Умовете ни са хакнати. Средствата за манипулация ни принуждават безропотно да маршируваме в ритъма на имперската машина

Умовете ни са хакнати. Средствата за манипулация ни принуждават безропотно да маршируваме в ритъма на имперската машина

Кейтлин Джонстън, caitlinjohnstone.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Маршируване в ритъма на Имперската машина: Бележки от ръба на повествователната матрица

Проблемът, който лежи в основата на повечето други проблеми на модерните времена, е че човешките умове са в много висока степен податливи на хакерство и че науката за тяхното хакване в масов мащаб напредна много през последното столетие от Бернайс насам (Едуард Бернайс, PR експерт и манипулатор на общественото мнение в САЩ в началото на 20 век бел.ред.). Това кара хората да се съгласяват против собствения им интерес с разрушителния и експлоататорски дневен ред на силните.

Фактът, че през цялата ни цивилизация нашите умове са били манипулирани в масов мащаб, е най-значителното измежду всички неща, случвали се в света, но почти никой не говори за това, защото почти никой не знае, че се случва. И много сили искат това да си остане така.

Стъпка 1 е да разберем, че умовете са много податливи на хакване и са постоянно хаквани в масов мащаб.

Стъпка 2 е да разберем, че това включва и нашия собствен ум.

Стъпка 3 е да разберем последствията от Стъпка 2 (Стъпка 3 никога не завършва напълно)

Стъпка 4 е да помогнем на други да стигнат до Стъпки 1 и 2.

Всичко става така:

Колкото е възможно повече хора са вкарани в стадото на две основни политически фракции, които се преструват, че се противопоставят една на друга, докато всъщност работят заедно, за да прокарват интересите на силните.

Онези, които не могат да бъдат вкарани в стадото на двете основни фракции, са впрегнати във фалшиви „популистки“ фракции, които от своя страна да ги впрегнат в мейнстрийма.

Онези, които не могат да бъдат вкарани в стадото на нито една от тези категории, са маргинализирани до невидимост.
В момента, в който са стигнали до това най-ниско ниво, техният брой е станал толкова незначителен, че въздействието им може да бъде ограничено като просто им се откажат платформи в основните медии, а след това се остави „демокрацията“ да свърши останалото, защото мнозинството е точно там, където искат да бъде.

По-голямата част от пропагандата не прибягва до ярки, очевидни лъжи като инвазията в Ирак, а към умерени системи за контрол като идеологическата пастирска дейност, която току-що описах. Истински несръчната пропаганда е изключение, а не правило на Запад; лъвският пай сред имперските средства за манипулация се пада на простото принуждаване на хората да продължават да маршируват в ритъма на имперската машина.

Израелско-палестинският въпрос не е сложен, нито труден за разбиране, просто съществува широкоразпространено предположение сред западняците от мейнстрийма, че той не може да е толкова прост, колкото изглежда, а това те дължат на факта, че официалната информационна сфера е толкова изкривена, че замазва това, което е очевидно от пръв поглед. На пръв поглед проблемът изглежда като насилствена и жестока система на апартейд, при която един етнос получава преференциално отношение за сметка на друг, но хората предполагат, че не може да е толкова просто, погрешно мислейки, че ако всичко беше толкова ясно, нямаше да има толкова много дебатиране, в тяхното собствено правителство, което поддържа страната на апартейда.

Западняците от мейнстрийма са настроени да очакват, че ако това беше наистина толкова ясен проблем, колкото изглежда, медиите постоянно биха говорили какво зло е това, а израелското правителство щеше да бъде санкционирано и редовно осъждано от западните правителства.

Проблемът, както много често се случва, е че мейнстрийм западняците предполагат, че „ако случаят е такъв, щяхме да чуем за него по новините“. Без да разбират, че техните „новинарски“ медии са предназначени да прокарват интересите на силните, а не да съобщават новините.

Правителството ни следи все повече и повече, за да е сигурно, че сме под контрол. Тех компаниите ни следят все повече и повече, за да манипулират пазаруването ни. Работодателите ни следят все повече и повече, за за да контролират как работим. Междувременно всяка институция, която има власт над нас, става все по-секретна.

Много хора, дори може би повечето хора, са до някаква степен наясно, че цялата ни цивилизация е боклук. Малцина обаче са в състояние да опишат точно как и защо е боклук, защото има толкова много боклук, че е трудно да имаш ясен поглед върху начина, по който се получава този боклук.

Трудно е да разберем как и защо нашата цивилизация е боклук, тъкмо защото нашата цивилизация е боклук. Тя е пълна с лъжи, учителите ни хранят с лъжи, алгоритмите ни хранят с лъжи, а ние сме приучени да търсим информация на места, които ще се окажат лъжа.

Да намериш истината в нашето боклучаво общество е като да си в помещение, което бързо и буквално се пълни с фекалии. Те се размазват наоколо, влизат ти в очите, ти се мъчиш да задържиш главата си над тях, за да можеш да дишаш – трудно е да видиш откъде всички тия лайна текат и пълнят помещението. Да добиеш ясна представа какво се случва в света е почти същото – подозираш, че те правят на луд, но всеки източник, от който се опитваш да разбереш нещо, те уверява, че всичко е наред и светът си върви точно както са те учили в училище.

В една цивилизация, която е направена от боклук, рядко се случва да имаш достатъчно солидна почва под краката си и достатъчно висока основа, така че да стъпиш и да успееш да се огледаш наоколо и ясно да видиш как се случва целият боклук. Всичко тук е подготвено така, че да ни попречи да стъпим на такова място. Иска се яка, усърдна работа и повечко късмет.

Източник: caitlinjohnstone.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Мунчо

  30 Май 2023 9:24ч.

  Хареса ми! Браво! Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реалист

  30 Май 2023 9:41ч.

  Повечето хора в България много отдавна са наясно че " Много хора, дори може би повечето хора, са до някаква степен наясно, че цялата ни цивилизация е боклук. ". Ние сме надарени скептици. Генералният въпрос е "КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ?". Това повече не може да продължава! Българският ум трудно се хаква, но господарите ни, просто не ни дават да дишаме над водата, държат ни дълбоко потопени, защото явно сме големи инати и много опасни за техните планове. Време е да изплуваме. Налага се да плуваме в сярна киселина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В сярна киселина не се плува.

  30 Май 2023 9:45ч.

  В сярна киселина се крещи. Няма мърдане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Химик

  30 Май 2023 13:41ч.

  Киселината се неутрализира с основа. Сода бикарбонат също върши работа за буфериране на разтвора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава?

  30 Май 2023 18:08ч.

  Коя е "основата"/содата в живота ни?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  30 Май 2023 23:19ч.

  Содата, братле, всеки сам си я прави, или открива, или изобретява. За всекиго е различно. Може да е споменът за вкусните палачинки на баба ти, коиото нямат нищо общо с днешните полуфабрикати, може да са думите на първата учителка, които помниш от първи клас насам, може да е новогодишната вечер на хиляда деветстотин и н'ам коя си година, когато си рисувал с пръст по запотения прозорец докато мама готви новогодишната вечеря...може да е всичко. Изобщо антодота срещу л@йната е всичко, което л@йнарите не могат да ти вземат, ако ще на врата да си стъпят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Май 2023 9:45ч.

  Уау! Браво, Кейт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинският играч всякога си остава зад кулисите на явяващото се

  30 Май 2023 10:02ч.

  За да има критическо мислене, трябва у субекта да има усет за контрарната противоположност. Вместо това конюнктурата му предлага псевдопротивоположни контрадикции откъм средата. Тая засилка с псевдопротивоположностите бе преутвърдена през ХХ век чрез фройдизма, претендиращ да се превърне в популярна и масова наука за "вътрешното" в човека, но същевременно препращащ несъзнаваното към социалните условности на средата. Проблемът за отчуждението на субекта до предмети откъм заобикалящото е ясно поставен от философа Маркс, но дебатът (респ. центърът на вниманието) нагло и хитро бе изместен от философската - в политикономическата плоскост (с преувеличаване на противоречието между труд и капитал), за да се прикрие отново истинската контрарност (за живата противопоставеност между субекта и средата), - контрарност, безпощадно разобличаваща всякакви възможни техно-манипулации на "богоизбраните".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по следите на алгоритмичния схематизъм

  30 Май 2023 10:09ч.

  Самата тая схема със "стъпките" е част от намерението на хакнатото, т.е. на хакера, а не на суверенния (бдителен) субект на опита. Дали авторът нарочно я предприема, е отделен въпрос - допускам все пак, че авторът е американец и няма толкова развито чувство за пародия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все повече се убеждавам

  30 Май 2023 10:30ч.

  че живеем в матрицата. Една част от населението е взело зеленото хапче а другата червеното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се

  30 Май 2023 17:49ч.

  Научно е експериментирано и описано в Теорията за Холографската Вселена на Боом и Талбот. Ние сме само проекция на Хиперреалността. Реалностите имат много нива, нашите конкретни контрольори, които са НЕхора , са тези които ни контролират и манипулират. Но не всички от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Генералният въпрос е "КАКВО ДА СЕ НАПРАВИ?"

  30 Май 2023 10:32ч.

  Да уважаваме класиката и класиците - въпросите са винаги два: "Кто виноват?" и "Что делать?".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акул

  30 Май 2023 11:02ч.

  Уви, ние искаме това, копнеем томителната съблазън на утопиите и красивите лъжи. Предпочитаме да прекарваме времето си в празни бълнувания по НЛО, вярваме в елфи и розови еднорози, а светите Писания приемаме за басни и нравствена литература, в най-добрия случай. Каквото правим, и то ни прави. Дяволът обича лесна плячка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УМОВЕТЕ НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВА СА ХАКВАНИ ОТКАКТО СЪЩЕСТВУВАТ ОБЩЕСТВАТА. ТОВА СЕ НАРИЧА "АВТОРИТЕТ"

  30 Май 2023 11:16ч.

  Когато авторитетът беше Бог, обществата бяха здрави. За справка: последните избори в Турция. 88% от турците гласуваха за единството и идентичността на нацията си, слагайки на второ място икономическите въпроси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Авторитет

  30 Май 2023 13:17ч.

  Пък ти да видиш какво е станало с откриването на СМИ - първо вестниците, след това радиото и телевизията... Четете Берней (и Уолтър Липман, и Хърбърт Уелс), книжката "Пропаганда" е малка, приятна и се чете бързо. Намира се свободно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  30 Май 2023 12:21ч.

  Какво да се прави ли? Има много неща, които можем да направим. На първо място - забрана на всички журналистически факултет. След това - бойкот на всякакви медии. Минаване под тест на всички прокурори и съдии, тест за почтеност. Спиране на тока за всякакви изкуствени интелекти - и в прекия, и в преносния смисъл. Човечеството може и да живее с по-малко почивки на екзотични места, с по-малко колко. Би могло дори и на свещи да оцелее и няма да му е за първи път. Чак такова бурно развитие не е нужно никому, освен на една безмерно алчна пасмин. И много подобни неща. Ясно е, че това не може да стане за година две, но трябва много просветителска работа, докато най-сетне се проумее, че повече не бива така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самолете,

  30 Май 2023 13:08ч.

  това звучи като от заседание на "Римския клуб" през 70-те. И те са стигнали до извода, че така повече не може, и са твърдо решени да ни оставят на свещи и без почивки дори на хич неекзотични места - това за тези, които оцелеят. Не става за година-две, но работят усилено и целеустремено по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  30 Май 2023 13:29ч.

  Нямаш друг избор. Иначе играеш тяхната игра. Пък и оцеляването не става без жертви. Няма как. Не може хем душата в рая, хем... Въпросът е, че ако не сами не минем на този режим, то ще ни накарат пак да стигнем дотам, но при съвсем други условия. Ако сега им издърпате килимчето, няма как да ви накарат доброволно да приемете господството им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисля си, че

  30 Май 2023 14:12ч.

  стигнем ли до този режим, измъкване вече няма. И колкото по-рано им издърпаме килимчето, толкова по-добре. Само че не виждам как ще стане, особено в съвременното лигаво общество. Пък и всички лостове са в "тях".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обаче

  30 Май 2023 18:17ч.

  Технологиите днес правят от всеки медия. Масовката хора няма да се откажат лесно от удобствата и мързела, които осигуряват те и да се върнат назад и се приучат да живеят просто. И тогава какво правим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен това

  30 Май 2023 18:20ч.

  Всеки човек манипулира. Всички манипулираме, дори себе си, осъзнато или не:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обекз за оценка и критика

  30 Май 2023 12:43ч.

  Независимо от конкретния опит как точно ни съветват да се инструментализира, да се вкара в подходи и рамки сложен социален процес, МАТЕРИАЛЪТ Е ЦЕНЕН. Възпримане, оценка, мисли, реакции, действия в последна сметки винаги са индивидуални, но има едно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ - никога не разрешавайте в главата ви да изгасне ярката, червена (може и оранжева :))) лампа, която е сигнал: ТРЕВОГА! Да, не се живее лесно така, но обещания С ГАРАНЦИИ (+ обезпечения :))) за лесен и удобен живот никой и никога не е давал. Ако някой е вярвал, че ще намери такива ИЗВЪН ДОМА и РОДИНАТА!!!, грешал е! Няма никакво значени кой какво точно ви говори, убеждава, че трябва да разбирате, виждате, чувате. Българският народ не е чак толкова глупав, тук имаме други социални и психологически особености, които ни дърпат назад. Отказът от ярко заяваване на позиция и отдръпване от всякакви форми на обществен живот, чак до гранични форми на маргинализация, няма да ни доведе доникъде. Вчера на протеста на президентството бяхме не повече от 200 човека. При това сигурно половината бяха под някаква форма недоволни и от Радев, а точно вчера не той трябваше да е обект за критика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние винаги сме виждали, но прогледахме

  30 Май 2023 12:46ч.

  Вече две десетилетия ползваме гугъл и фейсбук. Та това не беше ли изкуствен интелект, не беше ли манипулация? Нищо не е станало изведнъж и всичко е станало пред нас, неусетно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • солус ипсе

  30 Май 2023 15:39ч.

  Профилът ми по айпи адрес за този сайт е хакнат отдавна - с отменен достъп съм без обяснения, а на алтернативни възможности да влизам е наложен регулярен контрол, навярно самите уредници на сайта са замесени в тия гнусни милиционерски истории.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На първо място - забрана на всички журналистически факултет

  31 Май 2023 8:12ч.

  Няма нужда. Тази достойна и престижна в миналото професия, сама се закрива. Едни от първите отпаднали , в резултат на ИИ са именно журналягите /вече няма истински журналисти/. В момента около 95 % от медийната "информация" в Интернет се прави от ботове, не от журналисти. Живите журналисти почти изцяло са станали измекяри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  31 Май 2023 19:56ч.

  За съжаление няма как да отпадне. Трябват им шашкъни, които да придават някаква достоверност, че всичко произхожда от хората

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • криптобиолог

  31 Май 2023 13:18ч.

  Да, умовете на зомбираните , и на запад и на изток са хакнати и са безнадеждни. Просто защото са кухи черупки без смислено съдържание. Духът им е избягал и са останали на разположение на тъмните сили да ги манипулират като маймунки в експериментална лаборатория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи