„Уолстрийт Джърнъл“: Войната в Украйна разкри гаснещата мощ на американското военно сдържане

„Уолстрийт Джърнъл“: Войната в Украйна разкри гаснещата мощ на американското военно сдържане

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Инвазията на Русия в Украйна разкри гаснещата мощ на американското военно сдържане, факт, който твърде малко от нашите лидери изглежда желаят да признаят публично. Така че е окуражаващо да чуем висш флагман да признава опасността по начин, който се надяваме да е началото на кампания за обучение на американската общественост, пише в съботния си брой The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

"Тази украинска криза, в която се намираме в момента, това е само загрявката“, заяви тази седмица на конференция флотски адмирал Чарлз Ричард, командир на Стратегическото командване на САЩ. "Големият (удар) идва. И няма да мине много време, преди да бъдем тествани по начини, по които не сме били тествани от "отдавна“.

Колко лошо е положението. Е, адмиралът казва: "Според моята оценка за нивото ни на сдържане срещу Китай, корабът потъва бавно. Потъва бавно, но потъва, тъй като по същество те въвеждат способности на полето по-бързо от нас.“ Бавното потъване едва ли е утеха. Тъй като "тези криви продължават“, няма да има значение "колко добри са нашите командири или колко добри са машините ни – няма да имаме достатъчно от тях. И това е много краткосрочен проблем“.

Обърнете внимание на този модификатор "краткосрочен“. Това е по-неотложна уязвимост, отколкото повечето от политическата класа искат да признаят.

Адмирал Ричард отбелязва, че Америка запазва предимството си в подводниците – "може би единственото истинско асиметрично предимство, което все още имаме“ – но дори това може да ерозира, освен ако Америка не набере темпото, "като да коригираме проблемите си с поддръжката, да започнем ново строителство“. Изграждането на три бързо атакуващи подводници от клас Вирджиния годишно би било добро начало.

Новината от миналата година, че Китай е тествал хиперзвукова ракета, която е прелетяла около света и се е приземила у дома, трябваше да предизвика повече тревоги, отколкото имаше. Това означава, че Китай може да изложи на риск всеки град или съоръжение в САЩ и може би без да бъде открит. Фактът, че тестът изненада САЩ и че надмина хиперзвуковите способности на Америка, го прави още по-лош. Как загубихме хиперзвуковата надпревара с Китай и Русия заслужава изслушване в Конгреса.

"Ние знаехме как да се движим бързо и загубихме изкуството на това“, добави адмиралът. Военните говорят "за това как ще смекчим предполагаемия си евентуален неуспех“ да поставим нови балистични подводници, бомбардировачи или оръжия с голям обсег, вместо да обърнат въпроса, за да попитат: "Какво ще е необходимо? Пари ли? Хора ли? Имате ли нужда от авторитети?“ Ето "как стигнахме до Луната до 1969 г."

Обучението на обществеността относно слабостите на армията на САЩ крие риск от насърчаване на противниците да ги експлоатират. Но по-големият риск днес е да се прегърбвате напред в сляпо самодоволство, докато Китай не нахлуе в Тайван или предприеме някакво друго действие, което накърнява интересите или съюзниците на САЩ, защото Пекин смята, че САЩ не могат да направят нищо по въпроса.

 

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

 

 

Коментари

 • Много некадърен превод!

  06 Ное 2022 9:18ч.

  Некадърен и неграмотен превод! Преводачът не знае български език. Веднага личи, че преводът е копи-пейст от "Гугъл-преводач"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  06 Ное 2022 10:08ч.

  Китай е искал да разберете за теста на хиперзвуковата си ракета която обиколи света и се приземи в Китай а за тестовете на някой нови оръжия никога няма да разберете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  06 Ное 2022 10:13ч.

  Сащ отдавна са я втасали от всички посоки, ама щото са малоумни, не могат да го осъзнаят и продължават да се мислят за някакъв си флагман, и да изпитват търпението на Света! Кой ли ще им го нахендри пръв не е ясно, мераклии с възможности много!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде

  06 Ное 2022 10:56ч.

  И китайците станаха лоши наред с Русия, Иран и ЕС преди войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  06 Ное 2022 11:13ч.

  Войната беше планирана за 2025 г. понеже приблизително тогава трябваше да е днес и Китай да задмине САЩ по всички показатели... е 2025 вече е факт, а САЩ не са готови за война. Помахайте им за сбогом!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fuck USA!

  06 Ное 2022 14:21ч.

  RIP, America!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eнола Холмс

  08 Ное 2022 3:02ч.

  За какво й е на ЙУСА да си нъмесвами директно във воени действийа, след като всички държаве са влюбини в нас и са гутови да си бият до смърт с агрисивнити азиатски орди на РФ, предвождани от генерал Смърт, който пристигайки на фронта първо пребива от бой подчинените си старши офицери, а след това разстрелва най-кадърните от тях, защото Никой началник не толерира подчинен, който е винаги прав хахаха оле!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  08 Ное 2022 11:31ч.

  Адмиралът с изявлението си е сритал задни..те на скапаната политическа класа не само в САЩ, но и в целия Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  08 Ное 2022 11:31ч.

  Адмиралът с изявлението си е сритал задни..те на скапаната политическа класа не само в САЩ, но и в целия Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дддддд

  02 Фев 2023 16:52ч.

  всички саксонци до крак - жалки безполезни отрепки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи