"Ню Йорк Таймс": Продължава разследването на Хънтър Байдън, свързано с Украйна

"Ню Йорк Таймс": Продължава разследването на Хънтър Байдън, свързано с Украйна

Автори: Кати Бенър, Кенет П. Вогъл и Майкъл С. Шмид, Hunter Biden Paid Tax Bill, but Federal Investigation Goes On - The New York Times (nytimes.com)

Свързани текстове: Как Байдън уволни главния прокурор на Украйна заради сина си Хънтър

 

Разследването на Департамента по правосъдието на бизнес делата на президентския син остава активно, а жури в разширен състав търси информация за плащания от цял свят


В годината, в която приключи федералното разследване за „данъчни афери“ през 2020, синът на президента Байдън, Хънтър Байдън, изплати значителни данъчни задължения, но въпреки това разследващо жури в разширен състав продължава да събира доказателства в широкообхватно разследване на неговите международни бизнес сделки, казват запознати със случая източници.


Във фокуса на продължаващото разследване на Департамента по правосъдие е проблемът с неплатените данъци на господин* Байдън. Изчистването на данъчните задължения не изключва повдигане на обвинение в престъпления срещу него, но то може да затрудни прокурорите да постигнат осъждане или дълга присъда за данъчни престъпления, според експерти по данъчно законодателство, тъй като съдебните заседатели и съдиите са по-склонни на съчувствие към обвиняеми, които са си платили данъците.


Но данъциите на господин Байдън са само един елемент от обширното разследване на дейностите му по цял свят. Хънтър Байдън е адвокат, получил образованието си в Йейл. Професионалният му живот се преплита с обществените постове на баща му, включително работата му като регистриран лобист за вътрешни интереси, както и привличането на сделки и клиенти в Азия и Европа, докато баща му беше вицепрезидент.


Едва миналия месец Голямо жури1 изслуша свидетелски показания в Уилмингтън, Делауер, от двама свидетели, единият от които е бивш служител на Хънтър Байдън, чийто адвокат беше призован да представи финансови досиета, съдържащи информация за парите, които господин Байдън е получил от украинска енергийна компания. Разследването, което започна като данъчна ревизия по времето на президента Обама, се разшири през 2018 г., като включи възможни криминални нарушения на данъчните закони, както и нарушения по законите за чуждестранното лобиране и прането на пари, според запознати източници.


Но прокурорите срещнаха множество препятствия за повдигането на криминални обвинения, според същите източници, включително и при доказването, че господин Байдън умишлено е нарушил Закона за регистрация на чуждестранните субекти (FARA), който изисква деклариране пред Департамента по правосъдие на лобизъм или подпомагане с публични връзки в полза на чуждестранни клиенти. Департаментът по правосъдието не е давал публични индикации за взето решение по нито един от елементите на казуса и срещу господин Байдън няма нито едно повдигнато обвинение в престъпление. Когато съобщи за разследването след изборите през 2020 г., Хънтър Байдън каза, че „един професионален и обективен преглед на тези дела ще покаже, че съм движил работите си законно и правилно.“


Адвокатът на господин Байдън, Департаментът по правосъдието и адвокатската колегия в Делауер, която наблюдава разследването, отказаха коментар. Не е ясно дали криминалното разследване е насочено само срещу Хънтър Байдън или се разследва група от лица и компании. Прокурорите работят и по вероятност за нарушения по закона FARA, извършени от страна на вашингтонската консултантска фирма Blue Star Strategies, която е работила с украинска енергийна компания по договор, за който господин Байдън е помагал да се сключи, според документи и запознати източници.


За президента Байдън продължителното разследване е затрашаващо както в политически, така и в личен план. Работата на Хънтър Байдън за украинския енергиен холдинг Буризма стана гореща тема по време на кампанията на неговия баща срещу Доналд Тръмп през 2020 г. и разгърна събитията, довели до първия импийчмънт на Тръмп. Байдън-баща сега наблюдава правосъдния департамент, който води разследването. А Хънтър Байдън, който през последните години развива кариера на художник, призна за сериозна зависимост към дрога и други проблеми в периода, в който се е пробвал в международния бизнес, докато е трябвало да преодолява проблема с болестта и смъртта на брат си Бо.


Разследването се наблюдава от Дейвид Вайс, федерален прокурор на Окръжния съд на Делауер. Той е работил в правителството при Буш и Обама и беше номиниран за главен прокурор на Съединените щати от Тръмп. Господин Вайс бе помолен да остане на поста докато приключи разследването на случая Байдън.


Хънтър Байдън съобщи през последните месеци, че е платил федералните данъци, които са били обект на разследването на Департамента по правосъдието. Той е казал пред приближени, че задължението е било повече от 1 милион долара и че е трябвало да вземе заем, за да го изплати.


Обикновено данъчните прокурори се борят да запазят в тайна от съдебните заседатели дали обвиняемите са платили задълженията си, твърдйеки, че има извършено престъпление, при положение, че изплащането е фалшиво или такова не е направено изобщо, казва Джефри Нийман, бивш данъчен прокурор от Департамента по правосъдието и партньор в Маркъс, Нийман, Рашбаум и Пинейро. Подобна информация може да повлияе на заседателите, дори и ако съдията поиска да не се взема предвид.


Господин Нийман казва, че адвокатите на обвиняемите призовават клиентите си да изплатят данъците си, ако смятат, че могат да бъдат обвинени в данъчно престъпление, тъй като това често помага за присъдата.


Продължителната работа на господин Байдън с чуждестранни бизнеси стана обект на прокурорско разследване, което иска да установи дали той е трябвало да се регистрира като чуждестранен субект.


Разследващите са проучили свързаните интереси на господин Байдън с Казахстан, с китайски енергиен конгломерат и с Буризма – украинската енергийна компания, според запознатите източници.


Те казват още, че прокурорите са разследвали дарения, които господин Байдън или негови съдружници са получавали от чуждестранни партньори, включително автомобил, платен със средства на компания, свързана с казахски олигарх и диамант от китайски енергиен гигант. Прокурорите са търсили също и документи, свързани с корпоративни дружества, чрез които господин Байдън и негови съдружници са осъществявали бизнес с партньори по цял свят.


Но в Департамента по правосъдието е имало спор относно това дали наличните доказателства доказват, че господин Байдън умишлено е нарушил FARA, което правителството трябва да докаже, за да повдигне криминално обвинение. Прокурорите са обсъдили подхождането към възможни нарушения на FARA като граждански казус, което би наложило господин Байдън да се регистрира със задна дата като чуждестранен субект, но би спестило криминални обвинения, според хората запознати със случая.


Подобно решение би усложнило потенциално дело за пране на пари, доколкото такова обвинение обикновено се повдига във връзка с друго престъпление. През последните две години прокурорите в Делауер са изпратили купища искания за документи, свързани със задграничните дела на Хънтър Байдън, както и за свързани с него или негови съдружници банкови сметки, включително двама близки бизнес партньори – Ерик Шверин и Девън Арчър, според близки на разследването източници.


Миналата година прокурори са разпитали господин Арчър и са изискали от него документи и явяване за изслушване пред разширен състав. Господин Арчър, който миналия месец беше осъден по несвързано дело за измама с облигации, по което присъдата беше първоначално отменена, а след това потвърдена от апелативен съд, е бил заедно с господин Байдън в борда на Буризма от началото на 2014 година.


Зпознати разказаха, че прокурорите са разследвали имейли между господин Байдън, господин Арчър и други относно Буризма и други чуждестранни бизнес дейности. Тези имейли бяха получени от Ню Йорк Таймс от запаметени файлове, които най-вероятно са извадени от лаптоп, забравен от господин Байдън в сервиз за ремонт в Делауер. Имейлите и други документи от паметта са били потвърдени като истински от хора, които са запознати с тях и с разследването. В някои от имейлите господин Байдън изявява запознатост с изискванията на закона FARA и желание да избегне задействането му.


В един имейл до господин Арчър от април 2014 г., господин Байдън излага вижданията си за работата с Буризма. Той посочва, че предстоящото обявяване на пътуването в Украйна на вицепрезидента Джо Байдън, който е наричан „моя човек“ в имейла, не и по име, трябва „да бъде представено като част от нашата консултантска дейност и мислене, но какво ще направи и ще каже той не е в наши ръце.“


Съобщението за пътуването „може да бъде много добро нещо, а може и да сложи край на създаването на твърде големи очаквания. Трябва да овладеем очакванията относно тази визита“, пише Хънтър Байдън.


Вицепрезидентът Байдън пътува до Киев, столицата на Украйна, около седмица след този имейл. В същия имейл от април 2014 г. Хънтър Байдън посочва, че управлението на Буризма „трябва да разбере по категоричен начин, че ние няма и не можем да се намесваме директно във вътрешнополитически решения, и че трябва да се съобразяваме с FARA и всички други закони в Съединените щати по най-стриктен начин повсеместно.“


Той предлага да се наеме юридическата фирма, в която работи по онова време – Boies Shiller Flexner, за да се помогне на Буризма в „преките обсъждания в държавния, енергийния и в Националния съвет за сигурност“, имайки предвид двата държавни департамента и Съвета за Национална Сигурност на Белия дом.
Фирмата „може да изработи медиен план и да се договори за правна закрила и успокояване на негативната преса в Съединените щати относно настоящото ръководство, ако е нужно“, пише господин Байдън в имейла.


Господата Байдън, Арчър, Boies Shiller Flexner и Blue Star Strategies не регистрират дейността си за Буризма по закона FARA. В друга кореспонденция по имейл, разследвана от прокуратурата, Хънтър Байдън и Арчър обсъждат поканването на чуждестранни бизнес партньори, включително изпълнителния директор на Буризма, на вечеря през април 2015 г. във Вашингтонски ресторант, където вицепрезидентът Байдън да се отбие. Не е ясно дали директорът на Буризма е присъствал на вечерята, но вицепрезидентът на САЩ се е появил, според запознати със събитието. 


Прокурорите са изискали и записи, свързани с делото, заведено от бившата служителка на господин Байдън Лунден Алексис Робъртс в щатския съд на Арканзас, съобщава нейният адвокат.


Госпожа* Робъртс съди господин Байдън за издръжка и бащинство през 2019 г., след като една от неговите компании спира да й плаща и да подновява здравните й осигуровки, става ясно от документите по делото.


Господин Байдън и госпожа Робъртс постигат извънсъдебно споразумение по делото за бащинство през март 2020 година. Миналата година прокурори пътуват до Литъл Рок, Арканзас, и разпитват госпожа Робъртс и адвоката й относно финансите на господин Байдън, включително тези на корпоративното дружество, което е използвал за плащанията към нея и дали това дружество е получавало плащания от Буризма, казват запознати с разследването.


Миналия месец, в отговор на друго искане на прокуратурата, госпожа Робъртс свидетелства пред разширения състав в Делауер, съобщава адвокатът й. 

 

За авторите:

Кати Бенър отразява новините, свързани с Департамента по правосъдието. Тя е част от екипа, спечелил Пулицър за 2018 г. за обществен принос в отразяването на сексуалния тормоз на работното място.

Кен Вогъл отразява връзките между пари, политика и влияние от Вашингтон. Той е автор на „Големите пари: 2,5 милиарда долара, един подозрителен автомобил и един сводник – по следите на ултрабогатите политици-похитители на Америка“.

Майкъл Шмид е вашингтонски кореспондент, отразяващ националната сигурност и федерални разследвания. Част е от два екипа, спечелили Пулицър за 2018 г. – единият за разследване на сексуален тормоз, а другият за отразяването на връзките на Тръмп с Русия по време на кампанията му за преизбиране.

*На особено много места в материала на Ню Йорк Таймс пред имената на споменатите лице се използват учтивите форми "господин" и "госпожа". В превода тази специфика е запазена. 

1 Големите журита в САЩ са групи от граждани, упълномощени от федералното или щатското законодателство да провеждат съдебни производства, да разследват потенциално престъпно поведение и да определят дали трябва да бъдат повдигнати наказателни обвинения. 

 

Източник: nytimes.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • Широко отворени очи

  24 Март 2022 9:32ч.

  Чудя се, дали след като Байдъновци паднат от власт ще ги гонят по съдилищата, така както гонят Тръмп...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gjrrnt

  12 Май 2022 10:38ч.

  bactrim 960mg oral - <a href="https://xviagrpill.today/">viagra over the counter</a> sildenafil in usa

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fdraad

  20 Юни 2022 12:25ч.

  viagra pills 50mg - <a href="https://rsildenafilr.com/">sildenafil pharmacy</a> tadalafil generic name

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fsuhpc

  23 Юни 2022 16:38ч.

  purchase accutane without prescription - <a href="https://risotretinoin.com/">generic isotretinoin 10mg</a> tetracycline 500mg pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ooeqdu

  25 Юни 2022 9:53ч.

  order cyclobenzaprine generic - <a href="https://rketorolac.com/">cheap toradol</a> purchase inderal pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rfexmw

  19 Юли 2022 11:00ч.

  prilosec over the counter <a href="https://methylpre.com/">buy medrol 16 mg</a> medrol 4 mg for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Drxsoe

  12 Авг 2022 10:08ч.

  cleocin 150mg cheap <a href="https://erythromycinln.com/">erythromycin oral</a> purchase budesonide pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи