Американски мозъчен тръст: Тласкането на Русия към разпад би било катастрофа

Американски мозъчен тръст: Тласкането на Русия към разпад би било катастрофа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ако Руската федерация се разпадне, това ще предизвика цяла вълна от локализирани граждански войни и етническо прочистване - перспектива още по-мрачна, защото Русия разполага с хиляди ядрени бойни глави. Вероятността за разпадане на Руската федерация в обозримо бъдеще е минимална, но  създаването на нови държави на нейна територия би било изпълнено с катастрофи, се казва в статия на Responsible Statecraft - основан през 2019 г. във Вашингтон американски мозъчен тръст, който се застъпва за сдържаност във външната политика на САЩ.

В Европа и САЩ се появи и постепенно се засилва малко лоби, което се застъпва за разпадането на Руската федерация. Основният му аргумент е, че отричайки самото право на Украйна да съществува, Владимир Путин е доказал, че руският империализъм е нелечим и че никой от съседите на Москва никога няма да бъде напълно застрахован от неговата експанзия и ревизионизъм.

Привържениците на тази позиция правят аналогии с разпадането на Съветския съюз. СССР изглеждаше постоянна част от международния политически пейзаж, но през 1991 г. внезапно се срина като къща от карти. Те твърдят, че историята може да се повтори и с Руската федерация - тя заема 60% от територията на Съветския съюз и включва над 190 етнически групи и 21 републики.

Такива аргументи бяха изтъкнати на 31 януари на среща в Брюксел, свикана в Европейския парламент от консервативния блок на Европейските консерватори и реформисти. Те призоваха за създаването на 34 нови държави на територията на Руската федерация. На 14 февруари във Вашингтон, окръг Колумбия, Институтът "Хъдсън“ и Фондация "Джеймстаун“ обсъдиха "подготовката за разпадането на Руската федерация“. А през декември 2022 г. в Швеция бе създаден "Форум на свободните народи на Русия“. Неговата програма е очертана от Януш Бугайски в книгата "Провалената държава: Наръчник за разделянето на Русия“.

Поддръжници на идеята имаше и в Украйна. На 18 октомври 2022 г. Върховната рада на Украйна обяви Чеченската република Ичкерия за "временно окупирана от Руската федерация“. А през февруари писателят Оксана Забузко публикува статия в американския вестник The New York Times, призоваваща за разпадането на Русия.

Подобен максималистичен подход към руския проблем е не само нереалистичен, но и вреден. Да, един идеален свят би се състоял от стотици малки швейцарци, живеещи в мир със своите съседи. Но в реалния свят има много големи и мощни държави, които защитават интересите си с военна сила. На планетата има повече от шест хиляди народа, но в ООН има само 193 суверенни държави.

Вероятността за разпадане на Руската федерация в обозримо бъдеще е минимална. Ако в СССР руснаците са само 51% от населението, то в Руската федерация те са над 80%. Суверенитетът не изглежда реалистичен вариант за нито един от неруските народи, живеещи на огромната територия на Русия. Чеченските войни показаха какво е готова да направи Москва, за да отблъсне сепаратизма. Никой не иска да повтори това преживяване, дори самите чеченци.

Само в шест от 22-те републики с етнически компонент титулярната националност е по-голямата част от населението. Според преброяването от 2021 г. само пет народа наброяват над милион души (татари, чеченци, башкири, чуваши и авари). В същото време Татарстан, Башкирия и Чувашия се намират в района на Средна Волга и са изцяло заобиколени от територията на Русия.

Ако Руската федерация се разпадне, това ще предизвика цяла вълна от локализирани граждански войни и етническо прочистване - перспектива още по-мрачна, защото Русия разполага с хиляди ядрени бойни глави. Дори само поради тази причина разпадането на Русия не отговаря на националните интереси на САЩ.

Друг проблем при опитите да се "отървем“ от Русия е силната опозиция на собствените политически елити на страната. Шансовете  наследникът на Путин да успее да установи разумни отношения със съседите в този случай само ще намалеят. Неруските националисти вече критикуват лидерите на руската опозиция - по-специално Алексей Навални или Михаил Ходорковски - за неспособността им да се противопоставят на имперския характер на Русия и убеждението, че Северен Кавказ принадлежи на Руската федерация.

Ходорковски смята, че е "безотговорно" да се работи за разпадане на Руската федерация, въпреки че настоява, че режимът на Путин води до "унищожаването на Русия". Той продължи: "Разединената Русия ще създаде още повече проблеми, отколкото в сегашната си форма“. В статия за изданието Politico той твърди, че ако колапсът все пак настъпи, "ще има нова необходимост от насилствено обединение на основната територия на Русия и това ще бъде извършено от следващия руски диктатор.  По този начин в Русия ще влезе в нов тоталитарен цикъл“, обобщи той.

Несъгласните също се изказаха на февруарския симпозиум на Института "Хъдсън“. Така президентът на Фонда "Свободна Русия“ Наталия Арно (бурятка) подчерта: "Искаме да "оправим“ Русия, а не да допринесем за разпадането й“, добавяйки, че "само емигранти отправят искания за разпадането й“.

Този проблем датира от 50-те години на миналия век, от първата Студена война. През 1959 г. Конгресът създава Национален комитет за освобождаване на етнически групи, живеещи под съветска власт. На следващата година 16 видни историци публикуват писмо в "Русское обозрение“ и се оплакват, че по закон Съветският съюз и Русия са равни, така че приоритет трябва да бъде именно освобождението на руската нация. Всъщност тъкмо отделянето на Руската федерация от СССР под ръководството на Борис Елцин доведе до разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Друг недостатък в подхода към прекратяване на съществуването на Русия, е, че той се храни от пропагандната мелница на Путин, че Западът иска да унищожи Русия и следователно боевете в Украйна са отбранителни. През септември 2022 г. Путин заяви: "Западните лидери вече казват директно, че през 1991 г. са успели да разцепят Съветския съюз, а сега е дошло времето за самата Русия, че трябва да се разпадне на много региони, които да воюват един с друг“. На 26 февруари той подчерта, че Западът иска да разкъса Русия на парчета. Помощник-секретарят на Съвета за сигурност и бивш генерал от ФСБ Наил Мухитов на свой ред заяви: "Основната цел на Запада е унищожаването на Русия“ и цитира книгата на Збигнев Бжежински от 1997 г. "Голямата шахматна дъска“, за да докаже своята теза.

Тази презентация намира оживен отзвук в руската общественост. Експерти казват, че "идеята, че НАТО иска да унищожи или поне да отслаби Русия, е близка до до три четвърти от анкетираните в продължение на много години“.

Не е трудно да се разбере защо лидерите на маргинални етнонационалистически движения в изгнание се опитаха да "скочат“ на украинския влак. За тях това е възможност да привлекат вниманието и може би дори подкрепата на западните сили.

Да, Путин трябва да бъде виновен за потискането на националистическата опозиция в Русия и ограничаването на достъпа до образование на родните езици на националните републики. Но това не означава, че трябва да инвестираме политически капитал в някакво фантастично бъдеще без Русия.


Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • наблюдателен

  27 Март 2023 6:49ч.

  РФ е над 76 % от СССР, а не 60 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този път ще се разпадне империята на лъжата САЩ

  27 Март 2023 8:51ч.

  На не повече от четири до шест квази-държави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кори

  27 Март 2023 11:36ч.

  Тексас отдавна не се има за част от федерацията, а Калифорния и Ню Йорк са до такава степен анти-американски щати, че с готовност биха ги харизали на някой, ако можеха. Кроят планове за Русия докато самите те са се полу-разпаднали вече. За посмешището Европа дори не искам да отварям дума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  27 Март 2023 6:55ч.

  Е, докато Западът за пореден път изпитва болезнена болка, за това, че отново реши да тръгне срещу Русия и като напушени наркомани мечтаят за разкъсването и унищожаването ѝ, все пак започват да осъзнават, че пак са заложили на грешни карти и сами копаят гроба си. Така е, който не е научил уроците на Историята, ги повтаря...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  27 Март 2023 6:55ч.

  англосаксонският свят иска не от сега Русия да се разпадне .Това неосъществимо желание е още от ерата на гражданската война във Русия и тогавашният англосаксонски свят искаше да разкости Русия на десет малки държавици .Но гладна кокошка просо сънува ,Русия не само не се разпадна ,но даже си увеличи територите .И сега па е същото Русия пак продължава да се разширява ,този път на Североизток със 120 хиляди кв км .Докато накрая ще вземе и цялата европа .Натам отива работата със англосаксонският свят .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пат - тайната надежда на русофобите

  27 Март 2023 7:26ч.

  Русия не си увеличава територията, а се СЪЕДИНЯВА със себе си - възвръща си своята собствена територия. Точно така, както Сан Стефанска България - създадена от Русия - след като беше разпокъсана на Берлинския конгрес през юли 1878 г. от западните русофоби и враждебници на българите, започна да се СЪЕДИНЯВА. Най-напред със Съединението на васалното на султана Княжество България с Източна Румелия (неразделна част от Османската империя) от 06.09.1885 г., непризнато от никого, но факт като факта на Съединението на Руската федерация и обявилата независимост Република Крим, с влизането на Република Крим в Руската федерация, след легитимен рефендум, проведен на 16.03.2014 г. РУСИЯ СЕ СЪЕДИНЯВА! Англо-саксонските и масонските слуги на талмудо-сатанизма реват, но нямат полезни ходове. Реми или пат във войната на талмудо-сатанизма срещу Русия, с цел вампирясване на паразитната талмудо-хазарска държава върху територията на днешна Украйна и Русия, би бил най-голям резултат на сатанистите. Резултат, който не би бил в полза на мира и на православните християнски народи, а единствено би отложил планирания от сатанистите апокалипсис. За да има мир, Русия трябва да победи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Март 2023 6:58ч.

  Ха ха ха... като видяха, че не им е по-силичките да се закачат с Русия - бият отбой 🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  27 Март 2023 7:11ч.

  е, не точно. тия на запад, които мислят като изложеното в статията, и тия, които бълнуват за разпадане, принадлежат към различни течения. мераците им вероятно са сходни, но вижданията за реализацията им са различни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  27 Март 2023 9:00ч.

  Едните говорят само каквото им кажат отгоре... отдавна няма различни мнения там 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът започнах много сериозно да си играе с ядрения барут със запален либерален джойнт в ръчицата

  27 Март 2023 7:04ч.

  и неизтрезнял още от илюзорната си победа в Студената война и сиестата на 90-те години. Бог да ни е на помощ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • държавникът

  27 Март 2023 7:09ч.

  С "капацитети" като Ходорковски и Навални само показват, че нищо съществено не са научили за Русия и са заложили на куци коне. Политика, основана на омраза и мъст винаги се проваля. Затова и Украйна губи. Същото става и с Полша. В САЩ страхът за кожата все пак е по-голям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашето име

  27 Март 2023 7:53ч.

  е, за тези 13 месеца путин доказа , че не е любвеобилен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безмозъчен тръст

  27 Март 2023 7:18ч.

  Опитите за разпад на Русия имат все по-голяма вероятност да завършат с разпад. Това ще бъде мащабен разпад на алфа-частици от Лос Анджелис до Ню Йорк и Вашингтон, разбира се и в Лондон... Разпадът ще бъде съпътстван с лъчение на бетаелектрони, и гама фон 10 000 пъти над естествения, който (хубавата новина) след 500 години ще спадне до нормални граници... Така че летс го ! Ха бакалъм на руския "разпад"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мозък - пане

  27 Март 2023 7:23ч.

  Велики сте! Как се сетихте толкова бързо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да не го докарате до там, да плачете за Путин?

  27 Март 2023 7:42ч.

  В една разпаднала се Русия, като се има предвид мащабите на корупцията там, всяка по-голяма улична банда ще разполага със собствена ядрена бойна глава. Путин е единственият гарант, че САЩ ще оцелеят като държава. Е, малко посмачкана, но все пак е нещо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е единственият гарант, че САЩ ще оцелеят като държава. Е, малко посмачкана, но все пак е нещо.

  27 Март 2023 7:55ч.

  Това е квинтесециума на днешната геополитическа реалност. Но за да се осъзнае е необходимо - мозъчния тръст да притежава и мозък! Да се молим остатъци от такъв да има в ДД и Пентагона...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без илюзии

  27 Март 2023 8:01ч.

  Бившият германски военен министър Оскар Лафонтен заяви вчера, че причината за войната е американското безпрекословно желание за разширяване на НАТО на изток. Ако искаме мир, ще се наложи американците да променят политиката си и НАТО да се посвие в границите си от деветдесетте години на миналия век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария Захарова рулс!

  27 Март 2023 8:09ч.

  За дивашката цензура в американските СМИ и идиотския политкоректен подбор на информацията - https://politros.com/23959929-zaharova_prepodala_urok_zhurnalistu_cnn_amerikantsi_v_shoke

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  27 Март 2023 9:44ч.

  Научаваме за безценното мнение на американския мозъчен тръст относно разпада на Русия. Но защо нищо не се споменава да опорно-двигателния американски тръст, основан в Пенсилвания през 1992 г. Нито дума възгледите на американския храносималателен тръст със седалище в Орегон! Нито дума за възгледите на американския вагинален и анално- отделителен тръстове! Защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  27 Март 2023 10:08ч.

  Според проучване на агенция "Фекалпул" в новия парламент със сигурност ще влезнат трима братя, една ябълкаи една лямя. Все още има шанс и за джуджето Дългоноско, което е в коалция с гъската Мими. Прагът от 4% може да преминат и бременските музиканти, в чиято коалиция остана само петелът и магарето. Проучването на "Фекалпул" е направено между 22 и 24 март 2023 г. чрез анализ на факалната маса в 2013 дворни клозети и представителна извадка от 65 случайно проверени говновози.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашето име

  27 Март 2023 10:16ч.

  ще има няколко българии....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Monsieur Woland

  27 Март 2023 10:33ч.

  Много по лесно за запада е да се договаря със един човек , отколкото със много. А Руската империя я е имало и ще я има. Въпросът е България защо се бута между шамарите. Руската империя и запада си разиграват глобалните игри и България няма никакво място между тях. България трябва да стане като Бруней или Дубай . Без данъци. По възможност офшорка. Това е спасението за България, всичко друго са желания на враговете на България /турски българи, помаци, цигани и др. небългари които искат да разделят България на Княжество и румелия /.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американски мозъчен тръст: Тласкането на Русия към разпад би било катастрофа

  27 Март 2023 12:49ч.

  Катастрофа само за московската федерация. Освободените народи ще поемат своя път на икономически и културен просперитет .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освободените народи ще поемат своя път на икономически и културен просперитет .

  27 Март 2023 13:13ч.

  Апцелутно. Като индианците в САЩ ! Идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Картинката, картинката !

  27 Март 2023 18:21ч.

  Картата с разчленена Русия спокойно можеше да бъде заменена с https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTka4MlglytThX6xsbgPKjb2lMoQgE9NDBSEiB4Opif9rZsJFUEClNRD3GKINLnND7JeNw&usqp=CAU Клатят се, клатят се, аха ха ! И да паднат...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  27 Март 2023 19:26ч.

  Американците цял тръст трябва да направят, та да съберат малко мозък. А ние, всеки един от нас, знае това, което този "мозъчен тръст" ще ни каже. Дори повече знаем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  28 Март 2023 15:31ч.

  Прогресивните "мозъчни тръстове", разпадат Русия от има няма 1000 години.И защото "дълбокомислените" им анализи обикновено започват с , "Ако",та и затова до днес си ходят с оцапани гащи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи