Филмът "Бягство" се отказва от надпреварата за "Оскар"

Филмът "Бягство" се отказва от надпреварата за "Оскар"

Актрисата Мария Бакалова е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар", съобщава БТА.

Филмът "Бягство" е поставена в ситуация да се откаже от конкурса за българско предложение за "Оскар", поради възникнал конфликт на интереси. Един от членовете на селекционната комисия е част от снимачния ни екип, което поставя под въпрос коректността на процедурата, се казва в отворено писмо  от екипа на продукцията до Националния филмов център.

Не бихме желали да коментираме начина и мотивите за избор на състава на комисията. Намираме, че предпоставките за поредни спорове и междуособици в гилдията са налице и не искаме да участваме в състезание, чийто победител е предварително известен, се казва в писмото.

Нещо повече - изборът на българското предложение по закон трябва да бъде направен от Националния съвет за кино, а не от селекционна комисия, се казва още в писмото, подписано от Виктор Божинов - режисьор на "Бягство", и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов.

Актрисата Мария Бакалова е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар". В селекционната комисия са също Катерина Ламбринова - кинокритик, фестивален организатор, Христо Христозов - кинопрограматор, фестивален организатор, Свилен Димитров - режисьор, аниматор, Катя Тричкова - продуцент, Кристина Грозева - режисьор, продуцент, и Иван Чертов - оператор.

След приключила процедура по кандидатстване за излъчване на българско предложение за чуждоезичен "Оскар", са били определени следните девет заглавия за селекция. Това са "Борсови играчи" (реж. Георги Костов, прод. "Корунд Х", Христо Христов), "Бягство“ (реж. Виктор Божинов, прод. "Гала филм“, Галина Тонева, Кирил Кирилов), "В сърцето на машината" (реж. Мартин Макариев, прод. Forward Pictures, Александър Пенев), "Майка“ (реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия, прод. MQ Pictures, Зорница София), "Меко казано" (реж. Анри Кулев, анимация, прод. "Канцелария филм“, Светла Ганева), "Петя на моята Петя" (реж. Александър Косев, прод. BOF Pictures, Николай Урумов), "Рибена кост" (реж. Драго Шолев, България/Румъния, прод. "Клас филм", Росица Вълканова), "Шекспир като улично куче" (реж. Валери Йорданов, прод. „Чучков брадърс“, Борислав Чучков) и "φ 1.618" (реж. Теодор Ушев, България/Канада, прод. "Перипетея“, Владислав Тодоров, "Мувименто“, Орлин Руевски).

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Уникално

  07 Авг 2022 11:41ч.

  Съветското куче Космо, председстел на комисията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мизерен културтрегер

  07 Авг 2022 12:46ч.

  Момичето е ходило до Холивуд, знае американски и познава хора, то е нашето лице ( прекрасно пресъздадено в Борат) и то ги разбира нещата с колегите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СВЕТЛЕТО

  07 Авг 2022 12:59ч.

  Госпожицата с кичозните оскърбителни роли- председател да комисията!? Това вече е обидно за всички мислещи и смислени хора, наистина! Да чакаме ли скоро да я направят и мЕнистър на културата!? Пълен отврат просто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vitory

  07 Авг 2022 13:04ч.

  Добре де, кой я избра за председател на комисията ? Протестирайте, бе хора, срещу посредствеността ! Тая ли ще избира качествен филм ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българското предложение за "Оскар" е лесно за отгатване. По-лесно дори от гатанката "Пишка няма, пишки троши". Това е филмът на Теодор Ушев "φ 1.618" по рамана-антиутопия "Пумпал" на Владислав Тодоров. В него се разказва за нова нация.

  07 Авг 2022 13:04ч.

  Това са вечни, биологически съвършени хора – био-титани. Белязани са с божествената пропорция. При тях (a+b)/a=a/b=1.618, където "а" е ръстът на титана, а "в" е дължината на пениса му. Титаните са разочаровани от живота на Земята и решават завинаги да я напуснат. С тях тръгва и кучето-титан доцент Спейс от НБУ. Вероятно то ще бъде дублирано от актриса, чието име е кодирано в цитираната гатанка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тебе

  07 Авг 2022 16:17ч.

  само пениси са ти в главата и къде ли още не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  07 Авг 2022 18:01ч.

  Подценявате това момиче. То е готово за председател на БАН. Нищо, че може само да лае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  07 Авг 2022 19:30ч.

  Колко ли от тези филми стават за гледане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХАХА

  07 Авг 2022 21:32ч.

  Нито един. Те не се и правят с идеята да стават за гледане, а с идеята да се вземат едни пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  07 Авг 2022 21:31ч.

  Дотук ли я докарахме ?!? Едно нашумяло девойче, незнайно с какво, да е председател на комися, която избира от некадърен по-некадърен филм за някакъв си конкурс... Продължаваме да копаем дъното, вероятно имаме за цел да достигнем земното ядро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  08 Авг 2022 18:14ч.

  "Нашата" Мона Лиза и е най лесно да се хвали, когато е далеч от България.Не ме е еня,кой я толерира,с кого ляга с кого става,молбата ми е по рядко да се появява на страниците на българските вестници и сайтове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  09 Авг 2022 22:08ч.

  Язък. Тъкмо да спечели и се отказа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значии

  10 Авг 2022 12:37ч.

  Значииии... куче- корветка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  21 Авг 2022 21:22ч.

  Белка и Стрелка си връщат на лбгтм+ клуба на бургаската селянка на шорошоидна хранилка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи