"Вашингтон пост": Ранени украински войници разкриват нарастващия брой жертви при офанзивата в Херсон 

"Вашингтон пост": Ранени украински войници разкриват нарастващия брой жертви при офанзивата в Херсон 

Украински войник, ранен по време на ранните боеве в новата офанзива в района на Херсон, се лекува в медицинско заведение в Южна Украйна. Украинските сили настояват да си върнат територията, окупирана от Русия

Автор: Джон Хъдсън, washingtonpost.com

В слабо осветени болнични стаи в Южна Украйна войници с отрязани крайници, рани от шрапнели, наранени ръце и счупени стави разказаха за неблагоприятното положение, в което се намират техните части в първите дни от новата офанзива за прогонване на руските сили от стратегическия град Херсон.

Войниците споделиха, че им липсва артилерия, необходима за изтласкването на окопаните сили на Русия, и описаха зейващата технологична пропаст между тях и по-добре оборудваните им противници. Интервютата предоставиха някои от първите директни разкази за опита да се отвоюва превзета територия, която е толкова чувствителна тема, че украинските военни командири забраниха на репортери да посещават фронтовите линии. 

„Използваха всичко срещу нас“, каза Денис, 33-годишен украински войник, чийто отряд се е оттеглил от контролирано от Русия село след продължителен обстрел от касетъчни бомби, фосфорни боеприпаси и минохвъргачки. „Кой може да оцелее при атака в продължение на пет часа така?“, каза той.

Денис и осем други украински войници от седем различни звена направиха редки описания на контранастъплението в Херсон на юг, най-амбициозната военна операция на Киев след прогонването на руските сили в периметъра на столицата през пролетта. Както и в битката за Киев, успехът на Украйна едва ли е сигурен и разказите на войниците сигнализираха, че предстои дълга битка и много повече жертви.

Игор, 30-годишен украински командир на взвод, е ранен в гърба, когато танкът, който ръководи, се разбива в една канавка. Той е настанен в лечебно заведение в Южна Украйна

„Загубихме петима души за всеки един техен“, казва Игор, 30-годишен командир на взвод, който е ранен в гърба, когато танкът му се разбива в една в канавка. Игор не е имал военен опит преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Той е изкарвал прехраната си, продавайки храна за животни на свинеферми и кравеферми. Неговият заместник като командир на взвод също няма предишен военен опит.
Войниците бяха интервюирани на носилки и в инвалидни колички, докато се възстановяваха от нараняванията, получени по време на офанзивата. Някои проговориха при условие за анонимност, за да избегнат дисциплинарни наказания. 

Други, като Денис и Игор, се съгласиха да разкрият само първите си имена. Но повечето говориха ясно за недостатъците, пред която са изправени. Руските безпилотни самолети "Орлан" са разкрили украинските позиции от повече от километър над главите ни, казаха те. Това означава, че от такава височина не е възможно да се чуе бръмченето на самолета, проследяващ движението ни. 

Ранен украински войник, Сергий, 30 години, в медицинско заведение в Южна Украйна (Снимка за The Washington Post) 

Сергий е бил прострелян в коляното, докато е участвал в новата офанзива на Украйна за връщане на окупирана територия в Херсон  (Снимка за The Washington Post)

Руските танкове излизат от новопостроени бетонни укрепления, за да обстрелват пехотата с голямокалибрена артилерия, казаха ранените украински войници. След това танковете се прибират обратно в бетонните убежища, защитени от минометен и ракетен огън. 

Радарните системи за контрабатареен огън автоматично откриват и локализират украинците, които се прицелват в руснаците, отприщвайки в отговор залп от артилерийски огън. Руско хакерско оборудване отвлича дронове на украински оператори, които безпомощно гледат как самолетите им се отдалечават зад вражеските линии. 

Украйна обезсърчи отразяването на офанзивата, което доведе до информационно забавяне в потенциално ключовата точка за обрат в този почти седеммесечния конфликт.

Игор казва, че когато е стрелял по руски войници с автомата си "Калашников" тази седмица, той за първи път е стрелял по човешко същество. „Не мислиш за нищо“, каза той. „Разбирате, че ако вие не го направите, те ще го направят.“ 

Въпреки предизвикателствата, Игор казва, че няма търпение да се върне на фронтовата линия веднага щом се излекува. „Моите хора са там. Как да ги оставя?", казва той. Други войници няма да се върнат на бойното поле.

Александър, 28-годишен бивш строителен работник, е загубил ръката си при минометна експлозия по време на контраофанзивата миналата седмица. Той потрепна от въображаема болка в болничното легло в неделя, като каза, че усеща пареща болка в пръстите и ръката, които вече не бяха свързани с тялото му.

Александър, 28-годишен украински войник, е загубил ръката си, докато е воювал срещу руските сили, окупиращи Херсон, който е част от желания „сухопътен мост“ на руския президент Владимир Путин към Крим (Снимка за The Washington Post)

Александър разказва, че руският артилерийски огън е бил безмилостен. „Те просто ни обстрелваха през цялото време“, каза той. „Ако изстреляме три минохвъргачки, те ще изстрелят 20 в отговор.“ Украинските войници казват, че е трябвало внимателно да се разпределят използваните боеприпаси, но дори и когато се стреля, има проблеми с поразяването на цели. „Когато се дават координати, би трябвало да са точни, но не е така“, каза той, като отбеляза, че оборудването му датира от 1989 г.

Александър никога не е пътувал до Херсон преди войната, но каза, че целта да се прогонят руските нашественици си струва да се пожертва крайник. „Това е нашата страна“, каза той. Президентът Володимир Зеленски каза, че украинските сили са превзели две села в района на Херсон и един от неговите помощници е публикувал изображение на украинското знаме, издигнато над село Високопиля през уикенда. „Украинските знамена се връщат на местата, където трябва да бъдат“, каза Зеленски във видео обръщение. Но беше невъзможно да се прецени какъв напредък са постигнали украинските сили в стремежа си да прогонят руските нашественици от Херсон. Регионът, който беше превзет от Русия по-рано по време на войната, представлява важна част от желания „сухопътен мост“ на руския президент Владимир Путин към Крим, полуостровът, който Русия нахлу и анексира в нарушение на международното право през 2014 г.

30-годишният Петро е един от многото украински войници, които сега се лекуват в медицински заведения в Южна Украйна, тъй като жертвите нарастват в офанзивата на Украйна за превземането на Херсон (Снимка за The Washington Post) 

Колкото и кървава да е битката, украинските войници казват, че не виждат алтернатива. „Ако не ги спрем, те просто ще изнасилват и убиват нашите хора, както правеха навсякъде другаде“, каза съквартирантът на Александър в болницата, 49-годишен наборен войник, който поиска да го наричат ​​с прякора му "Пиночет". 

Пиночет каза, че коляното му е било разбито от шрапнели от минохвъргачка, изстреляна след като дрон го е забелязал при контранастъплението. Той каза, че докато украинските загуби са значителни, страната, която води офанзива, винаги губи повече войници.

„Няма какво да направим по въпроса“, каза Пиночет. "Но все още можем да спечелим."

Руската електронна война също представлява постоянна заплаха. Войниците описват, че когато е свършвала смяната им и са включвали телефоните си, за да се обадят или да изпратят текстови съобщения на членове на семействата си,` това веднага е предизвиквало руски артилерийски огън. „Когато включим мобилни телефони или радио, те могат незабавно да разпознаят нашето присъствие“, каза Денис. "И тогава започва стрелбата."
Въпреки забраната за посещения на медии на фронтовата линия, имаше признаци, че хватката на Русия над Херсон може да се разхлаби. (В яростно оспорвания Херсон Украйна настоява да си върне окупираните земи )

В изявление в понеделник подкрепяната от Кремъл окупационна власт заяви, че плановете за организиран референдум в района на Херсон, предшественик на руската анексия, са спрени поради проблеми със сигурността. Руското изявление по-късно беше оттеглено, но то вдъхна оптимизъм на украинците и подсказа, че най-малкото контраофанзивата причинява известно безредие при руснаците. 

Киев се надява контраофанзивата в Херсон да повиши националния морал и да покаже на западните правителства, че техните милиарди долари икономическа и военна помощ се отплащат, въпреки че санкциите срещу Русия повишиха цените на енергията и инфлацията и засилиха страховете от още по-скъпа зима . Украинските твърдения за превземане на села като Високополя не можаха да бъдат потвърдени, въпреки че интервюираните войници казаха, че са успели да напреднат в някои села, контролирани преди от Русия. Тези войници отказаха да назоват имената на селата, позовавайки се на инструкции от своите началници. 

Група журналисти от Washington Post, които пътуваха в рамките на три мили от Високопиля, в северен Херсон, в понеделник бяха възпрепятствани да влязат в селото от украинските войски и не можаха да установят статута му. Местен служител каза, че украинските и руските сили все още се борят за контрол.

Украинският войник Руслан, на 30 г., е бил ранен по време на боеве в Херсон (Снимка за The Washington Post)

Руските сили многократно са атакували болници и медицински заведения като това в Южна Украйна, където Руслан се е лекувал от наранявания на бойното поле (Снимка за The Washington Post)

Не може да се даде независима оценка за по-ясна картина на загубите на Украйна. Седнал на болничното си легло, Денис казва, че почти всеки член на неговия отряд от 120 души е бил ранен, въпреки че само двама са били убити. 

25-годишен войник, лекуван от рани от шрапнел, каза, че в неговата част от 100 войници седем са убити и 20 ранени. Игор, командирът на взвод, каза, че 16 от 32-мата мъже под негово командване са ранени и един е убит. 

Ранените украински войници са разпределени в различни болници в Южна Украйна, за да освободят основните медицински заведения в района на Херсон за пристигащи пациенти. The Post не публикува имената на болници, лекуващи войници, тъй като такива медицински заведения са били мишена на руските сили по време на войната. 

В неделя болница в Николаев, град близо до Херсон, попада под руски обстрел. Педиатричната клиника на заведението е толкова силно повредена, че вече не функционира. 

Що се отнася до жертвите, Роб Лий, военен анализатор в Изследователския институт за външна политика, казва, че Украйна трябва да се увери, че запазва достатъчно голяма бойна сила, за да отблъсне руския напредък на изток, като се имат предвид много по-големите въоръжени сили на Москва. 

„Ако дадат тежки жертви и това продължи за дълъг период от време, това може да е проблем“, казва Лий.
Това, че Украйна разчита на неопитни войници, също е уязвимост, но не е решаваща за нейните военни сили. В началото на конфликта Русия и Украйна воюваха с професионални военни части. След тежки загуби в района на Източен Донбас, всяка страна започна да разполага доброволчески или резервни части с по-малко опит.                                                                                                                                                                                  

Украинските войници, които се изправиха срещу руснаците през последните няколко месеца, придобиха нов опит на бойното поле, „но голяма част от този опит вероятно включваше задържане на отбранителни позиции“, каза той. „Провеждането на нападателни операции е много по-трудно и изисква време и обучение.“ 

Олег, украински войник, който се лекува от раните си в Южна Украйна, спаси коте от фронта (Снимка за The Washington Post) 

Болничния шум от дейностите показва ясно, че войниците не са сами в битката. Лекари, медицински сестри и друг болничен персонал работят денонощно, за да се грижат за големия поток от ранени войници.  Една медицинска сестра донесе тайно коте в отделението по травматология на войника Олег, който го е спасил от фронтовата линия, след като майката е била убита от шрапнел.

Доброволци носят тоалетни принадлежности, включително четки за зъби, дезодоранти и торби с нови дрехи, които войниците да носят, след като лекарите използват ножици, за да разрежат ризите и панталоните и да разкрият раните им. Всеки войник казва, че е невъзможно да се предвиди кога Херсон може да бъде освободен, а мнозина казват, че всичко зависи от това кога украинците ще получат достатъчно артилерия от съюзниците.
Когато един войник показа несигурност в това дали контраофанзивата ще си струва жертвите, Александър, който си е изградил репутацията на „болничен комик“, каза, че е важно да се поддържа положително настроение. „Трябва да се шегуваш, за да поддържаш духа си. Такива са ни възгледите, защото сме украинци“, каза той. „Малко сме ей такива – добри сме, ако не ни закачате“.

Котето на ранен украински войник лежи на легло в медицинско заведение в Южна Украйна (Снимка за The Washington Post)

Репортери : Стив Хендрикс, Херсонска област на Украйна и Изабел Хуршудян, Тбилиси, Грузия                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Източник: washingtonpost.com

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 

 

 

 

Коментари

 • Уилт

  08 Sep 2022 15:58ч.

  Този който ще плаща за мъките причинени на тези млади мъже, отдавна се знае. Появяват се плахи гласове за търсене на сметка. --- https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/12486644

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон

  08 Sep 2022 16:49ч.

  Този, който ще плаща е Зеленски и цялата му клика, които са се окопали в Киев. Скъпо при това. За кого бе деца, умирате? За тоя скапан наркоман, дето ви продаде? За Запада ли бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Памперсън

  08 Sep 2022 16:55ч.

  КАЗАХМЕ - ДО ПОСЛЕДНИЯТ УКРАИНЕЦ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  08 Sep 2022 20:08ч.

  Хората си защитават държавата с оръжие в ръка, от подло нападналите ги руски нацистки захватчици. И точно за това се бият така храбро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  08 Sep 2022 21:28ч.

  защитават грънци...изпрани нацистки мозъци...малко ви е боя

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  08 Sep 2022 23:22ч.

  Лалю, ти успя да счупиш тъпомера. Въздържай се от малоумните си съждения!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  09 Sep 2022 8:59ч.

  Умират за интересите на САЩ и Англия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  08 Sep 2022 16:19ч.

  Кириенко: НАТО ще воюва срещу Русия "до последния украинец"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Sep 2022 16:27ч.

  Все още войната не е точно по моя вкус.Харесвам тоталните войни.Тази е все още със "среден интензитет". Но пък в Украйна настава рай за оцелелите мъже.Жените ще си бият за тях, кат за банани по Нова Година.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естет

  08 Sep 2022 16:29ч.

  На следващите избори Наркоманът ще обещава: На всяка дiвчина по хлопец! :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вчера дадох линк към статията

  08 Sep 2022 16:53ч.

  Е, сега козяшките тролове могат да я прочетат на български. Чакам да се появят и да опровергаят Вашингтон Пост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ива

  08 Sep 2022 17:14ч.

  колко мило, спасил е руско синьо коте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  08 Sep 2022 18:50ч.

  Котка в болница! В леглото в болнична стая! Укромедстайл. Но комент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  09 Sep 2022 0:29ч.

  Котето от снимката не е истинско коте, а 24 годишната медицинска сестра Оксана. Тя се е превърнала в гальовно коте и така свободно се радва на ласките на своя любим - ранения ефрейтор Петро. Тази трансформация Оксана е извършила чрез използване на вълшебни думи, научени от своята прабаба, магьосница от Виница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  08 Sep 2022 17:40ч.

  Интерес за мен ще предизвика реакцията на З., Подоляк и другите от компанията на статията на ВП. Може да си замълчат-все едно няма такъв материал във ВП, или че руснаците са платили на журналистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предайте се!

  08 Sep 2022 18:42ч.

  Руснаци обкръжават украинци. Положението на украинците е безнадеждно, помощ отнийде взорът не види. Руснаците викат: "Хохли, предайте се!" И чуват в отговор: "Руснаците никога не се предават!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в началото бе малоумие

  08 Sep 2022 19:34ч.

  избиват се братя православни заради хитри хазари. Това е един народ . Това са руси малоруси и белоруси. И все пак не е истинска война.Иначе да сега всичка щеше да бъде смазано,но от Киев започва Русия. лъжат ги тия момчета да умират за САЩ и НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  08 Sep 2022 20:52ч.

  голяма част от населението е руско и го пазят, но срещу украинските войници милост няма, и най-лошият мир е по-добър от войната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До последния украинец !

  08 Sep 2022 22:45ч.

  До кога ще стигнат промитите манерки ? Колко пушечно месо има още ? С тези темпове на унищожение , мобилизационния резерв на 404 ще стигне още за 12 месеца. Това показват сметките. След това идва "изуй гащи" ! Просто няма да имат войници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сметката

  08 Sep 2022 22:51ч.

  В момента не-повече от 25 милиона население в посконтролната на Хунтата територия. От тях около 12 милиона от мъжки пол. От тези 12 милиона - около 7 милиона са мъжете в мобилизационна възраст /18-60/. От тях - ГВС са не повече от 2,5 милиона. 1,2 милиона вече са под униформа - ВСУ, ТО, нацбати, граничники... 300 хил. са извън строя - убити и ранени. На ден губят по 1000 -1200 човека...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сметката

  08 Sep 2022 22:56ч.

  От все още немобилизираните 1,3 милиона - поне 1/3 се откриват и не отговарят на призовките. Сума-сумарум, действащи сили плюс резерви на 404 не надхвърлят 1,8-1,9 милиона. От тях само една част е на фронта / с дължина 2000 км/ - има резерви в дълбочина на страната и части по белоруската граница. В следващите 12 месеца ако руснаците не ударят по-лошо, 404 ще загуби още половин милион жива сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сметката

  08 Sep 2022 22:58ч.

  Ако напъват още да хвърлят месо в месомелачката , както сега го правят край Херсон, пречупването ще дойде и по-рано. Просто в един момент мъжете ще свършат и няма да има с какво да запушват дупките по фронтовете. Руснаците търпеливо чакат този момент. Крахът на ВСУ е неминуем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврова

  09 Sep 2022 7:11ч.

  Комшийката ми каза, че след специалната операция , щели да дойдат тука украинките да ни земат мъжете.Ма къде видя мъже тука ма,само мухльовци- да ги земат, халал да им са

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Sep 2022 7:11ч. Ма къде видя мъже тука ма,само мухльовци- да ги земат, халал да им са

  09 Sep 2022 11:05ч.

  Права е жената! Благодарение на еманципираните майки тук покълнват и израстват само мухльовци синове. Украинските и на тях ще са предоволни, а за европейките с български паспорт ЕС готви тълпи близкоизточни и афганистански орки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотю

  09 Sep 2022 7:43ч.

  и така промит мозък малоумнико укрофашист, щом се налага ще мреш за вилата на зеленски в италия; за вилата му във франция и още дето не ги знаем и струват дестки милиони; мри идиоте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тези на снимката

  09 Sep 2022 8:12ч.

  никак не приличат на украинци с тази тъмна боя. Може да се бият на страната на Украйна, но по-вероятно като наемници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  09 Sep 2022 9:10ч.

  Следващият транш помощ/заем за 8 милиарда зелени хартии ще е в памперси с лика на Байдън, виокотехнологични и сравнително лесни за употреба след кратко обучение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  09 Sep 2022 11:30ч.

  Същото коте, синя руска порода, на същата възраст намерих подхвърлено в двора преди месец.Имаше инфекция на очите и остана с едно око. По невидим за нас начин, всичко е свързано и за всичко има дълбока причина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  09 Sep 2022 23:55ч.

  4 000мъже. Това е равносметката по руски източници за атаката в Херсонска област. За района Харков не е ясно защото боевете там са с голям интензитет предвид настъплението на 50 000 войници в последните три дни. Появиха се информации,че ги погребват в общи ями или ги горят за да не се деморализират останалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи