Жорж Нива: Идеологическите корени на мирогледа на Путин

Жорж Нива: Идеологическите корени на мирогледа на Путин

Известен френски преводач на Солженицин, университетски преподавател, специалист по руска култура, Жорж Нива описва авторите, от Иван Илин до Александър Дугин, подхранили комплекса за обсада на Русия и повлияли на днешния ръководител на Кремъл.

 

- Историята на руската мисъл често се разделя на славянофили и западнофили. С кое течение на мисълта е свързан Владимир Путин?

- Един от моите учители в Оксфорд, сър Исая Берлин, сочеше Александър Херцен, разочарованият революционер от ХIХ век, като ключ за разбирането на руската мисъл; и този ключ беше, накратко, разочарованието. Но сър Исая Берлин не отчиташе достатъчно руската реакционна мисъл, която не бива да се бърка със славянофилската мисъл. Имаше либерални славянофили, почитатели на Англия. Имаше западнофили, които станаха яростни суверенисти. Първоначално марксистите бяха антипатриоти, след това ултранационалисти. А Сталин подложи на глад Украйна без никакви угризения през 1932-1933 г. Знаем, че Владимир Путин се възхищава на Иван Илин и на други мислители емигранти, които предвиждат за Русия една волунтаристична съдба, желязна воля.

Днес виждаме руски студенти в Института по международни отношения в Москва, който яростно изобличават войната, а други пеят “Давай, Русия!”. Демаркационната линия е по-скоро гъвкавост срещу твърдост. И “твърдата линия” преобладава, подхранвана от цял разказ: обкръжаването на православието от хиляда години, обсадената Русия след Наполеон от 1812 г., съюзът на Англия и Франция с османските турци, довел до поражението в Крим през 1855 г., СССР, заобиколен от интервенционисти през 1920 г., това е безкраен рефрен. От Михаил Катков, издателят на Достоевски, до днешния майстор на мисълта Дугин, това все още е мощен рефрен - независимо от силата и мащаба на Руската империя. Катков, например, заклеймява социалния и религиозен контрол на полските господари в Полша и Украйна, които обаче, след третата подялба, са в ръцете на Екатерина Велика и нейните наследници (до 1918 г., после от 1945 до 1989 г.).

- Именно, голямо влияние се приписва на Александър Дугин, особено по въпроса за Украйна. Как да обобщим неговата мисъл за евразийство?

- Александър Дугин, философ и идеолог, е начело на група мислители, които от години развиват концепцията за “крепостта Русия”, заклеймявайки това, което смята за обкръжаване на страната от САЩ и транскапитализма, като същевременно се радва на упадъка на Америка. По стъпките на географа Лев Гумилев, измислил понятията “етносфера” и “неоевразийство”, той смята, че Русия далеч не е прозорец към Европа, както казва Пушкин, а “голямо земно пространство”, където различни народи могат да намерят място в мира на воините, т.е. победата. Това понятие за “континенталност” се противопоставя на флуидността на океаните (и англосаксонските империи) и води началото си от хиндуистката религия. “Войната е нашата майка”. В “Украйна: моята война”, дневник, воден по време на събитията от 2014 г., Дугин обявява днешните.

- За да оправдае инвазията в Украйна, Владимир Путин заявява, че украинците и руснаците образуват “един и същ народ”. На какво се основава този възглед в исторически план? Може ли да се нарече панславянски възглед?

- В речта си от юни 2021 г. Владимир Путин накратко очерта главната линия. “Ние сме един и същ народ”. Един народ, разделен на три семейства, великорусите, малорусите и белорусите. Да не навлизаме в подробности. Имаше Руска империя, империята провинциализира Украйна за повече от три века. Което не означава, че Украйна не е участвала в империята. Разбира се, тя е дала мислители, поети, историци, генерали, но винаги в рамките на империята.

Украинският национален поет Тарас Шевченко, който пишеше поезията си на украински, а прозата си на руски език, бе направил съзнателен, но самотен избор. Но той беше останал верен на клетвата на тайното Братство “Св. св. Кирил и Методий”, основано в Киев през 1845 г. Беше лежал в затвора. Друг член, Костомаров, историк, който пишеше на руски, стана академик в Санкт Петербург, което не му попречи да дефинира двете национални души на Русия, едната, киевската, клоняща към свободата и републиката, другата, московската, клоняща към силна и хегемонична централна власт. Що се отнася до панславизма, който се роди в Бохемия, днес той вече не играе роля, славяните са твърде разделени.

- Вие сте специалист по Солженицин. В “Как да устроим Русия” (1990 г.) той изтъква много силните връзки, които биха могли да съществуват между руснаци и украинци. Каква визия за Украйна имаше Солженицин?

- Солженицин, на когото един от дядовците е украинец, искаше двата народа да останат братя. Но през 1985 г., отговаряйки на покана на украинските националисти в Торонто, той казва: В сърцето ми няма място за руско-украински конфликт. И ако, не дай Боже!, стигнем до тази крайност, мога да кажа: никога, при никакви обстоятелства, аз самият няма да участвам в руско-украински сблъсък, нито ще позволя на синовете ми да участват в него, каквито и усилия да положат умопобъркани глави, за да ни въвлекат в него.

Всичко е казано, използването на сила за него е немислимо. Украинските националисти, който е срещнал в ГУЛАГ (където завършва “своите университети”) са му оставили чудесен спомен. Накратко, девизът на полските бунтовници от 1831 г., “За вашата и нашата свобода”, ги е обединявал. И днес той става наш.

- Какво ще отговорите на онези, които нападат символите на руската култура, като ответна мярка за тази война?

- Да нападаме руската култура, означава да забравим, че най-великият руски автор, Лев Толстой, беше яростен изобличител на царската тирания, руския империализъм, на абсурдната руско-японска война от 1905 г. Късният, но мощен принос на руското изкуство, руската литература, руската музика за всички нас, западноевропейците, ни промени. Приносът на руските дисиденти от края на комунизма също ни промени. Дори бих казал, че приносът на “руските” православни, особено чрез гласа на богослови като Оливие Клеман или Антоан Блум, промени християните, както католици, така и протестанти.

Задължението за вярност на едните или другите, от ректора на Московския университет, до патриарха на Руската православната църква, не бива да ни карат да забравяме другото, смелото лице на Русия, което днес е в голяма опасност. Да се говори за ответни мерки в областта на изкуствата, културата, литературата, означава да се прибегне до недопустим речник. Но също така е очевидно, че доката бомбите падат върху Киев, “майката на руските градове”, трябва да направим пауза в обмена, колкото и сърцераздирателно да е това.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

 • Владимир Владимирович Путлер

  22 Март 2022 15:32ч.

  Мирогледът на Путин се свежда до този на канибалите в Нова Гвинея. Ако аз те изям, е добро. Ако ти ме изядеш, е зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  22 Март 2022 15:40ч.

  Което движи днес руските олигарси не е философия, а нежеланието им да зачетат правилата на свободната конкуренция, например измисляш социални мрежи, изобретяваш нова технология и продаваш, ставаш милиардер. Техният навик е фамилиите им да са облагодетелствани по линия на произхода, да печелят от народа си така, както заможните им предци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  22 Март 2022 16:34ч.

  A Западът каквото и да измисли все му е малко и иска да присвои и чуждото. Примери от България - принудително, мутренски, западът отне българското злато ''на концесия'', ''приватизира'' най-ценните предприятия и банките в България, взе на концесия водата в София и т.н. Какви иновации виждаш в тези бандитски действия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  22 Март 2022 17:54ч.

  Така е, за тях „борбата с корупцията“ е чуждите фирми да изместят българските, това искат и от „промяната“, но и русофилите. Всички олигарси по света искат едно и също, да колонизират. Все пак има значение по какви правила се прави. Ако има по-справедливи правила, има и възможности за битка. Без борба нищо не се постига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зависи

  23 Март 2022 7:17ч.

  Ако си син на кралицата, постигаш всичко без борба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  23 Март 2022 13:13ч.

  това за което пишеш се случва и на запад!! Ако си мислиш че на Запад няма олигарси значи прекалено розово си представяш капиталистическия свят! Само вземи банковите фамилии и се растършувай и ще видиш как същите дърпат конците на медиите, финансовите фондове, банките, производствата и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  22 Март 2022 15:40ч.

  С помощта на Путин руските олигарси изграждат система, в която държавата облагодетелства своите олигарси, подобно както исторически богатството на дворяните е свързано с царя. Те изграждат подобен йерархичен модел. Християнството ползват също по стар навик. И по стар навик народът ще ги обслужва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хелена борисовна пак я пратиха дежурна

  22 Март 2022 20:13ч.

  Това, което се случва от 24 февруари е един чудесен повод да се увериш колко си заблудена по отношение на уж олигархата, изграждан от Путин. Путин използва западните санкции, за да обяздва олигархията или направо да я обезсилва. Изобщо не познаваш Путин и не ти стига капацитет да го разбереш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много му е заобиколен пътят

  23 Март 2022 7:21ч.

  Да не вземе да се насади на пачи яйца накрая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  24 Март 2022 15:46ч.

  Точно това казвам и аз, че я прави зависима от себе си, т.е. от руското правителство, да не може да функционира свободно и самостоятелно. Да функциорира както навремето, когато от царете е зависело положението на всички богати хора. Това беше целта на перестройката, в Китай е така - държавен капитализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  22 Март 2022 15:41ч.

  Християнството се разпространява първоначално на териториите населявани от траките, тъй като траките са първия посветен народ със Завет, а Мойсей е обучен от тях в Египет. В България е корена, с поселения в Мала Азия, Италия, Испания, Ирландия и др. Но също и Велика България на Кубрат, около Днепър. Това стои в основата и на руската култура изначално - културата на Велика България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, планината Арарат

  23 Март 2022 7:33ч.

  и тя ли е на тракийска земя?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  23 Март 2022 13:16ч.

  и какво има на нея?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами, планината Арарат?

  23 Март 2022 15:35ч.

  Арарат е в Армения, а Армения е първата страна в света, която е приела официално християнството, възникнало, както се знае, в Йерушалайм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  24 Март 2022 15:53ч.

  Християнството не се „приема“ на държавно ниво, поне не по времето на ранната църква, когато са създадени първите църкви от самите апостоли. Тяхното дело може да се вземе за начало! Но християнството има добра почва и е устояло там, където има древни тракийски поселища и школа. Поради древната ни вяра в Дион Исус!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  22 Март 2022 15:43ч.

  Преди години гледах един филм „Изборът на Софи“, ако не се лъжа. Не го помня целия, но една сцена и досега ме ужасява- предложението към една майка да избере което двете и деца да живее и кое да бъде убито. Ако не направи избора, ще умрат и тримата. Сега, нали е демокрация, на културните дейци се предлага да предадат себе си, за да могат да работят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  23 Март 2022 13:20ч.

  такива ситуации са преживяли всички българи подгонени от Беломорска Тракия и от Одринско и Мала Азия след освобождението и междусъюзническите войни и Първата световна!! Особенно от Одринско за по-малко от 12 часа да са на границата!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умишлен словесен бъркоч

  22 Март 2022 15:46ч.

  Интервюираният - с претенции за експерт. Но умишлено се мота в 19-ти век, Херцен, Толстой... Ни дума за конфликта на 20-ти век ! За ВСВ , за волинските кланета и последвалата Бандеровщина ! Ни дума за айнзац-групите на укро националистите, избили милиони - руснаци, евреи, поляци ! Ни дума за днещния разцвет на нацизма в Украйна и какви рефлекси поражда това у руснаците !... Що така ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нацизъм в Украйна днес няма и 150 учени от различни институции доказват това с аргументи и факти

  22 Март 2022 16:00ч.

  https://www.bbc.com/russian/features-60606430

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русизмът е по-страшен, брутален и опустошаващ, с мнгократно повече жертви от нацизма и фашизма

  22 Март 2022 16:03ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=6MpknqyB9g0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Пърмаков

  22 Март 2022 17:59ч.

  Защото целта сега е Путин и който може да каже нещо лошо, но що годе смислено и подплатено с "наука" е добре дошъл. Ще мине време и сигурно стотици книги ще се напишат за "злодея Путин" и "жестоката, с нищо не предизвикана" инвазия в Украйна. Ужасно вного хора се прехранват не лошо само с писане и говорене, в масовия случай на глупости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  23 Март 2022 13:22ч.

  хахаха, ами какво да кажат като един от принцовете им е бил отявлен фашист че и хитлерист!! То при тях расовата ненавист е от най-висока степен. Историята го доказва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Сталин подложи на глад Украйна без никакви угризения през 1932-1933 г.

  22 Март 2022 16:05ч.

  Дотука. Разбрахме, че Нива-та е буренясала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  22 Март 2022 16:06ч.

  Един хубав текст. С едно само не съм съгласен, Путин няма идеология, това е инстинктът на алфахищник и толкова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  22 Март 2022 17:17ч.

  Абсолютно вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спонсорите на нацизма (ВВС) няма как да доказват че нацизмът не е това което си мислим...

  22 Март 2022 16:17ч.

  В Украйна висшата политическа върхушка от 2014 е нацисти, илиполитици зависими от тях - Аваков, Яценюк, Турчинов ... - ръце изцапани с кръв. Кметът на Киев се гордее че лично убил незнам колко си хора !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спонсорите на нацизма (ВВС) няма как да доказват че нацизмът не е това което си мислим...

  22 Март 2022 16:17ч.

  ВСУ е пропито от активисти на "Азов", "Айдар", Правий сектор. За самите батальони не говорим - писано е достатъчно, снимано е достатъчно. "Торнадо" - турбоубийци ! Камери за мъчения и изтезания ! В одеса изгориха живи на 50 човека, хитлеристка символика навсякъде...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • azov

  22 Март 2022 16:19ч.

  https://lecourrierdesstrateges.fr/wp-content/uploads/2022/03/nazi.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  22 Март 2022 16:42ч.

  Хора, които гледат единствено телевизиите на Путин не се интересуват от никакво друго мнение освен путинското.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свобода на информацията !

  23 Март 2022 8:56ч.

  Как да гледаме "телевизиите на Путин" като са забранени ? Блокирани. Прекъснати... Гледаме само западните, братчед ! Ей горе снимката на "Азов"-ци с фашистката свастика е от френска газета ... НАТО-Азов-Свастика ! Слава героям...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  22 Март 2022 16:55ч.

  Борбата на Русия срещу злото , олицетворявано от САЩ е за всички нормални хора , подложени на брутален геноцид и промиване на мозъци от извратената агресивна западна джендъридеология , на която се "радваме" вече повече от 30 години !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква борба, ма, софийо, какво зло

  22 Март 2022 17:06ч.

  Русия на Путин е изначалното зло. Стъпкван от столетия народ, неспособен да осъзнае правата и интересите си, феодализъм, който нито наченките на капитализъм, още по-малко комунизмът, който се оказа само маска, можаха да надскочат. Путин е неразличим от средновековните си предшественици. Тънката прослойка интелигенция на световно ниво не променя същността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  22 Март 2022 17:22ч.

  Лелке, бегай в Мариопул да видиш каква борба се води. Камък върху камък не остана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  22 Март 2022 20:10ч.

  От устата ти текат лиги от злоба. Със злоба няма как да победиш злото, което си тръгнал да преборваш. А си злобен, защото си невеж и заблуден, и подсъзнателно изпитваш страх и завист от успехите на Русия при Путин. като всеки роб на западния начин на живот, разбира се...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  22 Март 2022 18:03ч.

  Путин беше набрал скорост с всички политици и тролове, които финансираше в Европа, с навлизане на руски бизнес, ако е искал битка, отговаряща на съвремието ни, трябваше да си я води с модерните средства, които модерният човек може да изтърпи. Светът не е запознат с престъпленията в Украйна, например, да беше се концентрирал в информационната война. Той разруши Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  22 Март 2022 20:15ч.

  Мда ако такива познавачи на темата са им съветници на лидерите на свободния свят не се учудвам че я докараха до под кривата круша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • корените на войната

  23 Март 2022 8:08ч.

  https://sonar21.com/what-our-fathers-did-a-nazi-legacy-in-ukraine/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фридрих Велики

  23 Март 2022 19:39ч.

  Не е "третата" подялба на Полша, а тройната - между Австро-Унгария, Прусия и Царска Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи