Димитър Димов: Този свят принадлежи на силните

Димитър Димов: Този свят принадлежи на силните

Автор: Мария Иванова, impressio.dir.bg Следвайте "Гласове" в Телеграм

Едва ли има българин, който да не е гледал поне веднъж незабравимата кинопродукция на Никола Корабов по едноименния роман "Тютюн". Едва ли има българин, който да не се е възхитил от незабравимия образ на Ирина, пресъздаден от Невена Коканова.

Това е ролята, която дава силен тласък на актьорската й кариера, а филмът популяризира романа, останал като един от еталоните на българската литература.

1963 г. Никола Корабов и Невена Коканова по червения килим на фестивала в Кан преди прожекцията на "Тютюн" (Снимка: Архив Dir.bg)

Невена Коканова и Йордан Матев като Ирина и Борис Морев във филма "Тютюн" (1961) Снимка: Архив Dir.bg

Но преди да се случи всичко това...

25 юни 1909 г.

В Ловеч се ражда българският писател и драматург, ветеринарен лекар и професор по анатомия Димитър Димов. Едва ли родителите му Тотю Димов и Веса Харизанова са виждали в малкото особено дете автора на едни от най-запомнящите се и обичани творби в българската литература.

Рано остава сирак и тежестта за възпитанието и образованието му пада върху майката. Тя е особено грижлива и бдителна, а страхът за сина й стига до там, че я кара да го връзва за стола, когато излиза. 

Димов от малък е тих и предпочита да се усамотява. През ученическите си години развива интерес към естествените науки, а в гимназията любопитството му го отвежда към трудовете на Фройд. Стреми се към осъзнаване и разбиране на съществените връзки между явленията в света, изграждайки си цялостен поглед върху диалектиката на процесите.

Димитър Димов (Снимка: Община Пловдив)

Останала вдовица твърде млада, Веса Харизанова се омъжва втори път и човекът, когото избира, оказва изключително голямо влияние върху по-нататъшното развитие на бъдещия творец. Руси Генев е офицер, който след войните работи като тютюнев експерт и на него можем да благодарим за изчерпателните познания на Димитър Димов, с които се срещаме в романа "Тютюн". 

“Никотеа” - тютюневата фабрика, първообраз на фабриката от романа “Тютюн” на писателя Димитър Димов (Снимка: "Изгубената България")

Благодарение и на майка си, която живо се интересува от литература, у Димов се отключва страстта към писането. Чудакът, както го описват близките му хора, през деня работи, а през нощта пише. И така се стига до първия му и може би най-обсъждан роман, наречен "Тютюн", който след време бива определен като "Случаят".

“Спомен от Никотеа" - тютюневата фабрика, първообраз на фабриката от романа “Тютюн” на Димитър Димов, 30-те години на ХХ век (Снимка: "Изгубената България")

Книгата излиза през 1951-ва и заедно с нея идва и големият проблем. Димов е обвинен за буржоазното влияние, доловено в романа и "порнографичните" епизоди, дразнещи моралните устои на комунистическите лидери. А авторът е принуден да преработи произведението и да го предаде във вид, отговарящ на моралните устои на социалистическото общество.

Издателство "Народна култура" се възползва от съгласието му да трансформира романа и така през 1954-а следва второто издание и партийните повели са изпълнени.

Йордан Матев в ролята на Борис Морев и Невена Коканова в ролята на Ирина в сцена от филма “Тютюн”, 1961 г. (Снимка: "Изгубената България")

"Работническо дело" - "За романа "Тютюн" и неговите злополучни критици" 

Комунистическият вестник публикува статията "За романа "Тютюн" и неговите злополучни критици" с окончателната редакция на самия В. Червенков, който коментира:

"Такова произведение може да напише само автор като Димитър Димов, който стои на народни позиции, който мрази буржоазния свят.

Той може да греши като вдъхновен създател на нашата социалистическа литература, а не като автор на порнографични романи, като гражданин с реакционни философски възгледи, както заревци се опитват да го представят, вместо да го обкръжат с внимание и да помогнат да преодолее грешките и недостатъците." 

Невена Коканова и Йордан Матев като Ирина и Борис Морев във филма "Тютюн" (1961) Снимка: Архив Dir.bg

Унижението на твореца е огромно

А някои от образите в романа са изкуствени и неправдоподобни. Но съществуващи.

Димов, който не спазва принципите на социалистическия реализъм в романа, казва за критиките:

"Общото възражение на всички, които ме критикуват неблагоприятно е, че съм принизил положителните герои в романа "Тютюн". Сега искам да задам само следните въпроси: Трябва ли положителните герои в един прогресивен роман да бъдат непременно кристално чисти като в някоя утопия? Субективни и обективни фактори не променят ли постоянно ако не съществените, то поне страничните прояви на човешкото поведение?

Човешката личност не е ли единство от обществени, класови, социални, психологични и биологични елементи с преобладаване на обществените и класовите? Защо е необходимо да се чудят как да поставят "Тютюн" в прокруството ложе на личните си разбирания, когато могат чисто и просто да отрежат главата и краката му?"

Невена Коканова в ролята на Ирина и Волфганг Лангхоф в ролята на фон Гайер в сцена от филма “Тютюн”, 1961 г. Снимка: "Изгубената България"

Невена Коканова като Ирина във филма "Тютюн" (1961) Снимка: Архив Dir.bg

Много подходящо би било да се използва в тази ситуация един от неговите цитати: "Демокрация?...Ето ви демокрация!...Стачки, безредици, класова омраза...всичко друго, но не и творчески труд!..."

В крайна сметка излиза, че мнозинството харесва романа, а т.нар "специалисти" го отричат.

Въпреки творческите си проблеми Димов успява да се развива и в личен план. Три може да се окаже късметлийското число за писателя. 

Димитър Димов (Снимка: Институт за литература към БАН)

Три брака и три романа

Макар и особен по характер Димов поддържа пламенни връзки. С две от жените си създава семейства, с които обаче реално не живее. Приоритет в живота му завинаги остава писането. 

И това го прави различен и вечен

Конкретно случаят "Тютюн", заради който е унижен, поставя въпроса: "Коя е истинската редакция на романа и трябва ли да гледаме на него като нещо особено опасно от гледна точка свобода на словото"?

"Поручик Бенц" и "Осъдени души" получават заслужено признание, но не предизвикват бурните дебати, с които е запомнен "Тютюн".

Разказвайки за трагичната история на Фани Хорн със задълбочен психологизъм Димитър Димов използва обстановката в Испания по време на Гражданската война като фон, на който наред с общата народна трагедия се развива и личната малка драма на героинята. Силни характери се сблъскват сред океан от чувства и дълбоко лични преживявания.

Едит Салай и Руси Чанев в "Осъдени души" (1975), режисьор Въло Радев (Снимка: Архив Dir.bg)

Ян Енглерт и Едит Салай в "Осъдени души" (1975) по сценарий и режисура на Въло Радев (Снимка: Архив Dir.bg)

В "Поручик Бенц" живее образът на германски лекар, който се среща с опустошителната сила на любовта. Сюжетът разказва историята на една драматична любов на фона на трагизма на войната, а авторът изследва мрачната, непозната страна на човешките страсти, любовта, която възвисява и облагородява, но която води и до самоунищожение.

Двата романа са по-скоро психологически. Дълбаят в човешката душа, а героите не се борят с класови врагове и не изпълняват партийни задачи.

Но се появява една книга, която не отговаря на приетите стандарти. Най-неочаквано един писател, който доскоро е смятан за буржоазен, макар и вече убеден привърженик и изразител на комунистическата идеология и член на БКП, се впуска в актуалната тема и я пресъздава реалистично. Романът се чете, но процесът заплашва да излезе извън контрола на "компетентните". 

В този случай се включва дъщерята Теодора, която години по-късно описва пред Impressio ситуацията така: "Въпреки идеологическата цензура, през епохата на социализма в България твориха истински талантливи писатели, съизмерими с най-доброто в света. Всъщност, една от съществените характеристики на таланта е именно това, да се прояви въпреки трудностите и препятствията, да свети в мрака."

Въпреки перипетиите, през които преминава Димов заема достойното си място в пантеона на българската литература.

1.04.1966-а

Димитър Димов напуска този свят. В архивите си оставя два недовършени романа, както и планове и ръкописи за две научни разработки върху теорията на отражението. Освен богато литературно наследство, завещава на идните поколения и над 20 научноизследователски труда в областта на ветеринарната медицина.

Димитър Димов (Снимка: Община Пловдив)

След него остава и трудният му въпрос: 

"Защо всичко е илюзия - животът, смъртта, желанието да бъдем обичани."

Източник: impressio.dir.bg

 

 

 

 

 

Коментари

 • Велик писател,

  02 Юли 2023 21:43ч.

  поклон пред творчеството му!Не мога само да се съглася със суперлативите по повод Невена Коканова!Беше изкуствено издигната като едва ли не най-добра актриса на България а си остана на едно средно посредствено ниво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "И така се стига до първия му и може би най-обсъждан роман, наречен "Тютюн", който след време бива определен като "Случаят"

  02 Юли 2023 22:06ч.

  Предайте, моля, на гъ-жа афффтопката, че "Тютюн" е ТРЕТИЯТ, третият, бе, роман на Димитър Димов. Първият се казва "Поручик Бенц", вторият - не по-малко популярен, освен за афффторката - "Окъдени души", има и един недовършен. Но, освен сегашния ректор на НБУ, като се пише за ритерат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... като се пише за литература,

  02 Юли 2023 22:09ч.

  Е желателно най-напред да се прочетат произведенията на автора, както и други критически текстове, а не само най-политкоректните сред тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  02 Юли 2023 22:16ч.

  Афффторката не е чела нито един от романите на Димитър Димов. Това е ясно и без самопризнания. Да говориш за писател, като преразказваш филм, си е конгениално. Нали в днешно време никой не чете книги? Кво толкова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Представянето

  02 Юли 2023 22:30ч.

  на творчеството на големия писател в горния текст е достойно за ...НБУ, но не и за Димитър Димов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димов като зоолог би трябвало да е наясно колко струва силата на "силните"

  02 Юли 2023 23:10ч.

  И при естествен, и при изкуствен отбор, всичко се определя от условията на околната среда, но изкуствената "сила" изражда генетично потомството. Например домашните кучета и котки оглупяват много, руснаците затова избраха улични кучета да изпратят в Космоса. Същото е при социалния отбор, много учени отдавна отчитат колко генетични дефекти се запазват и дори мултиплицират в потомството на бракове сключени поради "силата" на парите и социалното положение. После това потомство ги предава на подобни партньори, но също и на здрави партньори, които ако не беше тази социална "сила" биха си избрали здрави партньори. Така социално "силните" стават "силно" натоварени с генетични дефекти, а "слабите", но здравите дават малко потомство. Във времето това води до израждане на цели общества и се отчита, например вижте кралското семейство в Англия. При естествени условия индивидите с генетични дефекти почти не дават потомство и така се пресича предаването на техните гени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаше някаква мафия, която управляваше невидимо държавата

  02 Юли 2023 23:33ч.

  Из романа „Тютюн“ от Димитър Димов, XIII глав Пак фирмите, всичко се въртеше около фирмите, сякаш животът и честта на хората не съществуваха, а държавата — това бяха фирмите!… Все по-силно ставаше просветлението в главата на Чакъра. Той разсъждаваше бавно, тромаво, но мисълта му, почвайки от конкретни факти, стигаше до общи изводи. Имаше някаква мафия, която управляваше невидимо държавата. Имаше някакъв съюз от много богати хора, от търговци, индустриалци и банкери, който беше подчинил правителството, полицията, войската, който решаваше и направляваше всичко, който нямаше милост и не се спираше пред никакви средства, за да запази властта и грабителството си. И Рединготчето влизаше в този невидим съюз, в тази всесилна мафия. Нима щеше да се намери разумен човек, който да отрече, че фирмите могат да отделят лепта от милионните си печалби, за да повишат надниците? Тютюневите господари живееха в малки дворци, возеха се в лимузини, оскандаляваха семейната чест на хората — тук Чакъра си спомни за Ирина и потрепера от гняв, — а работниците тънеха в безправие, немотия и болести. Всеки знаеше, че големците на много партии влизаха в управителните съвети на фирмите, че министри и генерали участвуваха с поставени лица в предприятия, на които „Никотиана“ купуваше тютюна и даваше трохи от печалбите си. На всички беше известно, че търговците, банкерите, индустриалците, министрите и генералите се поддържаха взаимно, че мафията им като огромен октопод, с хиляди заповядващи и смучещи пипала, беше обхванала сега целия народ и за да увеличи печалбите си, го тикаше към страната на германците, от които — Чакъра знаеше това от миналата война — не можеше да се очаква нищо добро. Старшията отдавна съзнаваше това, но не смееше да го признае ясно пред себе си, защото същото твърдяха и комунистите. Но сега, когато мафията беше оскандалила дъщеря му, когато го изпращаше на явна гибел, когато му заповядваше да разгони с двадесет души хиляда и петстотин гладни хора, старшията го съзна ясно. Съвсем не беше виновен толкова околийският началник, който трепереше за хляба си и му даваше тази неизпълнима заповед!… Над околийския началник стоеше областният, над областния — министърът, над министъра — правителството, а над правителството — мафията — невидима, всемогъща и безчовечна!… И тогава Чакъра въпреки дребното си благополучие, въпреки лозето и нивата си, въпреки малкия си имотец на село съзна изведнъж, че той и стражарите, които сега щеше да поведе, бяха само жалки слуги, само мизерно платени наемници на тази мафия, която не даваше ни пукната пара за живота им и гледаше само печалбите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Memento mori

  03 Юли 2023 0:18ч.

  Димов оставя три завършени и два недовършени романа, които по всичко изглежда, че вече са довършени! И само слепците не са разбрали, коя е петата и защо петата е ахилесова? Ударението можете да сложите както на "а", така и на "е". Защото всичко е илюзия - животът, смъртта..... Илюзия не са единствено последната цигара на смъртния полски Ередия и куршумът изстрелян от унгарската Фани Хорн. Но такава е версията на обезсмъртилият ги върху лента Въло Радев. Първоначално куршумът е трябвало да бъде изстрелян от друга, а последната цигара е била предназначена за друг. После персонажите отново се сменят, а животът прави така щото унгарката Едит Салай става парижанка, за която дори в Унгария не занаят почти нищо, освен че е родена през XX век , а полякът си остава поляк, роден на 11 май, но озвучен от Г-н Никой, който по онова време е с Шевролета "555" от 1958, а не с Бенца от 1938. Странно защо никой в българското кино не е посмял да опита даже да филмира първия роман на Димов? Елена щеше да бъде достойна конкуренция на Ирина и Фани в пантеона на декадентските женски образи обезсмъртени от Димов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маня

  03 Юли 2023 18:49ч.

  Обичан, вьлнуващ,човечен, за разлика от толерираната , озлобена и излишно вьзхвалявана дъщеря, хвьрляща срамна сянка вьрху великия си баща

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • таланта

  04 Юли 2023 15:51ч.

  не се предава по наследство, той е дар от Бог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тютюн е в личният ми

  06 Юли 2023 1:34ч.

  Топ 5 на най-великите български книги писани някога. За първи път я прочетох когато бях на 15-16 и останах потресен. 30 години по-късно прочетох (уж чистата версия) и отново ме потресе. Книга ШЕДЬОВЪР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи