Радио Китай: Кисинджър предупреди Байдън, че политиката му води към „безкрайна конфронтация“ с Пекин

Радио Китай: Кисинджър предупреди Байдън, че политиката му води към „безкрайна конфронтация“ с Пекин

Според китайски анализатори Белият дом ще увеличи провокациите срещу Пекин и Китай трябва да се подготви за внезапни промени в двустранните отношения, които могат да се случат за една нощ

В интервю за „Блумбърг“ във вторник 99-годишният бивш държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър каза, че геополитиката днес изисква „никсънска гъвкавост“, за да спомогне за успокояване на конфликтите между САЩ и Китай, и между Русия и останалата част от Европа, а Джо Байдън трябва да внимава да не допусне вътрешната политика да попречи на „важността от разбирането на постоянството на Китай“.

По думите на Кисинджър, важно е да се предотврати хегемония на Китай или на която и да е друга държава, но това не е нещо, което може да се постигне чрез безкрайни конфронтации.

Според китайски анализатори, Кисинджър говори за опасността от „безкрайна конфронтация“ между САЩ и Китай, защото я вижда като реален сценарий на фона на сериозните трудности, пред които е изправена Демократическата партия на задаващите се междинни избори и ниския процент одобрение за политиката на Байдън.

Те са на мнение, че Белият дом ще увеличи провокациите срещу Пекин и че Китай трябва да се подготви за внезапни промени в двустранните отношения, които могат да се случат за една нощ.

Според Лю Сян, експерт по американска политика в Китайската академия за социални науки, в последно време САЩ засилват провокациите си, особено около Тайван, за да тестват червените линии на Пекин по този въпрос, тъй като може би имат съмнения дали Китай има твърда решимост да постигне национално обединение.

„Основното послание на Кисинджър е, че великите сили трябва да намерят начин да съществуват съвместно и безкрайните конфронтации само биха нарушили целия международен ред, който беше установен след Втората световна война“, посочва той, добавяйки, че предупреждението на бившият държавен секретар към Байдън е, защото може би той вижда възможни фатални последици.

По думите на Лю Сян, Кисинджър е посъветвал САЩ „да не продължават с тестването, тъй като в условията на вече разклатения им международен престиж, може да се окажат изправени пред фатален удар, ако техните провокации предизвикат силна реакция от Пекин“.

„Усещането за криза и уязвимост на правителството на САЩ след провала в отговора на COVID-19 донякъде доведе до сегашния му основен дипломатически модел да показва мускули винаги и където може, за да скрие своя накърнен имидж“, казва още Лю Син.

Демократическата партия на Байдън е във все по-слаба позиция на вътрешния и международния фронт, особено с наближаването на междинните избори през ноември. „Очаквам демократите със сигурност да изгубят контрола над Камарата на представителите и някои от провокативните ходове на администрацията на Байдън срещу Китай идват от необходимостта да им се помогне да спасят ситуацията“, обяснява експертът.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • домачине

  23 Юли 2022 12:23ч.

  Глобалистите са заложили на Китай и отдавна са обърнали гръб на режима край Потомак. Съответно американският странови елит действа все още благодарение на насъбраната инерция от миналото - затова и са дотолкова демонстртивно тъпо-амбициозни. Нашингтон няма бъдеще в глобалната политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юли 2022 12:30ч.

  Тъпо, тъпо, ама успя да обедини 50 % от световната икономика срещу Китай, докато жълтите остават изолирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Левен

  23 Юли 2022 13:21ч.

  Хич не успя драги наблюдателе. Дотам го направиха Китай мощен, че като последният кихне, целият ти запад се простудява. Най ги е страх от прекъсването на доставките от Китай, от фабриката на света, която те сами създадоха, най-вече от лакомията си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юли 2022 21:48ч.

  Ако това беше вярно досега да е влязъл в Тайван. Ама не смее, щото е слаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  25 Юли 2022 10:27ч.

  Тук според мен става дума за конфронтация до КРАЙ.Така си отива всяка власт(цивилизация)След мен и потоп!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи