Александър Сивилов: Средиземноморският блъф на Буш старши превърна Русия във враг на Запада

Александър Сивилов: Средиземноморският блъф на Буш старши превърна Русия във враг на Запада

Следвайте "Гласове" в Телеграм

''След края на историята'' с Александър Сивилов в предаването ''Политически НЕкоректно''

„На 3 декември 1989 година във водите до остров Малта приключва срещата между съветския ръководител Михаил Горбачов и американския президент Джордж Буш старши. За първи път в историята на двустранните отношения те излизат с обща пресконференция на борда на съветския круизен кораб "Максим Горки". Горбачов обявява, че СССР при никакви условия няма да нападне САЩ, а американският му колега заявява, че историята навлиза в нов период. Това е началото на края на Студената война.

За съжаление и до днес преговорите са обвити в мистика и митове и не е ясно какви са реалните решения, взети на тях. Най-важната причина е, че така и няма приети никакви писмени документи.

За нас хората, които живеят 30 години по-късно, остават само разказите на участниците в преговорите. В някои отношения те съвпадат. На първо място това е темата за подкрепата от страна на американската администрация на реформите, започнати от Горбачов в СССР. На второ място идват разговорите относно геополитическия баланс. Най-важният проблем е бъдещето на Германия, която тръгва към своето обединение. Михаил Горбачов практически едностранно се съгласява да изтегли съветските войски и да подкрепи свързването на двете държави. Джордж Буш от своя страна се притеснява за демократичния процес, но е приятно изненадан от сговорчивостта на съветския ръководител.

Това, което засяга американците изключително много, е бъдещето на Централна Америка. Президентът на САЩ желае съветите да натиснат Фидел Кастро, за да може той да спре развитието на революционните движения в региона. Горбачов обяснява, че Куба е независима държава и няма как политиката ѝ да се определя от Москва. Тук виждаме голямата разлика в разбирането на двамата лидери. Това е типичното разминаване в това време. Докато съветският генерален секретар смята, че работи с партньори, в американската администрация продължават да гледат на всички от другата страна на желязната завеса като на противници.

Обсъден е балансът на силите в глобален мащаб. Горбачов обяснява, че СССР са преминали изцяло към отбранителна военна доктрина, но той е притеснен, че САЩ и НАТО продължават с доразвиването на своята настъпателна концепция за "гъвкав отговор" на всичко, което идва от Изток. Социалистическият ръководител представя на Буш една карта, на която ясно се вижда, че Съветският съюз е напълно обграден с бази на НАТО и американските съюзници. Горбачов отбелязва, че в бъдеще НАТО и Варшавският договор трябва да станат политически съюзи, които да съжителстват, а не военни пактове, които да са готови да встъпят в конфликт, водещ до пълно унищожение. Американският държавен глава одобрително приема забележките.

Според историческите легенди тогава той обещава, че в случай на разпускането на военната организация на Източния блок, НАТО няма да се разширява. Горбачов предлага като основен принцип на отношенията в Европа договореностите от Хелзинки, които отричат промяната на границите по насилствен път. Буш отново приема.

Ръководството на СССР е убедено, че започва нова епоха в международните отношения, време, в което повече няма да има войни и развитието на обществото ще бъде изцяло в демократичната плоскост. Горбачов допуска не само падането на социалистическите режими в Източния блок, но и бързата еманципация на самите съветски републики и особено Прибалтика. Съветското и международното общество стоят зад тази концепция за развитието на един по-добър свят, но ние знаем какво се случи на практика.

Независимо от последвалите срещи на двамата лидери в Кемп дейвид през 1990 и Новоогарьово през 1991 г. и уверенията на американците в пълно разбирателство и сътрудничество, днес Вашингтон и западният свят се смятат за победители в Студената война. Техните политически ръководители забравиха напълно какви са били договорките с ръководството на Съветския съюз. НАТО започна да пълзи на изток, въпреки обещанията, дадени пред Михаил Горбачов. Варшавският договор изчезна, а Северноатлантическият алианс продължи да набира мощ, вече срещу Русия. Независимо от опитите на нейното ръководство да включи страната в съюза, Брюксел и Вашингтон предпочетоха да имат враг вместо съюзник.

Причината за всичко това бе възможността да се излезе в края на 80-те от поредната голяма икономическа криза на капитализма. Източният блок и СССР се оказаха лесна плячка в момент, когато обществата им бяха готови за истински промени и демокрация, но напълно не знаеха какво означава капиталистическо общество. Дойдоха кризите, безработицата, инфлацията, обедняването, емиграцията и безизходицата.

Руското общество бе напълно обезверено и повярва в две неща. На първо място, че Горбачов е предател, който ги е продал на противника, и на второ място, че Владимир Путин е спасителят, който ще ги изведе до ново величие. Всичко това бе създадено от западните политици, които вместо да използват възможността да започнат да градят един нов съюз и по-добър живот за всички в Европа, предпочетоха да източат икономиките на социалистическите държави и да ги превърнат в страни "втора ръка". Поради това говорим както за Европа на две скорости, така и за огромния външен противник на нашата цивилизация – Русия. Причината в Кремъл да са тези хора и цялото руско общество да им вярва е, че преди 33 години двама души обявиха, ще водят света към мир и разбирателство, но единият от тях излъга. На вас оставям да решите кой е той.


Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  04 Дек 2022 12:15ч.

  Тоя Горбачов беше наистина много тъп и наивен, защото ако сам си беше отговорил на въпроса, защо беше създаден Нато през 1949 г. след уж приключилата ВСВ, ама после започна Корейската война, Виетнам и т-н- до днес до безкрай, щеше да спести много илюзии и страдания на човечеството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален

  04 Дек 2022 13:14ч.

  Много сериозен текст. Припомня споразуменията от Хелсинки, отразяващи постигнатото доверие между двете Европи, както и очакванията им за конвергенция. САЩ се възползваха от създаденото доверие. Факт е също, че с усвояването на източноевропейското икономическо пространство капитализмът си реши структурни проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Дек 2022 13:53ч.

  какво усвояване на източноевропейското пространство бре приятел?!? тия ни разсъблякоха до голо и ни накараха да им плащаме за евтината им демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Говори от

  04 Дек 2022 13:59ч.

  Свое име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Дек 2022 14:19ч.

  аз говоря за географска територия, която преди 30 години все още бе държава. очевидно ти говориш единствено от свое име и явно си си повярвал прекалено, че видиш ли си хванал ... за шлифера и си големото добро утро. приятелю, ти си второ поколение с обувки и не си мисли, че си много преуспял или умен, само защото тези около тебе са по-прости от тебе (а най-вероятно сте на един хал, като ти чета коментара).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледал си и ти

  04 Дек 2022 21:11ч.

  2 интервюта на Ивчо Христов и искаш да минеш за начетен. Никой в Източен. Европа не иска вашия пропаднал социализъм освен някой друг пенсионер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  04 Дек 2022 23:16ч.

  Считай, че пап говори и от мое име!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Гледал си и ти 04 Дек 2022 21:11ч.

  05 Дек 2022 7:54ч.

  спомни си за глупостите, които пишеш, когато някой надрусан каскадьор с порше премаже някой твой близък на пътя и решиш да търсиш правосъдие в тази така добре устроена ЗА ТЕБ България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Гледал си и ти 04 Дек 2022 21:11ч.

  05 Дек 2022 7:57ч.

  и още нещо, щото очевидно си №@!ил - никой, никъде не говори за социализъм където и да било по света в момента. чул не дочул, чел - не дочел, разбрал - не доразбрал, но видиш ли комунизЪма го гони още този. с такива като тебе Баце и компания ще я карат до живот на власт, дори и за техните внуци ще има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  06 Дек 2022 18:21ч.

  От мое също!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  04 Дек 2022 13:22ч.

  Веднъж слушах Я.Кедми, който се е срещал с Горбачов. Описваше го като много ограничен човек, политически неграмотен, самовлюбен. През повечето време на срещата се е хвалил колко го харесват на Запад, как го приемат и т.н. Интересно ми беше, защото някои от преценките на Кедми съвпадаха с моето мнение за Г. и без да съм се срещала с него. За мен Г. умря, когато страхливо се скри след аварията в Чернобъл. А на една пресконференция Джон Кърби каза, че Русия се приближава към НАТО. На въпрос на журналист как така, след като Русия си е в границите, той упорито твърдеше, че е обратното. Журналистът продължи да настоява и накрая Кърби каза: това е нашата концепция-Русия се приближава към Нато. Сама един журналист от присъстващите възрази срещу това малоумие. Останалите мълчаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руското общество бе напълно обезверено и повярва в две неща. На първо място, че Горбачов е предател, който ги е продал на противника, и на второ място, че Владимир Путин е спасителят, който ще ги изведе до ново величие.

  04 Дек 2022 13:51ч.

  Смилов пропуска Елцин - той и неговите "лихие девяностые" правят възможна появата на Путин. Не случайно англо-саксите ронят крокодилски сълзи по този период, когато грабеха Русия като за последно. Нашите 30 години преход ни доксраха до просешка тояга и тотален разпад на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какво спазване на договори

  04 Дек 2022 13:58ч.

  Плаче този. Ние няма да нападаме Украйна, Ние не сме нападали Украйна. Ние няма да анексираме Украйна. С тези ли да се сключват договори ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  04 Дек 2022 14:02ч.

  монетата винаги има две странинфремд, независимо от факта, че нео-либерастката - нео-фашистка идеология твърди противното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RE: За какво спазване на договори

  04 Дек 2022 15:02ч.

  Объркал си хронологията на събитията, Уотсън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е, Украйна не спази договорите

  04 Дек 2022 20:27ч.

  и Минските споразумения. С подобно ръководство няма смисъл да се преговаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  04 Дек 2022 23:20ч.

  А според Минск 1 и 2, Украйна трябваше ли да продължи да напада Донецк и Луганск?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  04 Дек 2022 14:05ч.

  ............................ Русия се превърна във враг за Гейропа, защото запази традиционните си ценности. В нея живеят нормални мъже и жени, които създават нормални семейства, църквите и храмовете са отворени и се строят нови (докато там те са преврънати в развлекателни центрове), хората се прегръщат при среща и се ръкуват (а в Европа това е забранено, уж заради covid ). В Русия хората празнуват и се забавляват, а в Гейропа масовите прояви са забранени и социалното дистанциране е дълбоко в подсъзнанието... А което най-много плаши европейците – това е да имат собствено мнение, различно от тоталната пропаганда по СМИ. И от руските медии се страхуват, като от коронавируса...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-исторически легенди

  04 Дек 2022 17:57ч.

  Точно това обсъждаме.И автора сам го е написал.Малта,а и после няма нищо черно на бяло.А няма защото ИЕ бе трансформирана в угода на САЩ по криминален начин.Не от ''дисидентите'' не от ''демократите'' а от службите.По заповед на щуката.Румъния-секуритате,Русия-КГБ,България-ДС. И днес на власт в ИЕ са техните отрочета.В угода на САЩ.Висшото военно ръководство на Русия-все отрочета на КГБ.Резултата се вижда!Икономиката също напълно подвласна на бившото КГБ.Примери много за Русия.Примерно Сечин.Така и в почти цяла ИЕ.Станахме заложници в ИЕ на професионални шпиони и предатели.Или на креатурите им-Борисов и Петков примерно.Резултата плачевен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  04 Дек 2022 23:29ч.

  j.jelevban-исторически легенди 04 Дек 2022 17:57ч. Донякъде вярно, силно едностранчиво. Висшите чинове в КГБ нямаха нищо общо с КГБ, просто номенклатурчици прехвърляни от ЦК в службите, полсе пак в ЦК в зависимост от ситуацията. Така е и до днес само дето ЦК е Кремъл. Ако ФСБ бе просто служба от професионалисти, половината Кремъл щеше да копае за нефт в Сибир днес. Проблемът е че разрешиха на големите крадци от ЦК(Кремъл днес) и КГБ(ФСБ днес) да изнесат откраднатите пари на Запад. И сега една стъпка напред, две назад. Справка Киев, Харков, Херсон и т.н....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-хитрата сврака с двата крака

  04 Дек 2022 18:11ч.

  Докато се дърлят Русия и Запада ,Китай включи на трета космическа!Има еди руски филосов мисля Зиновиев се казва.Дали е жив не знам.Но беше емигрант в Германия по времето на СССР.Някъде около 1990г когато промотираха Елцин тоя Зиновиев направи на пух и прах Елцин в пряк дебат по френска телевизия.И много точно прогнозира развитието на отношенията НАТО-Русия.Каза че мир няма да има.Защото на Запада са необходими ресурсите на Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-грабежът

  04 Дек 2022 18:21ч.

  На Русия бе закрепен законодателно в руското право.Например ЦБ на Русия няма повече права от ЦБ на България.Е нашта я инспектира Мустафа а тяхната е под командването на Йелския кадър Нибулина.Путин направи плахи опити или по скоро сили в Русия го принудиха да ограничи грабежа.Проформа го ограничи,реално е същия че и в по големи размери.Дори се чудя дали тази война Путин не я иницира за да смаже окончателно патриотичните елементи в Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силата на манипулацията на Горбачов

  04 Дек 2022 20:38ч.

  идваше най-вече не от него, а от историята на дотогавашното ръководство на СССР. Толкова безотговорен ръководител то не беше имало през тези 70 години, затова хората не разбираха че зад увереността на Горбачов не стои нещо стабилно и проверено в детайлите с мисъл за трудещите се хора. Когато се убедиха колко струва неговото "ново политическо мислене", беше вече късно: Елцин отдели Русия, а пък Горбачов закри СССР въпреки народния вот на референдума за запазването му. Изиграха ги не толкова западнярите, които само се възползваха от ситуацията, колкото партийната номенклатура която не бе почиствана от времето на Сталин. Така се потвърди неговата мисъл, че при социализма класовата борба всъщност се изостря, вместо да отмира защото той е само един преходен строй, който няма реален опит и който опит се трупа с проби и грешки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  04 Дек 2022 23:14ч.

  Moите коментари: "Докато съветският генерален секретар смята, че работи с партньори, в американската администрация продължават да гледат на всички от другата страна на желязната завеса като на противници." Де да беше само глупак... "Руското общество бе напълно обезверено и повярва в две неща. На първо място, че Горбачов е предател, който ги е продал на противника, и на второ място, че Владимир Путин е спасителят, който ще ги изведе до ново величие." За първия са прави, и не само те, а честните хора в целия Източен Блок, за второто - поживем-увидим! "Причината в Кремъл да са тези хора и цялото руско общество да им вярва е, че преди 33 години двама души обявиха, ще водят света към мир и разбирателство, но единият от тях излъга. " Лъгаха и двамата, макр и по различни причини. Този с белега в ущърб на всички, които предтавляваше, артиста и тексасеца след него лъгаха в полза на тези, като тях, останалите американци също бяха излъгани, но не всички се дават сметака за това днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  04 Дек 2022 23:35ч.

  "Силата на манипулацията на Горбачов 04 Дек 2022 20:38ч. идваше най-вече не от него, а от историята на дотогавашното ръководство на СССР. Толкова безотговорен ръководител то не беше имало през тези 70 години..." Какво да очакваш от лумпен ръководен от амбициозната си женица, направила кариерата му устройвайки гуляи на отдихающите московски величия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  05 Дек 2022 7:48ч.

  За мен сегашната ситуация е прекрасна.Светът се нуждаеше от тотална конфронтация между Изтока и Запада.Това дава огромен тласък на човешкия прогрес.Ето отново ще се стъпва на Луната примерно след 2 години.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  05 Дек 2022 14:40ч.

  Твърдението ти е чиста глупост, защото светът е изправен пред възможността от ядрен апокалипсис! За съжаление западните общества са до такава степен дебилизирани и зомбирани от средствата за масова дезинформация, че не го осъзнават и в голямата си част все още подкрепят безумната политика на правителствата си да се опитват да смачкат Русия с общи усилия! А Русия е ядрена сила с над 2500 термоядрени заряда и с уникални системи за доставянето им до страните на враговете и. Те дори не могат да си представят, какво ги чака само от спирането на електрозахранването за няколко дни! Простите им разглезени главици не са в състояние дори да си представят, какво ще стане с комфортния им начин на живот и градовете им при попадение на ядрен боеприпас дори на 50-100 км от тях! Затова са опасни средствата за масова дезинформация, защото те действуват, като дълбока упойка на обществата и последните губят инстинкта си за самосъхранение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  05 Дек 2022 22:53ч.

  Защо гледаш западните общества, ето ти ЗИП-а представителна извадка за едни БГ екземпляри...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоо, Сивилов!? "...когато обществата им...напълно не знаеха какво означава капиталистическо общество"

  05 Дек 2022 12:18ч.

  ВЕРНО?!? Я да видим какво е написал по въпроса за капиталистическото общество младежът Христо Смирненски, когото всички, без никакво изключение, изучавахме в училище... Из ЮНОША/// "И през облаци злоба и демонска стръв/ черна сянка съзрях да пълзи —/ златолюспест гигант се изправи сред кръв,/ сред морета от кръв и сълзи.//// В полумрака видях изтерзани лица,/ вред зачух плачове като в сън/ и жестока закана на гневни сърца/ се преплете с оковния звън.//// Аз познах свойте братя във робски керван,/ угнетени от Златний телец;/ и човешкия Дух — обруган, окован,/ аз го зърнах под трънен венец."//// Христо Смирненски, "Работнически вестник", 2 септември 1922 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  06 Дек 2022 1:36ч.

  Защото на Запада са необходими ресурсите на Русия! Това е главното, другите неща са следствие. Договори не са се подписали, защото тогава не е имало сила, която да ги гарантира. Подписаха се договори само за стратегическите ядрени оръжия, за които и двете страни бяха убедени, че са много опасни още от Карибската криза. СССР по онова време не можеше да подържа жизнения стандарт и военния паритет. Иначе казано - загуби Студената война. Успя да запази поне Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи