Наградите "Давид на Донатело": Мъж, дегизиран като жена, приет като икона на стила в Италия

Наградите "Давид на Донатело": Мъж, дегизиран като жена, приет като икона на стила в Италия

Друзила Фоер, колаж от нейни снимки от фестивала в Сан Ремо и церемонията за наградите "Давид на Донатело"

Автор: Габриела Големанска, БТА

Церемонията за наградите "Давид на Донатело" е начало на съживяване на киноиндустрията и един предизвестен фурор. Успехът на Друзила Фоер обаче не се нрави на всички италианци. Докато медиите се надпреварват да я хвалят, в интернет се появиха коментари, че отношението към нея отразява лицемерието в шоубизнеса в Италия. Повдигнаха се въпроси защо мъж, дегизиран като жена с бяла коса и с бръчки, се приема за истинска икона на стила и женствеността, а когато се появят първите бели коси или бръчки на журналистки, или актриси, или певици, или телевизионни водещи, към тях веднага изискванията за съвършен външен вид в стил вечна младост се завишават. 

В началото на тази седмица едно културно събитие в Италия като че ли остана в сянката. На 3 май в Рим бяха връчени кинонаградите "Давид на Донатело", смятани за италиански еквивалент на американските награди "Оскар". Церемонията като че ли остана в сянката на подготовката за Евровизия в Торино, както и на състоялата се предния ден гала вечер на музея "Метрополитън" в Ню Йорк.

Наградната церемония, проведена в кинокомплекса "Чинечита", протече по всички канони на този род церемонии  - с червен килим, елегантни тоалети, издържани цветово основно в черно и бяло. Церемонията освен това беше първата присъствена след прекъсване заради пандемията. Това беше и първото голямо събитие в Италия след отпадането на зелените сертификати на закрито. А експерти определиха церемонията като знак за съживяване на киноиндустрията след две години на рестрикции заради коронавируса.

Във водещите категории за най-добър филм  и най-добър режисьор победи продукцията "Божията ръка" на Паоло Сорентино. Тереза Сапонанджело пък получи наградата за най-добра второстепенна актриса в същата продукция, която е носталгия по детството и юношеството. За най-добра актриса бе отличена 17-годишната Суами Ротоло за "На Киара". А за  най-добър актьор -  Силвио Орландо за "Застоял въздух". За най-добър актьор във второстепенна роля бе отличен Едуардо Скарпета за "Тук се смея аз". За най-добър чуждестранен филм бе обявен "Белфаст" на Кенет Брана, а "Енио" на Джузепе Торнаторе, посветен на големия филмов композитор Енио Мориконе, взе наградата за най-добра документална лента.

Общо награди бяха връчени в 26 категории, като специални отличия за цялостна кариера получиха актрисите Джована Рали, която има зад гърба си 70-години, посветени на актьорската професия, и Сабрина Ферили.

Церемонията би била типична наградна церемония, проведена с типична италианска тържественост, ако водещите бяха други, или поне един от водещите. За тази проява водещите бяха тандем от мъж и жена. Мъжът беше популярният италиански шоумен Карло Конти, водил същата наградна церемония на няколко пъти в миналото, както и фестивала в Сан Ремо на няколко пъти. А негова партньорка беше Друзила Фоер, която тази година беше една от петте съводещи на фестивала в Сан Ремо. Именно благодарение на нея наградната церемония на "Давид на Донатело" придоби съвсем друго измерение.

 

Името на Друзила Фоер нашумя особено много покрай появата ѝ във фестивала в Сан Ремо. Тя е висока, слаба, елегантна, с бяла коса със сивкав оттенък, със сини очи.

Тя е певица, актриса, писателка, създателка на моноспектакли, в които се смесват всички сценични жанрове. Родена е в Сиена е на 23 юли преди 55 години и е зодия лъв. Живее във Флоренция в Тоскана, но в миналото е обикаляла много по света, защото баща й е дипломат. Живяла е в Куба, в САЩ, в Европа. Имала е магазин за антики и винтиж стоки в Ню Йорк, посещаван от знаменитости. Женена е била два пъти, първо за тексаски фермер, а после за потомък на белгийската знатна фамилия Фоер. Сега е вдовица, която се е върнала във Флоренция, където живеят двамата й племенници, които  я въвеждат в светския и културен живот.

През последните 10 години Друзила Фоер нашумя с участието си и в редица телевизионни и радио програми, риалити състезания от типа "Екс Фактор", в които беше жури. Тя има и два спектакъла, като с най-новия от тях - моноспектакъл, съчетаващ песни и откровения на елегантна дама, тя обикаля из цяла Италия, а билетите за него обикновено са изкупени месеци преди това. През изминалите няколко месеца въпреки рестрикциите заради коронавируса, маските и зелените сертификати, Друзила Фоер пълнеше театралните зали, докато нейни колеги така й не успяваха да привлекат зрители със своите спектакли.

На фестивала в Сан Ремо през февруари Друзила Фоер беше истинска сензация. Тя гостува като съводеща в третата фестивална вечер и смени цели седем тоалета на модната къща "Ателие Рита Милано". Друзила Фоер се справи блестящо със съводенето и преодоля на няколко пъти стръмните стълби на сцената, по които с повишено внимание и притеснение слизаха гостите на фестивала. Накрая тя произнесе монолог, в който призова всички "да се вслушват в уникалността на другия". Той също имаше толкова голям успех, че дори беше даден за анализ на гимназисти от Флоренция.

За никого не е тайна, че Друзила Фоер, такава каквато бе описана в биографията ѝ по-горе, е всъщност алтер егото на италианския актьор, фотограф и художник Джанлука Гори. В истинския живот той е представителен висок мъж с побеляващи коси, обичащ да се облича и елегантно, и с обикновени, ежедневни дрехи. На сцената всяка вечер Джанлука Гори се трансформира след изкусен грим и прическа в Друзила Фоер с цялата магия, която съпътства този персонаж. Успехът на тази формула е толкова голям, че Друзила Фоер е канена за почетен гост на разнородни прояви. 

Трансформацията на Джанлука Гори в Друзила Фоер не става заради хомосексуална ориентация на Гори. Той си е напълно хетеросексуален, разказват негови близки.

Но дълги години талантът му на актьор не е оценен и така и не идва онзи ангажимент, който би го направил известен. Ето защо преди десет години в съзнанието му изкристализира образът на Друзила Фоер и нейната житейска история така започва неговата сценична трансформация. Тя е толкова успешна, че мнозина напълно забравят, че Друзила Фоер не е реално съществуваща жена, когато я гледат или разговарят с нея.

На церемонията по връчването на наградите "Давид на Донатело" Друзила Фоер бе облечена от модна къща "Валентино" с ослепителна червена рокля, която я открояваше на фона на черно-белите тоалети на останалите звезди. На пресконференцията преди церемонията тя носеше пък тоалет, съчетаващ червеното с цвят фуксия. А в края на самата церемония тя смени червената рокля с черен тоалет с панталон.

Както и на Сан Ремо, в края на церемонията за "Давид на Донатело" Друзила Фоер произнесе монолог. Този път той беше осъвременена версия на прочутия монолог на Чарли Чаплин от филма "Великият диктатор" и звучеше доста актуално предвид ситуацията в Европа и по света. "Ние, всички човешки същества, трябва да се обединим, да си помагаме винаги, трябва да се радваме на щастието на ближния. А не да се мразим и да се презираме един друг. В този свят има място за всички.  Природата е богата и достатъчна за всички…..Нека се борим всички за един нов свят, който да даде на всички работа, на младите надежда, на възрастните спокойствие, а на жените сигурност. Нека да се борим за един разумен свят, нека да се борим, за да разрушим границите, бариерите, различията. И така ще излезем от мрака, и ще живеем в един нов свят, един свободен свят, в който хората ще се извисят над омразата и алчността, а човешката душа ще отвори криле и най-накрая ще започне да лети", гласеше монологът на Друзила Фоер, който също има голям шанс да бъде предложен за анализ в гимназии във Флоренция.

След края на церемонията италианските медии коментираха, че Друзила Фоер е била истинският победител на наградите "Давид на Донатело".

Зад целия този успех стои обаче не само Джанлука Гори в качеството му на Друзила Фоер, но и композиторът, сценограф и продуцент Франко Годи. Именно неговите препоръки правят от Друзила Фоер истинска дама, а не просто поредния мъж, дегизиран като жена.

Този успех на Друзила Фоер обаче не се нрави на всички италианци. Докато медиите се надпреварват да хвалят Друзила, в интернет се появиха коментари, че отношението към нея отразява лицемерието в шоубизнеса в Италия. Повдигнаха се въпроси защо мъж, дегизиран като жена с бяла коса и с бръчки, се приема за истинска икона на стила и женствеността, а когато се появят първите бели коси или бръчки на журналистки, или актриси, или певици, или телевизионни водещи, към тях веднага изискванията за съвършен външен вид в стил вечна младост се завишават. Но не малка част от феновете на Друзила Фоер, които са от деца до възрастни, контраатакуваха тези упреци с аргумента, че за разлика от редица шоудиви и шоумени в Италия Друзила Фоер изглежда доста по-мъдра, дикцията ѝ е много ясна, мисълта ѝ е много разбираема, темите, по които може да говори, са безчет, а маниерът x на водене на церемонии се откроява с премереност и отстъпване на друг на мястото под светлините на прожекторите, когато това се налага.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  08 Май 2022 13:16ч.

  с какви простотии ни занимават

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Te цяла братоубийствена война разпалват след медийна пЛандемия,

  08 Май 2022 14:01ч.

  за да прикрият факта, че икономиката на цял свят е в руини, и да отвлекат вниманието от истинските клептомани, които просто не оставят хората да живеят нормално, та няма да обявят грозното за красиво... Явно медийното Министерство на Истината има юрисдикция на целия свят, както СЗО... управлява контрола на популацията... Демокрация та дрънчи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • леля Тотка

  10 Май 2022 13:40ч.

  Казано с две думи - извратеняк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е Кончита Вурст

  08 Май 2022 14:13ч.

  за елитите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво търсим

  08 Май 2022 14:46ч.

  В съюз и военен блок с тия извратеняци? Господ ще се отвърне от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • просто нормален

  08 Май 2022 15:32ч.

  Това е една извратена култура, лишена от смисъл и красота. Европа си отива, но защо трябва да потъваме с нея? Дори Италия вече не е център на изкусво и творчество, тя става център на пошлост, кухи претенции и пълна липса на смисъл. Това някога е унищожило Римската империя, това ще унищожи и Европа. Хуните- стари или нови, са само последен щрих.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  08 Май 2022 15:54ч.

  Изглежда приемливо само защото наистина прилича на възрастна жена, т.е. успява да излъже сетивата ни. И в това няма нищо достойно за поздравления и награди. Ако трябва „иконата“ им да е жена, то този мъж би трябвало да се счете за измамник. Другият вариант е организаторите да са измамници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  08 Май 2022 22:43ч.

  Колкото по-уродливо, толкова по- изфинено. Къде и как неусетно се озовахме с такива извратеняци ?..Дано Бог се смили над нас, защото сме засмукани във водовъртеж от който няма излизане..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  08 Май 2022 23:51ч.

  Гнусен дърт травестит

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ на приемането на еврото! РЕФЕРЕНДУМ!

  09 Май 2022 0:13ч.

  Най-важното нещо за нас в момента е да бъде осуетена замяната на българския лев с еврото. Каквато и цената да е за тази стъпка! Трябва час по-скоро да изхвърлим от изпълнителната власт чуждите на интересите ни политици, преди Петков да е поел в САЩ нови още по-позорни ангажименти! Да живее България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужас! Ужас! Ужас!

  09 Май 2022 14:15ч.

  Дали в Еврабия ще го търпят или бързичко ще излекуват тово нещо "след изкусен грим и прическа в Друзила Фоер с цялата магия, която съпътства този персонаж."?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво търсим 08 Май 2022 14:46ч. В съюз и военен блок с тия извратеняци? Господ ще се отвърне от нас.

  09 Май 2022 14:17ч.

  Той от Иван Костов насам все стои извърнат от нас, а напоследък съвсем, след като остави решението за управлението ни на изборните ротативки, не ли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лошото е,

  09 Май 2022 15:13ч.

  че стои обърнат с набръчкано носле и запушени ноздри. НЕ МОЖЕМ да сме част от тази упадъчна култура с естетски претенции. Не сме част от тях, имаме си други неоспорими качества. Просто трябва да започнем да си ги харесваме (качествата), и да се гордеем с тях, и с децата ни, които малоумно пускаме да се заселват / адаптират там....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посредствен кич

  09 Май 2022 15:39ч.

  Звучи и изглежда като тъп стар виц. Язък им на претенциите на италианците... Нямат ли си достатъчно бойни феминистки да въведат малко кенсъл ред и дисциплина? Че това си е чист кълчър, пардон - джендър апроприейшън?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невероятно но факт:

  09 Май 2022 16:24ч.

  КАКВА ИРОНИЯ! Пропагандните клишета на комунизма, че западняците са пияни от много пиене на кока-кола и че капитализмът е гнил в крайна сметка се оказаха истина. Така отминава световната слава. Боже пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е отдавна се убедихме, че

  09 Май 2022 17:31ч.

  "Всичко което мислехме за капитализЪма, се оказа лъжа, и всичко което ни казваха за социализЪма, се оказа истина"... Ама като не ни пускаха пътуваме и работим по света (като сърбите) и лично да се убедим че 'потосмукателната система' на Капитализъма е реалност... Децата ни се разпиляха с лекота по целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи