Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“

Украински генерал пред „Вашингтон Пост“ през 2022 г.: Тeствахме стрелба по язовир „Каховка“ с ракетна установка „Хаймарс“

Генерал-майор Андрий Ковалчук, първи командир на украинската контраофанзива в района на Херсон. Снимка: Украинско оперативно командване "Юг".

Автор: obektivno.bg

Украйна обвини Русия, че е взривила ВЕЦ „Каховка“, която е под контрола на руските сили, и така е причинила наводнение в 14 селища под руски контрол в Херсон. Русия обвини Украйна за атаката. Оказва се, че самите украинци са тествали атака срещу ВЕЦ „Каховка“ още през миналата година, според интервю на главнокомандващия украинската контраофанзива в Херсон.

В статия, публикувана през декември 2022 г., „Вашингтон Пост“ цитира ген.-майор Андрий Ковалчук, първи командир на украинската контраофанзива в района на Херсон. Украинският главнокомандващ разказва пред американските журналисти как украинските сили са тествали атака с американска ракетна установка „Хаймарс“ срещу водноелектрическата централа „Каховка“, за да попречат на руските сили. Ето точния цитат, публикуван в статията на американската медия преди половин година: 

“Русия трябваше да въоръжава и храни своите сили през три прехода: Антоновския мост, Антоновския железопътен мост и язовир Нова Каховка, част от водноелектрическо съоръжение с път, минаващ отгоре му.

Двата моста бяха атакувани с доставени от САЩ високомобилни артилерийски ракетни системи M142 – или пускови установки HIMARS , които имат обсег от 50 мили – и бързо бяха направени непроходими.

„Имаше моменти, в които напълно прекъсвахме техните линии за доставки и те все пак успяваха да изградят прелези“, каза Ковалчук. „Успяха да се снабдват с боеприпаси. … Беше много трудно.“

Ковалчук е ​​обмислял да наводни реката. Украинците, каза той, дори са извършили пробен удар с пускова установка „Хаймарс“ по един от шлюзовете на язовир Нова Каховка, като са направили три дупки в метала, за да видят дали водата на Днепър може да се повиши достатъчно, за да попречат на руснаците да преминават, но да не наводни близките села.

Тестът е успешен, каза Ковалчук, но стъпката остава последна мярка.“

Статията във „Вашингтон Пост“, публикувана на 29 декември 2022 г.

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

 • украински генерал пред „Вашингтон Пост“

  07 Юни 2023 9:28ч.

  Кавалчук що разпространява с този скъсан вестник фалшиви новини?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  07 Юни 2023 9:30ч.

  Некадърната елцино-путинска администрация в очакване на поредния договорняк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  07 Юни 2023 9:37ч.

  Такер Карлсон прокомментировал позицию американских СМИ по ситуации вокруг Каховской ГЭС По словам Такера, в подрыве ГЭС требуют обвинять Путина, потому что критиковать Украину в западных СМИ нельзя. «Это сделал Путин! Это сделал Путин!» А причина проста: «Путин – это зло. А те, кто на стороне зла, совершают зло исключительно ради получения удовольствия от самого процесса. В данном случае Путин атаковал сам себя, что является высшей формой зла и потому идеально подходит человеку такого склада», – объяснил Карлсон. Он отметил, что подрыв плотины невыгоден России – хотя бы потому, что водохранилище плотины снабжает водой Крым. https://t.me/OstashkoNews/75934

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Две основни версии: пробивът е станал поради щети, получени по време на боевете или е направен умишлено

  07 Юни 2023 9:54ч.

  Каховската водноелектрическа централа се състои от голям насипен язовир, който е разположен по-близо до десния бряг, бетонен язовир с 28 преливни порти, над които са положени релси на кулокран, които повдигат портите, сграда на електроцентрала с машинно помещение където са разположени турбини, шлюз за преминаване на кораби. Съдейки по сателитни записи и кадри от дрон, спукването на язовирната стена е станало близо до машинната зала в района на третия порт, където пътят започва да завива, заобикаляйки сградата на електроцентралата. Руските военни превзеха язовира на Каховската водноелектрическа централа на 24 февруари, първия ден от пълномащабното нахлуване. До есента, когато Украйна започна офанзива в района на Харков, язовирът вече беше изложен на риск - през него руската групировка в града и на десния бряг на Днепър доставяше боеприпаси, гориво, храна и подкрепления. Подобно на два други прелеза - два Антоновски моста, железопътен и автомобилен, мостът над язовира на Каховската водноелектрическа централа беше подложен на обстрел. На 13 август Въоръжените сили на Украйна обявиха, че са го извели от строя. Това стана с ракетни и артилерийски удари. „Повредата“ на моста не означаваше, че той е разрушен – стана невъзможно прехвърлянето на тежка техника по него. Това също не означава автоматично, че язовирната дига е повредена. Видеозаписът, който се появи след този удар, показва, че той е ударил тази част от моста, която се намира в зоната на шлюза ( https://t.me/stranaua/57102 ), тоест доста далеч от мястото на пробива през юни 2023 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  07 Юни 2023 9:57ч.

  Докато руските войски се оттегляха от десния бряг на Днепър, на 11 ноември те взривиха част от моста, който граничи със земен язовир. Моментът на взрива е заснет от камера ( https://www.youtube.com/watch?v=If2Nx3urQ4c ), разположена на сградата на водноелектрическата централа. Съдейки по кадрите , публикувани в социалните мрежи , този участък от моста също се намира доста далеч от пробива на язовирната стена ( https://t.me/sashakots/37109 ). Сателитна снимка, направена на 28 май ( https://ichef.bbci.co.uk/news/800/cpsprodpb/86CF/production/_130011543_photo_2023-06-06_19-42-47.jpg ), показва щети по пътя в близост до пропадането на язовирната стена. Пътят на това място прави завой и минава малко по-далеч от портите, през които този ден вече активно течеше вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо язовирите се рушат?

  07 Юни 2023 10:00ч.

  Експерт в областта на хидротехническите съоръжения, пожелал анонимност, обясни пред руската служба на Би Би Си, че скъсване на язовирна стена може да възникне поради т. нар. "проран" - отмив, който се образува на билото на язовира при преливане или повредени. "Това, което се случи там, като цяло е нарушение на целостта на самия язовир. Факт е, че всеки язовир се отмива. Веднага щом настъпи някаква повреда в тялото на язовира, основното е да няма воден поток.Тоест нека се просмуква малко като всяко нещо, но щом има поток вода, се появява дупка.В дупката, поради налягането на водата ... Просто водата реже стоманата, реже бетон. Има такива натоварвания, че дупката започва да се увеличава. Тоест, ако се получи дупка, всеки бент, гравитачен, упорит, се отмива, сводест, земен, бетонен. Няма значение", каза той. Той допълни, че язовирите се разрушават много бързо: „Ако е насипен, земен язовир, тогава ширината не е важна, дори километър, дори два, но ако има пролука от поне няколко метра, тогава тя ерозира земната стена за 15-30 минути, гравитационна - един и половина до два пъти по-дълго. Думите му се потвърждават и от научната работа ( https://cyberleninka.ru/article/n/razrushenie-betonnyh-plotin-na-myagkom-osnovanii-chislennoe-modelirovanie-razvitiya-prorana-v-osnovanii-mnogosektsionnyh-plotin ) на група руски математици "Разрушаване на бетонни язовири върху мека основа. Числено моделиране на развитието на отвор в основата на многосекционни язовири", в която се казва, че един от етапите на разрушаване на язовир е "образуването на първоначална дупка - празнина в основата на язовира (например поради терористични атаки, земетресения или в резултат на стареене на основата и стените на язовира)"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  07 Юни 2023 10:03ч.

  Експертът също обърна внимание на много високото ниво на водата в язовир Каховка, което, напротив, беше много ниско преди февруари: "След февруари резервоарът се изпомпва. Нивото на водата в язовир Каховка се контролира от Русия. Резервоарът беше напълнен до максимално ниво." Трудно е да се каже защо е направено това - язовирът е под руски контрол, но всъщност фронтовата линия минава през него и следователно не може да се каже със сигурност дали нивото е било наблюдавано от руска страна или не. Теоретично нивото на водата може да се контролира от преливни клапани. Двата сини обекта на билото на язовира са крановете, които вършат работата. На язовира има общо 28 шибъра. Три от тях може да са били повредени при руска експлозия през ноември, но 25 са останали. На едно от сателитните изображения за 5 юни се забелязва ( https://ichef.bbci.co.uk/news/800/cpsprodpb/C487/production/_130011305_04_closerviewofdestroyedroadwayandsectionofnovakhakovkadam_ukraine_5june2023_wv3.jpg ), че външният вид на поне три шибъра в зоната на пробива е различен от останалите. Може би те са били поставени напред, за да намалят налягането на водата. Но защо останалите не са били повдигнати, не е известно. ( https://ichef.bbci.co.uk/news/800/cpsprodpb/16D47/production/_130011539_04_closerviewofdestroyedroadwayandsectionofnovakhakovkadam_ukraine_5june2023_wv3.jpg )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Версия за умишлено подкопаване

  07 Юни 2023 10:04ч.

  Означава ли всичко това, че язовирът на Каховската водноелектрическа централа не може да бъде взривен умишлено? Не, не можете да се каже това със сигурност. „Защо падна част от автомобилния мост? От обстрел, който може да повреди най-близките клапани, или от експлозия, която разруши част от самия язовир и предизвика дупка?“ - Според експерта е невъзможно да се отговори на този въпрос от открити източници. "Експлозията може да бъде много малка. Може дори да е под вода. Дори не е необходимо да се взривява нещо отвън. много", каза той. Според него квалифициран хидроинженер би могъл да определи най-слабото място, в което с 200-300 кг експлозив може да се направи малка дупка. Но тази версия не може да бъде потвърдена или отречена сега, без изследване на място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кому е нужно?

  07 Юни 2023 10:06ч.

  Версията за целенасочено подкопаване не се вписва добре в логиката на военните действия. Такова развитие на събитията е неблагоприятно и за двете страни. След изтеглянето на руските войски от десния бряг на Днепър този участък от фронта изглеждаше по-спокоен. Голямата и широка река беше естествено препятствие - за да настъпят руските или украинските войски трябваше да я форсират. Защитата на такава позиция по реката е по-лесна, отколкото на сушата и затова и двете страни не държат големи групи тук. В същото време експертите не изключват, че въоръжените сили на Украйна могат да се опитат да извършат точно такава операция - да пресекат реката, да завземат предмостие на левия бряг, да установят преходи и да започнат да прехвърлят основните сили по тях . Но този план беше може би най-рискованият от всички, които анализаторите смятаха - прелезите щяха да бъдат обстрелвани от руска артилерия и Русия несъмнено щеше да разположи значителни военновъздушни сили, за да ги унищожи. Следователно вероятността от такава операция се счита за не много висока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  07 Юни 2023 10:07ч.

  Разрушаването на дигата носи както някои тактически предимства, така и значителни разходи за двете воюващи страни, което не позволява в момента да се даде недвусмислен отговор на въпроса кой има полза от това. Затова изглежда по-рационално да се запитаме как всяка от страните ще успее да използва случилото се, независимо какво точно го е причинило. След пробива на дигата на Каховската водноелектрическа централа вече пълноводният Днепър ще се превърне в още по-широка река, която ще бъде още по-трудно да се форсира. С течение на времето обаче водата ще спадне и тогава ще стане по-лесно да форсирате реката, напротив. В края на краищата, наводнението, което следва скъсването на язовирната стена, ще принуди руските войски да се оттеглят на известно разстояние от брега, и то в бързане, а последващото напредване обратно на позиция прави войските по-уязвими. Освен това при форсирането на Днепър възможността за скъсване на язовирната стена беше потенциална опасност - в края на краищата такова наводнение можеше да се организира след началото на форсиращата операция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  07 Юни 2023 10:08ч.

  От друга страна, икономическите, екологичните и социалните последици (да не говорим за политическите рискове) от подобно подкопаване изглеждат твърде висока цена за опит за временно подобряване на ситуацията на фронта, като се има предвид, че това подобрение не гарантира победа . Украински военни наблюдатели, които смятат, че руснаците са причинили скъсването на дигата, смятат, че те са могли да го направят, защото са видели украинските въоръжени сили да се готвят за настъпление в този район или просто са се страхували, че това може да се случи. Но дори и в тази ситуация не е много ясно на какво могат да разчитат руските военни, като се има предвид, че всички наводнения свършват и Днепър ще се върне в бреговете си след няколко седмици. За Русия подобен саботаж би се превърнал в големи външнополитически проблеми - репутацията на страната, която започна войната в Европа, вече е на ниско ниво в света, а подобно действие би я свалило още по-ниско. Следователно версията за умишлено подкопаване не се вписва добре във военната логика. ===> https://www.bbc.com/russian/features-65827520

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ползата е единствено за укро-сатанистите

  11 Юни 2023 14:46ч.

  1. Оставят дългосрочно за неопределено време п-в Крим без вода за напояване и на режим за питева вода. 2. Предислоцират военни части от района на гр. Херсон там където са им необходими за робив на руските позиции. 3. На по-късен етап, без заплаха от отваряне на шлюзовете на водохранилището "Каховка" укро-нацистите са в състояние да форсират Днепър, като използват и плаващите американски БМП "Бредли". 4. В полза на укро-нацистите е да наводнят и да унищожат по този начин руските позиции на левия бряг на Днепър. 5. Укро-сатанистите лишават земеделците в Херсонска област от изградената поливна система, захранвана от яз. "Каховка". 6. Унищожена е самата ВЕЦ, която може да захранва с ток Херсонска и Запорожка области с ток, вкл. и Запорожката АЕЦ, чиято безопасност зависи от непрекъснато подаване на ток за помпите за охлаждане на неработещите ядрени реактори. 7. Постигнат е голям медиен шум в безкритичния и зомбиран от антируската пропаганда колективен запад. 8. Създадени са условия за ядрена авария в Запорожката АЕЦ, което ще бъде приписано отново на Русия, за да продължи помощта на зомбирания запад за квазидържавата "Украина"/ окраина на Русия. 9. Колективният сатанински запад печели от кръвопролирията и разрушаването на инфраструктурите в квазидържавата "Украина"/ окраина на Русия. 10. Гражданската война между руснаци и руснаци с промити от западната пропаганда мозъци на територията на квазидържавата "Украина"/ окраина на Русия набира нови обороти в полза на сатанинския запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  07 Юни 2023 10:07ч.

  Тоя път много лошо избудалкаха западната пропагандна машина, която вече осми месец продължава да тръби, че Херсон е някаква едва ли не историческа военна победа за укровермахта. А фактически спечелена битка за Херсон (както впрочем и за Киев, когато друго изпуснато от хунтата водохранилище наводни доста голяма площ в региона) от украинска страна не е имало - имаше благоразумно руско изтегляне, предвид на самопризнанията на генерала на хунтата, които са де факто разказ за американския хуманитарен шантаж спрямо руския генерал Суровикин. Желязно доказателство за пред ООН и МНС, обаче Западът няма да му обърне внимание, както винаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  07 Юни 2023 10:08ч.

  Само, че хората на място са бесни на .... руснаците за взривяването на язовира, вероятно те са по-добре запазнати с обстановката от Вашингтон Поуст. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени, спри с репортажите си от лудницата

  07 Юни 2023 10:19ч.

  А "хората" как доказаха, че руснаците са взривили стената? Аз познавам например една леля от региона, която е бясна на хунтата, че избива собствения си народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  07 Юни 2023 10:26ч.

  Знате ли защо смятам, че във форумите се подвизават пълни идиоти? Само пълни идиоти не могат да измислят нищо, освен да започнат разговор со обиди и простеене! Но от друг страна искренно Ви съчуствам, защото злобата е правопропорционална на нещастастието, което изпитва човекът, но не се отчайвайте - изход винаги има! :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • идиотът гони идиотите

  07 Юни 2023 10:36ч.

  Евгени, не си искрен, защото не знаеш как правилно се пише искреНо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тормозът над гражданското население на Украйна е основна стратегия на Путин за нападения срещу граждански обекти

  07 Юни 2023 10:50ч.

  Както сега, от началото на пълномащабната конвенциална война от 24 февруари насам, която Путин води, така и от 2013г./2014 г., след Майдана, когато започна да финансира, организира и военизира с тежка бойна техника и ракетни установки сепаратистите в Донбас. Така беше 1999 г. и преди 2000 г. да встъпи в длъжност на назначен от ФСБ президент, когато организира с ФСБ атентатите под Московието и уби 360 руснаци в 3 жилищни блока, за да ги представи "под фалшив флаг" за УЖ дело на чеченски терористи. И още, и още организирани терорирстични актове в предимно бившите съветски държави и тези от Източния блок с цел намеса във вътрешните работи, отравяне и убийства на политически лидери и активисти, както и сваляне на демократично избрани правителства и назначаване на марионетни такива има... списъкът на всяване на страх с цел пиратски абордаж и ограбване на суверенни държави от чекисткият кремльовски режим е дълъг. Рашистите не се влияят от това, че унищожаването на цивилно население и гражданската им инфраструктура представлява военно престъпление. За рашистите хората са КОНСУМАТИВ и средство за постигане на порочните им цели. Да припомня и изнудването на Украйна да подпише "Митническия съюз" с Русия, Беларус, Казакстан, който е създаден2010 г. с цел конкуренция и постепенно завладяване и доминиране на ЕС, което е в основата на Путин да води война срещу Украйна. Като не можа с рекет и изнудване, започна отначало хибридна война, а след 24 февруари 2022 г. и пълномашабна конвенциална война. Е, няма да му се получи на Джуджето сатрап, щото по-скоро той ще си отиде, отколкото ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  07 Юни 2023 11:30ч.

  идиотът гони идиотите, нищо човешко не ми е чуждо, но също така добре разбирам, че хората, които са толкова дребнави, че се хващът и за комара, са всъщност колибрита, който се борят да докажат на другите, че са кондори! :) Не се притеснявайте, все още имате шанс! А и сте изпуснали още една правописна грАшка ......... Ха,ха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Малка неточност - войната срещу гражданското население на Украина се води от 2014та, и не от Путин, а от едни други...

  07 Юни 2023 13:21ч.

  Официално от ООН е признато за убити над 20 000 украинци в Донбас и Луганск за изтеклите 7 години. Но опорките от Козяк са за точно обратното и троловете продължават да ги изпълняват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путинофилите, спрете да лъжете! По данни на ООН броят на жертвите на въоръжения конфликт в Донбас не са измислените от вас 20 000, а 3200 цивилни и 9800 военни от двете страни

  07 Юни 2023 23:02ч.

  Ако това твърдение, че по данни на ООН има 20 000 убити украинци, то тогава дайте доказателство/документ на ООН. Само че, такъв няма как да намерите, защото ще ви покажа колко жертви признава и докладът на ООН! В доклад ( https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Countries/UA/29thReportUkraine_EN.pdf ) на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (OHCHR) от март 2020 г., посветен на положението в Украйна, се казва подробно следното: ""OHCHR оценява общия брой на жертвите на конфликта в Украйна (от 14 април 2014 г. до 15 февруари 2020 г.) на 41 000-44 000: 13 000-13 200 убити (най-малко 3 350 цивилни, приблизително 4 100 украински въоръжени сили и приблизително 5 650 членове на въоръжени групи); и 29 000-31 000 ранени (приблизително 7 000-9 000 цивилни, 9 500-10 500 украински въоръжени сили и 12 500-13 500 членове на въоръжени групи)". Следователно не само, че не са убити 20 000 украинци, каквито си ги съчинявате, ами загиналите във военния конфликт са 13 000 души, но не всичките са цивилни, каквото впечатление оставят фалшивите публикации, на които кълвете. Това е подвеждащо, тъй като по данни на ООН от тези 13 000 загинали близо 10 000 са воюващи от двете страни на конфликта. Цифрата 13 000 се основава на дезинформация, разпространявана в социалните мрежи, която взема общия брой на жертвите (3200 цивилни и 9800 военни), изчислен от Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (HRMMU) през 2021 г., и го представя като брой на загиналите цивилни, причинени от украинските бомбардировки. А бомбадировките и обстрелите в градска среда са от двете страни, но военният конфликт беше започнат със самообявяването на отцепнически терористични "републики" Д/ЛНР от сепаратистите, които бяха финансирани, въоръжавани и организирани от режимът на Путин ( https://prometheus.ngo/wp-content/uploads/2017/05/Donbas_v_Ogni_RUS_1-2_web.pdf ). Една година по-късно, ООН изчислява броя на загиналите за периода 2014-2021 г. на 14 200 души, от които 3400 цивилни. Сред жертвите са включени и 283-те жертви на катастрофата на полет MH17 през 2014 г., свален над Украйна, в която Москва винаги е отричала да е замесена, но фактите я опровергаха. Същият брой жертви - "малко над 3000 души загинали и хиляди ранени сред цивилното население" е посочен в доклад на Международния наказателен съд (ICC), публикуван в края на 2020 г. ( https://www.icc-cpi.int/sites/default/files/itemsDocuments/2020-PE/2020-pe-report-fra.pdf ). "Най-големият брой жертви е регистриран през първата година на конфликта, преди прилагането на споразумението за прекратяване на огъня от Минск II, подписано през февруари 2015 г., но броят на жертвите продължава да расте, особено сред цивилното население, поради артилерийския обстрел и обстрела с леко стрелково оръжие", се допълва в документа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До путинофоба по-горе - интересно защо Роберт Кенеди Джуниор говори за 350 000 само украинци!

  08 Юни 2023 22:45ч.

  и снимките на украиските гробища с поголовното синьо-жърто ознаменяване... Отделно полските"доброволци вече са погребани над 4000, а Полша организира при всеки голям гарнизон по ново военно гробище с по 1000 места - явно и тях ги чака горчивата чаша...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Експлозията на ВЕЦ "Каховская" е регистрирана от магнитометър в Букурещ от физикът Ричард Кордаро

  07 Юни 2023 10:12ч.

  Първоначално физикът е уловил поредица от времеви експлозии на магнитометри от 21:00 до 23:00 часа местно време на 05 юни ( https://twitter.com/rrichcord/status/1666089873399480321/photo/1 ). След това физикът констатира експлозия на язовира Нова Каховка на магнитометър в Букурещ, Румъния с грешка +/- 5 минути ( https://twitter.com/rrichcord/status/1666064823405146112/photo/1 ). Магнитометрите показват експлозии поради следната причина: Акустични вълни (удари) се движат нагоре от взрива, проникващ в йоносферата. Там те задействат магнито-акустични вълни, смущаващи нашето геомагнитно поле, чиито промени се записват на наземни магнитометри. Потвърждение чрез #Инфразвук за #Експлозия в язовир #НоваКаховка от Централна и Източна Европейска инфразвукова мрежа (CEEIN), записано в Буковина, Румъния, в съответствие и с ~ 30 минути пътуване на сигнала на магнитна аномалия ( https://twitter.com/rrichcord/status/1666159276870467608/photo/1 ). Това означава, че язовирът е разрушен в резултат на взривяване на поставените експлозиви от окупаторите, а не чрез външен обстрел или саморазрушен. Профилът на изследователя, доктор по физика, Университет на Аризона Ричар Кордаро ===> https://twitter.com/rrichcord?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Седмица преди експлозията в Каховската ВЕЦ на руските власти беше разрешено да не разследват аварии и терористични атаки в опасни съоръжения

  07 Юни 2023 10:13ч.

  https://theins.ru/news/262336

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата ВЕЦ "Нова Каховка"

  07 Юни 2023 10:15ч.

  ( https://ichef.bbci.co.uk/news/800/cpsprodpb/12102/production/_128868937_d76535be-0d26-4bac-856c-e8c6ddf03c79.jpg ) Да се взриви по някакъв начин от дистанция, чрез обстрел е физически нереалистично. Значи, остава единствената възможност, а именно миниране и взривяване отвътре от руските нашественици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сороспия

  07 Юни 2023 10:20ч.

  По тая логика турците сами си предизвикаха земетресението отвътре. Айде стига си пускал линкове към несъществуващи руски източници. За никого не си убедителен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За разлика от турците, които търпят САМО щети от земетресението, рашистите имат полза от взривяването на този язовир

  07 Юни 2023 10:30ч.

  Една от целите на Русия е да попречи на украинските сили да прекосят река Днепър и да забави контраофанзивата с около месец. Като последствие на това наводнения украинските сили вече се изтеглиха: Заместник-командирът на бригада "Дон" отбеляза, че въоръжените сили на Украйна напускат устието на Днепър след пробива на водноелектрическата централа. В същото време рашистите уверено заявяват, че всичко върви по план: "Пробивът и неконтролираното изпускане на вода няма да могат да повлияят критично на отбранителната линия на руските сили в района, въпреки че част от укрепленията ще трябва да бъдат преместени", заяви военният експерт от т.нар. ЛНР полковник Виталий Киселев .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ам.изверг

  07 Юни 2023 10:36ч.

  Ми то ако ще говорим за полза, полза имат и кюрдите например, защото ще притиснат Ердоган. Полза за станалото в Турция има и Западът, защото Ердоган не им игра по свирката. В Уркия хунтата също има полза, защото така се поотлага провалът на контранастъплението, както заяви Шойгу. Така че доводът ти на типичен пропагандист за ам. грант увисва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбирам, путинофилите нямат грам мозъчна дейност и градят несъстоятелни тези и хипотези, преди всичко в сферата на конспирациите :)

  07 Юни 2023 10:56ч.

  Науката ясно показва, че е невъзможно да се предизват земетресение с такава мощност и затова изграждане на каквито и да е хипотези на тази основа са безпочвени. ===> https://www.focus-news.net/novini/interesno/SASht-li-predizvikaha-zemetreseniyata-v-Turciya-s-pomoshtta-na-proekta-HAARP-kakvo-misli-naukata-za-tova-1565364

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма една единствена наука, има науки (същото важи и за културите)

  07 Юни 2023 11:17ч.

  Науката във вида, в който ни я предлага днес Западът, също е вид конспирация, само че ширококонсенсусна, затова и се снема конспиративният й момент - и то не само от научния елит, участващ в далаверата, но и откъм широката гражданственост. А конспиративното в науката е свързано с нейното емпирично съдържание, не с нейната логическа форма. Защото именно опитите за уеднаквяване на съдържанията, които са идеологически, а не научни сами по себе си, превръщат човешката мисъл в болна и нефелна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спирам спор, коагто...

  07 Юни 2023 11:28ч.

  ... някой припокрива псевдонаука с наука, конспиративна теза с научна хипотеза. Истинският учен винаги се съмнява, но това не означава да се поддава и съгласява на откровено манипулативни/идеологически фалшификации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинската наука не започва с хипотези (както съвременната западна), а завършва с тях

  07 Юни 2023 11:50ч.

  Значи нямаш никакви компетенции относно производството на псевдоформи на знанието, властово претендиращи да са "истинска реалност", затова и с право спираш. Ако нещата бяха толкова прости, щеше да има само една раса, една култура, един пол, една вяра, една религия - така, както в модерната епоха т.нар. истинска наука изобретяваше идеологически щампи на "опредметената псевдоединственост" чрез нарочване и повторение, повтаряйки впрочем под други форми репресиите на средновековната инквизиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Истинският учен винаги се съмнява, но това не означава да се поддава и съгласява на откровено манипулативни/идеологически фалшификации."

  07 Юни 2023 11:54ч.

  Нали именно за това ти говорех... идеологичното съзнание мощно се е притаило в самите недра на науката, а ти ми го даваш за пример за "самата научност" - едва ли не подразбирайки, че съществува научност без критериалност на достоянията си. Ако това е така, значи сме се отказали от критическата функция на научния когнитивизъм изобщо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лидия

  07 Юни 2023 20:07ч.

  Какви украински сили, бе нещастник - такива вече почти няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днепър

  07 Юни 2023 10:49ч.

  Относно щетите - пропагандата се стреми да внуши, че щетите са огромни и за двете страни, но това не е така. Левият, източен бряг на Днепър, където са руските позиции е много нисък и блатист, (нещо като румънския участък на р.Дунав). Тук са залети огромни територии, смити са повечето от руските минни полети, отнесени са от приливната вода голямо количество военно имущество, боеприпаси и "драконови зъби". Компроментирана е сериозно руската отбрана на левия бряг. Ще видим дали руснаците ще се върнат в блатата и мокрите острови или ще изграждат нови позиции по назад? Така че причинно-следствената връзка от щетите сочи, че заинтересованата страна за взрива на Каховската ВЕЦ е ВСУ. Освен ако руснаците не са действали панически да осуетът голям украински десант в този район?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тезата ви издиша, рашистите вече започнаха да преустрояват на нови отбранителни позиции и са доволни, че имат време украинската тежка техника да не може да настъпи през понтони през Днепър и заблатения терен

  07 Юни 2023 11:01ч.

  "Пробивът и неконтролираното изпускане на вода няма да могат да повлияят критично на отбранителната линия на руските сили в района, въпреки че част от укрепленията ще трябва да бъдат преместени", заяви военният експерт от т.нар. ЛНР полковник Виталий Киселев .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днепър

  07 Юни 2023 11:18ч.

  Този полковник друго не може да каже!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преувеличавате украинските възможности

  07 Юни 2023 11:20ч.

  И кой ще ги остави тия понтони необстреляни, туй да не ви е Ирак или Панама, това е Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понтоните...

  07 Юни 2023 11:24ч.

  ... са планирани с въздушна ВВС и артилерийска защита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кинжален

  07 Юни 2023 11:51ч.

  Те са планирани, ама защитата много нефелна бе... руснаците я бодат яко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • The Bridge at Remagen

  07 Юни 2023 11:15ч.

  Помните ли този филм? През март 1945 мостът на Рейн при Ремаген придобива стратегическо значение и Вермахта полага всякакви усилия да го разруши - взривяване, бомбардиране, обстрел но без успех - старият железен мост "Лудендорф" не се предава. Американската армия го превзема и дебаркира на източния бряг ня Рейн. След седмица мостът рухва от само себе си "поради повреди получени от опити за разрушаването и от претоварване". Та така и с The Bridge at Кahovka.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Юни 2023 16:06ч.

  Более 10 раз ВСУ обстреляли Каховскую ГЭС за последний год ❗️ Каховская ГЭС перешла под контроль ВС РФ в первый день СВО 24 февраля. С тех пор г. Новая Каховка и сама станция подвергались регулярным обстрелам со стороны ВСУ. Было более 10 атак ГЭС, в основном из американских HIMARS. В обстрелах сознавались спикер оперкомандования «Юг» ВСУ Владислав Назаров и генерал-майор ВСУ Андрей Ковальчук. ⏺8 июля 2022 г. Украинские войска нанесли ракетный удар по ГЭС. ПВО удалось отразить атаку, но были пострадавшие, сообщил замглавы Херсонской ВГА Кирилл Стремоусов. ⏺18 июля 2022 г. В результате удара по ГЭС была повреждена диспетчерская шлюза. Осколки перебили газопровод, в связи с чем половина правобережья Херсонской обл. осталась без газа, заявил пресс-секретарь ВГА Каховского района Херсонской обл. Виктор Васильев. ⏺23 июля 2022 г. ВСУ выпустили по району Каховской ГЭС 7 снарядов по ГЭС, которая получила повреждения, сообщили в ВГА Каховского р-на. ⏺24 июля 2022 г. ГЭС вновь обстреляна из HIMARS, инфраструктура получила повреждения, – заявил глава района Владимир Леонтьев. ⏺30 июля 2022 г. В ночь с 29 на 30 июля ГЭС снова атаковали из HIMARS. Система ПВО отразила все снаряды, заявил Леонтьев. ⏺12 августа 2022 г. Новый обстрел произошел, когда к станции подъезжал автобус с мирными жителями. 3 из 6 турбин вышли из строя, говорилось в репортаже России-1. ГЭС перевели на работу в аварийном режиме и лишь 1/2 от мощности. «Работаем в очень опасном режиме. Боевые действия угрожают не только низовью Днепра, но и верховью», – сказал замдиректора Каховской ГЭС Арсений Зеленский. ✔️ Представитель командования «Юг» ВСУ Владислав Назаров подтвердил удары по дамбе Каховской ГЭС с целью разрушения моста. ⏺8 сентября 2022 г. Региональные власти заявили, что под ударом ВСУ оказалась Каховская ГЭС и подъездные пути к ней. ⏺10 сентября 2022 г. ВСУ обстреляли Новую Каховку и ГЭС из HIMARS. Системы ПВО сбили ракеты, обошлось без попаданий, сообщила в ТГ-канале ВГА города. ✔️ 18 октября 2022 г. «Попаданиями реактивных снарядов HIMARS повреждены Антоновский мост и дамба Каховской ГЭС», – заявил 18 октября Сергей Суровикин. Киев готовится «нанести удар по плотине Каховской ГЭС», добавил он. ✔️ 21 октября 2022 г. Россия призвала СБ ООН предотвратить провокацию Украины по разрушению ГЭС. «ВСУ на протяжении 5 мес. обстреливают г. Новая Каховка. В сутки прилетает до 120 ракет», – говорится в заявлении. ⏺24 октября 2022 г. ВСУ обстреляли Новую Каховку 19 ракетами HIMARS и «Ольха». Часть ракет сбита, три попали в ГЭС, сообщили журналистам в экстренных службах Херсонской обл. ⏺6 ноября 2022 г. Украинские войска обстреляли ГЭС 6 ракетами HIMARS. 5 ракет сбито, 1 попала в шлюз дамбы, которая получила повреждения, сообщил представитель экстренных служб Херсонской обл. ✔️ 29 декабря 2022 г. В обстреле ГЭС признались и генерал-майор Андрей Ковальчук, командовавший ВСУ в Херсонской обл. «Украинцы нанесли пробный удар из HIMARS по одному из шлюзов Новокаховской плотины, проделав три отверстия в металле, чтобы посмотреть, сможет ли вода Днепра подняться достаточно, чтобы заблокировать российские переправы, но не затопить близлежащие районы деревни. Испытание прошло успешно», – цитировал его Washington Post. ✔️14 марта 2023 г. Каховскую ГЭС не только регулярно обстреливают артиллерией, но и атакуют снайперы. ДРГ ВСУ пытались проникнуть на территорию, заявил Леонтьев. «ГЭС постоянно под ударом», – добавил он. ✔️ апрель-май 2023 г. Уровень воды в Каховском водохранилище необычно резко поднялся с 14 до 17,5 м, следует из данных Theia-land. ✔️28 мая-5 июня 2023 г. От напора воды и предыдущих разрушений рухнул пролет дороги, отметили журналисты NYT, WP и FT со ссылкой на спутниковые снимки ([ 1 ], [ 2 ] и [ 3 ]). ⏺6 июня 2023 г. Напор воды, накопленные повреждения и новые взрывы привели к катастрофе. Рухнули 11 из 28 пролётов станции. Вода стала неконтролируемо сбрасываться, а ее уровень достиг такой величины, что затопил станцию. @ravenstvomedia

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заради типове ала тоз “генерал”

  07 Юни 2023 16:52ч.

  следва всички украински офицери да бъдат ликвидирани без да бъдат взети в плен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интелигентна физиономия а

  09 Юни 2023 11:41ч.

  толкова злост срещу Росия!Жалко но…. факт!Затова никакви пленници,съпротивляват ли се-директно до стената или на чеченците да им изрежат дървените украински глави както сториха през 2008 г, с грузинците!Хвала на “дивата чеченска дивизия”!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи