В името на неутралитета Швейцария забрани на Германия да изпраща швейцарски боеприпаси в Украйна

В името на неутралитета Швейцария забрани на Германия да изпраща швейцарски боеприпаси в Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Конфедерация Швейцария Игнацио Касис и германският канцлер Олаф Шолц в Берлин на 25 октомври 2022 г. Снимка: АФП

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Швейцария забрани на Германия да изпраща на Украйна произведени в Швейцария боеприпаси за установки за противовъздушна отбрана, които Берлин възнамерява да достави на Киев, който твърди, че има остра нужда от тях, пише "Фигаро", позовавайки се на АФП.

В името на правото на неутралитет и швейцарското законодателство за военните материали, "все още няма причина да се отговори положително на искането на Германия да изпрати швейцарски военни материали в Украйна“, обяснява Ги Пармелин, министър на икономиката в писмо до германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт. В случая става дума за 12 400 35-милиметрови боеприпаси, предназначени за двуоръдейната система за противовъздушна отбрана "Гепард", която украинците искат от Германия, за да унищожават във въздуха крилати ракети и безпилотни самолети камикадзе, изстрелвани от руските сили.

„Равното третиране, произтичащо от правото на неутралитет, не позволява на Швейцария да одобри искане за предаване на военни материали от Швейцария на Украйна, докато тази страна е въвлечена в международен въоръжен конфликт“, подчертава швейцарският министър на икономиката. „Критериите за разрешение, предвидени от швейцарското законодателство за военните материали, изключват също доставката на военни материали на страни, участващи в такъв конфликт“, добавя той.

В сряда швейцарското правителство обяви отпускането на хуманитарна помощ за 100 млн. долара на Украйна за доставка на питейна вода и възстановяване на повредената енергийна инфраструктура с наближаването на зимата. Дебатът за неутралитета се възобнови в Швейцария с решението на Федералния съвет - правителството - да приеме всички санкции, въведени от ЕС срещу Русия след 24 февруари и инвазията на Москва в Украйна. Някои швейцарски политици, особено в редиците на Съюза на демократичния център (радикална дясна и водеща партия в страната), смятат, че това вече е прекалено ангажиране и подкопава принципа на неутралитет. Президентът на Конфедерацията и министър на външните работи Игнацио Касис неуморно повтаря, че това не е така.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • С хиляди извинения към любимия сайт "Гласове"!"е

  03 Ное 2022 15:07ч.

  Ама ако съм на мястото на главния му редактор, ще забраня на жени да пишат и превеждат статии на военна тема. "ДВУТРЪБНАТА система "Гепард"..." Божичко, да се хилиш ли или да ревеш на глас? Това не са водопроводни тръби, нито за канализацията. На български изразът е "ДВУОРЪДЕЙНАТА установка "Гепард". Няма тръби, няма и система, щото е само едно вехто тракторче от 1973 г. с купол и две оръдия, дето не стават за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в името на неутралитета

  03 Ное 2022 15:13ч.

  швейцария злоупотребява с думата неутрален; тя не е неутрална държава;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  04 Ное 2022 7:05ч.

  Швейцарците са изпечени лицемери и това не е новина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  03 Ное 2022 15:23ч.

  Санкции за Швейцария, до свършека на света. Долни путлеристи, подлоги азиатски. Който не къпе ръцете и парите си в руска кръв и страдание, не е достоен за Европа. Обявяваме Швейцария за извъневропейска територия на моралното изгнание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това се нарича "външен министър"

  03 Ное 2022 16:23ч.

  както Бени Ганц, И*раел, е достоен министър на отбраната! Хората мислят за бъдещето на държавите си, а нашият "политически елит" просто не заслужава това название!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Швейцария на Балканите

  03 Ное 2022 17:39ч.

  щяхме или поне искахме да бъдем в наивния период на прехода. Не станахме и днешните сламени 175 депутати доказват, че не искаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  04 Ное 2022 0:32ч.

  Ей сега е моментът нашите дръзновени "евроатлантици" да изпратят протестно писмо до Швейцария, в което гневно да я порицаят за тази предателска към европ. цивилизация и дълбоко нехуманна позиция, солидарна със "сатрапа" Путин. Срам, срам и пак, срам за тази китна алпийска държава, на която ние до вчера толкова искахме да приличаме, и добре, че не заприличахме!!! Достйните бълг. депутати храбро и отговорно се противопоставиха на своя народ и, за разлика от тези страхливци швейцарците, подкрепиха войната!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  04 Ное 2022 12:44ч.

  Въпреки цялото ми негодувание срещу решението на 175-те дупетати да изпратят оръжие за Украйна мисля, че в това има и нещо положително, защото: В 1-та световна война България е на страната на т.нар. Централни сили и те губят войната. Във 2-та св. война е на страната на Тристранния пакт и те губят войната. При социализма България е на страната на СССР - и него вече го няма. Е, сега беше най-добре да изчакаме, но щом се присъединихме към едната страна явно предопределихме кой ще загуби....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  04 Ное 2022 18:40ч.

  Ако Г- н Путин да изпрати някоя и друга бомба в тази сатанинска държава по специално по банките и, ще стане много интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи