Путин не е луд. Русия не е нацистка Германия. Войната не е неизбежна

Путин не е луд. Русия не е нацистка Германия. Войната не е неизбежна

Автор: Морис Гурдо-Монтан, “Фигаро”

 

"Какво искаме? Да унищожим Русия? Това не е нацистка Германия. Да накажем Путин? Ще дойде време за документиране на военните престъпления, защото народите не забравят. Не е ли време първо да направим всичко, за да спрем конфронтацията преди избухването на войната?". Дипломат от кариерата, Морис Гурдо-Монтан е бивш главен секретар на Министерството на външните работи на Франция, бивш дипломатически съветник на президента Жак Ширак (2002-2007 г.) и бивш посланик на Франция в Япония, Великобритания, Германия и Китай.

 

Току-що се проведоха три срещи на върха в Брюксел с Европейския съюз, НАТО и Г-7 в присъствиета на президента на САЩ. Там беше гръмко обявен ангажимент за солидарност с Украйна, чиито жители, хвърлени по пътищата, търсят убежище в нашите страни и която един ден ще трябва да бъде възстановена. На тези срещи стана въпрос за нови санкци срещу Русия, а също и за доставки на оръжия за Украйна. Най-чувствителният въпрос беше как да се реагира на заплахата от използване на химически оръжия. Отговорът беше заплаха от ответен удар “от същото естество”, което ни поставя в стратегическа двусмисленост.

Разбира се, беше афиширано голямото единство на западняците, чиито интереси обаче са много различни.

Защото, от една страна, конфронтацията се случва в Европа и е далеч от САЩ. Европа е в емоции и състрадание и общественото мнение реагира на нещастията на един народ. Страна като Полша, вече изпитана от Историята, отново е на първа линия и, докато показва щедра солидарност с украинските си братовчеди, става все по-нетърпелива.

От друга страна, виждаме, че прилаганите средства за натиск, по-специално чрез санкциите, влияят на едните и на другите по много различен начин. Най-силният жест несъмнено ще бъде пътуването на американския президент до Варшава, почти на фронтовата линия, за да потвърди валидността на член 5 от хартата на НАТО “един за всички и всички за един”.

След тези срещи на върха ние все още сме на ръба на война, която не искаме да водим, но за която са налице всички условия за сблъсък. Ние сме неудържимо увлечени от динамика, която може да ни убегне при най-малкото подхлъзване, причинено от погрешна маневра или недоразумение, или пък от отделна провокация.

Ние сме на ръба на война, защото причините за тази възможна война все още не са взети под винмание.

След края на СССР високомерието от победата на демокрациите над тоталитарния комунизъм ни накара да изпуснем от поглед факта, че сигурността не е непременно законът на победителя или на по-силния, а че тя трябва да бъде организирана. Версайският договор също беше пренебрегнал победените.

Руските предупреждения не бяха чути или бяха пренебрегнати. Доверието, което беше възможно, се превърна в мнителност, после в недоверие, президентът Путин постепенно се представяше като защитник на руснаците и обединител на руските земи в приемствеността на Петър Велики или Сталин и съразмерно на експанзията на НАТО на изток.

“Реваншистите” от края на падането на Съветския съюз постепенно надделяха. Идеолозите на мащабния евразийски план, чиято цел е да раздели англосаксонския свят от континенталния свят, където Русия ще играе централна роля на мост между Европа и Азия, станаха по-влиятелни.

Някои днес отричат унижението на Русия след края на СССР, но не това е въпросът. Реалността се свежда до географията, тази на безграничните естествени предели, и до историята, която са преживели народите от поколение на поколение, натрупали колективни емоции, които трябва да бъдат взети предвид. Това е усещането на руснаците, че са обсадени, и огромните жертви, направени, за да се защитят от нашествениците, монголи, французи, нацистка Германия, мъчително болезнените спомени от руската или съветска окупация в страните от бившия Варшавски договор, желанието да се еманципират от Русия на бившите републики на СССР, начело с Украйна и Грузия. И нищо от това не беше взето под внимание.

Путин не е луд.

След като не беше чут, когато искаше НАТО да не се настанява в Украйна и обявяваше високо, че има провокация пред публиката от стратези на конференцията по сигурността в Мюнхен, след като не получи отговор на исканията си в края на 2021 г. - някои екстравагантни, като искането за връщане към положението от 1997 г., но други, заслужаващи да бъдат чути, като неутралитета на Украйна “на 500 км от Москва”, руският президент предпочете, с всички произтичащи от това последици, акта на неоправдана агресия, нахлувайки в Украйна. Така той продължава методично един логичен план на разширение и отвоюване.

Бяха пропуснати възможности.

През 2006 г. например, Жак Ширак, постепенно изградил отношения на доверие с Путин и загрижен за стратегическото неравновесие в Европа и възможния реваншизъм на Русия, ме изпрати в Москва, за да представя проекта на план за смесена защита на Украйна от Русия и НАТО, който щеше да бъде ръководен от съвета НАТО-Русия, създаден малко преди това. Това щеше да бъде начин да направим Украйна неутрална страна, с гарантирани граници. Дипломатическият съветник на Путин, който беше мой събеседник, се оказа много заинтересован, виждайки в плана уреждане на положението на Севастополския флот, базиран в украинския Крим, гарантиращ на Русия достъп до топлите морета. Кондолиза Райс, държавен секретар на президента Буш, с която говорих малко по-късно, ми възрази без заобикалки, че “Франция не трябва да блокира присъединяването на Украйна и Грузия”.

Срещата на върха в Букурещ през 2008 г. потвърди малко по-късно решението Украйна и Грузия да станат членки на НАТО, въпреки че по искане на Франция и Германия изпълнението беше отложено. Но принципното решение беше взето, въпреки предупрежденията и без предварителни дискусии с Русия. И все пак влиятелни гласове, включително на американски стратези, не бяха чути, като тези на

Бжежински или Кисинджър, които също смятаха, че разширяването на НАТО в Украйна е провокация.

Дотук стигнахме.

Нека не си правим излишни илюзии относно ефективността на санкциите. Със сигурност отстраняването на Русия от Swift ще обърка финансовите ѝ транзакции с останалия свят, но за банките, които гарантират енергийния обмен с Германия, има изключение. Разбира се, замразяването на авоарите на Руската централна банка предизвика значително повишаване на лихвените проценти и стойността на рублата значително намаля. Санкциите би трябвало да засегнат до 7% от руския БВП. Разбира се, имуществото на олигарсите е иззето и конфискувано.

Но ще се промени ли мнението на Русия за Путин? Мнозина си представят дворцова революция в Москва. Без да отчитат полицейската система, създадена от режима. А руският народ? Може да се запитаме как ще повлияе закриването на френски фирми, първият чуждестранен работодател в Русия, което ще остави 150 хил. наемни работници без работа.

Руското население е издръжливо и по-често е свикнало да оцелява, отколкото да живее.

По-рисков е въпросът за доставките на оръжия, които ни поставя почти в позицията на съучастници във военните действия и ни излага на най-малкия инцидент, който ще послужи за претекст на руснаците. Затруднен от напредването на армията си, Путин не постигна военните си цели, по-конкретно съединяването на Донбас с Крим и превземането на пристанищата на Азовско и Черно море, за да задуши Украйна, като я лиши я от износ. Той е далеч от признаванета на поражение, търсейки успеха на руската армия, която винаги е била гръбначния стълб на руската държава. Крайната цел все още е превземането на Киев и капитулацията на президента Зеленски.

В този контекст границата, която ни разделя от войната, е все по-тънка.

Какво искаме? Да унищожим Русия? Това не е нацистка Германия. Да накажем Путин?

Ще дойде време за документиране на военните престъпления, защото народите не забравят. Не е ли време първо да направим всичко, за да спрем конфронтацията преди избухването на войната? Президентът Зеленски, който сега безспорно олицетворява украинската нация и нейната възхитителна съпротива, вече многократно постави червените линии, като териториалната цялост и суверенитета на страната. Той започна да говори за неутралитета на Украйна. Ще трябва да помислим за уреждане в Донбас. Крим ще бъде трънливият въпос, но видяхме референдуми, контролирани от международната общност, да уреждат спорове, като този за Саарланд, върнат от Франция на Германия.

САЩ трябва да се включат в търсенето на мир, защото това очакват руснаците, които все още са с визията на Студената война. Франция, която е постоянен член на Съвета за сигурност, ядрена сила, може да изиграе роля в тясна връзка с Германия. Президентът Макрон продължава диалога с руския президент. Той има предимството, че лансира идеята за “нова европейска архитектура, включваща Русия”. Обща конференция за сигурността, включваща НАТО и Русия и предвиждаща система от гаранции за сигурност с нов режим на контрол на въоръженията, е по-необходима от всякога. А в многополюсния свят трябва да знаем и как да намерим възможни посредници. Някои вече се появяват, като Турция, граничеща в Черно море с Украйна и Русия, Индия, стратегически партньор на Франция и традиционно близка на Москва, и Китяй, който още се колебае между обещанието си за “безгранично партньорство” от началото на февруари и интереса си да не се откъсва от останалия свят, за да продължи развитието си.

Войната никога не е неизбежна. Крайно време е е да намерим мира и да го изградим.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

 • Su38

  27 Март 2022 21:55ч.

  И? Какво щеше да постигне? Украйна да се промени, да стане по-колаборативна? Глупости. Не е това целта да превземаш градове. Целта е да лиши украинската олигархия от хранителната и сред посредством бавно задушаване, да се лиши Украйна от военен потенциал, който да бъде в услуга на неговите врагове. Беше поставен в цуг-цванг. Лошото е, че тия, които го натикаха, са в още по-голям цуг-цванг...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  27 Март 2022 22:05ч.

  той не е луд, верно, но взе сам безумно решение, което ще съсипе Русия в дългосрочен план и ще я хвърли в обятията на китай. оттук нататък няма полезен ход и Русия ще затъва все повече ако той остане на власт и продължи войната. Единственото решение е отстраняването му и сключване на мир на каквато и да е цена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодарности от Путин за "мутрата",

  27 Март 2022 22:26ч.

  която е толкова "загрижена" за Русия и "сън не я хваща"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както чух тези дни,

  27 Март 2022 22:32ч.

  двуглавият орел от герба на Русия се разсмял с двете си глави на антируските санкции. А във френските анализи, дори когато са на грамотни хора, все си остава някакво недоразбиране на ситуацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  27 Март 2022 22:37ч.

  https://www.svo.aero/ru/departure/timetable?date=today&period=22:00-24:00&terminal=all Хвърли един поглед върху летище шереметиево. ако намериш един полет до чужбина ще те черпя. да не говорим, че самите самолети се използват незаконно като за тях е спряно да се плаща лизинг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, и?

  28 Март 2022 0:28ч.

  Милиарди и милиарди от руските туристи няма да влязат във френските, италиански и пр джобове. Да не говорим в Андрешковите потури. Хайде ударете санкции и на Китай, че Лувърът да фалира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПС Да не говорим за многомилиардните

  28 Март 2022 1:30ч.

  взаимоизгодни сделки Европа-Русия. Ха познай кой ще спечели от това, че Рено нямало да продава коли в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Широко Затворени Очи

  28 Март 2022 7:24ч.

  Мда, това беше доста смешно, сега няма да имат френско жигули...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Март 2022 22:59ч.

  Путин на теория и по задължение е прав и нямаше друг избор от негова позиция, проблемът е че лъжеше и отричаше, че ще напада, и след това изгоря очите на този побъркан свят с тази братоубийствена война, това което става е ужасяващо и за двата народа и двете държави и няма оправдание, Бог да прости всички умрели и да оправи тази бъркотия безумна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  27 Март 2022 23:04ч.

  Лъжата и руското отричане до дупка, с огромна наглост, че няма да напада, усложниха до толкова ситуацията и хвърлиха конфликта да застрашава света и човечеството и буквално света е в арест на тази война и цялото пропагандно зрелище и то насред пролет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти какво очакваше,

  28 Март 2022 3:47ч.

  да обявят точната дата и часа ли? Началото може и да е било на ръба между да бъде или да не бъде, когато някой е побутнал първото домино и редицата е тръгнала. И аз мразя войната и страдам за жертвите й. Но мразя и някой да определя какво да мисля. Нали Бог ни е дал разсъдък, за да го ползваме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-БЕЗУМЦИ

  28 Март 2022 0:37ч.

  Дори най-обективният анализ на западноевропец страда от недооценка на собствената тежест.На собственото място в света.Ще поясня.От началото на войната до днес 50млрд са отекли от въд океана в САЩ.5% надолу на ДАКС и 5% надолу на едината валута. А още последствията от войната физически не са се принесли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Март 2022 0:42ч.

  В следващите години ЕС го чака стагфлация.Свиване на икономиката и висока инфлация.Отток на капитали.Енергиен колапс.И разцвет на САЩ.След първоначално свиване на икономиката на Русия след година две ще има темпове близки до китайските.Кой губи?А защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  28 Март 2022 0:46ч.

  И защо, според теб, разцвет на САЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще смучат от Европа

  28 Март 2022 1:26ч.

  а тя е тлъстичка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Широко Затворени Очи

  28 Март 2022 7:28ч.

  САЩ да просперират в следващите години, от какво - печатането на пари :)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Войната е неизбежна

  28 Март 2022 5:45ч.

  Но не заради Путин. САЩ търсили мир!! И откога сте така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  28 Март 2022 8:00ч.

  https://twitter.com/ezhovs/status/1500411568672194561

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако читателят си загуби времето да изчете моралните терзания на автора,

  28 Март 2022 9:02ч.

  ще забележи, че за пореден път в заглавието е изнесена не същността, а един пропаганден лозунг. Вероятно за мнозинството тук, които се задоволяват с това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Март 2022 13:16ч.

  От всеки световен катаклизъм САЩ печелят.Печатането на долари има таван.Катаклизмите/природни например ковид19???,военни,икономически/ вдигат тоя таван.Да само по себе си печатането не дава просперитет.Но САЩ не само печатат.Те все още са на гребена на научно технологичната вълна.А световната инфлация ще обезцени колосалният им дълг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин е луд. Русия е като нацистка Германия, но разгащена.

  28 Март 2022 15:51ч.

  При тези обстоятелства войната е неизбежна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрън-дрън от един по-луд от Путин,

  29 Март 2022 9:56ч.

  скрий се под юргана и престани да крякаш по форумите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  28 Март 2022 21:32ч.

  Путин не е луд. И Русия не е нацистка Германия… а Украйна. Зеленски е този който призовава непрекъснато за война… и той я почна с избиването на руснаци и българи дори…и с разрешаването на амарикански био лаборатории и и на развитието на неонацизма. Ако някой е луд като Хитлер…само слушайте речите на Байден…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • футуролог

  29 Март 2022 0:50ч.

  ТСВ е в ход. Който не го е разбрал досега , ще го разбере по трудния начин . Все пак йодните таблетки дали помагат ? И защо румънското правителство ще ги раздава на своето население ? За българското население няма значение, то е на самотек, всеки се спасява поединично и както може както е било винаги през 1300-годишната му история. Бъдете здрави !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е хайде, не си футуролог,

  29 Март 2022 10:00ч.

  а обикновен паникьор, който си съчинява, че йодните таблетки са му спасението...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи