Пиночет и Тачър са кръвожадни вампири в новия филм на Пабло Лараин

Пиночет и Тачър са кръвожадни вампири в новия филм на Пабло Лараин

По време на режима на Пиночет хиляди негови противници са екзекутирани, а други са хвърлени в затвора и измъчвани. Диктаторът, който умира през декември 2006 г. на 91-годишна възраст, никога не е осъден за отговорността си за престъпленията. Снимка: АП

Чилийският диктатор Аугусто Пиночет и британският министър-председател Маргарет Тачър се прераждат в кръвожадни вампири в хаплива сатира на чилийския режисьор Пабло Лараин, представена на кинофестивала във Венеция, съобщават Франс прес и Ройтерс. "Графът" ("El Conde") е сред 23-те филма в конкурсната програма. 

Във филма Аугусто Пиночет, който управлява Чили с железен юмрук до 1990 г., след като сваля социалистическия президент Салвадор Алиенде през 1973 г., е представен като 250-годишен вампир, който се храни със сърцата на жертвите си, прекарани през блендер. Когато решава, че времето му на земята е приключило, той събира семейството си в отдалечено скривалище. 

Тъй като Чили се готви да отбележи 50-годишнината от преврата през 1973 г., който довежда Пиночет на власт, Лараин казва, че е време да го покаже на екрана.

Гласът зад кадър, разказващ за пътя на диктатора, е този на Маргарет Тачър, британската "Желязна лейди", която се появява в последната част на филма, също като вампир.

"Имаше цял процес, за да намерим най-добрия начин да изобразим този човек. Той никога досега не е бил представян във филм, независимо дали в киното или по телевизията", каза на пресконференцията Пабло Лараин, известен със своите биографични филми за Джаки Кенеди ("Джаки" с Натали Портман) и принцеса Даяна ("Спенсър" с Кристен Стюарт).

Режисьорът, който е съавтор на сценария, избира да разкаже историята на диктатора като ужасяваща черно-бяла сатира.

"Смесица от фарс и сатира вероятно беше единственото решение. Избягвайки сатирата, рискувахме да изпаднем във форма на съпричастност, а това беше неприемливо", допълва режисьорът. 

Запитан за избора си да представи Пиночет в образа на вампир, Лараин обоснова решението, отбелязвайки, че диктаторът "никога не се е сблъсквал с правосъдието". "Той живя и умря на свобода, като същевременно беше богат. Тази безнаказаност отприщи ада в него", добави режисьорът.

По време на режима на Пиночет хиляди негови противници са екзекутирани, а други са хвърлени в затвора и измъчвани. Диктаторът, който умира през декември 2006 г. на 91-годишна възраст, никога не е осъден за отговорността си за престъпленията.

Подкрепян негласно от САЩ, които го смятат за опора срещу комунизма в Южна Америка, той е съюзник и на Маргарет Тачър срещу Аржентина по време на Фолклендската война през 80-те години.

"Чудесно е, че Нетфликс финансира смел и уникален филм като този", каза Пабло Лараин на фона на критиките от поддръжници на историческата стачка на актьорите и сценаристите в Холивуд, на които е обект стрийминг платформата. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • В Чили в момента на власт са

  01 Sep 2023 15:31ч.

  НЕОКОМУНИСТИ 😈 либерасти и троцкисти. Фенове на НСР които наваксинирах чилийците като за Световно ! Поради което сега Чили отприщи една от най-високите смъртности в света…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиночет и Тачър са кръвожадни вампири в новия филм на Пабло Лараин

  03 Sep 2023 10:40ч.

  Чудесно! Филмът явно е документален?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Чили в момента на власт са 01 Sep 2023 12:31ч. НЕОКОМУНИСТИ 😈

  03 Sep 2023 10:40ч.

  В Чили в момента на власт са 01 Sep 2023 12:31ч. Неонацисти 😈

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  03 Sep 2023 15:12ч.

  Габриел Борич си е неокомунист и либераст. Поддържа глобалистите , педерастите, бие по частната инициатива в Чили, разбира се ругае Путин и "агресията му в Украйна" ... Спука чилийците от "ваксинации" , заради което в момента мрат като мухи ! Типичен поставеник на Дълбоката Световна Държава !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така че нормално

  01 Sep 2023 16:09ч.

  Да изкарват Аугусто вампир. Сега той съвсем не беше светец, ама никак. Но не всичко беше лошо при неговото управление…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  02 Sep 2023 16:25ч.

  Живял ли си под неговото управление , че казваш че “не всичко беше лошо”?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И двамата

  01 Sep 2023 16:33ч.

  Бяха нещо далеч по-зловещо от вампири. Затова пък Борел и Урсула също са зловещи, но само зловещи карикатури на вампири. И за истински вампири даже не стават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелено мушкато

  01 Sep 2023 19:12ч.

  Пиночет беше не просто кръволок, отговорен за хиляди убийства и установяване на една от най-жестоките ВОЕННИ диктатури в Латинска Америка, а идиот в класическия смисъл на думата, който се интересуваше от паради, показност и лукс, докато под диктата на външни съветници държавата му пропадаше в стопанска и социална бездна. Пиночет беше алчна, властолюбива и глупава кукла на конци, която по мнението на собствените му кукловоди от ЦРУ, е готов да направи всичко, което поискат от него. Е, не всичко. Не успяват да го накарат да приватизира добива на мед. Когато през 1982 г. икономиката окончателно рухва, инстинктът за самосъхранение го предпазва от тази последна фатална грешка, която би лишила Чили от последния значим източник на валутни постъпления. Повече за митовете относно "Чилийското икономическо чудо" по време на диктатурата на Пиночет можете да прочетете в едноименната статия на Антипропаганда:

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде айде, лозунги от дивана

  02 Sep 2023 14:03ч.

  Нито знаете за какво говорите, нито сте били в Чили. Пиночет беше диктатор, типичен латиноамерикански националист. Той беше подкрепен от САЩ в началото и до толкова, доколкото беше бариера против комунизма и кубинското проникване. В икономически план Пиночет беше пазарник, покани "чикагските момчета" и те осигуриха на Чили 5-7 години солиден икономически ръст. Пиночет не беше само приватизатор - той НАЦИОНАЛИЗИРА ПОЛОВИНАТА ОТ МЕДОДОБИВА на Чили ! Пиночет беше популист и в течение на времето започна все повече да се отдалечава от Щатите и да ги дразни с поведението си. Затова те му спретнаха криза с цените на медта /основното перо на Чили/ в началото на 80-те и с това започнаха икономическите проблеми на страната. Пиночет беше диктатор и преследваше противниците си, но насилието по време на хунтата му е преувеличено. За цялото му властване са убити под 30 000 негови врагове. Много далеч назад от други исторически примери. Превратът и хунтата след 1973 бяха станали пейоративни заради съветската пропаганда , но точно СССР и Брежнев са отговорни за свалянето на добряка Алиенде, тъй като не го подкрепиха с нищо ! А можеха, имаха възможност. Историята е по-сложна от това да се лепят етикети вампир/светец и така да се разказват отминали събития , историята не е черно-бяла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелено мушкато

  03 Sep 2023 7:03ч.

  Коя ПОЛОВИНАТА ОТ МЕДОДОБИВА е национализирал Пиночет - лявата, дясната, тази отгоре или тази отдолу? По съдържанието мога да предположа, къде е фабрикуван коментарът ти, а начинът, по който е изложен, ме убеждава и че мнението ти под моето не е случайно. Съвсем не е далеч времето, когато ще ви бъде потърсена отговорност. Пиша това за работодателите ти. За теб предполагам, че си изкарал курс по PR, масови комуникации или друга пропагандна дисциплина и ако не са бележките, които са ти дали, вероятно би се затруднил да намериш Чили на картата. Ще си позволя от мястото си на дивана да те образовам, нищо че вече са те образУвали, формовали и даже щамповали. *** Национализацията на медодобивната индустрия започва още при предшественика на Алиенде - Едуардо Фрей-старши. Той не е социалист, а християндемократ (ще се радвам да ме запознаеш с идеите на христяндемокрацията в Лат. Америка, но не храня големи надежди). Той започва так. нар. "договорена национализация" (за нея би трябвало да можеш да ми скалъпиш няколко изречения). Преди него под натиска на някои от либералите и особено на радикалната партия постъпки за национализация на медодобивните компании прави неговия предшественик Хорхе Родригес. Преди Родригес, неговият предшественик Карлос дел Кампо също се опитва да национализира индустрията, залагайки на еволюционния подход. По време на неговото управление напр. е създадена так. нар. служба по медта, която в последствие чрез разрастване, сливания и преобразувания ще се превърне в Codelco (бързай да я провериш). Правя тази историческа справка, за да покажа нещо много важно - политиката на Алиенде не идва от нищото, а продължава една дълга поредица от целенасочени усилия за връщане не само на медодобивната индустрия (так. нар. "Чилизация на медта"), но и на други структуроопределящи стопански активи в ръцете на чилийската държава. Сигурен съм, че цялата тази информация я няма в brief-а, който са ти подготвили. Ще трябва да накараш fact checker-ите да поработят преди да съчините следващия наратив. На президентските избори през 70-та, на които печели Алиенде, основна тема е тъкмо национализацията на медодобивната индустрия и как процесът да бъде завършен маскимално бързо и без да се принуждава Чили да плаща огромни обзщетения за техните активи. Алиенде печели изборите срещу борещите се за нови мандати Фрей-старши и Родригес, с обещанието за едностранна, некомпенсирана национализация. Веднага след изборите Алиенде предлага на националния конгрес (чилийския, не на САЩ, да е ясно и за PR-специалистите) конституционна поправка, която ще му позволи да извърши национализация на всички медни мини, вкл. неоткрити находища, както и на активите на всички медодобивни компании, намиращи се на територията на Чили. Пряко засегнати са Anaconda Copper Mining (САЩ, индиректно британски капитали), Kennecott Utah Copper (американо-британска), Cerro company (американо-чилийска, индиректно британски капитали) - можеш ли да кажеш, кои медни мини са тяхна собственост на територията на Чили по това време? Поправката е приета от конгреса с единодушие (можеш ли да кажеш, кои са партиите в националния конгрес на Чили по това време и какви са основните им платформи?). Чрез тази конституционна поправка всички активи на гореспоменатите компании стават национална собственост и се създават пет държавни компании (Въпрос за PR-специалисти: защо точно 5, а не напр. 3 или 7?), които да ги стопанисват. С този акт, с експроприацията на активите и с учредяването на 5-те публични дружества, които да ги стопанисват, национализацията приключва. Годината е 1971 г. В някои мини фактическото прехвърляне на властта среща трудности, но към началото на 1972 г. фактическата експроприация е завършена. Президент на Чили по това време е Алиенде. Сега, ако обичаш, обясни, какво е национализирал Пиночет, освен дупката на геврека. Подписването на споразумения за изплащане на огромни компенсации постфактум и обединяването на вече съществуващи държавни компании не е национализация. Друго е и в нормални времена за това разстрелват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелено мушкато

  03 Sep 2023 7:52ч.

  Пиночет може да е всичко друго, но не е популист. Съвременниците му го определят като паун и палячо. По време на диктатурата му Чили е практически изолирано и без подкрепата на САЩ и Великобритания (и осигуряваните с тяхна помощ външни заеми, военна, институционална и политическа подкрепа, докато официално го критикуват), Пиночет и управлението му вероятно щяха да рухнат, пометени от вътрешната опозиция още към 1975 (оценката не е моя, на ЦРУ е). Нещо повече, Пиночет през почти цялото си управление е удобна кукла на конци, управлявана чрез алчност и страх. Някои от най-близките му сътрудници, висши военни и изобщо най-близкото му обкръжение е съставено от хора, които според признанията на самото ЦРУ са били вербувани като агенти, чрез които са прокарвани политическите и икономическите интереси на САЩ в страната. Ако ме питаш, откъде зная всички тия неща, потърси доклада, публикуван от самото ЦРУ през 2000 г. под името "CIA Activities in Chile" - достъпен е в Интернет. Ако си любознателен, към днешна дата има тонове публична информация и разсекретени документи, касаеща поддръжката на САЩ за режима на Пиночет през годините. Другите опити за манипулация няма да коментирам. Те следват точка по точка стандартната технология, възприета от някои български (по документи) НПО-та за манипулиране на фактите като на Алиенде се приписват проблемите, които възникват в по-късен период, касаещ управлението на Пиночет. По-долу бях дал линк към кратка, но достатъчно ясна статия с източници, посветена на икономическата политика на "чикагските момчета" и грандиозните постижения на Чили в заораването на дъното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе глупак

  05 Sep 2023 2:17ч.

  Живял съм в Чили близо месец, работил съм на Исла де Паска, ако изобщо знаеш къде се намира. Живял съм и съм работил 3 месеца в Аржентина. Я вземе си забий един в тъпия ГеоргиКирковски задник , цървул. Не си напускал панелката си за целия си посредствен живот. Какво знаеш ти за "моя работодател" , какви внушения правиш ? Моя работодател не е в кочината ви, не е политическа партия - нито жълтопаветната ви слуз, нито червените ви чугуни. ОТДАВНА съм ви бил шута , би трябвало да четете с респект и със записки , това което ви пишем единици успели българи зад граница. Но тъпащината ви напира, злобата и завистта. Колко листчета ти трябваха да скалъпиш полюцията си по-горе ? Национализацията на медодобива в Чили е финализирана при Пиночет. Факт. Дори е закрепена в конституцията от 1980 ! Така че ти обяснявам ! ПИНОЧЕТ ЗАКРЕПИ В КОНСТИТУЦИЯТА НА ЧИЛИ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА НА МЕДОДОБИВА , при опция за частни проучвания и търсене . Като четеш Уикипедиите - чети ги докрай. Ако можеш. Пиночет дразнеше американците още от първите години на управлението си. Дразнеше ги с прекаленото гонене на личните си противници. Службите на Пиночет убиха насред Вашингтон бившия външен от управлението на Алиенде - Летелиер. Летелиер си джиткаше свободно в САЩ , водеше пропаганда срещу хунтата и половината сенатори и конгресмени му бяха фенове. Американците бяха бесни, защото Пиночет наруши табу - да не се правят атентати насред САЩ. Това е 1976 , едва три години след преврата вече му бяха вдигнали мерника. 1980-1982 беше кризата на борсите с медта и Чили фалира. Пиночет беше много за кратко полезно момче , следващите десет години по-скоро се чудеха как да го разкарат от властта. Пиночет беше мразен от бедните и пролетариата - тези на които Алиенде разиграваше театъра с каната мляко на ден. Същевременно сериозна част от средната класа беше доволна при Пиночет, особено до към 1980. След това всички го намразиха. Пиночет беше популист , посещаваше глухи райони на Чили , отпускаше специални фондове за тяхното развитие... Айде стига ти толкова, чугунена кратуно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелено мушкато

  05 Sep 2023 6:04ч.

  Мисля, че сам си се изобличил, друже. Направих кратка ретроспекция на един период от почти 50 г., опитвайки се да поставя събитията в контекст. Реакцията ти е очаквана и не ме изненадва. Иначе аргументацията ти е бетон, даже бетон с телена армировка. Ако месец престой в Чили и още три в Аржентина те правят специалист по Лат. Америка, то аз трябва да съм няколко пъти по-голям специалист по Европа и в добавка даже Източна Азия. Ако в Wikipedia можеха да се намерят и половината от фактите, които съм изложил (тази част е чувствителна и традиционно се цензурира), едва ли би си позволил да манипулираш толкова елементарно. Нормално е, когато не познаваш предходните събития, по-новите, които са ти донякъде известни да заместват липсите, а процесите да се описват по аналогия. Този подход би работил, ако липсваше фактически материал и се изграждаха хипотези, но тъй като събитията са широко известни и има достатъчно документи, ужасно личи не само непознаването на фактологията, но и пошлите опити за подмяна. Иначе виждам, че след последния ми коментар имаме известен напредък в подхода - Пиночет вече бил "финализирал" процеса. Ами аз ти го написах друже, подписването на споразумения в ущърб на Чилийската държава за изплащане на обезщетения (противно на вече взети решения и извършени правни и фактически действия) не е "финализиране" на национализацията, а последващ опит за нейната ревизия. И за да не губим време в спор, чиято цел още от първия ти коментар очевидно е друга, мен събитията от онова време ме вълнуват слабо. По тях е писано и говорено предостатъчно и ако представляват интерес, то е с техния отзвук в бъдещето. И тъй като именно бъдещето на България е това, което непосредствено ме занимава, опитите на местна почва да се представя Пиночет за велик държавник и индиректно чрез фигурата му да се възхвалява терора, не само не мога, но и няма да толерирам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • URL-адрес на статията в Антипропаганда:

  01 Sep 2023 19:13ч.

  https://antipropaganda.eu/ChilChudo.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Sep 2023 19:34ч.

  Пропагандата независимо дали е "лява" или "дясна" е еднакво комична в 21 век.Сега информация бол.Само требе да се чете и СРАВНЯВА! Пиночет е един обикновен десен диктатор.Кфа кръвожадност кфи пет песос при положение, че е убил едва 3000 човека.Разбира се няма и никфо чилийско икономическо чудо."Чикагските момчета" просто стабилизираха финансите и толкова.Чили е на равнището на Уругвай и Коста Рика.Шот човек кат чуе "чудо" и се сеща я за Япония я за Южна Корея с техните брандове. Та Пиночет е затрил 3000 и е "кръвожаден".Тогава дайте определение за неговите съвременници Пол Пот и Менгисто Хайле Мариам ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  02 Sep 2023 0:09ч.

  евро-атлантичката Маргарет Тачър: „На територията на Русия е икономически оправдано да живеят 15 милиона души - за обслужване на нефтените кладенци и на мините...“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  02 Sep 2023 0:35ч.

  Спомням с, че британците празнуваха, когато тачър умря! Така-че нормално е да бъдат вампири, дори и във филм. В крайна сметка съсипаха милиони човешки съдби, без да се замисля изобщо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нетфликс много ги бива

  02 Sep 2023 10:51ч.

  Да ритат умрялл кон. Що не пуснат един филм за все още живите вампири? Дето ги хранят, а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нетфликс много ги бива 02 Sep 2023 7:51ч. Да ритат умрялл кон. Що не пуснат един филм за все още живите вампири?

  03 Sep 2023 10:50ч.

  А бой, де...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жертвите на вампиризма в Чили

  02 Sep 2023 14:08ч.

  Когато се говори кой-колко народ е избил в Чили, за Пиночет всичко е казано и разказано. Но нека видим колко чилийци избиха днес неокомунистите в Чили ? Това са първите резултати от заиглянето на чилийците, което беше едно от най-високите в света - https://pbs.twimg.com/media/F3gGD2IX0AAQRlx?format=jpg&name=medium Официални данни ! Май неокомунистите чупят за нула време рекордите по убийства на Пиночет !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук

  05 Sep 2023 2:26ч.

  Четворно ваксинираният другар от Георги Кирков губи говор и картина. Неокомунисти - масови убийци, се разминава с партийното му листче . Еднакво противни са и жълтопаветните фекалии , така и червените чугуни от другата страна. Скачени съдове. Това е трагедията на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи