Лавров: Глобализацията в американски стил приключи. В света се изгражда нова финансова и логистична система

Лавров: Глобализацията в американски стил приключи. В света се изгражда нова финансова и логистична система

Сергей Лавров по време на ежегодния научно-експертен форум "Примаковски четения". Превод за "Гласове": Владислав Наков.

Ето акцентите от изказването на руския външен министър:

Глобализацията в американски стил приключи. Сега в света се изгражда нова финансова и логистична система. В същото време Руската федерация би искала да види ЕС като един от полюсите на новия многополюсен свят, но Европа не може да защити интересите си от Съединените щати.

За разширяването на БРИКС

Форматът РИК (Русия, Индия, Китай) даде началото на живота на петорката от БРИКС, която сега се радва на голямо внимание и редица държави кандидатстват за пълноправно членство. Ако всички бъдат приети, „петицата“ ще се наброява 15-17 държави.

В същото време РИК остава в настоящия формат, в рамките на който се срещат не само външните министри на трите страни, но и министрите на търговията, енергетиката и икономическото развитие.

За многополюсния свят

Изгражда се нова система, както финансова, така и логистична, която няма и не трябва да зависи от капризите и чувството за превъзходство на нашите бивши западни партньори.

Русия иска Европейският съюз, който все още има всички възможности, да бъде един от полюсите на новия многополюсен свят. Това ще стане възможно, когато ЕС разбере, че не е нужно да казва „подчинявам се на 100%“ на Съединените щати“. В същото време Индия, Бразилия, страните от Персийския залив, регионалните обединения в Африка и Латинска Америка имат повече основания да бъдат равноправна част от многополюсния свят, отколкото Европейският съюз. Очевидно е, че европейските интереси не съвпадат с американските.

Това, че Европа не може да защити интереси си, е „медицински факт“. Посещението на френския президент Еманюел Макрон във Вашингтон потвърждава това мнение.

За диалога със Запада

Западът спря да си сътрудничи с нас. Като цяло изгради стена, а ние просто работим с тези, които са готови за това. Когато в ръководствата на държави и структури на Запад дойдат по-далновидни хора, Русия ще бъде готова за сериозен диалог. В очакване на тази светла ера ние винаги сме готови да разговаряме с удоволствие с внятни хора от експертната общност.

Русия не прави трагедия от настоящата ситуация. Това е трагедия за западната цивилизация, за западната система на световен ред, която се опираше на принципите на глобализацията, предложени от американците, които напълно се дискредитираха като система, която не подлежи на обсъждане, и която не е в състояние да уважава и съхранява своите собствени принципи и механизми, наложени на всички останали".

За конфликта в Украйна

Западните страни все още хранят надеждата да победят Русия на бойното поле. Москва ще бъде готова да разговаря, ако има сериозно предложение за спиране на украинския конфликт при изпълнение на "нашите абсолютно законни искания".

За натиска на САЩ

Нашите надеждни партньори се опитват да бъдат изведени от правилния курс. Американците пътуват по целия свят без угризения на съвестта, <…> те буквално казват следното: „Русия загуби, не вземайте страната на губещия, ние ще победим (не Украйна, американците) и не се притеснявайте, ние знаем, че вие ​​понасяте някои щети от тези санкции, <...> ние ще ви компенсираме с повече от всичко”.

Има редица държави, върху които това има "някакво психологическо въздействие" и които могат да се поддадат на Вашингтон. Това е техен избор. Но в дългосрочен, дори в средносрочен план, този избор ще бъде губещ за икономическото им развитие и за собствения им суверенитет.

За ООН

Русия вижда, в получаването на Индия и Бразилия на статут на постоянни членове на Съвета за сигурност (СС) на ООН, добавена стойност на този орган, което няма да се случи, ако Германия и Япония получат такъв статут, защото Русия отдавна не забелязва "различие в позицията на тези две страни от позицията на САЩ и НАТО".

Западът използва ООН „в тъмното“, прокарвайки идеи за конфискация на руски активи и трибунал срещу Руската федерация. Западът също така промотира резолюция за репарациите на Общото събрание на ООН. На Общото събрание на ООН беше отговорено, че „говорим изключително за морална и етична оценка на действията на Русия, <...> това ще бъде точно такова политическо изявление“. Сега се опитват да направят същото и с нова идея за създаване на международен трибунал. Нито едно решение от този вид няма правна сила, юридическо е нищожно и не налага никакви задължения нито на Русия, нито на други страни, но дискредитира Генералната асамблея на ООН, нейния авторитет, нейната репутация и нейните функции.

За Сирия

Русия ще гарантира, че няма да има посегателства върху териториалната цялост на Сирия.

 

Коментари

 • йосарян

  07 Дек 2022 16:01ч.

  мдам... много мъка има да преживеем, т.н. колективен запад. където се навря и територията. навряха я, по-точно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  07 Дек 2022 18:41ч.

  Навря се. Това е точният израз. Ако не беше подкрепата за скачащите, ако не беше овчият възторг от разрушаването на мавзолея, ако не се радвахме на явни дегенерати, дали щеше да е така? Ако бяхме грабнали сопите, но не срещу тези, които ни показваха, а срещу онези, които ни показваха, срещу кого да ги вдигаме. Ако бяхме счупили главите на онези, дето тук врещят като недотаковани вдовици за войнишки... Щото си мислят, че само на война могат да ги онодят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  08 Дек 2022 10:51ч.

  здрасти, су! драго ми е. прав си, по принцип. но го има и другото - някой, някъде е погледнал картата и е преценил, че територията става за плацдарм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германия и Япония в съвета за сигурност на ООН?

  07 Дек 2022 16:02ч.

  ООН се създава с цел окончателно да се изкорени нацизма. Виновните за Втората Световна война не са поканени. Има и още нещо много интересно. Официално войната за Германия приключи след обединението й. СССР и Германия не са подписвали мирен договор след войната. СССР и сега Русия, няма мирен договор и с Япония. Войната може да продължи без да бъде обявявана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия иска Европейският съюз, който все още има всички възможности, да бъде един от полюсите на новия многополюсен свят."

  07 Дек 2022 16:23ч.

  ЕС скоро ще се прояви в истинския си вид и ще засенчи "постиженията" на Третия райх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такава дивотия

  07 Дек 2022 16:30ч.

  На др. Си, който управлява страна 10 по-голяма като икономика и население от Рашастан не му идва наум да изговори публично, а питерските джуджета я дъвчат ката ден. И за муха на челото на Китай не ставате, ще ви засмучат както змия мишка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мона Лиза

  07 Дек 2022 17:51ч.

  Другарят Си е при саудитите, петродоларът е мъртъв. Китай не е по многото приказки, но с Русия действат в синхрон. Отличен дипломат е Лавров! Нещата се променят, свиквайте! В САЩ го разбират добре, набий си го в тъпата кратуна и ти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моме рубладжийска,

  07 Дек 2022 18:00ч.

  Разбирам ти комсомолския плам, ама Китай няма вече допирни точки с Матушката ти. След края на войната Китай вече ще е собственик на всички суровини на фалирала Русия. Юана е само 3 % от световния оборот, а долара е 60 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без плам

  07 Дек 2022 21:10ч.

  34% драги. Много е, но едва половината от посочения от Вас дял. Най-ниското ниво за последните четиридесет или петдесет години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  09 Дек 2022 13:10ч.

  Пак да си припомним какво каза по повода Алекс Алексиев, Бог да го проси. "Проблемът на Русия е, че не може да засели Сибир. А Китай може!" И не забравяйте какво каза другарят ви Си по повод заявления в руската Дума, че територията на Казахстан е твърде голяма за населението й... "Далеко ръчичките от Казахстан!" Та твърде е ограничено пространството за маневриране по посока другаря Си... Имайте го предвид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  09 Дек 2022 13:17ч.

  Да другарю Мона Лиза. Бъдете готов да коментирате реакцията на, който и да е на позицията по това време, руския министър външните работи по повод завладяването на Сибир от Китай. Китай има дългосрочни цели и не се интересува от средствата, чрез които ще ги постигне. Включително и с помощта на Путин. Дори и да е срещу самият него! Единственото средство, към което не посяга Китай е любимото на рашките - оръжието! Поради което е и вероятно да постигне целите си. Пробва на два пъти с оръжие миналия век, не се получи и... Учете се от историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялата реч

  07 Дек 2022 16:42ч.

  има допълнително важни неща. Например дефиницията за сигурност на БРИКС - мир в тихоокеански и атлантически региони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денят ще дойде

  07 Дек 2022 17:01ч.

  Русия е велика държава ! Русия ще победи ! Българските национални предатели да помнят , Денят ще дойде !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валдес

  08 Дек 2022 18:20ч.

  Това което казваш е фалан фастък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега

  07 Дек 2022 17:04ч.

  Стискаме ви палци, Серъога. Велика е Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  07 Дек 2022 19:03ч.

  Западната цивилизация е към своя край. Либерализмът ще роди деспотизма. Така е било винаги. Древногръцката и древноримската цивилизации са се разпаднали именно тогава, когато са постигнали същото либерално ниво в обществото, каквото стига днес и Запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои

  08 Дек 2022 10:26ч.

  Пак се хващат да критикуват "по принцип" гнилите западни мушмули."Пие вино а препоръчва боза"(нар. Поговорка)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-странни хора

  08 Дек 2022 13:40ч.

  Претенции да подреждат света,а собствената държава не подредена.Това е и разликата с Китай.Китай е най-старата и все още съществуваща империя.И през хилядолетията подрежда себе си и малко се вглежда навън.Русия би трябвало да се поучи.Лавров?Украйна връща'' самостоятелност'' след денонсация на договора за СССР. Украйна НЯМА ПРАВНО ОСНОВАНИЕ за Крим,за Донбас,за Харков ,че и за Львов.И наместо Русия да си прибере териториийте се разиграва клоунада.Референдуми,Мински споразумения,СВО!Е няма такива клоуни като Путин и Лавров.Малоумни или предатели?И двете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Дек 2022 20:35ч.

  Този сам не си верва :)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи