Наградите „Златен глобус“ се стремят да си върнат блясъка

Наградите „Златен глобус“ се стремят да си върнат блясъка

"Баншите от Инишерин" доминира с осем номинации, а ситуационната комедия "Начално училище Абът" е начело по номинации в телевизионните категории, съобщава БТА.

Година след като Холивуд бойкотира наградите „Златен глобус“, Брад Пит, Стивън Спилбърг и други големи имена са настроени да се завърнат, а организаторите се опитват да възстановят блясъка на церемонията, която бе едно от основните събития в света на киното, пише Ройтерс.

Очаква се повечето от тазгодишните номинирани да стъпят на червения килим по време на церемонията в Бевърли Хилс във вторник, каза Хелън Хьоне, президент на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (АЧПХ), организацията, която раздава наградите.

„Номинираните откликнаха по страхотен начин“, каза Хьоне, германски журналист, избрана в края на 2021 г. със задачата да преведе организацията през скандалите за сексизъм и расизъм. „Само малцина няма да присъстват, така че сме развълнувани", каза тя и се зарече, че вечерта ще бъде "партито на годината".

През своята 80-годишна история церемонията за наградите „Златен глобус“ е известна като празненство с изобилие от алкохол, което поставя началото на холивудския сезон на наградите и очертава пътя към големите отличия на американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Бъдещето на „Златен глобус“ беше поставено под съмнение през 2021 г., когато разследване на в. „Лос Анджелис таймс“ разкри, че организацията не е имала чернокожи журналисти в своите редици. Някои членове бяха обвинени за сексистки и расистки забележки и получаване на облаги от знаменитости и филмови студия.

Телевизионният канал Ен Би Си отказа телевизионното излъчване за 2022 г., но мрежата на Комкаст се съгласи да излъчи отново церемонията тази година, след като АЧПХ въведе промени и нови етични правила. Сред приблизително 200 настоящи членове с право на глас, близо 52% са расово и етнически разнообразни, като 10% от тях са чернокожи.

„Организацията наистина премина през цялостен процес на реформи в последните 18 месеца", каза Хьоне и добави: "Увеличихме разнообразието, прозрачността, отчетността."

Комикът Джеръд Кармайкъл, който е чернокож, ще бъде водещ на тричасовата церемония, а Еди Мърфи ще получи отличие за цялостен принос. Режисьорът Куентин Тарантино и актрисата Джейми Лий Къртис са посочени сред водещите.

Сред номинираните, които се очаква да присъстват, са Брад Пит и Марго Роби с филма "Вавилон", Стивън Спилбърг и актьорският състав от „Семейство Фейбълман“, звездата от "Жената воин" Вайола Дейвис, режисьорът на "Аватар" Джеймс Камерън и певицата Риана, номинирана за песента към "Черната пантера: Уаканда завинаги".

Някои знаменитости обаче ще стоят настрана.

Брендън Фрейзър, номиниран за главната си роля в „Китът“, каза, че няма да присъства, след като обвини бивш президент на АЧПХ, че го е опипвал.

Том Круз също не се очаква да се появи, въпреки че неговият блокбъстър "Топ Гън: Маверик" е номиниран за най-добър филм - драма. През 2021 г. Круз върна трите си статуетки „Златен глобус“ в знак на протест срещу практиките на организацията.

„Аватар: Природата на водата“ на Камерън и биографичният филм "Елвис" на Баз Лурман също са сред претендентите за най-добър филм.

Тъмната комедия "Баншите от Инишерин" доминира с осем номинации, а ситуационната комедия "Начално училище Абът" е начело по номинации в телевизионните категории.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи