Николай Василев: Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята

Николай Василев: Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята

Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята ни. Това каза пред bTVНиколай Василев.

Според него дългът нараства с 362 лева на секунда, 21 000 на минута, 1,3 милиона лева на час.

Ако правителството изкара целия мандат, то самото планира публичният дълг в края на мандата да бъде примерно 52 милиарда лева, добави той. По думите му сегашните управляващи харчат най-много в историята на България от Хан Аспарух досега, а това, което получават, е най-бързия спад на доверие. 

Според него мерките не може да се нарекат антиинфлационни.

Василев нарече мерките за горивото антисоциални мерки, защото бедните плащат сметката на богатите.

„Всъщност веригите в пазарна икономика могат да сложат, каквито цени искат. Те могат сега да вдигнат цената на 5 лв. и да с отстъпката да получават от държавата 25 стотинки, да намалят на 4,75. Подобни неправилни мерки могат до доведат и до друг вид изкривявания. Сега, ако българското гориво е доста по-евтино от това в съседни държави, ще имаме много чужди шофьори, транзитни и други, които ще пълнят в България и няма лошо в това, но ще получават субсидия от българските данъкоплатци. Това е неправилно, значи ние с нашите оскъдни пари ние по-бедничка държава ще плащаме на чуждите шофьори субсидия за гориво, разбирате ли? Който мисли подобни мерки, е популист, но не разбира от дълбочината на въпроса“, коментира Василев.

По думите му 0% ДДС за хляба няма да се отрази в крайната цена за потребителите, а може да доведе до злоупотреби, както и да породи желание и в други сектори да се иска подобно нещо.

Мерките са проинфлационни даже. Когато правителството харчи повече, особено за социални разходи, вдига инфлацията, така че това изобщо не е предмет на спор. Но има две мерки, които одобрявам, обясни още Василев.

Едната е прагът за регистрация по ДДС да бъде повишен от 50 на 100 000 лв., което ще помогне на най-малкия бизнес да се отърве от излишна бюрокрацията, малките фирми да дишат по-спокойно, смята икономистът.

„Втората мярка е, че се увеличава данъчният кредит за работещите родители с деца. Това не е лошо, макар че аз бих предпочел много по-всеобхватна демографска политика, която да доведе не само до малки стотинки за родителите, което е добре, но да доведе до рязко повишаване на раждаемостта и също така миграционна политика, която да позволява повече българи да остават в България и да се връщат“, каза още той.

Василев посочи още, че идва краят на евтините кредити.

 

Коментари

 • Още

  22 Май 2022 19:57ч.

  Държавата ще дава по 15 лв. на ден на хотелите за настаняване на бежанци Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/humanitarnata-programa-za-nastanyavane-na-ukrainski-bezhantsi-sled-31-may-shte-bade-otvorena-i-za-hotelite

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мерките са проинфлационни даже

  23 Май 2022 0:23ч.

  Спор няма. Всеки ден на власт на това правителство е закопаване за всички ни, с изкл. на правителството и неговите роднини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Май 2022 10:44ч.

  https://www.usdebtclock.org/ Разгледай, ама хубаво! Дългът на САЩ (вкл. щати и общини) е ок. 34 трлн. gdp е прим. 21 трлн. Особено важно, че 8 трлн. е дълг към външни. Други посочени от теб се финансират от вътр. източн. предимно. Не е важно дали на тях им е изгодно, а дали сащ могат да платят, не с хеликоп пари. Пътници, ние с тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Май 2022 10:49ч.

  Ще кажете: А каква е връзката с Бг инфл. Пряка! Това трябва да се знае. Западът, начело САЩ никога няма да си плати дълговете. Винаги иде момент, някой загубил доверие, губи и нервите си и продава на всяка цена. Кулата от карти пада! Последна ярка илюстрац видяхме всички 2008 г. САЩ не могат фалират в Щ.Д., както и ЕС в евро, ще си напечатат. Проблемът е за държателя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Май 2022 10:54ч.

  Сега ще изкарат Русия виновна, тя винаги е в тази роля. Истината е, че бясната инфл. е единств. възм за поне частично оправяне на дълга. И в момента тя е стартирана и се поклажда умишлено. Мерките на ПП са пълен боклук. Пожар не се гаси с бензин. Най-добре профилакт. Всички се ослушват, а лихвите вече трябваше да са в небето, огран. паричното предлагане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Май 2022 10:59ч.

  Вместо това в нашата страна (и не само) наказват спестителите и хората на ръба по всевъзможни начини! Неколкократно Бг гражданин е ограбван, сега за пореден път. https://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StDepositsAndCredits/StDCDeposits/StDCDepositsQuarterlyData/index.htm От 67 млрд. депозити де факто вече 1/3 изхвърча през комина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Май 2022 11:03ч.

  Цялата система крещи: спестителят е глупак, продай си задника на банкита, бъди cool, бъди играч! И в момента нещата някак така изглеждат. Цените хвърчат, лихвите стагнират, доходите се влачат по корем. Как човек да не се спаси като "вложи" спестеното, че и дълг засмуче! Да, ама не! Разсейват се, но иде моментът на истината и лихвата ще полети, а съдеб. изпълн. ще почука!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Май 2022 11:07ч.

  След като сега вложителити го отнасят, утре ще го отнесат и кредитополучателите, а гръмнат ли кредитите, пазарът ще се наводни от обезпеченията, оттам и т.н. инвеститори (основно в имоти) и те ще засмучат вода. И след като перф. бура се разнесе, за пореден път ще се окаже, че всички сме здраво прецакани. Е, щи има много малко на брой изключения! Знаете ли кои са те?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  23 Май 2022 11:13ч.

  В 10,44 имам публикация, повторена е, като е ползван отговор към колега, който нещо ми твърдеше вчера, посочвайки най-големи държатели на щатски дълг. Ерго, те нямало да разрешат срутване на сист на модерн финанси, изградена на осн на фиатни пари. Е, по-горе схемат подсказах как тази система, след като привилно преразпредели активите, заминава в канала! Може да не ми вярвате :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи