Стивън Спилбърг и Мартин Макдона са големите победители на Златните глобуси

Стивън Спилбърг и Мартин Макдона са големите победители на Златните глобуси

Американският режисьор Стивън Спилбърг получи наградата "Златен глобус" за най-добър режисьор за полуавтобиографичния му филм "Семейство Фейбълман", предадоха световните агенции. А самият филм спечели наградата за най-добра драматична продукция. Режисьорът и сценарист Мартин Макдона пък получи "Златен глобус" за най-добър сценарий за "Баншите на Инишерин", филм, разказващ за разпадналото се приятелство между двама мъже. Продукцията спечели и наградата за най-добра комедия.

Лентата"Семейство Фейбълман" на Спилбърг е съкровен разказ до голяма степен вдъхновен от детството на режисьора. В нея главното действащо лице е американски евреин, който мечтае да прави филми през 60-те години на миналия век, докато бракът на родителите му се разпада необратимо.

"Домът на Дракона", "Начално училище Абът" и "Белият лотос" спечелиха трите най-големи телевизионни отличия  "Златен глобус". Те бяха отличени съответно в категориите за телевизионна драма, телевизионна комедия и най-добър лимитиран сериал, антология или телевизионен филм.

 

Мишел Йео, снимка: АП

Колин Фарел и Мишел Йео спечелиха наградите "Златен глобус" съответно за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова комедия. Фарел получи отличието за ролята си в продукцията Макдона "Баншите на Инишерин", която по този начин завърши наградната церемония с общо три статуетки. А Йео грабна наградата за ролята си във филма "Всичко навсякъде наведнъж" -  продукция, окачествявана като комбинация от сюрреалистична комедия, научна фантастика, фентъзи, филм за бойни изкуства и анимация, посветена и на темата за паралелните вселени и надвисналата глобална опасност.

Кейт Бланшет получи наградата за най-добра актриса във филмова драма

Остин Бътлър и Кейт Бланшет получиха отличията съответно в категориите за най-добър актьор и най-добра актриса във филмова драма. Бътлър грабна наградата за "Елвис", а Бланшет за "Тар". Биографичният филм за Краля на рока, донесъл приза на Бътлър, е дело на Баз Лурман. Продукцията, за която бе отличена Бланшет, е режисирана от Тод Фийлд и за нея актрисата получи и "Купа Волпи" на кинофестивала във Венеция миналата есен. Филмът разказа за възхода и падението на диригентката и композиторката Лидия Тар, за жертвите, които изисква и налага изкуството, за трансформациите, през които преминава всеки, който е всепогълнат от изкуството и е загърбил всичко друго.

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в поддържаща роля в пълнометражен филм победиха съответно Джонатан Ки Куан за "Всичко навсякъде наведнъж" и Анджела Басет за "Черната пантера: Уаканда завинаги".

В категорията за най-добър актьор и най-добра актриса в комедиен сериал пък доминираха Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Куинта Брънсън за "Начално училище Абът". Най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна драма станаха съответно Кевин Костнър за "Йелоустоун" и Зендая за "Еуфория". Отличията за главни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Еван Питърс за "Дамер - Чудовище: Историята на Джефри Дамер" и Амандай Сайфред за "Отпадане".

Отличията за второстепенни роли в лимитиран сериал, антология или телевизионен филм получиха съответно Пол Уолтър Хаузър за "Черна птица" и Дженифър Кулидж за "Белият лотос".  Докато отличията в най-добра второстепенна мъжка и женска роля в телевизионен драматичен или комедиен сериал получиха съответно Тайлър Джеймс Уилямс за "Начално училище Абът" и Джулия Гарнър в "Озарк"

В категорията за най-добра анимация победител е "Пинокио" на Гийермо дел Торо.

За най-добра чуждоезична лента бе обявен аржентинския филм "Аржентина 1985".

Наградата за най-добра филмова музика получи Джъстин Хъруиц за "Вавилон", докато отличието за най-добра филмова песен отиде при "Naatu Naatu" от индийския филм "RRR".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Бараба

  11 Яну 2023 10:19ч.

  Сигурни ли сте, че на снимката отбелязана с "Кейт Бланшет" е наистина жена? Защото на мен ми прилича на доста якичък мъжага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  11 Яну 2023 13:20ч.

  Това си е твой проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  11 Яну 2023 18:44ч.

  Сложете си очила. На снимката се вижда доста отворено деколте с неща вътре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирча Умното

  12 Яну 2023 22:20ч.

  То и за другата може да се каже същото. Въобще откъде намират нашите тв-та да предават тия глупости, абсолютен фалш са всички тия церемонии, а филмите от години не стават за гледане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Звезда

  13 Яну 2023 2:06ч.

  Важното е блясък да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • саа

  14 Яну 2023 10:39ч.

  САКСОНСКИ БОКЛУЦИ -----НЕ ВИ ЩА ФИЛМИТЕ, НЕ ВИ ЩА КНИГИТЕ, НЕ ВИ ЩА ПСЕВДОНАУКАТА, НЕ ВИ ЩА МУЗИКАТА------ЗАВРЕТЕ СИ ГИ ТАМ КЪДЕТО СЛЪНЦЕТО НЕ ВЛИЗА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи