"Ню Йорк Таймс": Войната в Украйна се усложнява, а Америка не е готова

"Ню Йорк Таймс": Войната в Украйна се усложнява, а Америка не е готова

Илюстрация: Ребека Чу/The New York Times; снимка: Чип Сомодевила/Getty Images

Решителната военна победа на Украйна над Русия, при която Украйна да си върне всички територии, завзети от Русия от 2014 г. насам, не е реалистична цел

В четвъртък Сенатът прие пакет спешна помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара, но след като малка група републиканци, които са изолационисти, шумно критикуват разходите, а войната навлиза в нова и сложна фаза, по-нататъшната двупартийна подкрепа не е гарантирана.

Аврил Хейнс, директорът на националното разузнаване, предупреди неотдавна сенатската комисия по въоръжените сили, че следващите няколко месеца може да са нестабилни. Според нея конфликтът между Украйна и Русия може да поеме по "по-непредсказуема и потенциално ескалираща траектория", като се увеличава вероятността Русия да заплаши с използване на ядрено оръжие.

Това са извънредни разходи и сериозни опасности и има твърде много въпроси, на които президентът Байдън все още не е отговорил пред американската общественост по отношение на продължаващото участие на Съединените щати в този конфликт.

През март този съвет заяви, че посланието на Съединените щати и техните съюзници към украинците и руснаците трябва да бъде следното: Независимо колко време ще отнеме това, Украйна ще бъде свободна. Украйна заслужава подкрепа срещу непровокираната агресия на Русия, а Съединените щати трябва да поведат съюзниците си от НАТО, за да покажат на Владимир Путин, че Атлантическият съюз е готов и способен да се противопостави на реваншистките му амбиции.

Тази цел не може да бъде изместена, но в крайна сметка все още не е в интерес на Америка да се впусне в тотална война с Русия, дори ако един договорен мир може да изисква от Украйна да вземе някои трудни решения. А целите и стратегията на САЩ в тази война станаха по-трудни за разпознаване, тъй като параметрите на мисията изглежда са се променили.

Опитват ли се например от Вашингтон да помогнат за прекратяването на този конфликт чрез споразумение, което би позволило създаването на суверенна Украйна и някакъв вид отношения между САЩ и Русия или се опитват да отслабят трайно Русия? Дали целта на администрацията се е пренасочила към дестабилизиране на Владимир Путин или към негово отстраняване? Възнамеряват ли Съединените щати да подведат под отговорност г-н Путин като военнопрестъпник или целта е да се опитат да избегнат по-широка война - и ако е така, как се постига това с крамоли и предоставяне на разузнавателни данни за убиване на руснаци и потапяне на техни кораби?

Без яснота по тези въпроси Белият дом не само рискува да загуби отношението на американците към подкрепа на украинците - които продължават да търпят загуби на човешки животи и препитание - но и да застраши дългосрочния мир и сигурност на европейския континент.

Американците са развълнувани от страданията на Украйна, но подкрепата на населението за една война далеч от бреговете на САЩ няма да продължи безкрайно. Инфлацията е много по-голям проблем за американските избиратели, отколкото Украйна, а смущенията на световните пазари на храни и енергия вероятно ще се засилят.

Сегашният момент в конфликта е преломен и усложнен, което може да обясни нежеланието на президента Байдън и неговия кабинет да поставят ясни цели. Още повече, че г-н Байдън трябва да убеди американските избиратели много преди ноември, че подкрепата за Украйна означава подкрепа за демократичните ценности и правото на страните да се защитават от агресия - докато мирът и сигурността остават идеален изход от тази война.

Изкушаващо е да се разглеждат зашеметяващите успехи на Украйна срещу руската агресия като знак, че с достатъчна американска и европейска помощ Украйна е близо до това да изтласка Русия до позициите ѝ преди инвазията. Но това е опасно предположение.

Решителната военна победа на Украйна над Русия, при която Украйна да си върне всички територии, завзети от Русия от 2014 г. насам, не е реалистична цел. Въпреки че планирането и бойните действия на Русия бяха изненадващо небрежни, тя остава твърде силна, а г-н Путин е инвестирал твърде много личен престиж в инвазията, за да се оттегли.

Съединените щати и НАТО вече са дълбоко ангажирани във военно и икономическо отношение. Нереалистичните очаквания могат да ги въвлекат още по-дълбоко в скъпа и продължителна война. Русия, колкото и да е разбита и неумела, все още е способна да нанесе неописуеми разрушения на Украйна и все още е ядрена свръхсила с агресивен, непредвидим деспот, който не е показал особена склонност към уреждане на конфликта чрез преговори. Сега Украйна и Русия "изглеждат по-отдалечени една от друга, отколкото в който и да е друг момент от продължилата близо три месеца война", както пише The Times.

Неотдавнашните войнствени изявления от Вашингтон - твърдението на президента Байдън, че г-н Путин "не може да остане на власт", коментарът на министъра на отбраната Лойд Остин, че Русия трябва да бъде "отслабена", и обещанието на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че Съединените щати ще подкрепят Украйна "до извоюването на победа" - може и да са въодушевяващи прокламации на подкрепа, но не приближават преговорите.

В крайна сметка украинците са тези, които трябва да вземат трудните решения: Те са тези, които се сражават, умират и губят домовете си от руската агресия, и те са тези, които трябва да решат как да изглежда краят на войната. Ако конфликтът все пак доведе до реални преговори, украинските лидери ще трябва да вземат болезнени териториални решения, които всеки компромис ще изисква.

Съединените щати и НАТО показаха, че ще подкрепят украинската борба с достатъчно огнева мощ и други средства. И независимо от това как ще приключат боевете, Съединените щати и техните съюзници трябва да бъдат готови да помогнат на Украйна да се възстанови.

Но тъй като войната продължава, г-н Байдън трябва също така да даде ясно да се разбере на президента Володимир Зеленски и неговите хора, че има граница докъде ще стигнат Съединените щати и НАТО, за да се противопоставят на Русия, както и граници на оръжията, парите и политическата подкрепа, които могат да съберат. Наложително е решенията на украинското правителство да се основават на реалистична оценка на неговите средства и на това колко още разрушения може да понесе Украйна.

Да се изправим срещу тази реалност може да е болезнено, но не е отстъпчивост. Правителствата са длъжни да правят това, а не да преследват илюзорна "победа". Русия ще изпитва болката от изолацията и изтощителните икономически санкции още дълги години, а г-н Путин ще остане в историята като касапин. Предизвикателството сега е да се отърсим от еуфорията, да спрем подигравките и да се съсредоточим върху определянето и завършването на мисията. Подкрепата на Америка за Украйна е тест за нейното място в света през 21-ви век и г-н Байдън има възможност и задължение да помогне за определянето на това какво ще бъде то.

Източник: nytimes.com

 

 

 

 

Коментари

 • Америка е рядкото щастие на капитализма

  21 Май 2022 7:53ч.

  Да ви е спохождало някога подобно щастие, когато сте готови за него? Не, разбира се. Винаги ни спохожда изненадващо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рави Овадия

  21 Май 2022 8:10ч.

  Не прави чест на сериозно издание като Гласове да публикува семитските бълвочи на NYT....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  21 Май 2022 8:48ч.

  Гладни кокошки, просо сънуват ! С няколко изкукуригали проскубани петли начело и пропагандни сънища. Но те никога вина за нищо не са признали и няма да признаят, а ще мирясат само, когато се самоунищожат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Evstati

  21 Май 2022 9:04ч.

  Г-н Байдън няма да си го причини, дори с г-н Зеленски да вдигнат белия байрак ще кажат, че са победители щото...... абе и аз не знам защо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванчо йотата

  21 Май 2022 9:16ч.

  След края на тази авантюра, американското общество би трябвало да попита своя президент, къде са потънали много милиардните помощи, налети като вода в пясъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майска

  21 Май 2022 9:34ч.

  Къде са парите, откраднати от САЩ и ЕС, принадлежащи на Русия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо точно сега?

  21 Май 2022 10:01ч.

  Тя цялата западна коалиция не е готова, затова се вижда с просто око как скърца и се появяват съмнения в здравия разум на участващите. Причината е проста - планът беше написан на коляно, от аматьори, в условия на изтичащ срок през който трябваше да се свърши една работа. Както каза Захарова, някои от аматьорите са напуснали, други още държат кормилото и се чудят какво да правят с него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тов. Месията

  21 Май 2022 10:05ч.

  Част от аматьорите насочват кораба към скалите, другите викат нье, нидей, ша са прибийм, а скалите не вярват на сълзи! Нито в Масква, нито в Техран, нито в Бейджинг! Тов. Ердоан е прекалено стар и уморен, за да вярва в каквото и да било.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чудовището на пагубна инфлация поглъща света, доминиран от Пакс Американа

  21 Май 2022 10:30ч.

  САЩ плащат като попове и с надежда на режима в Киев десетки милиарди, за да отлагат с максимум седмици собствения си крах. Несъстоятелността им стана очевидна даже и за фанатичните им фенове. Дето се вика, чудовището умира, надеждата остава - щом се налага, ще печатаме и ще плащаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е, ще печатат и ще плащат,

  21 Май 2022 10:50ч.

  и ще се надяват да им се размине фалита, докато накрая не фалират като единна държава и се разтурят на съставните си щати - имало едно време Съединени американски щати...Когато не ти стига акълът и Господ не може да ти помогне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  21 Май 2022 12:06ч.

  Ами те 40 млрд., които дадоха в помощ на Украйна са повече от целия останал резерв на вашия Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много ми е гот

  21 Май 2022 12:34ч.

  Имал си, дал си. Ти от простотия ли не можеш да вденеш, че с техните много пари те не могат да свършат и една десета от работата, която Путин върши с малко пари?! Това е срам за екстензивния подход на Краваристан, не за Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като Афганистан, позорно изтегляне на сащ и нато от войната в украйна

  21 Май 2022 12:24ч.

  Айде стига с тоя театър. Америка никога не е имала шанс. Нито може да се бие. И с достойнство не могат да излязат, защото хората знаят истината за тоя панаир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжи, театър и престъпления

  21 Май 2022 12:29ч.

  Най вероятно Русия в момента си връща всичко разграбено от целия свят, а на сащ и тъпите евреи им е дадено известно време да ограбят всички останали. Това и става. В България също. Енергийно ни ограбват, зърното ни ограбват, спестяванията, всичко. И накрая Русия ще дойде като спасител на бял кон, но дали ще ни спасява или и тя ще се облагодетелства както преди? За обикновени хора живот няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  21 Май 2022 12:38ч.

  финансов одит на украина къде е оръжието и парите в офшорките под формата на комисионни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зашметяващи !Брътвежи !

  21 Май 2022 13:33ч.

  Хем украинската армия има "зашеметяващи успехи" , хем трябва да взема "трудни решения" ? Помочь , помогите ! Ничего не понимаю ! Бредь кокой_то ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болтовня

  21 Май 2022 14:22ч.

  като изявленията на Зеленски, но това в NYT е по–двусмислено: стига се подигравахме вече на Русия, докато тя разширява териотриалния си контрол поради "защеметяващите успехи" на украинската армия, т.е на обучените от нас. Тази статия само подготвя за неизбежни завой в политиката към войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  21 Май 2022 14:45ч.

  Че кога ФАЩ са били готови да понесат последствията от действията си ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  21 Май 2022 15:03ч.

  Съединените щати трябва да поведат съюзниците си от НАТО, за да покажат на Владимир Путин, че Атлантическият съюз е готов и способен да се противопостави на реваншистките му амбиции.Верно ли,ми хайде да ви видим колко сте храбри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов

  21 Май 2022 15:58ч.

  Голям смях е тази статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евровизия

  21 Май 2022 16:37ч.

  Тея са невменяеми, просто тотал щета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питащ

  21 Май 2022 23:18ч.

  Какъв е този бълвоч, написан по-горе? Тези хора винаги са живели в някакъв измислен свят в които си въобразяват, че те са прави. Което е пълен абсурд. Те / англосаксонците /са причинили толкова страдания по света, че нямат край. Под лозунга ,,демокрация".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  23 Май 2022 20:46ч.

  От ПСВ американският истаблишмънт се е научил да води войни на други континенти и да печели от оръжия. Смърта на глупаците, които е наел или подкукоросал не ги интересува. Спомняте ли си извратените истериния смях на Клинтънката, когато убиха Кадафи с нейно разрешение, а бандата на Обама, която гледаше на екран убийството на нешастника Бен Ладен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи