Водещ на Bloomberg се скара на Джефри Сакс, заради думите му, че САЩ „вероятно“ стоят зад саботажа на газопровода „Северен поток“

Водещ на Bloomberg се скара на Джефри Сакс, заради думите му, че САЩ „вероятно“ стоят зад саботажа на газопровода „Северен поток“

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Аввтор: Хариет Александър, Dailymail

Икономист от Колумбийския университет твърди, че Съединените щати е възможно да стоят зад саботажа на газопровода "Северен поток", заявявайки, че множество журналисти са казали, че смятат това за атака, ръководена от Вашингтон, но не са в състояние да го съобщят.

Джефри Сакс, директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, се появи в телевизия Bloomberg в понеделник и беше попитан за конфликта в Украйна.

Сеизмолозите в Дания и Швеция преди седмица казаха, че са регистрирали две мощни експлозии в понеделник в близост до течовете от тръбопровода "Северен поток", като експлозиите са били във водата, а не под морското дъно.

Повечето анализатори на Запад обвиниха Русия, твърдейки, че се опитва да ескалира конфликта и да окаже натиск върху Европа да отмени подкрепата си за Киев.

Сакс, съветник на висши лидери на ООН и приятел на Боно, който беше и съветник на Елцин от 1991 до 1994 г., каза, че подозира обратното.

Влиятелният икономист и съветник на ООН Джефри Сакс в понеделник каза, че „би се обзаложил“, че САЩ стоят зад саботажа на „Северен поток“.

Том Кийн, водещият на Bloomberg, поиска да прекъсне предаването, когато Сакс каза, че смята, че САЩ са отговорни за експлозията на тръбопровода.

Течът от тръбопровода се вижда на 27 септември. Кадър от от датски F-16

Джефри Сакс: Бих се обзаложил, че (експлозията) е действие на САЩ, може би на САЩ и Полша.

Том Кийн: Това са спекулации. Джеф, трябва да спрем дотук. Защо смятате, че това е действие на САЩ? Какви доказателства имате за това?

Сакс каза, че вижда няколко причини.

„Е, първо, има преки радарни доказателства, че американски военни хеликоптери, които обикновено са базирани в Гданск, са кръжали над този район“, каза Сакс.

„Имахме и заплахата от САЩ [президента Джо Байдън] по-рано тази година, че „по един или друг начин ще спрем "Северен поток“.

„Имахме също така забележително изявление от държавния секретар [на САЩ] Антъни] Блинкен миналия петък на пресконференция, където той каза, че „това също е огромна възможност.“

„Това е странен начин да говорите, ако се тревожите за пиратството спрямо международна инфраструктура от жизненоважно значение.“

На 7 февруари Байдън, застанал редом с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, заяви на пресконференция в Белия дом, че САЩ ще „прекратят“ газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна.

Тръбопроводът все още не е в експлоатация, но трябваше да влезе в експлоатация по-късно тази година.

„Ако Русия нахлуе – това означава танкове или войски, пресичащи границата на Украйна – тогава вече няма да има „Северен поток 2“. Ние ще му сложим край“, каза тогава Байдън.

Джо Байдън каза през февруари, че ако Русия нахлуе в Украйна, светът „ще сложи край“ на "Северен поток" 2

Когато беше притиснат за подробности как ще спази това обещание, като се има предвид, че тръбопроводът не е под контрола на САЩ, Байдън не даде подробности.

„Обещавам ви, ще можем да го направим“, каза той пред репортери.

Сакс се хвана за думите на Байдън.

„Знам, че противоречи на нашето тълкуване, не ви е позволено да казвате тези неща на Запад, но е факт, че когато говоря с хора от цял свят, те смятат, че САЩ са го направили“, продължи Сакс .

„Дори репортери от нашите вестници ми казват „разбира се“ [САЩ го направиха], но това не се показва в нашите медии.

Президентът Владимир Путин каза в петък, че Съединените щати и техните съюзници са взривили Северен поток. „Санкциите не бяха достатъчни за англосаксонците: те преминаха към саботаж“, каза той. 

Кремъл обяви, че обвиненията за руска отговорност са „глупави“, а руски официални лица казаха, че Вашингтон има мотив, тъй като иска да продава повече втечнен природен газ (LNG) на Европа. Белият дом отхвърли обвинението, че е отговорен, а в петък Байдън каза, че повредата на „Северен поток“ е умишлен акт на саботаж.

Сакс каза, че е "на страната на мира" и е дълбоко загрижен за конфликта и възможността за ядрена война. „Русия смята, че тази война е в основата на нейните интереси в областта на сигурността“, каза той. 

„САЩ настояват, че ще направят всичко, за да подкрепят победата на Украйна над Русия. Русия гледа на това като на ответна война със Съединените щати. Каквото и да мисли човек за това, то е път към изключителна, опасна ескалация. 

Той каза, че западните медии изкривяват ситуацията, за да внушат, че целият свят е обединен срещу Русия. 

„Голяма част от света наблюдава тези събития с ужас и голяма част от света не харесва разширяването на НАТО, което те тълкуват като основа за случващото се“, каза Сакс.  „Те искат да видят компромис между САЩ и Русия.

„С гласуване след гласуване в Обединените нации, в общи линии западните страни одобриха санкции, заклеймяване на Русия и други действия. Докато по-голямата част от света, със сигурност по-голямата част от света, преброен по население, е встрани. Те гледат на това като на ужасен сблъсък между Русия и САЩ. 

„Те не разглеждат това, както медиите, като непровокирана атака на Русия срещу Украйна.“  Сакс посочи, че проблемите са започнали през 2014 г., с анексирането на Крим, и оттогава те назряват.

Дали това е потресаващ акт на самосаботаж от страна на Владимир Путин, какъвто светът приема, че е бил? 

„Този ​​конфликт датира от много време, не е започнал на 24 февруари 2022 г. Всъщност самата война е започнала през 2014 г., а не през 2022 г. и дори това е имало предшественици“, каза той.

„По-голямата част от света не го вижда по начина, по който го описваме. По-голямата част от света е просто ужасена в момента, честно казано.  „Не е за вярване да чуете от едната страна, че ще използват ядрени оръжия, ако трябва, докато другата страна казва: „Не можете да ни изплашите.“ 

Сакс каза, че светът „навлиза в най-нестабилната геополитическа ера от много десетилетия“. 

„Навлизаме в първата хиперинфлация от повече от 40 години. И ние навлизаме в първата ескалация до ядрената пропаст от 60 години. Преди 60 години точно този месец беше кубинската ракетна криза. Това е най-опасният момент след кубинската ракетна криза. И обвини политическите лидери, че не правят достатъчно, за да противодействат на напрежението. 
„Това е извънредно увеличаване на напрежението и не виждаме опити то да се смекчи или да се успокои“. 

„Всеки ден се говори за ескалация, че ние ще победим другата страна, имаме нашите права, можем да отстояваме това, което искаме. Говорителят Пелоси летя до Тайван. Имаме толкова много провокации насред огромна нестабилност. 

На Сакс със сигурност не му е непознато да влиза в противоречия и често критикува хегемонията на САЩ. 

През юли той каза, че COVID-19 „много вероятно е възникнал от подкрепяна от САЩ лабораторна изследователска програма...

Естественото разпространение също е възможно, разбира се. И двете хипотези са жизнеспособни на този етап“. 

И той отхвърли опасенията за нарушаване на правата на уйгурските мюсюлмани в китайския регион Синцзян. Говорейки в Newsnight на BBC миналата година, той каза: „Не съм сигурен защо БиБи Си започна с изброяване само на нарушенията на човешките права в Китай – какво да кажем за нарушенията на човешките права в Америка?“

 

Източник: dailymail.co.uk

 

 

 

Коментари

 • тралала

  05 Окт 2022 14:46ч.

  О, неразумний Джефри, как можа да се усъмниш в САЩ!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преди 1 час

  05 Окт 2022 17:45ч.

  ОПЕК+ намалиха добива с 2 млн барела в ден

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  05 Окт 2022 14:51ч.

  Георги Марков в писмото си до Бочев говори за морала на западна журналистика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е нали беше като светия за седерастията 😂

  05 Окт 2022 15:06ч.

  Реститутките са объркани

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  05 Окт 2022 14:57ч.

  Два TIRa се движат един срещу друг.... Русия е пред екзистенциален избор - колониална бензиноколонка или СВОБОДА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Царь не настоящий

  05 Окт 2022 15:07ч.

  Търси се Сталин 2.0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин

  05 Окт 2022 15:15ч.

  Който търси, винаги намира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • azsxdc

  05 Окт 2022 15:18ч.

  И в Китай имат сроден (по скоро обратен) проблем - НЯКОЙ иска да "разтикат" Си Дзинпин (тамошният Сталин).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПО-УМНИТЕ НА ЗАПАД НЕ САМО РАЗБИРАТ, НО И ЗАПОЧВАТ ДА СЕ СТРАХУВАТ ЗА ЖИВОТА СИ

  05 Окт 2022 16:10ч.

  Г-н Сакс, Г-н Мъск, ще се увеличават говорителите на здравия разум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  05 Окт 2022 17:10ч.

  Вече съм сигурен, че Путин е виновен и за геноцида на индианците, и за гражданската война в САЩ, и за атомните бомби над Хирошима и Нагазаки, и за убийството на двамата Кенеди и Мартин Лутър Кинг... Можете сами да продължите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че той Путин метна бомбите над Хирошима и Нагасаки

  06 Окт 2022 7:06ч.

  скоро ще го включат в новите американски и японски читанки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  05 Окт 2022 18:02ч.

  И да се кара, и да не се кара фактите са ясни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  05 Окт 2022 19:36ч.

  Много интелигентно се е изказал човекът, употребявайки думата - вероятно, а всички нормални са уверени, че е 100% вярно, а реалните изпълнители са английските подводни дронове. Затова шведи, датчани, германци и поляци се правят на гламаво-инициативни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • думата вероятно въобще не е на място

  05 Окт 2022 21:33ч.

  Баш си е 100% истина, че американците са ударили газопроводите. Само що си мислят, че това е много акъл работа не е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ

  05 Окт 2022 21:41ч.

  Над държавните сили и интереси.В САЩ също имаше серия промишлени аварии в заводи за втечняване на природен газ.Един е напълно невъзстановим а друг ще заработи февруари март.Това което се е случило е по силите на ЕДИН ЧОВЕК.Безпорно е че САЩ имат интерес.Но не е доказано по-никакъв начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-има ли интерес Русия

  05 Окт 2022 22:06ч.

  Да!Ако е вярно това което чета!Повредени са 3 от 4те ръкава на СП1 и СП2.Единият ръкав на СП2 не е!Да се пусне има само бюрократични пречки за отстраняване.Т.е. ЕС легитимира СП2 и руснаците пускат газа.Долу горе толкова колкото Германия искаха.Искат повече-ремонтират СП1 и СП2.Аварията не е на дълбоко -на 50 до 200м ,зависи кой ви го казва.Но е отстранима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  05 Окт 2022 22:12ч.

  Най интересна е цената.Само от единия ръкав Газпром ще взима колкото преди но от 4те ръкава.Да се смееш ли,да плачеш ли?Това със санкциите в/ху енергоресурсите МНОГО УМНИ ХОРА са го измислили.За капак и направиха ''цените''пазарни.Уж да вадят очи.Ма изписаха вежди на Газпром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  06 Окт 2022 6:48ч.

  Най-интересното е, че се пропуска "дребният" факт, че още преди няколко месеца Германия обмисляше възможноста да национализира часта от "Северен поток", която е в нейни териториални води. За да използва тръбите, като ги свърже със строящите се платформи за втечнен газ. Но ядец, тръбите някой ги продупчи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи