прогноза да се е реализирала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кога?

  14 Sep 2022 18:53ч.

  го е казал? Има ли две седмици?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  14 Sep 2022 16:39ч.

  Гладна кокошка просо сънува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  14 Sep 2022 16:58ч.

  Човеко е прав. Толкова малцинствени НПО сепръкмсха напоследък на Запад, за борба и свобода,че човек се пита дали някой не е прекалил с пестицидите? Факт е,че очакването за победа доведе до грешки, но той би трябвало да знае,че частите се изтеглиха боеспособни и в ред. Което показва,че руснаците са запазили своя потенциал. Така,че на генерала му пожелаваме късмет и лека пенсия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересно

  14 Sep 2022 17:06ч.

  Кой да се приготви?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Апостол

  14 Sep 2022 17:14ч.

  Този Ходжис е коварен. Явно оттдавна е този план (Джордж Фридман). Преди мноого години Ходжис се кара на Бойко, че пътищата в България са били много лоши. И Бойко започна да строи, за което пари веднага се намериха. А то си беше, за да може НАТО-то да се придвижва бързо, сега видно защо. Русия трябва да устои, защото иначе ни чака по-голямо робство от сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  14 Sep 2022 17:23ч.

  Ще ти се, ама наде ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  14 Sep 2022 17:36ч.

  Не се изненадвам от съчинението. Може би фамилията на генерала неслучайно е Hodges. Hodge значи селски работник, селяк, такова е и качеството на мисленето му. Но той не е сам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  14 Sep 2022 17:37ч.

  Следя няколко украински сайта. В някои от тях руски "анализатори", които от години са на запад, публикуват подобни материали, включително с "информация" от най-близкия кръг на Путин и предсказват събития, които така и не се случват. Което не означава, че Путин не е в сериозна ситуация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичките три фактора за разпад на Русия са грешни,

  14 Sep 2022 17:38ч.

  но най-много третият: "Тази особеност (голямата разпръснатост) е причина за слаба свързаност между руснаците дори и в най-добри времена, а сега, когато властовият център е в слаба позиция, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно чувството за общност

  14 Sep 2022 17:44ч.

  и принадлежност към нацията е позволило на Русия да мине през най-страшни изпитания, да устои и да излезе победител. Това не ви е България с вечната ориентация към келепира и прее@авката на другарчето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селски номер

  14 Sep 2022 17:51ч.

  Значи освен Блинкен и Нюланд и този е с украинска жилка? Много интересно, как са се разпределили в Америка. Те за това се мразят толкова с хората на Тръмп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бльок!

  14 Sep 2022 18:08ч.

  повърнах

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • генерал маймуна с граната

  14 Sep 2022 18:32ч.

  Достатъчно е да ти ударят спътниците и башибозукът ти от урки, поляци, хазари и негри мигом ще ослепее. Русия просто беше изнудвана с ескалация. Накрая ще й писне и ще ви изпонатръшка де що имате в космоса, да ви видим тогава можете ли да воювате класически, без технологични джаджи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този с оскубаните веждички и изписани миглички педагог

  14 Sep 2022 18:50ч.

  е бил главнокомандващ на НАТО в Европа. Добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ира

  14 Sep 2022 19:43ч.

  Твърде примитивен анализ.Явно качествените познавачи на Русия на Запад са изчезнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор ОхБоли

  14 Sep 2022 20:18ч.

  Живея в САЩ вече 22 години. Не съм политически, а икономически имигрант, първо поколение. Консерватор и републиканец съм. Мога да ви гарантирам, че с днешния темп и политика, Русия ще властва на Изток и ще е основен фактор в света много след като САЩ са се превърнали в треторазрядно чучело. Та, те и сега са посмешището на света и най-голямото бездомно гето на планетата. Генералче, ходи се шибай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  15 Sep 2022 20:47ч.

  Комундетата винаги са търсели келепира......За това си "икономически" емигрант, а в главата си червен чугун.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казво го един тъмносин папагал

  16 Sep 2022 14:03ч.

  от сектата на ивоминджевците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  14 Sep 2022 20:27ч.

  Когато веднъж се разпадна, не си спомням да ни стана хубаво. Гледайте САЩ да не се разпане на дженърски и мъжки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този е по-тъп и от

  14 Sep 2022 20:56ч.

  Урсулката Лайнен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  14 Sep 2022 21:17ч.

  Автосугестията при пфайзер бабата и тоя недодялко е доста примитивна. Ефектът единствено ще е задълбочаване на психическото им разстройство.:D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ванеса

  14 Sep 2022 21:34ч.

  Смешник! Нещо обърка имената на държавите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Sep 2022 22:26ч.

  Някой им е казал на тия, че ако повтаряш една мечта до безкрай, то тя ще стане реалност 😆

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваксиниран Веган

  14 Sep 2022 23:14ч.

  А този генерал дали е подготвен какво ще стане със САЩ и подлогите му, когато долара престане да бъде резервната световна валута.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  15 Sep 2022 1:37ч.

  Тов. генерал,ако имаше и най-бегла представа за руския стоицизам,даже нямаше да започваш да пишеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разпадането на Русия ?

  15 Sep 2022 7:54ч.

  Много искате да ядете ядрената хурка, май ? Ще има разпад. Алфа-разпад, бета неутрони и гама лъчение - във Вашингтон, Ню-Йорк , ЛА , Лондон. Сериозен разпад ще получите, плюс цунами от Посейдон-ите , до Чикаго вълната....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PhD

  15 Sep 2022 10:37ч.

  Между другото, но Русия май ще приеме закон за екстериториалност на националните си интереси. САЩ имат такъв закон и той май важи за цялата планета . Русия като го приеме , ще може спокойно да разчисти планетата от боклука /тролове, кретени, и останалите 0лиг0френи/. Нищо лично , както казваше стария Дон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  15 Sep 2022 12:07ч.

  Русия вече се разпадна на 7-8 държави и какво, създадоха СНД и имат ли проблем веднага търсят помощ от Русия, например армения и казахстан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смешно

  17 Sep 2022 8:26ч.

  те пък съединените цъфнали и вързали.От името само да тръгнем и,друго не е нужно..Иска им се на лгебетите,но ще си останат с искането.По-скоро очаквам разедиението на съединените.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи