Лидерите на ПП-ДБ не събраха кураж да гласуват срещу Пеевски и се въздържаха

Лидерите на ПП-ДБ не събраха кураж да гласуват срещу Пеевски и се въздържаха

Според проверка на "Капитал" лидерите на ПП-ДБ, както и народни представители от ПП са гласували с "въздържал се". Това са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владимир Панев. Те не са натиснали бутона "против". Същото са направили шефът на правната комисия Стою Стоев и колегите му: Христо Даскалов, Калоян Икономов и Васил Стефанов.

Така най-важната фигура на ДПС влезе в комисията, от която се очаква да измисли реформата в основния закон - основният приоритет на новата коалиционна власт на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вчера Пеевски и партийният му лидер Мустафа Карадайъ подкрепиха кабинета "Дянков/Габриел" именно с аргумента, че го правят, за да се проведе конституционната реформа, която трябва да преструктурира съдебната власт и да ограничи служебните правителства.

Те твърдяха, че това не означава, че застават зад новото правителство. А управляващите постоянно заявяват, че не се търсили помощта на ДПС за кабинета си. Новоизбраният правосъден министър Атанас Славов обаче недвусмислено заяви вчера: "Единственият шанс този парламент да оцелее политически и правителството да остане на власт е да се извърши конституционна реформа."

По-рано днес Пеевски посети стаята на ПП в парламента, където разговаря с депутата Никола Минчев. Това обаче не му помогна, за да получи подкрепата на десните. За смяната в конституционната комисия подкрепата си дадоха, освен съпартийците на Пеевски, също ГЕРБ-СДС и ИТН - общо 109 депутати. Против и въздържали се бяха 75 парламентаристи от ПП-ДБ, БСП и един от ГЕРБ-СДС.

"Възраждане", която усърдно подиграваше десницата и я обвиняваше в съглашателство с ДПС, изобщо не се включи в гласуването. Така всъщност помогна да бъде избран - ако 37-те депутати на партията бяха гласували против или въздържал се, кандидатурата му нямаше да мине. ИТН, които иронизираха също в стила на "Възраждане" ситуацията, откровено гласуваха за включването на Пеевски в състава на важната комисия. 

В дебата около решението се прояви най-вече "Възраждане". Зам.-шефът на партията Цончо Ганев подмина мълчаливо ролята на герберите в цялата история, но ожесточено нападна ПП-ДБ, че са сключили "брак по сметка" с ДПС за парламентарна подкрепа. "Съвсем естествено е да платите първата цена. Тепърва ще имате да плащате", предупреди той десните. А съпартиецът му Петър Петров подигравателно помоли десницата да предаде на националистите протестните си плакати, които навремето са използвали срещу ГЕРБ, защото сега на тях им трябват, за да свалят новото правителство.

Кирил Петков и Христо Иванов по време на гласуването.

Тошко Йорданов от ИТН коментира предложението ехидно, макар че сам твърдеше, че ще се постарае да не говори така. Той призова „Възраждане“ да подкрепи смяната в конституционната комисия. „Представете си красотата на момента – в една комисия Христо Иванов и Делян Пеевски ... Няма да се налага Христо Иванов да ходи с водно колело до Росенец“, каза Йорданов с насмешка. Така показа, че не знае, че Иванов всъщност не участва в тази комисия.

Репликира го водачът на герберските депутати Десислава Атанасова. Също с ирония, тя го поздрави, че е преминал през катарзис. След това припомни, че в 46-ото Народно събрание ИТН е попречила на депутати от ГЕРБ-СДС да влязат в парламентарните комисии тогава. И похвали Йорданов, че се отказал от ролята на морален съдник. Сценаристът й отвърна, че с колегите му тогава възпрели хора, които биели деца на протести.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обяви, че десницата няма да подкрепи номинацията на Пеевски и обясни мотивите си с пространна реч. Той посочи, че излизането от кризата изисква справяне с корупцията и беззаконието, а за това е необходимо да се предоговорят условията, по които работи властта. По думите му, инструментът на тази промяна е именно конституционната комисия.

Според Иванов тя не бива да се политизира с участието на политически лидери, а да бъде максимално експертна по състав. В същото време, промяната в Конституцията изисква много широк обществен консенсус, като за целта десницата ще преговаря с БСП, ИТН и дори "Възраждне". Това обаче, смята Иванов, трябва да стане така, че да не се създадат подозрения сред гражданите за задкулисна сделка. Именно това, заключи той, не позволява на неговата парламентарна група да избере Пеевски в комисията.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който ръководеше правната комисия в предния парламент, заяви, че персоналният състав на конституционната комисия е без значение, важното е съгласието. Той посочи, че за конкретните промени в основния закон, които трябва да се приемат, ще бъдат нужни 180 гласа. А това изисква да се разговаря с всички парламентарни групи. "Въпросът е на дипломация, за да постигнем най-големия възможен консенсус в това Народно събрание", заключи Чолаков.

Водачът на БСП Корнелия Нинова раздразнено обяви от трибуната, че с нейната партия никой не е разговарял. "Вашето задкулисие не ни харесва. Няма да бъдем част от това, но ще бъдем отворени за нормални, принципни и държавнически разговори за бъдещето на България", наясно каза Нинова.

Самият кандидат не пророни нито дума по време на разгорещения дебат. Партията му също не се включи, освен при гласуването. По-рано, след разговора в стаята на ПП, Пеевски обясни, че ДПС и десницата имат собствени проекти за промяна в Конституцията, но комисията трябва да изработи само един, който да бъде общ за всички.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

 • old_beggar

  07 Юни 2023 18:47ч.

  “Oh mother, tell your children Not to do what I have done”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mother always said:

  07 Юни 2023 19:07ч.

  My son, do the noble thing... You have to finish what you started, no matter what. Now, sit, watch and learn. It's not how long you live but what your morals say. Cannot keep your part of the deal. So don't say a word... don't say a word.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • On parole

  07 Юни 2023 19:09ч.

  Е, няма такъв тайминг.....Слушах Danzig, докато отварях коментарите и тъкмо запона "Mother"......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Писна ми от простотията на населението, което погрешно наричат народ

  08 Юни 2023 4:25ч.

  Народът бил мъдър, народът никога не грешал. Народът бил умен, но го управлявали все идиоти. Това го слушам от 30 години. И кой моля ви се докарва на власт тези идиоти? Има само един разумен отговор - други идиоти. В България няма народ, има само население. И това население е свирепо оглупяло и не знае на кой свят се намира. Нямало за кого да гласува. Ами тогава да не гласува. Разпускаме държавата и кой където му видят очите. Свят голям, чинии за миене и тоалетни за чистене бол. Основният въпрос днес е: Има ли право на съществуване такава държава? Моят кратък отговор е: НЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разрешиха на Слави да регистрира “Няма такава държава”

  08 Юни 2023 4:29ч.

  И той регистрира “Има такъв народ”. Сега е ясно, че няма такъв народ, има такова население и няма такава държава (в целия останал свят).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-голямото проклятие

  08 Юни 2023 4:31ч.

  “Пеевски да ти направи Конституция!”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавие от “Афера”: ПО-ТЪЖНО ОТ ТОВА – МАФИЯТА ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА, Е НАРОДЪТ И ДА Е ПРОСТ

  08 Юни 2023 4:34ч.

  Няма нищо по-логично, когато народът е прост, мафията да управлява държавата. Има причинно-следствена връзка между тези неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласуването и въобще всичко, което се случва в избирателните секции по никой начин не е свързано със състава на парламента

  08 Юни 2023 10:21ч.

  Има си постоянно работеща избирателна администрация на щат и съответния сървър тези работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Епилирани евроатлантически ташаци :D

  07 Юни 2023 18:50ч.

  Тия няма да изкарат и лятото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце от село

  07 Юни 2023 18:58ч.

  Благодарение на тези процедурни огъвания и морални ластици, в момента изживяват демокрацията и свободата на партньорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  07 Юни 2023 19:01ч.

  Да обобщим - ПП не събраха кураж да гласуват против, докато възрожденците смъкнаха кворума и така Пеевски ще прави конституционна реформа. Честито!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  07 Юни 2023 19:03ч.

  ВЪЗРАЖДАНЕ не крие, че е патерица на ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Възраждане

  07 Юни 2023 19:04ч.

  "Възраждане", която усърдно подиграваше десницата и я обвиняваше в съглашателство с ДПС, изобщо не се включи в гласуването. Така всъщност помогна да бъде избран - ако 37-те депутати на партията бяха гласували против или въздържал се, кандидатурата му нямаше да мине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ако не беше минала, кфо?

  07 Юни 2023 19:15ч.

  Това си е маркетингов и имиджов проблем на жълтопаветниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тони Василева

  07 Юни 2023 19:27ч.

  КОСТАДИНОВ осребрява престоя си в Парламента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто си прост

  07 Юни 2023 21:11ч.

  Много прост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манипулация

  07 Юни 2023 22:58ч.

  Възраждане обявиха, че няма да участват в гласуване за председатели на постоянни комисии. Затова ППДБ знаейки това и разчитайки, че предложението ще мине, са гласували против. Още повече, че по време на гласуването те могат да видят дали все пак Възраждане гласуват. Целта е повече от ясна - да прехвърлят след това отговорността на Възраждане. Манипулацията се потвърждава и от последвалата контролирана атака срещу Възраждане по всички възможни форуми. Разбира се за всеки мислещ човек е ясно, че отговотността си остава в ППДБ след като вчера те се коалираха с ГЕРБ и ДПС. Не вярвам да не разбирате това, затова мисля, че сте трол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква отговорност от Шведската тройка чакаме?

  07 Юни 2023 23:11ч.

  Те се прескачат един друг когато им е кеф и толкоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  07 Юни 2023 23:56ч.

  Манипулацио, викаш ПП са чакали възраждане да излязат, че да гласуват пвротив 😁 Душичко мамина, ПП гласуваха въздъражал се и казаха, че не подкрепят Пеевски, обаче това стана възможно само и единствено, защото Коцето смъкна кворума. Ако бяха останали ПП трябваше да гласуват ЗА, за да стане Пеевски член на комисията. Тия циркаджииски номера минаваха преди 10 години, ама вече всички знаят, че възраждане са просто ала-бала...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 101

  08 Юни 2023 2:24ч.

  Ако бяха напусналии и ПП нямашемда има кворум, но не го направиха. След като се взеха Герб с ппдеба и дпс Възраждане им е проблема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На фона на Василев и Петков

  07 Юни 2023 19:37ч.

  Пеевски става симпатичен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Юни 2023 19:57ч.

  "Хвани единия, удари другия"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Юни 2023 19:57ч.

  "Хвани единия, удари другия"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  07 Юни 2023 19:56ч.

  Мислех, че ние сме единствените, които наричат соросоидите грантаджии "десни", но нашите соросоиди грантаджии са си тарикати паразити, така, че май е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Променист Гейманафов

  07 Юни 2023 20:02ч.

  Въздържах се, признавам, но го направих с отвращение !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  07 Юни 2023 20:23ч.

  Ще ги поздравя всичките с песента на Чувал Чувал - Няма свиня безсмъртна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  07 Юни 2023 20:32ч.

  Милите димократи-евроатлантици, смели, смели, но само в мечтите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • PARAGRAF22

  07 Юни 2023 20:36ч.

  O tempora , o mores ,o sancta simplicitas !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  07 Юни 2023 21:36ч.

  Мога ли да помоля "Гласове" да предадат на парцал "Сега", моите поздрави, особено на спортната секция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоил Малевски

  07 Юни 2023 21:42ч.

  Всички, които се гаврят с радевите путинофили, са симпатични и полезни за България и човечеството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дипломат

  07 Юни 2023 21:55ч.

  Възраждане все по-ясно доказват, че от една страна са патерица на Герб, а от другата са бастунче на ДПС. Имат три знакови гласувания откакто са влязли в парламента, които са доказателство, че вербалните али-бали на Костя са точно това - фалшива и пошла възрожденска риторика. И много опасна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  07 Юни 2023 22:10ч.

  Дано да се позадържи този парламент още малко, барем разберат хората какво имбецили са

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гледахме една дипломатка при Карбовски

  07 Юни 2023 22:51ч.

  Набор от извратени идеологически клишета и клишета + агресивност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И как Възраждане може да преодолее който и да е в НС?

  07 Юни 2023 23:10ч.

  Понятието кворук е напълно безмислено оттук нататък. Шведската тройка е факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето как

  07 Юни 2023 23:26ч.

  75 (против и въздържали се) + 37 (Костадин-овцете) = 112, което е по-голямо от 109 (за). Проста аритметика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 101

  08 Юни 2023 2:28ч.

  Така е ако не липсваха 10 пт ПП и още 7 от БСП и като ги извадим се получава 92 срещу 109

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво бе, грантаджии, Възраждани ви сра в кафявите гащи

  08 Юни 2023 9:53ч.

  Значи искате от Възраждане да вкарат всичките си 37 депутати, за да гласуват така, както НЕ СА гласували лидерите Кире и Ристю по въпрос, който касае основно ППДБГЕ++, и то само имиджово?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Възражденето" на "Пеевски прави съдебна реформа"

  08 Юни 2023 10:23ч.

  се получи в крайна сметка, пък всеки да си прави изводите защо го направиха. А как се получи е ясно: щом са видели че костадиновците не са в залата, другите в залата са си направили сметка как да гласуват така че хем Пеевски в комисията по съдебна реформа, хем пепетата са против или въздържали се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледаме ли само делата Костадинов става ала-бала

  07 Юни 2023 22:16ч.

  явно цялата му реторика е за да привлече интереса и гласовете на недоволните, а после нула дела адекватни на реториката. Така работят гръмоотводите, остана да уточним на кое посолство е гръмоотвод, като че ли това на улица Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Joo

  07 Юни 2023 22:48ч.

  Glasove, можете ли да преброите гласовете за и против, включително и тези потенциални Против от Възраждане и да кажете как ако Възраждане са гласували пеевски е нямало да бъде избран ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Написали са вече

  07 Юни 2023 23:22ч.

  прочети го.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Joo

  07 Юни 2023 23:33ч.

  Ясно.. мислех, че се броят само за/против, без въздържал се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай папурко

  08 Юни 2023 8:21ч.

  язе да запитам - дака можем да се изкензаме на евроатлантическите ценности на тея

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  08 Юни 2023 8:41ч.

  #koй се оказа бг шизофренната загадка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  08 Юни 2023 15:25ч.

  безделници оставили пеевски да влезе в комисията затова трябваше избори до дупка защото с този капацитет в нс нищо няма да постигнем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  08 Юни 2023 20:09ч.

  Липсва ми голата гърдичка на Свободата, която се вееше срещу Народното събрание по вемето на Орешарски. И едно бело пиано, което тихо да свири Траурния марш......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  25 Sep 2023 11:29ч.

  Какъв кураж изобщо очакваме от тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Панев

  25 Sep 2023 11:46ч.

  хахахах, срещу мечо никои не е посмял да възрази

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи