Орбан: Докато сегашното правителство е на власт, Унгария няма да влезе във война с Русия

Орбан: Докато сегашното правителство е на власт, Унгария няма да влезе във война с Русия

Унгарското правителство смята, че е необходимо да се предотврати контраофанзива на украинската армия, тъй като тя ще доведе само до нови жертви на конфликта, предимно от Украйна. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в ефира на радио Кошут, съобщава ТАСС. Сегашното правителство на Унгария никога няма да влезе във война с Русия и няма да позволи да бъде въвлечено в конфликта в Украйна, подчерта Орбан. По думите му, политиката на Унгария ще се определя, като се вземе предвид нейното географско положение в рамките на триъгълник, чийто върхове са три държави - Русия, Германия и Турция.

Сегашното правителство на Унгария никога няма да влезе във война с Русия и няма да позволи да бъде въвлечено в конфликта в Украйна, подчерта Виктор Орбан. Журналистите го помолиха да коментира неотдавнашното изявление на представителя на опозицията, кмета на Будапеща Гергей Карачон, че Унгария уж „вече е във война с Русия“. „Ако някой, без да става от стола си, говори такива неща, значи просто е откачил“, отговори премиерът. Според него нито един здравомислещ човек, чул за Втората световна война, не би си позволил подобни изказвания. „Докато сегашното правителство е на власт, Унгария няма да влезе във война (с Русия)“, каза Орбан.

Помолен да коментира подготовката на въоръжените сили на Украйна за контранастъпление, Орбан каза: „Провеждането на големи стратегически настъпления е кървава баня. Дори човек като мен, който има само година и половина военна служба, знае, че атакуващата страна има три пъти повече жертви от отбраняващата се". "Преди украинците да започнат контраатака, трябва да направим всичко по силите си, за да постигнем прекратяване на огъня и да започнем мирни преговори“, каза Орбан.

Унгария принадлежи към лагера на мира и следователно е в явно малцинство в Европейския съюз, но въпреки това ще продължи да призовава на всички форуми за прекратяване на огъня и започване на преговори за разрешаване на конфликта в Украйна, каза унгарският премиер в ефира на радио Кошут.

"Вътре в ЕС огромното мнозинство е против нас, хванаха ни за гушите, трудно е да си единственият премиер, който представлява партията на мира", каза правителственият ръководител. Според него освен Унгария, само Ватикана и Турция активно се противопоставя на продължаването на военните действия в Украйна. Има "няколко изключения в Европейския съюз", докато всички останали страни от ЕС очакват, че конфликтът може да бъде решен военно. В това отношение Унгария остава в противоречие със своя ЕС и съюзници от НАТО, „но това е нормално“, каза Орбан.

Той остава убеден, че в украинския конфликт не може да има победители, а само губещи. В тази връзка той смята, че воюващите страни биха могли да постигнат много повече за себе си чрез преговори "и трябваше да се стремят към мир от самото начало". Мисля, че привържениците на мира бяха прави, когато призоваха за по-нататъшни преговори, каза премиерът. Той увери, че Унгария ще продължи да използва всяка възможност за постигане на мирно уреждане на конфликта в Украйна.

Политиката на Унгария ще се определя, като се вземе предвид нейното географско положение в рамките на триъгълник, чийто върхове са три държави - Русия, Германия и Турция, заяви още Виктор Орбан. Той смята, че вниманието на Будапеща трябва да бъде насочено към трите центъра на политическа и икономическа власт - Москва, Берлин и Анкара. "Русия, Германия, Турция - нашият живот е в този триъгълник и точно в този триъгълник трябва да се управлява добре животът на унгарците", каза унгарският премиер.

Според него не може да се каже, че "подредбата на звездите" е еднакво благоприятна и в трите посоки, но всички те са стабилни, балансирани и добре развити от гледна точка на Унгария. "Най-критичната" ситуация сега е в отношенията с Германия, добави Орбан. 

Победата на Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция дава гаранции, че руският газ ще продължи да тече нормално през газопровода „Турски поток“ до Унгария, посочи унгарският премиер. Той припомни, че сега страната му получава руски газ само по южния маршрут през Турция, „ако там имаше проамерикански лидер, е много съмнително този газ да стигне до Унгария и Сърбия“. Именно такъв проамерикански лидер според Орбан е основният съперник на Ердоган на президентските избори Кемал Кълъчдароглу. В случай на победа на опозиционния кандидате, можеха да възникнат проблеми не само с доставките на газ, но и с отварянето на турските граници за милиони бежанци от Северна Африка и Близкия изток, които "ще бъдат на унгарската граница това лято", смята Орбан. Той призна, че е приел победата на Ердоган на изборите с "голямо облекчение". Виктор Орбан отбеляза, че президентът на Турция може да посредничи при разрешаването на конфликта между Русия и Украйна, както е направил при сключване на сделката за зърно.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • всеобща стачка за мир, не за натовски войни

  02 Юни 2023 13:15ч.

  Нашите фашета от жълтите павета обаче ще ни вкарат с охота, вместо да се правим на ампер и да не допускаме правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво на Орбан!

  02 Юни 2023 13:17ч.

  Това трябваше да каже и българският президент Радев, а не че е в синергия с дневния ред на САЩ. Хак му е сега анти-президентския майдан, който му подготвят от американското посолство. Защото който веднъж е станал марионетка на САЩ, може да се отскубне от сащиянската прегръдка само така, както му се получи на Путин - като бъде набелязан за лош, за злодей, за диктатор... Защото не само Радев, но и Путин работеше за САЩ (ЦРУ), докато през 2007 г. не реши да се еманципира. Резултатът от еманципацията на Путин от САЩ е виден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орбан

  02 Юни 2023 13:18ч.

  Единственият нормален политик !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственият нормален политик в ЕСОТАН

  02 Юни 2023 13:24ч.

  Извън ЕСОТАН има много като него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  02 Юни 2023 13:23ч.

  сФащате ли разликата - лидерът на държава от центъра на европа назовава нещата с техните имена, докато набедените "лидери" на територията, която е твърде вероятна поредна жертва на миролюбието на... знаете на кой, са заровили тиквите си в пясъка и се правят, че нищо не се случва. или пък най-откровено лъжат популацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Leto

  02 Юни 2023 13:23ч.

  Браво! Невероятно, че все още се намират читави хора на власт в тази помийна яма ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нас кучета ни яли

  02 Юни 2023 14:07ч.

  За сметка на това на нас Посолството ни инсталира правителство на войната. Унгария може и да мине метър, но ние ще горим, защото никой не смее да гъкне срещу еничарите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орбан единствен

  02 Юни 2023 14:48ч.

  казва това което предстои в Европа. ФАЩ през платените си простите в ЕС искат война и ще получат война. Твърдо въреим кум ОФ и Народен съд v.2

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  02 Юни 2023 14:52ч.

  Аха 26 % инфлация и 13 % основен лихвен процент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  02 Юни 2023 21:39ч.

  Към 1989 г. Унгария и България имат по около 9 млн. население. Към 2022 България има под 6 млн., Унгария - 10.5 млн. Очевадно е в коя държава населението живее добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия отговори на Орбан - не иска мир, иска да преследва целите на СВО с война

  02 Юни 2023 16:14ч.

  https://www.rbc.ru/politics/02/06/2023/6479d5629a794761be149f46

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна също отговори на Орбан

  02 Юни 2023 16:17ч.

  „Украинската страна ясно заяви своята позиция: мирни преговори са възможни само след пълното изтегляне на руските войски от Украйна. Прекратяване на огъня без това условие ще доведе до замразяване на статуквото“, написа Николенко във Facebook. Според него руските ракетни атаки демонстрират неподготвеността на руската страна за мир. За да доближи мира, Николенко посъветва Орбан да осъди руската военна операция, да се присъедини към „международни мерки за изолиране на Русия“ и „да не подкопава единството в ЕС“. Подробнее на РБК: https://www.rbc.ru/rbcfreenews/6479dfa39a794749d7bdf520https://www.rbc.ru/rbcfreenews/6479dfa39a794749d7bdf520

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как ми се иска и ние да можем да кажем

  02 Юни 2023 16:35ч.

  България е страна на мира! Но като гледам нашите евроатлантически подлоги и техният избор за военен министър - Тагарев, очакват ни злокобни дни. Родители не пускайте децата ви да се включват във войната, ако всички откажат няма толкова арести, за да ги задържат, а вероятно няма да има и хора, които да ги арестуват. И без това толкова млади хора загиват по скапаните ни пътища, убиват ги в или пред дискотеки, барове и дори на улицата. Трябва да се раждат и отглеждат деца, а не бъдещите им родители да 0ъдат курбан на подли амбиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  02 Юни 2023 17:01ч.

  Унгарският премиер В. Орбан заяви, че се е молил за победата на Ердоган на изборите в Турция - https://vz.ru/news/2023/6/2/1214831.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  02 Юни 2023 19:04ч.

  подкрепям орбан така се прави а ние от 1878 до сега ни управляват цървули а сега и парапети и др

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  02 Юни 2023 20:23ч.

  Унгария, ние сме с теб!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  03 Юни 2023 9:10ч.

  КПСС, БКП, КПСС, БКП -вечна дружба.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кинжал

  02 Юни 2023 23:51ч.

  Добре че Ер Доган спечели изборите в Турция. Няма да пусне натовските кораби през Босфора. Докато опонентаму не се знаеше как щеше да се извърти.Затова запъдът реве на умряло че Доган бил спечелил и били много разочаровани от избора на турците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е,

  03 Юни 2023 9:59ч.

  че Унгария не се кани да завладява Русия, както навремето заедно с Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е,

  03 Юни 2023 9:59ч.

  че Унгария не се кани да завладява Русия, както навремето заедно с Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи