Американската киноакадемия се извини на индианска актриса

Американската киноакадемия се извини на индианска актриса

Американската киноакадемия се извини 50 години по-късно на индианска актриса и активистка, която бе освиркана на церемонията по връчване на наградите "Оскар", предаде Франс прес.

През 1973 г. Сашийн Литълфадър се качи на сцената на наградите Оскар, за да обясни защо колегата ѝ Марлон Брандо не е дошъл да приеме наградата си за най-добър актьор за филма "Кръсникът". Тя разказа тогава, че той отказва да приеме отличието заради отношението на Холивуд към американците от индиански произход. Докато разказваше това, актрисата бе освиркана, а после тя сподели, че охраната е попречила на актьора Джон Уейн да я нападне физически.

"Обидите, които получихте заради това изявление, бяха неоправдани и неуместни. Емоционалното бреме, което Вие трябваше да понесете и това, което костваше това на Вашата собствена кариера в нашата индустрия е непоправимо", каза Дейвид Рубин, президент на киноаакадемията по онова време, в писмо, пратено до актрисата.

"Дълго време куражът, който Вие показахте, не беше признат. Заради това ние Ви поднасяме нашите най-искрени извинения и изразяваме нашето най-искрено възхищение към Вас", се казва в писмото.

То бе публикувано от киноакадемията в момент, в който тя обяви, че Сашийн Литълфадър е поканена да говори в музея на Оскарите в Лос Анджелис на 17 септември.

"Ние индианците сме много търпеливи хора. Това са само 50 години", реагира Литълфадър на писмото на киноакадемията. Днес актрисата е на 75 години. "Трябва да запазим чувството си за хумор по този случай през цялото време. Това е нашият начин да оцелеем", заяви тя. И добави, че се радва, че толкова неща са се променили, откакто тя не е приела наградата Оскар преди 50 години.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Аман от

  16 Авг 2022 8:43ч.

  ПОЛИТКОРЕКТНОСТ!Четейки това сълзливо извинение Джон Уен сигурно се е обърнал в гроба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нов

  16 Авг 2022 10:09ч.

  За каква политкоректност говориш. Има геноцид извършен над коренно население. Това извинение е най-малкото което може да се направи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • супернов

  16 Авг 2022 10:44ч.

  Ами да го направят, това голямото. С едно "уупс" и в трамвая не минава, но вече сме чисти, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  16 Авг 2022 10:36ч.

  Тогава е било модно да я освиркат. Сега е модно да се извиняват. А истината както винаги е някъде по средата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  16 Авг 2022 11:09ч.

  нагло-саксите и въобще голяма част от цивилизования свет винаги са били расисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  16 Авг 2022 13:39ч.

  Сетили се от академията....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • L L Cool

  17 Авг 2022 10:42ч.

  По същия начин, след половин век, когато вече сме с размерите на резерват, населен от 5 хиляди души, щатите ще ни се извинят, че са ни затрили. На което Ирина Недева или друг оцелял от АЕЖ, стъпили на труповете на българите, ще отвърне, че благодари за извинението и обещава да доунищожи останалите в резервата, тоест, себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Авг 2022 11:23ч.

  Истината винаги е някъде по-средата. И извинението е сълзливо, но и Джон Уейн е участвал във филми, където има откровени гаври с индиански жени !Справка смятания за шедьовър "Следотърсачите" ( 1956г).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  18 Авг 2022 22:34ч.

  Опитах се да го гледам, все пак шедьовър. Изтраях до десетата минута сигурно. Бездарно, нагласено, игра като на любителско представление. И Монюмънт вали естествено, как иначе. Филм за реднеци. От тогавашните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Авг 2022 11:45ч.

  Сега погледнах видеото от 1973г. Ами аполодисментите са бая по-силни от инцидентните освирквания. Холивуд съвсем затъна в самобичуване. Ето го видеото : https://www.youtube.com/watch?v=2QUacU0I4yU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коректор

  18 Авг 2022 6:29ч.

  Името на актрисата е Littlefeather - Литълфедър (малко перо), не Литълфадър (малък баща?!) - Littlefather.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очаквано

  18 Авг 2022 22:02ч.

  повечето коментари на дежурните са тъпи и злобни и нямат нищо общо с темата. И разбира се, ще бъдат оставени от цензора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за какви индианци става въпрос?

  28 Авг 2022 17:12ч.

  това да не ви е индия? отделните общности заварени на американския континент си имат свои имена-шайени, суикси, навахо, мехики и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи