Владимир Чижов: ЕС деградира от мощен център на сила в задния двор на НАТО

Владимир Чижов: ЕС деградира от мощен център на сила в задния двор на НАТО

"Може да се каже, че днес това не е Европейският съюз, на който разчитахме като стратегически партньор. Той е деградирал. Едно време ЕС беше създаден като инструмент за предотвратяване на нова голяма война в Европа... Но какво виждаме сега? Тази общност деградира от мощен независим фактор в един полицентричен свят, претендиращ за стратегическа автономия, до спомагателен военен блок. Дори може да се каже още по-обидно – в придатък на НАТО". Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за ТАСС говори за причините и последствията от конфронтацията между Русия и Запада и нейните конкретни прояви: икономическата война и новите санкции, влизането на Швеция и Финландия в НАТО, опипването на почвата от Полша за реализирането на претенциите ѝ към Западна Украйна.

"Може да се каже, че днес това не е Европейският съюз, на който разчитахме като стратегически партньор. Той е деградирал. Едно време ЕС беше създаден като инструмент за предотвратяване на нова голяма война в Европа. И тогава не се говореше за някакви "ценности" - всичко започна много прагматично с Европейската общност за въглища и стомана. Идеята беше да се лишат западноевропейските държави от възможността самостоятелно и независимо да използват тези два ключови ресурса за производството на оръжия. Да оставим на историците да преценят как точно тези усилия са позволили на Европа да запази мира през следващите десетилетия. Факт е обаче, че постепенно Европейският съюз започна да придобива политически функции. Но какво виждаме сега? Тази общност деградира от мощен независим фактор в един полицентричен свят, претендиращ за стратегическа автономия, до спомагателен военен блок. Дори може да се каже още по-обидно – в придатък на НАТО. А шефът на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел действа като своеобразен ръководител на политическия отдел на блока", казва пред ТАСС Владимир Чижов.

"Джордж Оруел би имал всички основания да се обърне в гроба си, ако видя какво се случва сега. Ето че се създава т. нар. „Европейски фонд за мир“ – и той се превръща в инструмент за напомпване на Украйна с оръжия. Това сливане на противоположностите - фондът на мира и оръжията - има своето продължение. Как можеш да призовеш "да спрем войната" и в същото време да напомпваш една от страните с оръжие? Глупости", коментира руският дипломат.

"Освен това тук е неоправдано леко и абсолютно некритично се отнасят към пропагандата и дезинформацията, идващи от Киев. По-специално на твърденията, че руската армия е претърпяла пълен провал и е на ръба на поражението. В същото време същите хора казват: „Все пак „кървавият режим на Кремъл“ няма да спре в Украйна, той ще отиде по-далеч“. Извинете, но как може едното да пасне на другото като цяло? И най-важното – нито едното, нито другото е вярно", заявява руският представител в ЕС.

"Това, което лично ме изненадва – а съм видял много и тук, и като цяло през цялата си дипломатическа кариера – е как, изглежда, опитни хора, професионалисти с готовност повтарят киевската дезинформация. И за "масовите екзекуции" в Буча, и за "руската ракета в Краматорск", и за "евакуацията" от Азовстал. Не виждат ли какво става?", продължава Чижов. "И какво е изгодаат им да се съгласят с това? Изгодата за тях би била, ако наистина искат да действат като независим фактор. Но не, гореспоменатият Борел каза директно, че те не могат да бъдат посредник. Тоест членовете на ЕС всъщност признаха, че пряко подкрепят една от страните в този конфликт", заявява руският дипломат. "Всъщност Европейският съюз вече се е подписал, че не е независим център на властта. Дори когато тук се говори за стратегическа автономия, трябва ясно да се разбере: все пак автономията предполага наличието на някаква зависимост. Прословутият им „стратегически компас“ показва само в една посока, иглата му е заседнала", добавя Чижов.

Според него влошаването на отношенията между Русия и ЕС се е случило на етапи с прекъсвания през 2008, 2014, 2022 г. "Да, сега с Европейския съюз сме в най-ниската точка в историята на последния. Това не е наша вина, ние никога не сме се стремили към това и не сме предприели никакви инициативи в тази посока. Няма да има връщане към предишния модел, сякаш нищо не се е случило. Но това важи и за международните отношения като цяло. Нашият диалог с Европейския съюз в това отношение е само една от подробностите, ако щете. Скоро ще се появи нов модел на отношения на глобално ниво, за чиито особености е рано да се говори. Но е време да помислим по тази тема", добавя Чижов.

По думите му, "идва краят на западноцентричния цикъл на развитие". "Русия, която през годините продължава да укрепва позициите си – и икономически, и политически, и военни, и дори в областта на меката сила – все повече се превръща в кост в гърлото им. Затова беше предприет практически курс, който да ни отблъсне, отслаби, дискредитира. Всичко това се правеше в продължение на няколко години, а предприетите мерки за противодействие, включително и по отношение на специалната военна операция, не се случиха внезапно. Освен това тези решения са до известна степен принудителни, както предишните решения за Крим, Абхазия и Южна Осетия. Единственото, което отличава ситуацията с Донбас и Украйна от предишните е, че в Крим, Абхазия, Южна Осетия действията бяха в пълния смисъл реактивни, а сега са превантивни. Това не променя нищо фундаментално, но, разбира се, умножи болезнената реакция от колективния Запад десетократно. Те вярваха в „края на историята“ и се объркаха, а сега са разстроени", казва дипломатът.

"Между другото, недомислените действия на западняците около Украйна вече допринесоха за дестабилизирането на обстановката на Балканите. Сега Брюксел е много притеснен от ситуацията в Босна и Херцеговина. И аз ги питам защо под предлог на ситуацията в Украйна се наложи удвояване на контингента европейски сили в Босна? Заплашваха ли те? Не, отговарят, просто не е далеч от Украйна. Съгласете се, несериозно извинение", добавя Владимир Чижов.

 

 

Коментари

 • каменната ера

  03 Юни 2022 22:15ч.

  Изказал се като политик, не като анализатор. ЕС се опита да наложи санкции на Израел, подпомагаше движението BDS и палестинците. Това се наказва! ЕС е огромен конкурент на Великобритания и са в състояние на полу-война покрай Северна Ирландия, засега не се стрелят. За войната срещу Русия трябват войници. ЕС като падне на нивото на Афганистан - ето ти войници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нейно Величество

  03 Юни 2022 22:18ч.

  Веселият чичко Жан-Клод Юнкер преди няколко години произнесе реч пред Европейския парламент. По онова време беше президент на ЕС. Заглавието на речта беше - Да си възвърнем суверенитета на ЕС! От кого бе, деди?! В цялата реч не се спомена кой е отнел суверенитета на ЕС. Това беше още в мирните години, преди КОВИД био-войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  04 Юни 2022 19:19ч.

  Самоубийството е личен избор . Европа го прави като се самоаплодира .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  03 Юни 2022 22:28ч.

  Нали загърбихте Запада, бе. Защо по цял де се занимавате с него ? На Европа мястото и е с Америка, това след тая война стана ясно и на децата, а вашето място е евтина бензиностанция на Азия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  03 Юни 2022 22:36ч.

  Като свърши енергията в гейропа и почва боя. Бели срещу черни. Зелени срущу жълти. Такава сбирщина е там и такъв як бой ще настане от глад че ти е бедна фантазията нашмъркана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  04 Юни 2022 8:53ч.

  Майнаф, това да се хилиш на малоумието на някого и на клоунските му изпълнения не е обсебеност, нито кой знае какво ангажиращо занимание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чижик-пыжик, где ты был? На Фонтанке водку пил!

  04 Юни 2022 8:01ч.

  Чижиков какво да каже, завалията? Без работа ще остане иначе, а може и дело за обида на властта да му спретнат. Вижте само Навални, почнаха го с това, че не се разписвал в участъка, докато лежал отровен в болница, а вече е екстремист и терорист. Няма да излезе повече от лагера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питат ли го...

  04 Юни 2022 9:14ч.

  А Русия се издигна от победителка във втората световна война в треторазрядна тоталитарна държава. На кой му пука?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  04 Юни 2022 9:17ч.

  Абе доколкото виждам точно Западът налага тоталитарни санкции по социалистически и тормози бизнеса и гражданското общество в собствената си кочина, не Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  04 Юни 2022 10:06ч.

  ЕС е сбор от държави МУЗЕИ без суверенитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И защо трябва да четем

  04 Юни 2022 13:27ч.

  дрънканиците на поредния руснак за чуждите му държави? Що не коментира прехода от бандитска демокрация до нацизъм в собствената си страна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаш предвид САЩ сигурно

  05 Юни 2022 20:51ч.

  Фашизмът винаги тръгва от там

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи