Стратегията на Орбан за прогонване на чуждите супермаркети от Унгария

Стратегията на Орбан за прогонване на чуждите супермаркети от Унгария

Автор: Виктория Тошкова, investor.bg. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Гигантите при супермаркетите се готвят за битка, докато унгарското правителство предприема стъпки да изгони чуждестранни търговци от страната, макар че не е ясно какво могат да направят по въпроса, пише Politico.

В сряда министър-председателят Виктор Орбан разшири броя на ценовите ограничения върху храни – ход, който вероятно ще удари търговците на дребно, които вече изпитват трудности заради серията мерки, въведени през последната година.

Първо, през декември 2021 г., на фона на ускоряващата се инфлация при храните, удряща Централна и Източна Европа особено силно, правителството бързо прие закон, с който задължава супермаркетите с приходи от над 100 млрд. форинта (250 млн. евро) да предават храни на държавна благотворителна организация 48 часа преди изтичането на срока им за годност. След това Будапеща нареди ценово ограничение – без компенсация за търговците на дребно – върху шест основни хранителни продукта, включително захар, брашно и пилешко филе и, използвайки извънредните си правомощия, увеличи данъка върху големите супермаркети от 2,7% до 4,1%. Обявление от сряда добавя яйцата и картофите към списъка с ценови ограничения при храните.

Всички компании обект на правилата – включително германските дискаунтери Aldi и Lidl, френската верига Auchan, ирландската Penny Market, австрийската Spar и британската Tesco – не са унгарски. Въпреки че изпълняват прага от 100 млрд. форинта, няколко местни супермаркети могат да заобиколят данъка и други мерки, тъй като работят под франчайз система. Законът освен това не позволява преструктуриране на други вериги супермаркети.

„Това, което се случва в момента, е нищо по-малко от умишлено изтласкване на определени бизнеси извън пазара“, коментира представител на един от засегнатите супермаркети, говорил под условие за анонимност, и изразява опасения, споделяни и от други в индустрията. „Просто невъзможно е да работиш на печалба устойчиво при подобни обстоятелства, наложени от унгарското правителство“.

Законът „противоречи на основните фундаментални принципи, върху които е основан вътрешният пазар на ЕС“, казва представителят, призовавайки Европейската комисия да се намеси. Politico се е свързал със засегнатите външни търговци на дребно, но всички са отказали да говорят официално.

Мерките привидно са в отговор на спираловидната инфлация и растящите храни на цените, които бяха засилени от инвазията на Русия в Украйна. Говорейки пред местни медии миналия месец, Орбан каза, че последното замразяване на цените е част от плана му да намали инфлацията наполовина, която удари 21,1% през октомври и се очаква да достигне 25% до края на годината.

Други членове на правителството на Орбан обаче не правят опити да скрият амбициите си да превърнат международните супермаркети в местна собственост. „Трябва да увеличим дела на местната собственост в сектора на строителните материали и продажбата на храни на дребно“, заяви министърът на икономическото развитие Матрон Наги през май. А Будапеща се опитва да увеличи дела на търговците местна собственост в страната много преди инфлацията да се ускори и преди войната в Украйна.

Секторът на хранителните продукти е поредната индустрия, която е обект на вниманието на Орбан. От 2010 г. насам Орбан води кампания да постави ключови сектори, включително банките, строителството и енергетиката, под по-голям унгарски контрол. Съюзниците и партньорите му, както и свързаните с тях компании, печелят от това, придобивайки големи дялове в тези сектори.

Два месеца след убедителната си победа на изборите през април, Орбан обяви национално извънредно положение, което му позволява да управлява с укази, и наложи серия от секторни увеличения на данъците. Тези са насочени към области на икономиката, доминирани от чуждестранни корпорации. Големите телекомуникациони компании, подобно на търговците на дребно, сега са изправени пред увеличен прогресивен данък върху оборота например.

Говорител на унгарското правителство не е отговорил на исканията за коментар върху новото ограничение, но в по-ранно изявление казва: „войната между Русия и Украйна и погрешните санкции на Брюксел доведоха до енергийна криза и висока инфлация в Европа. Ето защо правителството на Унгария реши да въведе и поддържа ценови ограничения“.

Трудности в съда

Френската верига Auchan вече е в процес на продажба на унгарски купувач. Колкото до останалите, не е ясно дали компаниите имат начин да се спасят.

Tesco изгуби съдебно оспорване срещу прогресивните данъчни мерки на Унгария в Съда на ЕС през 2020 г. Не е ясно и дали търговците на дребно ще са в по-добра позиция този път, казва Сам Болдуин от унгарската адвокатска кантора Szecskay.

“Замразяването на цените може да ограничи свободата на вътрешния пазар, например свободното движение на стоки“, казва Болдуин. „Макар че унгарското правителство без съмнение ще се позове на благосъстоянието на потребителите като легитимна защита, то все пак трябва да покаже, че мярката не нарушава ненужно конкуренцията“.

Това, че гигантските търговци на дребно не предизвикват обществено съчувствие, не помага особено ако обществото смята, че правят големи печалби от изключително високите цени. Миналата година петте големи чуждестранни марки в страната са увеличили оборотите си. Lidl записа печалба след данъчно увеличение от 17%, например.

Намесата на Европейската комисия може да се възприеме като бюрокрацията на ЕС, застанала на страната на големите магазини на дребно в момент, когато гражданите се борят с криза с разходите за живот - и докато Орбан обвинява Брюксел за много от другите проблеми на страната.

„Ако Унгария се размине с такива тежки мерки“, казва представителят на търговията на дребно, „това може да послужи като много негативен модел за подражание и за други държави членки на ЕС.“

 

Източници: "Политико", "Инвестор"

 

 

 

Коментари

 • СМЕХХХ

  14 Ное 2022 15:21ч.

  Аааа, виж ти къде ги стягал чепикът - да не би и други държави да въведат същите мерки! ЧеДа не би колониите да започнат да си търсят правата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Замразяването на цените може да ограничи свободата на вътрешния пазар, например свободното движение на стоки“, казва Болдуин.

  15 Ное 2022 6:40ч.

  Болдуин - идиот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами браво!

  14 Ное 2022 15:26ч.

  Май Орбан е единствения политик с топки в ЕС. Тези международни изедници премазват местните производители и заливат пазара с продукти с долнопробно качество. Ако искаш качествена храна, трябва да пазаруваш в Сърбия или Турция, където е и по- евтино именно защото са подрязали крилата на тези нагли компании. Но тук няма кой да спре това паневропейско зло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • карамфила

  14 Ное 2022 20:26ч.

  Някой взема бонуси и комисиони за чадъра който закриля западните супермаркети,бонуси и то в шестцифрени числа а чадъра е на най високо ниво,по високо и от бог гешев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой взема бонуси и комисиони за чадъра който закриля западните супермаркети,бонуси и то в шестцифрени числа а чадъра е на най високо ниво,по високо и от бог гешев.

  15 Ное 2022 6:41ч.

  Така изглежда от страни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Законът „противоречи на основните фундаментални принципи, върху които е основан вътрешният пазар на ЕС“

  14 Ное 2022 16:00ч.

  като започне да циври някой така, се сещам за демократичните санкции срещу Русия и кражбата на едни 300 млрд. $

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  14 Ное 2022 16:49ч.

  Ми браво... няма какво повече да се каже! Те тровят хората чрез тия супермаркети!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А парите които се изнасят директно от държавите?

  14 Ное 2022 17:07ч.

  Храната е най-голямото и важно перо в бюджета на едно семейство. Грабежът е ежедневен, никакви инвестиции не са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Храната е най-голямото и важно перо в бюджета на едно семейство. Грабежът е ежедневен, никакви инвестиции не са.

  15 Ное 2022 6:43ч.

  Който е монополист върху контрола на храната на дребно, той е монополист върху контрола на управляващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УНГАРЦИТЕ СИ ИЗБИРАТ ПРАВИЛНИЯ ЛИДЕР! БРАВО НА УНГАРЦИТЕ!

  14 Ное 2022 19:16ч.

  Прави впечатление, че никой не иска да говори с Политико в Унгария:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  15 Ное 2022 0:52ч.

  браво на унгарците и от мен! Днес, при гласуването в ООН за това РФ да понесе отговорност с репарации за нахлуването в Украйна и свинщините, които те предприеха там(което гласуване е голяма стъпка за отнемане на руските капитали в западните банки) унгарският представител е гласувал със "ЗА"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей така, от кумова срама...

  15 Ное 2022 1:53ч.

  Като става въпрос за "свинщините" може да полюбопитстваме каква отговорност ще понесат за техните си свинщини ЩАС (за съсипването на Либия, Сирия, Ирак, Афганистан...), Саудитска Арабия (за разрушаването на Йемен, вече 10 години), или И*раел (за ХРОНИЧНИТЕ свинщини в Палестинските лагери под открито небе "Ивицата Газа", "Западния Бряг" и на "Голанските Възвишения", или в съседен Ливан)... Поне малко да се притесняваха организаторите на тези гласувания в ООН от двойните си стандарти... Затова се налага, след смъртта им, личните им архиви да остават засекретени за по 100 - 140 години, като този на сър У. Чърчил. Свинщини казвате...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българската банка ДСК (Държавна Спестовна Каса)

  15 Ное 2022 8:01ч.

  е собственост на унгарец... Как така изпуснахме всички банки в България, и допуснахме огромните продоволствени "вериги" да задоволяват най-жизнено важните нужди на българското население? Водата на София също се контролира от чужд концесионер, VEOLIA, изобличен и наритан в Монтреал, Канада, и един господ само знае кой контролира минералните ни води? Имаме ли един политик, който да милее за българската икономика като за своя, или поне както В. Орбан мисли за унгарската?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е наред!

  15 Ное 2022 10:35ч.

  Изгонването на чуждите супермаркети е елементарно, бързо и лесно. Просто Орбан трябва да обясни потелевизията с какво те пречат на унгарците и те самите ще престанат да ги посещават и да купуват от тях. Така влиянието на чуждите компании ще сесведе до нула в рамките на една седмица, няма да струва нищо и всички, освен глобалистите, ще спечелят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!

  15 Ное 2022 11:02ч.

  Фалитът на големите вериги няма да постигне целта, а именно техните активи да минат в ръцете на близки до Орбан хора. Защо разни национално отговорни унгарски предприемачи не създадат техни магазини, с които да конкурират прескъпите стоки на чуждите експлоататри?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото ЕСОТАН пречи

  15 Ное 2022 11:15ч.

  Затова

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  19 Ное 2022 12:35ч.

  В интерес на обективността БСП,по времето на Орешарски, се опита да предприеме стъпки в тази насока, за ограничаване възможностите за "кръповийство и дране" на големите търговци на едро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи