Проф. Иво Христов: Европа ще се превърне в здраво привързано колело към колесницата на САЩ

Проф. Иво Христов: Европа ще се превърне в здраво привързано колело към колесницата на САЩ

Проф. Иво Христов. Снимка: Борислава Борисова

 

„Ние сме в процес да деструкция на стария световен ред, който се изразяваше в доминитета на САЩ и тяхната клиентела след рухването на Съветския съюз 1990 г. Този доминитет, който носи политкоректното наименование глобализация – концентрация на икономическите, политическите, финансовите, всякакви други потоци в рамките на едно ядро – т.нар. северноатлантическо ядро. Този свят приключва. Проблемът е, че новият още не е дошъл. Това е много драматичен процес, многопластов, много конфликтен. Както е показала световната история, той винаги преминава през войни.“ Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов. 

Някои хора много бързо ознаменуваха края на стария ред и началото на новия. Това е дълъг, сложен и противоречив процес, който може да бъде обърнат, отбелязва Христов.

„Имаме трансформация на самия капитализъм в западното ядро – което ни подготвяха с Covid истерията и беше активната фаза на тази операция. Става въпрос за ликвидирането на капитализма във формата, в която го познаваме. Става въпрос за едно строго ригидно общество на тотален контрол на менталността на хората през електронните мрежи. Тези всичките технологии за стопиране на огромни маси от хора, за ликвидиране на т.нар. средна класа – всичко това се случи буквално пред очите ни. Проблемът е в това, че има акселерация на историята – процеси, които се смяташе, че ще траят няколко десетилетия, се случват вътре в рамките на няколко години.“

Комбинация между Китай и Русия е единствената, която може да осигури баланс със САЩ, смята Иво Христов. 

„Не бих казал, че има съюз. Има добре разбран интерес. Те очевидно желаят статуквото да бъде променено. Но това съвсем не означава, че ще има едва ли не нов Варшавски договор, но че ще има много сериозна колаборация, е повече от ясно, тъй като интересите им съвпадат.“

В момента в Русия се извършва зачистка и престуктуриране на елитите. „Петата колона“ буквално си тръгва физически, подчерта проф. Христов в предаването „Политически НЕкоректно“, като даде пример с напускането на Анатолий Чубайс, „сивия кардинал“ на руския преход.

Според него курсът, който Русия е предприела към суверенизация и към превръщането ѝ в самостоятелен полюс на силата, е повече от ясен. Христов определи като елементарно схващането, че един човек може да определя курса на една страна и когато той си отиде, курсът ще бъде променен. 

Това не е руско-украински конфликт. Украйна е просто прокси на терена, коментира проф. Иво Христов.  

Много отдавна се говореше за макроблоковете, които ще дойдат на мястото на глобализацията. Докато изкристализират тези нови блокове, светът ще премине през множество калибрирания, включително военни конфликти и този в Украйна няма да бъде последният, отбеляза още той. 

„В момента Европа извършва ритуално самоубийство, тъй като няма собствена геополитическа воля. Европейските елити в момента работят срещу икономическите интереси, чисто егоистични, на Европа. Това е опаковано в идеологическите приказки за еманципация от тоталитарната зависимост от Русия. Резултатът е, че Европа ще се превърне в много здраво привързано колело към колесницата на САЩ.“

Ще мине известно време, за да серазкрият„прелестите на новия икономически курс, който ще се изрази в енергийна, продоволствена, демографска, бежанска криза“, в рухването на модела на държавата на всеобщото благоденствие, изтъкна Иво Христов.

„България няма собствена воля, тя не е фактор на нищо. България преди 30 години от сателит на Съветския съюз стана сателит на Америка. Тук отдавна е станало ерес, че може да сте малки, но да имате такова нещо като национално достойнство и да си платите за това. Няма такова желание.“ 

Има драстично противоречие между геополитическото място, на което се намираме, и нагласите на елитите (независимо дали са учили в Москва или във Вашингтон) и населението, смята Христов.

България няма никакъв интерес от влизането в конфликта в Украйна. Полша има емоционален и политически интерес, както и национални сантименти да си прибере западните пет провинции, Унгария също има интерес, Румъния дори има своя интерес, но за България няма никакъв национален залог, коментира проф. Иво Христов. 

Не знаем дали ще има ЕС, докато Македония приключи с всички глави на преговорния процес, каза още той. По думите му обаче „ще бъде измислена формулата, тя ще бъде предложена на нашето общество и то ще я преглътне“, прогнозира проф. Христов. 

„Който е против влизането на Македония в ЕС, е руски агент – това е шедьовър на логиката на нашите управляващи. Беше просто въпрос на време да бъде формулирано“, заяви още социологът.

Първо ще имаме много сериозен провал, и то по външнополитическа линия – по македонското направление и по украинското направление, което щедоведе до вътрешнополитическа промяна, прогнозира Иво Христов. 

„Тоест, първо ще настъпим мотиката, тя ще ни удари по главата, за да разберем нещо, което го знаехме и преди да я настъпим.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл

 

Коментари

 • Мутра

  02 Апр 2022 14:51ч.

  На Ивчо сигурно и майка му ще се отврати от глупостите, които ги повтаря от 10 години. Никакъв прокси конфликт няма в Украйна, нито Русия преобръща някакъв световен ред, нито има съюз между Китай и Русия. Путин направи един жалък опит за възстанови СССР или руската импери и се провали, което на него лично ще му струва главата, а на Русия - тотална изолация от Запада и попадане в устата на Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекуващ лекар

  02 Апр 2022 16:53ч.

  Трябва само Мутрата да изцвили, "Слава Украйна и хто не скаче той москаль" и всичко ще е наред !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор

  02 Апр 2022 17:05ч.

  Дачков, потърсете лекари с повече въображение - все едно и също.Ще затъпеят от повторение на мъдрости. Пълно с аматьори в този форум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от 80-те процента

  02 Апр 2022 17:09ч.

  Професорът с мироглед на таксиметров шофьор отново е надминал себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КоР ЗА БКП-2 "ГЕйРБ и ЧУК" ☭

  02 Апр 2022 20:20ч.

  СВИКВАЙ ГЕйРБАВ ДРоГАРЮ ☭ ТУЛУМ, ПОЖАРНИКАРa "БУДА"-ла ☭ И ГЕШЕВ КАСКЕТА ИЗТЕКОХА В КАНАЛА ЗАЕДНО С ВАС ФЕНОВЕ СИ.... И БОКО ТИКВАТА ОТ ТУК НАТАТЪК ШЕ ГЛЕДА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ САМО ОТКЪДЕ ОПАШКАТА НА КОНЯ, НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ИЛИ ОТ „ОФИСА“ НА БАЙ СТАВРИ............МУ-ХА-ХА 😝 😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Апр 2022 14:57ч.

  ама вЕрно ли Чубайс бил петата колона в РФ??? Та той до 22 март 2022 беше един от екипа на Жужко...и понеже знае много доре какво става с напусналите РФ срещу волята на Путин, е напуснал с благословията на Путин като част от някаква сделка с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  03 Апр 2022 0:32ч.

  Че това как противоречи на тезата, че петата колона си отива?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Апр 2022 15:04ч.

  петата колона в РФ са тези, които си отиват физически, но въпроса е къде отиват-някои като Политковская и Немцов в гробищата, други като Навални в затвора, трети(които след побой или заплаха) като Латинина и Каспаров бягат от РФ с цялата прелест на последствията, коиро могат да им се случат. За такава държава ли госин професора се бори???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Апр 2022 15:08ч.

  Колесницата, всъщност е ДВУКОЛКА -GB може нещо и да поразмисли, преди да изрони някоя спица, но EC ще експлодира, когато дойде ГЛАДЪТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Апр 2022 15:34ч.

  от половин век чета вестници, и все западът загива, разпада се, загнива и т.н. Но ми се струва, че и преди да започна да чета вестници пак така е било. Явно не чета вестниците, които познават защото се позовават на фактите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  02 Апр 2022 16:51ч.

  оказва се, че новината за загиващият запад е на над 100г и е петата най-често срещана "новина", използвана в брацката савецка РФ. Обаче троловете продължават да осребряват и с такива "новини"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗеЛЕвСКИ

  02 Апр 2022 20:21ч.

  БОЙ ПО ХОХЛИТЕ, ЧИФУТИТЕ, КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕТА В РБ...... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ................МУ-ХА-ХА 😝 😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  04 Апр 2022 2:20ч.

  Във вестниците, които чета, комунизмът си отива, Русия на нивото на Португалия по ДВП, Буркина-Фасо с ракети, разпрана икономика, танковете картонени, ракетите нарисувани...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мотиката

  02 Апр 2022 15:09ч.

  https://youtu.be/sz7qfVJ51uY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сред плявата,

  02 Апр 2022 15:26ч.

  която ни засипва отвсякъде, и у нас все пак се появяват и безпощадни анализи, основаващи се на знания и разбиране. За жалост, на политиците ни им липсва и едното, и другото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чичо Фличо

  02 Апр 2022 15:45ч.

  Това е кнфликт между тези, чиито корени се намират по сверния бряг на река Йордан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  02 Апр 2022 17:39ч.

  А най-голямата мечта на ивохристовци е Европа и главно ние да се привържем към путинската колесница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зЕлеВски

  02 Апр 2022 20:49ч.

  БОЙ ПО ХОХЛИТЕ, ЧИФУТИТЕ, КРАВАРИТЕ И ТЕХНИТЕ ТЕЛЕТА В РБ...... ТОВА Е ПРАВИЛНИЯ ПЪТ................МУ-ХА-ХА 😝 😂

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • tiger11

  02 Апр 2022 17:42ч.

  За съжаление в България липсват държавници със визия поне за 50 години напред. За управляващи има много мераклии , но не стават. Дано се намерят държавници, които милеят за България и българския народ, иначе държавата може да бъде разпарчетосана от о.ли.gof.ren.ите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  02 Апр 2022 17:57ч.

  "Христов определи като елементарно схващането, че един човек може да определя курса на една страна и когато той си отиде, курсът ще бъде променен. " --- Точно в Русия може. След Сталин, Хрушчов, Брежнев и Горбачов, все нещо се променяше. А в добавка и научавахме колко вредни ръководители са били.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • член-кореспондент, доктор

  02 Апр 2022 19:17ч.

  Откакто този каза, че климатичните промени било глупости и нямало такова нещо, за мене не струва пет стотинки. Байгън от точка на бифуркация и от намеци дето могат да се тълкуват всякак! Новия ред се ражда с войни и може да бъде обърнат - аха, мерси за прозрението!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • член-кореспондент, доктор

  02 Апр 2022 19:19ч.

  И това е поредния, който нищо никога не е чувал за Израел, ционисти, салафити, Близък Изток и прочие цензурирани неща. Говорим в рамките на прозореца на Овертон, нали така, щото иначе ще ни бият и уйдье професурата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СамоЧлен (и малкоДоктор)

  04 Апр 2022 2:25ч.

  Ами глупости са "климатичните промени" - ако говорим за антропогенни. А ако говорим за края на Ледниковия Период само преди 12 000 год - имало го е... малко преди да запърдят кравите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доминитет

  02 Апр 2022 19:32ч.

  Туй пък какво е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идва

  02 Апр 2022 20:29ч.

  от доминиране, доминация, да доминираш над някой. Прилича на "суверенитет", но няма общо, а и суверенитет у нас реално не съществува. А не съществува, заради целенасочена в това направление политика на нашия /прости, Господи!/ "елит". По същество, това са чужди агенти, работещи за чужди интереси. Нищо, че носят български имена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кра

  02 Апр 2022 21:20ч.

  Коментарите показват колко много мразят невежите, умните и с критично мислене хора. Прочели по една книга и вече са "експерти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  02 Апр 2022 22:18ч.

  Ивчо не е начетен, той говори едно и също от години, обикаля само русофилски телевизии, никога няма срещу себе си независим журналист, който да му задава неудобни въпроси, както и никога няма опоненти. Под неговите излияния винаги има безмозъчна русофилска публика, която вие в един глас - ах колко е умен, подмокрих се докато го слушах.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Може да не си разбрал, но днес професор не е научна титла, а длъжност, на която си назначен. Затова професори има всякакви.

  03 Апр 2022 8:34ч.

  Този например е просто един нахалник, който умее да се вре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква "титла", каква длъжност?

  04 Апр 2022 2:29ч.

  В България има научна степен и научно звание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чувството което предизвиква у мен този 80% руснак

  03 Апр 2022 5:59ч.

  Е искрено отвращение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кефя се

  03 Апр 2022 7:53ч.

  четейки коментариите на диваните ни псевдополитици и оплювките по адрес на Иво Хр.!Не случайно моят любимец Йосиф Джугашвили процежда през мустак:когато те плюят значи си на прав път,когато те хвалят означава че си оплескал нещата!Поздрави за проф.Христов!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Автор: Петър Волгин

  03 Апр 2022 8:29ч.

  Да се привържем като девето колело към бронетранспортьора на мародерите изнасилвачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  03 Апр 2022 9:33ч.

  Първо Русия и Китай не могат да бъдат опозиция на нещо, което е въведено и работи в Китай. Държавният капитализъм е цел и на неомарксистите на запад. И второ, само глупостта на Русия засили САЩ и влиянието им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еврабия ще се превърне във втора сомалия

  03 Апр 2022 10:15ч.

  А Германостан ще се разпадне

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  03 Апр 2022 11:16ч.

  В момента, ако трябва да се борим за нещо, то не е нито за Русия, нито за Украйна, а за обновление на политиките на Европа, за надмогване над прогресистката лява пропаганда, за връщането на християнските ценности и разума, с което ще сме от полза и на САЩ и на Русия и на Украйна. Защото точно развихрянето на двата взаимно захранващи се политически идеологически кръжока, донесе агресията и войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към привързания професорин по цоциология

  03 Апр 2022 11:38ч.

  Много бързо забрави как се беше "привързал" към "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО" на Сорос и привързан си лапкаше със две шепи грантовете.А този професорин се търкаля като колело и спира там където е келепира.Тя е и семейната им визитна картичка,чрез жена му, все в келепира.А народа 80% били дебили....щото до сега този не го изритаха от обществения живот след тъпите му публични изяви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен това беше и социалист - ротарианец

  03 Апр 2022 12:03ч.

  А сега какво е освен дрънкало, не се знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  03 Апр 2022 13:21ч.

  Нали и преврата беше русофили плюс Сорос? И тайната конституция на Радев е от Сорос. Нещо ви изненадва ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  03 Апр 2022 14:36ч.

  винаги с удоволствие го чета това момче радвам се за него много книги е прочел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  03 Апр 2022 17:45ч.

  До скоро, този го мислех за умен! А той просто иска да е впечатлителен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 50% руснак

  04 Апр 2022 22:40ч.

  И 80% дебил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алабросът

  04 Апр 2022 22:48ч.

  говори винаги гладко, умно, безстрастно и леко високомерно-иронично.Събеседниците му плахо го питат за всеизвестни неща и засрамено преглъщат очевидните отговори. Умен е и има вид на председател на военен трибунал. За 80-те процента е много прав. Еваллла.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи