Жан Лопес: Путин не се стреми да анексира Украйна, а да я превърне във васал

Жан Лопес: Путин не се стреми да анексира Украйна, а да я превърне във васал

От битката в Харков през 1942 г. до днес, повтаря ли се историята? Според френски специалист по руска военна история Жан Лопес няма допирни точки между битките от 1941-1944 г. и тези от 2022 г., извън географските. Жан Лопес е автор на Barbarossa 1941. La guerre absolue (Барбароса 1941. Абсолютната война, 2019 г.) и току-що издаде новата си книга Kharkov 1942: le dernier désastre de l'armée rouge (Харков 1942: последният погром на Червената армия). На български е издадена книгата му “Големите грешки на Втората световна война”, в съавторство с Оливие Виевиорка (изд. “Сиела”, 2021 г.)

 

- Вие сте историк и по-точно експерт по руска военна история. Как си обяснявате решението на Владимир Путин да нахлуе в Украйна? Какви са военните, но и геополитическите цели?

- Той иска да избегне ориентирането на Украйна на Запад, към Европейския съюз и най-вече към НАТО. Всичко това е ужасно за руснаците, които разбираемо наблюдават с тревога похода на НАТО на Изток, знак за изпадането им като сила. През 1989 г. първото подразделение на НАТО в Централна Европа се намираше на 2000 км в Москва; ако Украйна влезе в организацията, това разстояние ще бъде намалено до 600 км. Путин не се стреми да анексира, а да васализира, т.е. да върне в Киев ръководен екип като този на Виктор Янукович, прогонен от революцията през 2014 г. Вероятно би му допаднало Украйна да се превърне в това, което е Беларус при Лукашенко. Във военно отношение, това означава, че руската армия трябва да провокира напускането на Зеленски на властта, като превземе столицата Киев, но също и Лвов, историческото сърце на украинския национализъм, който би могъл да служи за втора столица. Това е максималната цел.

Ако руската армия не успее да ликвидира цялата въоръжена съпротива, или ако в самата Русия населението започне да се вълнува, Путин ще трябва да се задоволи да държи завоюваната земя. Тогава той ще влезе в дълъг дипломатическо-военен цикъл, чийто залог може да бъде обединение срещу обявяване на неутралитет. Той може също да удари някои градове с артилерия - която все още не сме видели - в стил Грозни по време на втората война в Чечения през 1999 г. Тогава би могъл да договори хуманитарно прекратяване на огъня в замяна на намаляване на санкциите. Всички сценарии са възможни. Но всички, с изключение на първия - превръщането на цяла Украйна в държава съюзник на Москва -, биха били провали, или полупровали за Путин, ако речта му от 24 февруари наистина представя неговите военни цели.

- Разказахте за решителните битки на Червената армия. Как възприемате тази война в светлината на битките от миналото?

- Политически, няма обща точка между битките от 1941-1944 г. и днешните, освен тези, наложени от географията: голямото разделяне от Днепър, крехкостта на Киев спрямо атака, предприета от Беларус, възможността за маневриране на голямо количество бронирани автомобили в открит пейзаж, наличието на силно урбанизирана зона в Донбас. Руснаците ще се борят изцяло за Харков през 2022 г., както през 1942 г.: това е вторият по големина град в Украйна, несъмнено един от малкото, в който проруското чувство (проболшевишкото през 1942 г.) не е изчезнало напълно. Ако Путин не може да получи нещо по-добро от разделяне на Украйна, Харков ще бъде столицата на една съкратена “малка Русия”.

- Когато Путин говори за “денацификация” на Украйна, позовава ли се на историческата памет за този период?

- Разбира се. От 2005 г. за балтийските страни, от 2014 г. за Украйна, Русия употребява и злоупотребява с речника на Великата отечествена война, която, както знаем, почти се е превърнала в държавен култ. Онези в Украйна, които се противопоставят на Русия, непременно са наследници на ОУН, украинската националистическа партия на Степан Бандера, фашист и антисемит, или потомци на 14-та дивизия на Вафен-СС “Галиция”, вербувана в Лвов. Тоза означава да се “забрави”, от една страна, за многото руски сътрудници на нацисткия окупатор, от друга - за огромните човешки загуби, понесени от Украйна заради нацистите, както и за приноса ѝ за победата.

- Битката в Харков през 1942 г. завършва с тежко поражение за Червената армия. Може ли руската армия отново да затъне в Украйна?

- Не е невъзможно. Зеленски инстинктивно намери правилната позиция и навсякъде има битки, което означава, че системата за командване и контрол не е била напълно унищожена от ракетните удари. Западните оръжия няма да закъснеят, освен ако в следващите дни руската армия не успее да окупира или изпепели всички големи летища, както и границата с Полша, най-ангажираната в полза на Украйна страна.

- Не засилва ли Путин с тази инвазия украинското национално чувство?

- Без съмнение. Това е класика: Израел породи палестинското национално чувство, Франция допринесен много за раждането на Алжир… Бруталната агресия може само да отблъсне проруските симпатии, останали в Украйна, и няма да стане по-добре, ако боевете се проточат или руснаците засилят огъня. В първата си военна реч Путин отрече Украйна да е нация; според него тя е изкуствено творение, което се дължи на Ленин и на последните дни на комунизма. Като подтекст трябваше да се разбере, че украинците няма да искат да умират за фалшива родина. На този план Путин може да загуби: всяко продължаване на боевете ще докаже urbi et orbi, че съществува украинско национално чувство. Сталин преживя подобна неприятна изненада във Финландия през 1939-1940 г. Той имаше в обозните коли комунистическо правителство, готово да се установи в Хелзинки: виждам, че Путин все още не е извадил нещо подобно.

- Изглежда Украйна винаги е била кърваво поле. Как си обяснявате тази съдба? С историята, с географията ли е свързано това?

- Кървави поля, концепция, разработено неотдавна от историка Тимъти Снайдър, е тази ивица от територии, която започва от балтийските страни на север и се простира до Черно море на юг, минавайки през Полша, Беларус и Украйна. Снайдър заключава, че от 1933 до 1945 г. там са загинали 14 млн. цивилни от глад и/или войната. Тази концепция никога не ме е ентусиазирала. Тя смесва човешките последствия от много различни събития: гладът от 1932-33 г. вследствие на колективизацията на земите, от една страна, резултатът от окупацията на региона и сблъсъкът между два тоталитаризма, кафяв и червен, по време Втората световна война, от друга страна. Този втори аспект обхваща едновременно кървавите политически, социални и етнически прочиствания, дължащи се на сталинизма, и масовите престъпления на нацизма (Холокоста, десъветизация, убийства на съветски военнопленници). Не виждам връзката със сегашната ситуация в Украйна, дори ако Путин използва абсурдно термина “геноцид”, за да охарактеризира сраженията, които избухват спорадично в Донбас от 2014 година.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Коментари

 • Владимир Владимирович Путлер

  08 Март 2022 19:08ч.

  Невъзможно е да превърнат Украйна във васал путинистите. Сега народът й е просто окрилен и възроден пред тая напаст, 78% от украинците са сигурни в победата, мощта на един народ, наричан нацистки от истинските нацисти, е колосална. След много месеци война украинците ще удържат победата. Защото въпреки всичко те са добрите в тоя гаден екшън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин използва абсурдно термина “геноцид”

  08 Март 2022 19:32ч.

  От 2014 до сега в Донбас загинаха от украински обстрел 14 000 човека ! От тях няколкостотин деца. Това е ли геноцид, или е само леко кръвопускане, което Западът може небрежно да пропусне ? Какъв е количественият критерийй (в трупове) за "геноцид" ? Трябваше ли Путин да изчака в Донбас да стане като в Руанда, например, за да се намеси ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  08 Март 2022 19:43ч.

  Къде има доказателства от независими източници за тия митични 14 000,развявани непрекъснато? Руски източници, нали? Ами днес Украйна твърди, че е убила 12 000 руснаци, може ли да го приемем сериозно, като и двете страни лъжат? Тия 14 000 убити са перлата в короната на путинската дезинформация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотален колониализъм

  08 Март 2022 20:38ч.

  А кои източници са независими, не виждаш ли, че САЩ са окупирали всички възможни международни организации, и даже и спорта, и си диктаторстват глобално на воля?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех, лъжльо, повтаряте едно и също с едни и същи думи

  08 Март 2022 22:21ч.

  Дано се хванем. Зловещата непобедима украинска армия и безпомощните руски жертви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна може и да не бъде Бандеростан

  08 Март 2022 20:35ч.

  Израел все повече приобщава "палестинското национално чувство" и служи като светъл пример за останалите. Така е и Турция с кюрдите. А Испания с каталонците? Наглосаксите пък направо избиват физически неблагодарните туземци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  08 Март 2022 20:40ч.

  Има и трета гледна точка, най-реалистичната: да й даде шанс да се развива в условията на некомпрадорска интеграция, с относителен (и по-засилен) федеративен суверенитет в евразийското пространство, за разлика от перспективата да живее от заемите на финансовите колонизатори от Запада и да изпълнява слугинската роля да подяжда съседна Русия, както е днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евразийско пространство?

  08 Март 2022 22:23ч.

  Звучи зловещо като перспектива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  08 Март 2022 22:32ч.

  Мда, нормално е така да им звучи на злите вещици и вещери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  09 Март 2022 10:54ч.

  (...)Виктор Янукович, прогонен от революцията през 2014 г. (...) Още един лъжльо. В 2014-та нямаше революция, а неонацистки преврат. При това - кървав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БауИздън

  09 Март 2022 11:11ч.

  Марионетни правителства слагат САЩ, например в Ирак. Русия иска възстановяване на основни текстове в Конституцията на Украйна, които бяха променени след американския путч (през 2019 г.) и я превърнаха от неутрална държава в държава, която иска да я приемат в агресивния военен блок НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  09 Март 2022 12:09ч.

  голяма каша, много им се иска на френсетата да са онази Франция преди Хитлер да им покаже че не стават за нищо освен да правят сирена и да слугуват на германците. Да припомним че част от Франция не е била точно окупирана, а е станала васал на хитлериска Германия. Същия забравя че там Полша и Запада доста сериозно са действали за да има непрекъснати проблем. Гледайте филма 1941 и 1942г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи