Премиерът Кьосеиванов на среща с Хитлер през юли 1939 г. Според пресата "България отива към Оста"

Премиерът Кьосеиванов на среща с Хитлер през юли 1939 г. Според пресата "България отива към Оста"

Посещение на българския министър-председател Георги Кьосеиванов в Германия през 1939 г. Снимка: Пресфото-БТА/Архив

Между 5 юли и 11 юли 1939 г.  министър-председателят Георги Кьосеиванов е на посещение в Германия, където разговоря с Адолф Хитлер. Визитата му в Берлин е широко отразена както в българските, така и в европейските вестници и списания, припомня БТА.

Три правителства ръководи Георги Кьосеиванов - юрист, политик и дипломат. Първото правителство, което сформира на 23 ноември 1935 г., е безпартийно, съставено от  граждански и военни дейци, провеждащи политиката на двореца. Управлява до 4 юли 1936 г.  Второто и третото са в навечерието и по време на Втората световна война.

Анализи в чуждите вестници се правят още преди Кьосеиванов да тръгне за Берлин. В бюлетина „Служебен преглед на чуждия печат“ на БТА пише:

„На 3 юли 1939 година вестник "Таймс", в дописка от своя кореспондент в София, под заглавие "Български неутралитет" пише: "Говори се, че българският министър-председател няма да подписва никакъв политически пакт в Берлин. Би могло да се очаква г-н Кьосеиванов да даде в Берлин устни уверения, че България ще остане вярна на своята политика на неутралитет и че тя не може да се откаже от своите териториални искания.

Предвиденото посещение на г-н Стойчо Мушанов (председател на парламента)  в Париж и Лондон през тази седмица било отложено, за да се избегне неговото съвпадане с посещението на министър-председателя в Берлин.“ 

В бюлетините си БТА съобщава подробно за визитата на Георги Кьосеиванов в Берлин:

Берлин, 5 юли 1939 г. /БТА/ Днес в 14 ч. 30 м. на гара Анхалт в Берлин пристигна специалният влак, с който пътува от границата министър-председателят на България г-н Кьосеиванов и придружаващите го г-жа и г-ца Кьосеиванови и другите официални лица. На берлинската гара Анхалт гостите бяха посрещнати от райхсминистъра на външните работи и г-жа фон Рибентроп, от държавния министър г-н Майснер, от кмета на Берлин д-р Липер, от директора на полицията г-н Люце, от други висши чиновници от министерството на външните работи и другите ведомства и от висши функционери на Националсоциалистическата партия. 
В 15 ч. 40 м. министър-председателят г-н Кьосеиванов, заедно с българския пълномощен министър г-н Драганов, направи посещение на райхсминистъра на външните работи г-н фон Рибентроп, който върна посещението в 16 ч. 30 м.
В 17 часа министър-председателят г-н Кьосеиванов бе приет от фюрера и райхсканцлер в новото канцлерство на „Вилхелмщрасе“ 78. Довечера г-н Хитлер дава вечеря в "Дома на фюрера“ в чест на г-н Кьосеиванов.

БТА проследява реакциите в печата след срещата на Кьосеиванов с Хитлер:

В. „Дейли мейл“ на 7 юли 1939 г. пише: "Европа е толкова неспокойна, та дори и паузите между една криза и друга повдигат тревожни въпроси. Погледът е насочен към неспокойните Балкани. Това е една област, в която всякога могат да изникнат бъркотии. Двама представители на Югоизточна Европа днес се радват на сърдечен прием в Берлин. Единият от тях е г-н Кьосеиванов, български министър-председател, другият е полк. Берт – началник щаб на унгарската армия.  

Интерес и загриженост предизвиква посещението на българския министър-председател в Европа. От страниците на бюлетина на БТА „Служебен преглед на чуждия печат“  четем заглавията: 

"България отива към Оста" в уводна статия на в. "Тан" от 5 юли: "Посещението на г-н Кьосеиванов в Берлин предизвика безпокойство на Балканите“, пише  в. "Нюз кроникъл“ на 8 юли; 
"Какво ще прави България“, коментира в уводна статия в. "Джумхуриет“; списание "Грейт Бритън енд ист“ от 13 юли 1939 г. помества анализ под заглавие "България не е муха за берлинската паяжина“;
Краковският "Илюстровани куриер“ пише анализ със  заглавие "Изкушаването на България с германски обещания“.

В бюлетините си БТА помества материали за отзвука в германския печат от посещението:

Берлин, 8 юли 1939 г. /ГТА/ Като коментира посещението на българския министър-председател г-н Кьосеиванов, "Дойче дипломатиш-политише кореспонденц" пише между другото: "Това посещение даде на световното обществено мнение, доколкото то е добросъвестно, ново доказателство за истинската основа на отношенията между Германия и югоизточните държави. Естествено е Германия да има особена симпатия към съдбата на България, на бившата си съюзница, с която е поддържала винаги отношения на сърдечно доверие. Обаче тая симпатия не е в ущърб на законните интереси на страните, с които България разделя своето жизнено пространство.“

В бюлетина "Преглед на чуждестранния печат" на БТА четем:

Германски печатЕдно естествено приятелство

"Франкфуртер цайтунг" (9.VII.1939) пише: Три дена българският министър-председател бeшe гост на германското правителство и на германския народ. Комюникето относно резултата на вoдeнитe с фюрера и другите държавници на Германия разговори подчертава заздравяването на естественото и традиционно приятелство между двете страни, както и спрямо Италия, благодарение на което България е и ще остане един фактор на реда и на мира в Югоизточна Европа. Още преди известно време в едни български коментари се каза, че политиката на мирно разбирателство, за която Германия се застъпва със своя авторитет и от която България очаква осъществяването на своите искания, не съставлява никаква политика на "вечно обвързани ръце". Тъкмо това е най-решителният резултат от активността на германската политика в Югоизточна Европа, през последните две години на неподвижни форми и правила на балканската политика. Ревизията, която оттогава е в движение цели едно принципиално ново групиране на балканските сили и на техните отношения спрямо Великите сили, което вече отчасти, било чрез непосредствени решения, било чрез последствени реакции, се извършва. Покрай Югославия, която благодарение на приятелските си отношения с Италия,  на добрите си отношения с Германия, е гаранцията за една естествена общност със силите на Оста, и България, под политическото ръководство на г-н Къосеиванов, ясно разбра, че трябва най-напред да изясни своите отношения с онази държава, която се грижи за едно хармонично преустройство на Европа. 

***

Швейцарски печат: Райхът и България

"Журнал дьо Женев" (8.VII.1939) в уводна статия, под надслов "Райхът и България" между другото пише: "Г-н Кьосеиванов, пише в. "Тан", прави своето посещение в Берлин в един момент, когато една голяма дипломатическа акция е започната в Балканите и когато за народите от Югоизточна Европа е поставен въпросът да се определят или на страната на демократическите сили или на страната на тоталитарните сили, заедно с всичките последици, които това може да донесе за заздравяването на мира или за увеличаване на международния хаос."

С поставянето на българското правителство пред тази дилема, според нас, се върши голяма политическа грешка. Съображенията, които възпрепятстват България да се присъедини понастоящем към Франция и Великобритания, са свързани с историята, с народната психология; с вътрешната политика; със стопанското положение.
България не се е отказала от никое от своите искания: излаз на Бяло море, връщане на една част от Добруджа, отстъпена на Румъния. Политиката на г-н Кьосеиванов не е отмъстителна политика; тя не се основава нито на употребата на сила, нито на заплаха; но ако той би подписал едно съглашение, което би било равносилно на отказ от националните искания, той би рискувал да бъде пометен от народната ярост.
Наистина в някои опозиционни среди расте агитацията в полза на една по-бойна външна политика. А знае се до каква степен в една страна вътрешната политика влияе върху отношенията с другите народи. Да се тика г-н Кьосеиванов да избира днес между Берлин и Париж, това значи да се поставя в едно жестоко затруднение.

Най-сетне, от стопанска гледна точка България, за да живее, има нужда от италианския и германски пазари. Ние намираме у нея едно положение, което, без да бъде тождествено, прилича на това на Югославия. Райхът се показа твърде съобразителен: той организира по изряден начин своята търговия в Балканите, докато твърде дълго време Лондон и Париж пренебрегваха тази така важна страна на близкоизточния въпрос. Декларациите за симпатия не стигат. България и Югославия трябва да продават своите произведения: а за да продават на Германия, купуват от нея; откъдето и наложителната необходимост да поддържат добри отношения с Берлин, откъдето и посещението на г-н Кьосеиванов в столицата на Райха.

При днешната стратегическа конюнктура двете големи славянски държави имат очевиден интерес да следват една политика на равновесие. В случай на общо стълкновение, въпросът за запазване или изоставяне на неутралитета ще постави несъмнено наново за тях, може би в друга светлина. Но днес той не се поставя. Югославия, която няма искания за предявяване, се чувства по-солидарна отколкото България, с останалите балкански държави Гърция, Румъния и Турция. София, от своя страна, беше започнала през последните месеци едно сближение с тях, което, обаче, общият дипломатически кипеж осуети.

Между София и Белград отношенията са станали още по-интимни. Положението на двете страни е деликатно между двата блока от сили, това на Югославия, преди всичко – по стратегически съображения, това на България - по исторически и  психологически съображения. А това е една причина в повече България и Югославия, в рамките на възможното, да правят общо дело.

***

Унгарски печат: Мястото на България в Европа

"Пестер лойд" (8.VII.1939) пише: Приключеното посещение на българския министър-председател г-н Кьосеиванов дава повод на международното обществено мнение за различни коментари относно държането на България спрямо актуалните въпроси на световната политика. Посещението стана в един момент, който се характеризира чрез своята остра дипломатическо-тактическа игра. Чрез гаранционната политика, провеждана от Англия и Франция, Балканите станаха отново обект на политиката на европейските велики сили. Днес вече може да се констатира, че има балкански държави, които не искат да бъдат обхванати от колелото на европейските противоречия и които виждат в пълната своя свобода за решения, най-добрата гаранция за своята независимост. Към тези държави, покрай Югославия, принадлежи и България.

Понятно е при такива обстоятелства, че средите на демократическите сили следят берлинското пътуване на българския министър-председател с известно неудоволствие. Както винаги, когато Германия става арена на чужди държавни посещения, се започва една кампания на подозрения и разпространение на разни слухове. Едновременно с това, обаче, се забелязва и една друга тенденция: така в. "Тан“ в една уводна статия прави опит да омаловажи резултатите на това посещение и пише, че всъщност се касаело само до едно посещение на учтивост, че България била решена да не се присъединява към никоя от групите и че тя искала да запази своята свобода на действие.

В Берлин искаха само да подчертаят приятелския характер на германо-българските отношения, както и значението на това подсилено от важния стопански момент приятелство. От германска страна се уважава напълно това, което българите наричат свой "неутралитет“, за което, обаче, меродавният в. "Зора“, преди няколко дена писа, че "неутралитет не значи изолираност". Затова и българската политика е твърдо решена да задълбочи приятелските отношения с Германия и също така, по пътя на искрено разбирателство с Югославия, да върви все напред. В тези рамки е и подреждането на България в днешната европейска политика.

Споменатата статия на „Тан“ сочи и самата точка, която разделя България от силите-гарантки: териториалните ревизионистични искания на България, чиито етнографски и исторически права са неоспорими. България се отказа да се присъедини към Балканското споразумение и поради това, защото чрез своето присъединяване би признала създаденото от мирния договор статукво. Оттогава положението се измени, тъй като Англия и Франция дадоха на Гърция и Румъния едностранни гаранции, и сега тези държави не се считат за поканени да направят жертви в интереса на едно мирно разбирателство. Обстоятелството, че тази гаранционна политика повлия вредно, както върху мирното развитие, така и върху интересите на самите западни сили, се признава днес дори и от опозиционния вестник "Манчестер гардиан“, който горчиво се оплаква, че Англия и Франция от години "са пренебрегвали“ важната за тях от стратегическо гледище България. Вестникът мисли, че този пропуск може да се поправи сега, но не се вижда само как тази нова политика би могла да се съгласува с безусловно дадените от Англия гаранции. България, обаче, при всички външно-политически решения ще се ръководи изключително от българските интереси.

***

Печатът на Ватикана

"Обсерваторе Романо" (9.VII.1939) пише: Посещението на българския министър-председател Кьосеиванов в Берлин е било следено с голям интерес в европейските столици. Балканите са една от опасните зони на европейския мир и положението на България в Балканите е от капитална важност в тоя момент. В нормално време това посещение не би имало никакъв изключителен характер. Но в един момент, в който политиката на Оста се преплита с Балканското положение, вследствие напредъка на германския надзор върху Дунав и окупирането на Албания от Италия, отношенията на София с Берлин стават предмет на внимателно проучване.

България е единствената от победените и оцелели страни, която не се е облагодетелствала (или поради едностранен почин или вследствие на спогодбите) от никаква форма на териториален ревизионизъм. Германия, Унгария и Турция измениха в последно време границите, които бяха определени от мирните договори. Наопаки, Ньойският договор продължава да държи българската държава в границите, които бяха начертани в края на войната. Само в една области ревизионизмът е бил съгласуван: в областта на въоръженията. Всъщност, вследствие на една спогодба със съседите, България отново доби свобода да се превъоръжава. Но ако военните ограничения на Ньой са днес мъртва буква, териториалните ограничения са сега повече отвсякога в сила. София, макар и да повдига исканията си, досега не е дала белези, че иска да измени положението на нещата с едностранни почини или пък с уговорен ревизионизъм.

Неподвижността на България до голяма степен се дължи на Балканското споразумение, чиято главна цел е да поддържа балканското териториално статукво. Но от известно време насам устройството на Балканското споразумение може да се счита навлязло в критическа фаза или поне във фаза на преобразяване. В началото Югославия сключи договори с България и Италия, т. е. с две държави, които имаха несъвпадащи интереси с Балканското споразумение. Впоследствие Румъния и Гърция приеха едностранни гаранции за подпомагане в случай на нападение. По-сетне Турция сключи спогодби - първо с Англия, а после и с Франция, по силата на които тия нации се задължиха с едно взаимно подпомагане в случай на нападение в средиземноморската област и в балканската област. Югославия остана настрана от тая гаранционна система и посещението на княз Павел в Рим и Берлин подчерта една ориентация на Белград, отличаваща се от оная на Букурещ, Атина и Анкара.

Следователно, в последно време дипломатическата позиция на балканските държави постепенно започна да се диференцира. Приемането на англо-френските гаранции е, обаче, един преобладаващ белег, понеже три от страните, числящи се към Балканското споразумение, се присъединиха към новата политика на западните сили.

Каква функция може да има България в рамките на това балканско положение? Съдбата на Балканите до голяма степен може да зависи от ориентацията на България. Неотдавна българската столица бе посетена от съветския помощник комисар на външните работи и от египетския министър на външните работи. Разговорите, водени от тия лица в София, бяха последвани от официалното посещение на г-н Кьосеиванов в Берлин. В наздравиците, разменени в Берлин, се потвърждават намеренията за сътрудничество с всички страни. Но в тях не липсват и косвени намеци за необходимостта от ревизионизъм.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Рене от съпротивата

  08 Юли 2023 13:10ч.

  След поредният "цивилизационен избор" за съжаление на България вече няма СССР, няма другаря Сталин, няма комунистическа съпротива и БКП, няма участие във втората фаза на войната които да ни защитят от загуби на територия както през 1944 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  08 Юли 2023 13:28ч.

  На 1 март 1941 г. Царство България се присъединява към Тристранния пакт, на 29 март 2004 г. Република България се присъединява към Северноатлантическия договор. "През 1945 г. в Солун се провежда т. нар. "Конгрес за национални права". Изказалите се там влиятелни военни лица сочат, че най-добрата "стратегическа" граница между България и Гърция минава по билото на Стара планина до Черно море. С една такава промяна в гръцка територия щели да попаднат "гръцките градове" - Пловдив, Станимака (Асеновград), Созопол и др. Издигат се искания за незабавно заемане от гръцки войски на "стратегическите" български територии" . Тогава СССР и лично Сталин се застъпват за България, сега можем да чуем за "турските градове" Кърджали и Разград ама кой от великите сили ще заеме българската страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що не напишеш

  08 Юли 2023 13:31ч.

  за възторжената агитация на БСП(к) за включването на България към пакта между Хитлер и Сталин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  08 Юли 2023 14:08ч.

  Колкото и да се опитвате да манипулирате има огромна разлика между договор за ненападание и влизането като съюзник във военен съюз с Хитлеристка Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванушка Глупака от Челябинск до Рене от съпротивата

  08 Юли 2023 16:51ч.

  1. Договор за ненападение, но с таен протокол за разпределение на плячката, със съвместно нападение на Полша и съвместен парад в Брянск на победителите 2. Молотов на двудневно посещение в Берлин, преговори с Рибентроп за влизане на "брацкия" СССР в Оста. Всяка от страните иска повече от плячката вкл. Молотов иска българското крайбрежие за савецките кораби, Рибентрп не е съгласен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти що не пишеш

  08 Юли 2023 16:57ч.

  за мюнхенският сговор 1938 година между Франция Англия и Хитлер -Германия .Пактът между Русия и германия беше последният от подписаните договори . Военно-политическото напрежение в Европа започва да се покачва с присъединяването на Австрия на 12 март 1938 г. съгласно подписания от Хитлер през 1937 г. план „Ото”. Обединяването на двете страни е забранено от Сен-Жерменският договор от 10 септември 1919 г., който е част от Версайската система договори, но западните страни-победители интересно защо не реагират на неговото нарушаване. На 29 септември 1938 г. полското и германско командване се договарят за разделителната линия между тях в Чехословакия. Политическата несигурност значително се задълбочава с подписаното в 2 часа на 30 септември 1938 г. Мюнхенско споразумение между Германия, Великобритания, Франция и Италия, с което на Чехословакия се дават десет дни, за да отстъпи Судетската област на Германия. Същият ден преди обяд Великобритания и Германия подписват Декларация за ненападение. Германия не изчаква дадените на Чехословакия десет дни и на 1 октомври 1938 г. войските ѝ окупират Судетската област, а на следващия ден Полша, със съгласието на Великобритания и Франция, окупира принадлежащата на Чехословакия Тешинска област. Същевременно Словакия обявява независимост, но под опеката на Германия, а на 6 декември 1938 г. Франция и Германия подписват Френско-германска декларация за мирни и добросъседски отношения. През януари 1939 г. в Берлин за преговори с Хитлер и Рибентроп по териториалните претенции на Германия пристига полковник Юзеф Бек, министър на външните работи на Полша. Германската страна му предлага военен съюз против СССР и возможност за териториални придобивки в Украйна, но при условие, че се разреши проблема с Данциг (днес Гданск). Ю. Бек изразява заитересованост от придобивки на изток, но отказва разрешаване на проблема с Данциг и на коридор до него, поради което преговорите завършват неуспешно. През април 1939 г. Великобритания и Франция започват преговори със СССР за противодействие на Германия. Те се водят през периода април-август в твърде широк аспект от недостатъчно високопоставени лица от двете страни и затова не дават конкретен резултат – вероятно целта е била оказване на натиск върху Германия за осуетяване на евентуален неин договор с СССР. На 3 септември 1939 г. Великобритания, Франция, Австралия и Нова Зеландия обявяват война на Германия - това е началото на Втората световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фактите за ВСВ по дни и часове

  08 Юли 2023 17:12ч.

  Политиката на Великобритания и Франция е коварна – те гарантират суверенитета на Полша, но не изпълняват договорните си задължения и отново прощават на Хитлер, с надеждата да насочат агресията му на изток. Те не предприемат реални бойни действия, въпреки че обявяват война на Германия. По това време Франция разполага с 45 дивизии в първи ешалон и 47 във втория, а по-късно Великобритания прехвърля на френска територия четири дивизии. Срещу тях са 31 германски, от които 12 боеспособни, седем от резерва и 12 комплектувани със запасни. Във връзка с това началникът на Генералния щаб на Сухопътните войски, ген. Франц Галдер, констатира, че ако Великобритания и Франция са започнали настъпателни бойни действия при нахлуването в Полша, поражението на Германия е било неизбежно. Вместо оказване въоръжена помощ на Полша, на запад започва т.н. „странна война” с Германия, която продължава до 10 май 1940 г., т.е. до нахлуването на германските дивизии в Белгия и Холандия. Очевидно двете изоставили Полша страни са се заблуждавали относно правилната си политика, защото само след година и половина Франция ще бъде окупирана, а Великобритания ще моли САЩ за помощ. Анализът на събитията през лятото и есента на 1939 г. показват, че целта на Франция и Великобритания не е била да спрат агресивните действия на Хитлер, а да му предоставят простор за действие на изток. СССР не вкарва войски в Полша до обкръжаването на Варшава на 15 септември, опасявайки се от обвинение в агресия – войските навлизат в определената част от територията на Полша едва на 17 септември 1939 г., когато полската държава практически вече не съществува, обосновавайки това с необходимостта от защита на жителите на Западна Украина и Западна Белорусия. Въз основа на Секретния допълнителен протокол, СССР присъединява Бесарабия, Северна Буковина, Латвия, Естония и Литва. Така той отдалечава границата си на стотици километри на запад. Това е една от целите на Пакта за ненападение, докато основната е отдалечаване във времето на евентуална война с Германия. Такава е оценката и на Уинстън Чърчил: ”На СССР е жизнено необходимо да изтегли, колкото се може по на Запад, изходните позиции на германските армии, за да може да събере сили от всички крайща на колосалната империя”. През първата половина на 1940 г. Германия окупира Дания, Норвегия, Люксембург, Холандия, Белгия и нахлува във Франция. Тя капитулира на 22 юли 1940 г., а Великобритания успешно оществява операция „Динамо” за евакуиране на експедиционния си корпус през Ламанша, но изоставяйки около Дюнкерк цялото му въоръжение и бойна техника – 2472 оръдия, 65 000 автомобила, 20 000 мотоциклета, 68 000 тона боеприпаси и стотици хиляди тона ГСМ и военно имущество. Евакуацията успява благодарение категоричната заповед на Хитлер до генерал Гудериан - да спре настъплението на танковия си корпус. Месец по-късно е заповядана подготовка на операция „Морски лъв” за дебаркиране на английска територия, а от 10 юли 1940 г. започват масирани въздушни бомбардировки на английските градове. В края на юни 1940 г. Хитлер приема решение за подготовка на война със СССР През ноември 1940 г. към Тройния съюз се присъединяват Унгария, Румъния и Словакия, а през август и окупираната Норвегия. Следващата година в него влизат България, Финландия, Испания и Хърватия. С приемането им Германия завършва политическата подготовка за бъдещата война със СССР. На 18 декември 1940 г., след отработване на окончателния план за войната със СССР, Хитлер подписва особено секретната „Директива № 21” (с кодовото наименование „План Барбароса”). В нея като ориентировъчен срок за начало на войната се указва 15 май 1941 г., определят се трите групи армии („Север”, „Център” и ”Юг”), техния състав, основните направления за настъпление и командващите. Започва съсредоточаване на войските на изток. На 25 март 1941 г. Югославия става член на Тройния съюз, а на 27 март военен преврат сваля правителството, като новото анулира договора за членство. Заговорът на генералите грижливо е подготвян и е активиран от Сталин в подходящия момент – целта е провокиране на Германия за нахлуване на Балканите и забавяне на войната със СССР. Войната с Югославия и Гърция отлага тази със СССР с пет седмици, които оказат отрицателно влияние върху успеха на планирания поход на изток. Хитлер, който категорично не е искал да повтори грешката на Наполеон през 1812 г., който започва похода си срещу Русия късно, на 24 юни, прави същото, започвайки войната само с дни дни по-рано от него. На 10 май 1941 г. Рудолф Хес, заместникът на Хитлер по партийна линия, отлита за Великобритания, а бомбардировките над английските градове се прекратяват. Сталин прави извода, че целта е мир с Великобритания и дори съюз с нея за война със СССР. По-късно изводът му се потвърждава от донесенията на Кембриджката четворка, чиито членове заемат важни постове в английските правителствени среди и активно сътрудничат със съветското външно разузнаване. За икономическата подготовка на Германия за планираната война навярно не бива и да се говори - цялата промишленост и селско стопанство на Европа са в нейна услуга. Сталин отдавна се е утвърдил като най-компетентния сред членовете на Политбюро – той постоянно работи за попълване на знанията си в различни области, включително военната. След изключване на СССР от Обществото на народите и обявяването му за агресор за него е съвършено ясно, че не може да разчита на съюзници при очертаващата се война в Европа и ако бъде извършено още едно нападение от СССР или се даде повод за война, със страната ще бъде свършено. Тя ще се изправи сама срещу обединения капиталистически свят и ще бъде унищожена – интервенцията на 14-те страни от Антантата и на Четворния съюз срещу Русия през периода 1918-22 г. никак не е забравена от него. Планът „Барбароса” е на бюрото на Сталин и е изучен твърде добре. Трудът на фон Клаузевиц „За войната“ е една от настолните книги на Сталин, заедно с „Мозъкът на армията” на маршал Борис Шапошников и „Наполеон” на писатела-историк Евгени Тарле. Съдейки по многобройните подчертани пасажи в тях, Йосиф Сталин е отдавал голямо значение именно на военната стратегия и поради това подарък на Хитлер под формата на изпреварващ удар той не може да направи и по военни, и по политически причини. Въпросът за изправарващия удар окончателно е свален след полета на Рудолф Хес във Великобритания. Нито пък основните сили ще бъдат съсредоточени на западната граница – такова улеснение за Хитлер е изключено. Започва Великата отечествена война на съветския народ. След няколко дни в нея се включват Унгария, Румъния, Словакия, Финландия, Италия, а по-късно Хърватия, Испания и Норвегия. https://glasove.com/komentari/istoricheskite-fakti-i-vnezapnoto-napadenie-na-nacistka-germaniya

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пактът за ненападение Молотов-Рибентроп

  08 Юли 2023 17:24ч.

  На 23 август се навършва поредната годишнина от сключването на съветско-германския Договор за ненападение. И понеже днес привържениците на капитализма, националистите, десните, антируски и антикомунистическите настроените хора твърдят, че Пактът е, видите ли, някакво тотално доказателство за “престъпността на съветския режим”, решихме да ви запознаем с някои съществени факти около подписването му. Да започнем с най-очевидния факт: Съветският съюз е бил изправен в онези времена пред абсолютната необходимост да ликвидира или минимизира вредното влияние на всички или поне на повечето от антисъветските блокове, образували се тогава. Трябва да се признае, че сталинското ръководство се справило блестящо с тази задача. Договорът с Германия буквално погребал три от най-опасните блока срещу съветската държава: Германия-Япония (силна си армия и висока мотивация), Германия- Полша (голяма армия, неудовлетворени амбиции), Германия-Англия (мощни финанси, флот). Особено важно в разглеждания проблем е да се осъзнае и следното: договорът между СССР и Германия се изготвял и бил сключен НЕ в мирно време, а в условията на съветско-японската война, във времето на най-яростни боеве, когато съвсем не било ясно накъде ще се наклони везната. Боевете при Халхин Гол не били просто “въоръжен конфликт”, а сериозна война. Съвсем неслучайно самите японци наричат тогавашните събития “втората руско-японска война”. Логиката подсказва, че Съветският съюз е трябвало поне временно да отсрочи бъдещата си битка с Германия. Нали не си мислите, че Сталин не е знаел за яростната антисъветска и антикомунистическа риторика на Хитлер?! Знаел е, разбира се. Хитлер почти с пяна на устата съвсем открито, по време на речите си на конгреси и други мероприятия, заклеймявал болшевиките на Изток. Да погледнем събитията през май 1939 година. През декември 1933 година правителствата на Франция и СССР правят съвместно предложение за сключване на договор за колективна сигурност в Европа. Предложения за присъединяване към договора били отправени към Германия, Великобритания, Финландия, Чехословакия, Полша, Естония, Латвия и Литва. Проектът на договора получил името “Източен пакт”. Източният пак не се осъществил заради отказа на Германия и Полша да го подпишат. През март 1934 година Полша сключва с национал-социалистическия режим договор за ненападение, превърнал се в един от първите външнополитически успехи на немското правителство под ръководството на Хитлер. Мисията Канделаки” През 1934-1937 години СССР предприема редица опити да разшири съветско-германските икономически отношения и да постигне намаляване на напрежението. В края на 1934 година в Берлин, като търговски представител, е изпратен личният емисар на Сталин Давид Канделаки. По време на преговорите в Германия, Канделаки се опитал да ги преобразува от икономически в политически. Мисията Канделаки” завършила с неуспех – Германия не смятала за нужно да разширява връзките си със СССР по идеологически и политически съображения. На 8 март английското правителство предложило на СССР да подпише обвързващата декларация, в която Съветите да обявят намерението си да помогнат на Англия и Франция, ако те се окажат във война с Германия. Предложението било отхвърлено от СССР, защото в него липсвала каквато и да е подкрепа на Англия и Франци към СССР в случай на подобна агресия. Всички гореописани събития са част от една и съща пиеса – пиесата на капитализма, който търсел начин да хвърли света в поредни пламъци, за да оцелее. Капитализмът успял – едрият бизнес си намерил марионетка, Хитлер, на който му идвало отвътре да се превърне в изразител на империалистическите планове… Действията във всяка отделна сцена от световния театър по онова време водели точно към това, което СССР разбрал, че трябва да направи – към подписването на съветско-германския пакт за ненападение на 23 август 1939 година. Така войната между Германия и СССР била за кратко отсрочена, Сталин прехвърлил всички военни и прочие заводи зад Урал и съветската военна машина започнала с ускорени темпове да се готви за бъдещата световна война. https://worldtodaybg.wordpress.com

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пактът «Молотов-Рибентроп» и Мюнхенският сговор

  08 Юли 2023 17:33ч.

  Лъжа: Сталин и Хитлер заедно разпалили Втората световна война, сключвайки пакта “Молотов-Рибентроп”. Факт: Пактът от 1939 г. е отговор на Мюнхенския сговор през 1938 г., сключен между Франция, Англия и Хитлер. „Договор за ненападение“ по онова време е обичайна практика в дипломацията с цел отсрочване на евентуални военни действия и печелене на време. СССР умело се е възползвал от тази дипломатическа практика. През 1938 година европейските държави предадоха славянска Чехословакия и буквално нахраниха с нея Хитлер. С това завърши подготовката на нацистка Германия за войната срещу Съветска Русия. Когато става дума за началото на Втората световна война, британците и европейците започват да крещят силно, че отговорността за началото й в еднаква степен трябва да се понесе от Германската империя и от СССР. Но, струва си да отбележим, че всички подобни възгласи са най-вече насочени към съвременния гражданин, който не се интересува от детайлите и подробностите на изминалите години. Защото всеки неутрален историк прекрасно знае, че фактическото начало на Втората световна война е предателството към Чехословакия от такива държави като Англия, Франция и отчасти САЩ, които позволяват на Хитлер практически безпрепятствено да завладее страната, която би могла да спре по-нататашното развите на трагичните за света събития. Когато европейските парламенти говорят за договора за ненападение, сключен на 23 август 1939 г. между СССР и Германия (известен още като „пакт Молотов-Рибентроп“), те нарочно забравят един крайно важен факт. СССР беше последната голяма европейска държава, която подписа този документ. В деня на Мюнхенския договор – 30 септември 1938 г. точно такъв договор подписва Англия (почти година преди съветско-германския договор). На 6 декември 1938 г. такъв договор подписва Франция. Разбира се, същите тези „секретни протоколи“ към съветско-германския договор за ненападение, по които СССР уж се бил договорил с Германия да разделят Европа на сфери на влияние, всъщност никога никой не е виждал с очите си. Но нека си спомним какво се случило в онези дни. И така, през 1938 г. в Чехословакия живеят около 14 милиона души. Част от тях, 3.5 милиона, по произход са етнически немци. Те живеят в Судетска област. Струва си да отбележим, че в онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите достивчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения. Когато на Нюрнбергския процес задават въпрос на генерал-фелдмаршал Кейтел: „Би ли нападнала Германия Чехословакия през 1938 г., ако западните държави подкрепяха Прага?“, той отговаря: „Разбира се, че не. Ние не бяхме достатъчно силни от военна гледна точка. Целта на Мюнхен (Мюнхенския договор, бел. ред.) беше да се изтласка СССР от Европа, да се спечели време и да завърши въоръжаването на Германия“. Струва си да отбележим, че армията на Хитлер тогава е недостатъчно силна – тя влиза в Чехославакия с 37 дивизии. Против 36 прекрасно въоръжени чехословашки дивизии и най-мощните в света отбранителни укрепления в Судетска област. Между другото, паралелно и Полша предявява претенциите си над чехословашките земи и атакува територията на суверенната държава. Това го пиша, защото и днес има хора, които се опитват да изкарат Полша невинна жертва. https://bgr.news-front.info/2019/08/23/paktt-molotov-ribentrop-i-myunhenskiyat-sgovor/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванушка Глупака от Челябинск за секретния протокол

  09 Юли 2023 0:46ч.

  значи имало по-глупави и от мен, ако вярват, че "секретния протокол" от Пакта Молотов-Рибентроп никой не го е виждал:-) Видяха го и на немски, и на руски, а тези, които твърдят, че няма такъв протокол, са точно изродите, които започнаха ВСВ и накрая изреваха, че като бумеранг ги удари по главата като ВОВ. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB_%D0%BA_%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%83_%D0%BE_%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B8_%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B9_%D0%B8_%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Юли 2023 13:45ч.

  Бие на очи широко представеното посещение на Кьосеиванов в Германия от страна на европейските вестници. Това е показателно за тежестта на България на Балканите, но и за самостоятелната политика на Царя. А сега никой "не ни бръсне" за самостоятелен държавен субект не в Европа, а на Балканите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Царство България - съюзник на нацистка Германия

  08 Юли 2023 17:49ч.

  Я да видим сега каква самостоятелна политика са водили монархофашистите във България През Втората световна война Царство България бе фашистка държава с монархическа форма на управление. Такава тя бе от началото на 1935 година до началото на септември 1944 година. Завършеният си фашистки вид Царството придоби , когато на 1 март 1941 година, с подписа на неговия министър-педседател професор Богдан Филов, то стана съюзник на нацистка Германия. Не просто на Третия райх, а именно на нацистка Германия! От тогава изминаха 81 години. Не много – един нормален човешки живот. Не става дума и за кръгла годишнина от този съдбоносен акт в Историята на България. А за това да не бъде забравено зловещото събитие, станало тогава... Много са причините за него. Една от тях е водеща: Вече три десетилетия с реакционните си медии и най-вече - с новопоявилата се монархофашистка историография, тя тръгна на истинска война с антифашистката памет на нашия народ. Как се стигна до включването на България в агресивния фашистки Тристранен пакт и какво ѝ донесе той? Пряката подготовка на страната за подписване на пакта не бе продължителна, но атмосферата за този съдбоносен ход на германофилската монархофашистска буржоазия се създаваше по-отдавна : от 1937 година. Тогава „цар“ Борис бе вече окончателно затвърдил воята еднолична диктатура. Всъщност, дъхът на войната съпровождаше възхода на нацизма, особено когато той дойде на власт в Германия. Натискът за ревизия на ужасяващия Версайски договор печелеше европейското обществено мнение дори в страните, които бяха облагодетелствани от този договор. Поставена на колене от Ньойския договор бе и България, обградена от държави, заграбили нейни земи с изконно българско население. В тази изключително тежка ситуация страната се нуждаеше от политици, способни на „висш дипломатически пилотаж”. Вместо това, начело на държавата се сменяха царски подлоги с бездарни политически демагози и ... обратно. Такъв бе прогерманският буржоазен политически елит на многострадална България, който успя за 64 години да я уреди с три военни преврата, с пет войни, с три въстания и две национални катастрофи... Некадърността на буржоазния политически елит на Царство България с пълна сила се прояви именно при подписването на Тристранния пакт, когато заради него България отново се оказа в лагера на победените във Втората световна война. Това не попречи на някогашните монархофашисти и техните идейни потомци да нарекат Кобурга Борис „Обединител“. Така никакъв Коминтерн, никакви смени на народността от комунистите в Пиринска Македония не дадоха тласък на последвалата македонизация. Такъв последен тласък бе подписаният от Кобурга на 25 януари 1937 г. Договор между Кралство Югославия и България за вечно приятелство. Вследствие именно на този окончателен отказ от претенциите на България към територията и населението на Вардарска Македония и ревизията на Версайската система от Германия, съседите на България ѝ дадоха право да възстанови в пълен размер своята армия, очаквайки, че България ще се примири със статуквото си на победена страна. А статуквото на Югославия и Гърция като победители ги постави в антигерманския лагер. Защо А.Хиттлер не е поискал бългаси воиницци за Иззточня ффротт 2 Германското разузнаване, особено след 1937 г., работеше в България на пълни обороти. А. Хитлер знаеше за дълбоко вкоренените в българския народ русофилски чувства. Армията на такъв народ, изпратена на Източния фронт, щеше да създаде огромни проблеми на Вермахта. Цар Борис III още по-добре познаваше обществените настроения в страната. Но още през 1938 г. той бе наясно, че Европа е пред нова голяма война. Той бе играл важна посредническа роля между Германия и Англия при подписването на Мюнхенския договор, който ликвидира Чехословакия. Кобургът бе разбрал,че А.Хитлер няма да спре дотук и сериозно бе загрижен за трона си; а дали ще го задържи, зависеше от позицията на България към приближаващата война. Царят всъщност виртуозно изиграва своя етюд в тази сцена. Той отдавна е взел решението си за Пакта; за него въпросът вече не е бил дали, а кога и как България да се присъедини към него. Да влияе върху времето за подписване цар Борис III вече не е могъл; А. Хитлер е дал срок – до пролетта, когато Вермахтът трябва да премине или през Югославия, или през България, за да помогне на соя приятел Б. Мусолини, затънал в срамна позиционна война в малката Гърция. Но професорът по археология Б. Филов непоколебимо е вярвал в германската победа. Той не само е бил за включването в Пакта, но е искал на всяка цена това да стане с неговия подпис. Защо ли? Отговорът е прост – така Б. Филов се е бетонирал на премиерския си пост и всеки опит за евентуалната му смяна би се изтълкувал от немците като враждебен акт срещу тях. Професорът си спечелва традиционно така страстно желаната от българските политици външна подкрепа. Възползвайки се от това решение цар Борис III в края на януари дава съгласието си в България да се настани т.нар. Дивизия за специални поръчки „Бранденбург”, директно подчинена на шефа на Абвера адмирал Канарис. За да предотврати включването на България в Тристранния пакт - чак през февруари се активизира и англоамериканската дипломация. Но вече е много късно. Дали е било от неопитност? Американците благосклонно приемат обяснението на монарха за невъзможността на страната да се противопостави на немците. Но воюваща Великобритания е непреклонна и нейният дипломатически представител Рендел предупреждава, че българите скъпо ще платят за своята подкрепа на нацистка Германия. В Народното събрание Б. Филов е посрещнат от правителственото мнозинство, т.е. от депутатите-фашисти с овации, с „ура” и химна на Царството - „Шуми Марица”. Това мнозинство ще вика „ура” и пак хорово ще изпълнява този химн и на 13 декември 1941 г., когато обявява война на Великобритани и на САЩ... Покрай влизането в Тристранния пакт е подписана и спогодба за търговско-икономическо сътрудничество, чрез която хитлерова Германия в следващите три и половина години ограбва България. Освен това страната е превърната в логистичен център на хитлеристката военна машина на Балканите, който действува до 9.09.1944 г. в услуга на т. нар. „източна кампания” на Вермахта. На 6 април , след отказа на Югославия да подпише Тристранния пакт, Вермахтът нахлува в нея и за една седмица я ликвидира. Това забавя хитлеристката агресия срещу СССР с 40 дни – безценна помощ за неговата защита. След това – какво стана в света, в Европа и България е известно. Известно е защо имаше Нюрнбергски процес, защо имаше процеси срещу фашистите в цяла Европа. И естествено - защо имаше Народен съд и в България. https://pogled.info/bulgarski/tsarstvo-balgariya-sayuznik-na-natsistka-germaniya.152659

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Третият Райх е ограбил България с десетки милиарди

  08 Юли 2023 18:03ч.

  Из потайностите на клиринговата спогодба "Нойбахер" а тази спогодба почти не се пише и говори - дори най-жълтеникавите медии си траят, ако въобще са чували за нея. Малцина са и дръзналите да изнесат в публикации има ли ги наистина и в какъв размер точно са неразплатените задължения на Германия към България по клиринговата спогодба "Нойбахер". А и над други спогодби и споразумения между двете страни от времето на войната също тегне сянката на мълчанието. Нека надникнем в тайнствената "Спогодба между българското и германското правителство за финансиране и снабдяване на германските войски в България (спогодба Нойбахер)", подписана на 1 февруари 1941 г. Освен за надникване, за друго не може да става и дума, защото разкриването на цялата истина няма как да се случи, ако с разследването не се заемат висококвалифицирани екипи от историци, икономисти и финансисти. Всъщност допускам, че ако това е направено, то е потънало дълбоко в нечий свръхсекретен архив, до който простосмъртни нямат достъп. От спогодбата, а и от споразумението между Българската народна банка (БНБ) и Главното управление на кредитните каси на Райха в Берлин става ясно, че "за да се предотвратят смущения в стопанския живот на България", двете страни се договарят БНБ да предоставя необходимите суми в левове за покриване нуждите на германските войски в България. Предоставените левове ще се заверяват с тяхната равностойност в райхсмарки, пресметнато по курс 1 ПМ = 32,50 лв. по сметката в райхсмарки, а съгласно споразумението сумите в левове, които трябва да се предоставят за нужди на германската войска, първоначално възлизат на около 500 милиона лева. При необходимост, след съгласуване с българското правителство, се допуска възможност да бъдат отпуснати и допълнителни суми. Накратко казано, всички разходи по пребиваването на немските войски в България се поемат от българския бюджет, като таванът за тях не е изрично закован, а им се дава възможност да растат до небесата. И немските бойни другарчета не закъсняват да нахлуят през едва открехнатата вратичка. Вместо предвидените 500 млн. лв., от февруари 1941-ва до септември 1944 г. те изтеглят от БНБ 7,039 млрд. лв. Германските войски започват да опоскват всичко, мярнало се пред очите им, и се снабдяват с хранителни и други стоки предимно от първа необходимост не с внос от Германия, както е договорено и подписано. Не стига това, ами те изпращат ежедневно колкото и каквито български стоки, най-вече хранителни, докопат, щото в родината им недохранването вече е ежедневие. Според злонамерени твърдения в някои дни към нея пътуват към 200 хиляди колета. Какво, че това е изрично забранено от спогодбата "Нойбахер", а всеки износ е трябвало да се извършва от българското интендантство! Скоро истината става безпощадно ясна - немските съюзници ни ограбват безмилостно и безцеремонно, сякаш сме окупирана от тях държава, а не верен до глупост съюзник Трагикомичното е, за капак на всичко, че не го правят чрез заплащане с техни пари и стоки, а с наши собствени, които българското правителство и Българската народна банка им предоставят от щедро по-щедро. Нещо, което намирисва не на осъществяване на национални идеали, а на ориенталски алъш-вериш. При всеки плах опит на българските власти да понамалят поне ограбването германците намекват, че чия ще бъде Македония след края на войната зависи само от тях. И намекът е бил разбиран съвсем бързо. Не ни е тема тук дълбоко засекретената тогава клирингова спогодба "Клодиус", но Страната ни изплаща и своята пропорционална част от дълга на Югославия към Германия, която ние, заради възвръщането на Македония към Родината, сме приели като наша. Министърът на финансите Добри Божилов съобщава на министър-председателя Богдан Филов, че "исканията на суми за издръжка на германските войски в България постоянно се увеличават; за последното тримесечие те възлизат на 900 милиона, което за година би дало три милиарда и 600 милиона." За да се улесни Министерството на външните работи и изповеданията в преговорите му с германската легация, Министерството на войната му изпраща на 2 февруари 1943 г. писмо със сведения за ограбването на стоките от вътрешния пазар, за контрабандния износ и рязкото повишаване на цените, причинени от германските войски. Само три примера: "...3. На 16 и 17 т.м. германски офицер и войници от Военното транспортно комендантство в София натоварили на спирка "Бърдарски геран" 10 чувала с месо. Това съобщение дава началникът на ж.п. гара в гр. Бяла Слатина. На същия германски офицер е издадено преносително свидетелство за 40 гъски, 40 пуйки и 100 кокошки от ветеринарния лекар..." Издирените от Давид Коен финансови документи показват, че за времето от 1941 до 1944 г. германците изтеглят от БНБ общо 7 039 000 000 лв., а общото клирингово салдо с Германия към 9.ІХ 1944 г. възлиза на 23 641 456 540 лв. В какъв размер са щетите, нанесени от клиринговата спогодба "Нойбахер"? Проф. Евгения Калинова изнася пред журналиста Милен Вълчев във в. "Хасковска Марица" в броя му от 2 септември 2015 г., че съгласно Парижкия мирен договор обаче България може да си потърси вземанията от Германия, натрупани до 1939 г., т.е. до началото на Втората световна война, но че нямаме право да искаме да ни се върнат натрупани дългове по време на самата война. И че задлъжнялостта на Германия към България е много повече от 100 милиона марки. Иван Костов като финансов министър в правителството на Димитър Попов отправя искане за преговори и изясняване на дължимите суми от страна на Германия, но тя отказва да води преговори; но това не й пречи да си изиска от нас дълга към бившата ГДР. Различни суми се споменават в различните източници - една от друга по-стряскащи. В том 9 на академичното издание "История на България" се посочва, че към септември 1944 г. Германия натрупва задължения за "колосалната сума от над 38 милиарда лв. (само по клиринга са над 26 милиарда лв.), от които към частни български лица 2 милиарда лв." Народните съдии от Х състав на Народния съд в процеса срещу ръководството на БНБ не произнасят нито една смъртна присъда. С 15 години строг тъмничен затвор е удостоен управителят й Кирил Гунев, срещу д-р Петър Косев, подуправител, е произнесена 10-годишна присъда, а останалите директори на БНБ получават от 1 до 3 години строг тъмничен затвор. Народното обвинителство твърди пред съда, че салдото в наша полза от райхсмарки е равно на 23 938 000 000 лв. В Окръжно №11 на Отечествения фронт от началото на 1945 г., във връзка с вътрешния заем за свободата, подписката за който ще се открие на 15 февруари с.г., се изнася още по-шокиращата цифра от 75 милиарда несъбираемо вземане от Германия и 15 милиарда дефицит. Парижкият мирен договор 1947 г. слага край на надеждите на България, че Германия ще си изчисти борчовете към България. Очевидно победителите във Втората световна война са изпаднали в голямо мислене какво да решат в тази сложна ситуация. Репарациите, които фашистка България трябва да изплати на Гърция и Югославия, възлизат на огромната тогава цифра от 70 милиона долара, а задълженията на Германия към България са многократно повече. Ако те приемели решение, с което да ни се изплатят дълговете, това означава, че България ще излезе с голяма печалба от войната. Според чл. 26, т. 4 на Парижкия мирен договор с България от 10 февруари 1947 г. тя се отказва да претендира към Германия по отношение на "дългове, всякакви междудържавни претенции по отношение на сключени споразумения в течение на войната и всякакви претенции за загуба или вреда в резултат на войната." Христо Георгиев

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Били сме бедна държава, но все пак държава

  08 Юли 2023 15:12ч.

  със свои собствени интереси, армия, образование, здравеопазване, които сама ръководи и в които никой не й се бърка чрез световни организации, НПО-та финансирани отвън, фондации като "Аденауер" която лансира Герб, Така националната ни сигурност е била само в нашите ръце, нямало е нужда да се борим за правото да учим новото поколение да бъдат патриоти, а за половете въобще не е ставало дума. Това продължи и през соца, защото нашата национална сигурност бе нужна на СССР, за да има една силна славянска държава в центъра на Балканския полуостров. Нищо от това не остана, за да получим правото да сме черно-работници на Запада без да си вадим визи за целта. Най-странното е, че дори не забелязваме загубите си, мисленето на мнозинството е така промито от западната пропаганда, че всичко изглежда нормално и безнадеждно едновременно, че могат да решават само "големите началници" извън страната, а пък вътре в нея "малките началници" на всяка област от живота. Това ни доближава до мисленето през турското робство, когато сме нямали собствена държава и всичко в територията са решавали "чорбаджии и турци", които Ботев адресира еднакво като потисници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  08 Юли 2023 16:43ч.

  С какъв хубав български език са се изразявали преди 80-90 години...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След толкова много риторика

  08 Юли 2023 18:07ч.

  в горните постове аз така и не разбра къде е СССР сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сега Руската империя

  08 Юли 2023 18:19ч.

  Замества СССР и коетое по важно и Ленин и Сталин и сега Путин я запазиха цяла във размер на 17 милиона кв км

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По времето на Сталин

  08 Юли 2023 22:33ч.

  не беше ли малко по-голяма, е сега Елцин леко я поразпадна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан Величков: Дипломати предупреждават Фердинанд и Борис III, че ще загубим войните. Уволнени са!

  08 Юли 2023 18:16ч.

  Въпреки големите успехи на германската армия в първите месеци на нападението, дипломатът Иван Стаменов прогнозира изхода на войната: „Независимо от всичко Червената армия ще победи, дори ако трябва да се изтегли зад Урал“ Всяка годишнина от по-значимо събитие, особено от мащаба на война, трябва задължително да бъде повод за размисли, изводи и поуки. Това е особено необходимо за държави като България, която за три десетилетия катастрофално губи три големи войни, безпрецедентен случай в европейската история и на два пъти се поставя под въпрос нейното съществуване като държава. В навечерието на Първата световна война България разполага както с все още много добра армия и команден състав, така и с подготвени дипломати. Факт, за който твърде малко се знае, защото е бил старателно укриван десетилетия. Българските дипломати, които твърдо подкрепят политиката към национално обединение на българския народ, и макар и пратеници в чужбина на царя, са единствените, които се противопоставят на поетия вече от Фердинанд курс към Германия и Австро-Унгария. Въпреки съществуващата дворцова тирания, те смятат, че политиката на България, насочена към влизането й в Тройния съюз, е прибързана, опасна и авантюристична. Впечатляваща е изключителната компетентност, задълбоченост и невероятно чувство за отговорност към собствената страна. Дипломатическите ни представители в чужбина са единствените държавни служители, които проявяват открито опозиционно поведение, виждайки, че курсът, който поема България, е гибелен. Те не си заравят главите в пясъка, не се стремят да се харесат на висшестоящите, включително и на Фердинанд, а твърдо и безкомпромисно отстояват собственото си мнение, в правотата на което са напълно убедени и категорично разобличават антинационалната политика на монарха. Затова и някои от тях са принудени да напуснат дипломацията, а други плащат с дипломатическата си кариера. Гибелната за България прогерманска политика категорично е разобличена и от българския пълномощен министър в Петербург Михаил Маджаров. „Много пъти аз съм посочвал на правителството, че разбирателството със Съглашението е напълно възможно и само под негова закрила ние можем да получим нашето обединение“. След като разбира, че Фердинанд не желае и да чуе за съюз с Антантата, Маджаров, този горд и достоен българин, наследник на авторитетен и заможен род от Копривщица, завършва дипломатическата си кариера с думите: „Мога да служа на държавни идеи, но не и на лични и непозволени капризи“. Безпримерна е смелостта и откровеността на българския пълномощен министър в Белград Ст. Чапрашиков. В една от телеграмите си той предупреждава: „Ако България се бие в съюз с Турция срещу Русия, с която имаме особени исторически и племенни връзки, всички историци ще укорят нашето неблагодарно племе и произнесената присъда ще тежи на душата на всички бъдещи български поколения“. За тази дръзка и смела позиция Чапрашиков е уволнен, макар че е бил няколко години началник на кабинета на Фердинанд. Очевидно, България е единствената европейска страна, в която не само не се обръща внимание на безценната информация, изпращана от дипломатическите мисии, но към нея Фердинанд се отнася с пълно пренебрежение и раздразнение. Тя не се вписва в твърдо определения курс на Кобурга към Германия, неговата родина. Макар и не толкова брутален като баща си Фердинанд, но подобен пренебрежителен подход към информацията на дипломатическите ни представителства показва и Борис III. Дипломати, които не само не споделят, но и са категорично срещу влизането на България в Тройния пакт, са уволнявани, понижавани или премествани на по-незначителни постове. Един от тях – Първан Драганов, пълномощен министър в Берлин. Освен че е противник на влизането на България в пакта, той възразява лично на Хитлер за предложението му направено на Югославия да получи Солун, а това означава и Егейска Македония срещу преминаването на германските санитарни транспортни средства през югославска територия. За тази му дързост е преместен в Мадрид. Друг изявен дипломат е Никола Антонов, работил в дипломатическите представителства в Стокхолм, Москва, Анкара, Виена. Само няколко дни след започването на Втората световна война той телеграфира на София, че тази война ще бъде загубена за Германия. В тази връзка препоръчва България да бъде изключително внимателна и предпазлива в своята външна политика. За тази му позиция пълномощният министър е строго наказан. Впрочем, най-точна и обективна оценка на водената в този момент българска външна политика дава американският президент Рузвелт. След обявяване на война на Англия и САЩ дежурният офицер в Белия дом събужда президента и докладва тази новина. „Това изненада ли ви?“ – го пита президентъг и добавя: „България е един от най-верните сателити на Германия и естествено е тя първа да ни обяви война. Не си струваше да ме събуждате за това!“. Защо се вярва на двама чужденци – Фердинанд и Борис III, и дори се прави опит първият от тях да бъде тихомълком реабилитиран, въпреки престъпните му деяния? А за втория, макар и необразован, страхлив и с нестабилна психика - качества, констатирани от най-близкото му е обкръжение - се внушава, че е един изключително опитен политик, „спасил“ България? От какво? Та жертвите и разрушенията, които понася България са повече от тези на Чехословакия, Дания и Норвегия, противници на хитлеристка Германия, например. И не Прага, Копенхаген и Осло бяха разрушени, а София. Факти, които не подлежат дори на коментар. Защо десетилетия наред се мълчи за дипломатическата информация, разобличаваща задкулисната антибългарска политика на двамата монарси? Защо се проявява недоверие към невероятните професионални качества на дипломатическите ни представители, които с международния си опит, образование, интелект и безгранична преданост към родината си са несравними с Фердинанд и Борис III. Най-изявени учени и политици многократно подчертават ролята на историята като най-верен ориентир за бъдещото развитие на всяка държава. Разбира се, обективна и безпристрастна история, писана от историци, а не от партийци. https://epicenter.bg/article/Yordan-Velichkov--Diplomati-preduprezhdavat-Ferdinand-i-Boris-III--che-shte-zagubim-voynite--Uvolneni-sa-/189539/11/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • колумбиецът и мъглата

  08 Юли 2023 19:05ч.

  Ползата от въпросното посещение се възхвалява патетично в стил Тагарев по българското радио, когато се развива действието във филма " Хотел Централ". Някои могат да не си го спомнят този филм, обаче всички трябва да си спомнят септемврийската мъгла, когато същият Хотел Централ се запали, заедно с изгорялата колумбийка в него. Апропо, честит рожден ден на Ирен. Помнете мъглата! Мъглиж беше пръв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Юли 2023 8:37ч.

  "Премиерът Кьосеиванов на среща с Хитлер през юли 1939 г. Според пресата "България отива към Оста"" Историята се повтори миналата седмица...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спомени

  12 Юли 2023 1:26ч.

  Когато премиер е бил "акад." (Филов, Денков, ...), Б-ия винаги е довеждана до национална, военна, икономическа, морална и политическа КАТАСТРОФА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеволод Капустин

  18 Юли 2023 15:39ч.

  Не само пакта за ненападение между СССР и Германия, подписан от Молотов и Рибентроп, не само тайния меморандум, с който се разпределят зоните на интереси, тоест страните, които ще бъдат завладени в бъдеще, има и договор за дружба, малко по-късно. По някаква случайност, може би, това съвпада с прочистването на редиците на Коминтерна, промяна в политическата риторика и засилени икономически контакти. В България това е времето, когато на екраните за пръв път се появяват съветски филми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нашето име

  26 Юли 2023 17:33ч.

  след началото на войната на русия в украйна ,България е подложена на голям натиск. и виждам как някои стари комунисти вече взеха да разбират и оправдават цар Борис трети. но има време. още ще омекнат комунистите. ето и нинова като вицепремиер много стана сговорчива....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  26 Юли 2023 19:55ч.

  Историята има лошият навик да се повтаря, когато поуките от нея не се изучават и не се отчитат от политиците. В момента България, чиято власт е узурпирана от джедър-либерастката продажна сган, сме на прага да повторим фаталната си грешка от ВСВ и отново да застанем от грешната страна... Ако това се случи, то означава, че не сме си взели поука, а този път може и да нямаме шанса да обърнем палачинката в последния момент, което да ни спаси от изчезване! Мислете СЕГА, защото после ще е късно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  01 Авг 2023 14:28ч.

  "България е единствената от победените и оцелели страни, която не се е облагодетелствала (или поради едностранен почин или вследствие на спогодбите) от никаква форма на териториален ревизионизъм." Ние сме вечните будали! Кога външната ни дипломация ще заработи за националния интерес? Когато се оглавява от БЪЛГАРИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи