Калоян Паргов пред "Гласове": Ваня Григорова ще реши как да инвестира натрупания политически капитал. Не вярвам да позволи да бъде употребена

Калоян Паргов пред "Гласове": Ваня Григорова ще реши как да инвестира натрупания политически капитал. Не вярвам да позволи да бъде употребена

Ваня Григорова успя да събере антиправителствения вот, недоволството на софиянци от поведението на управляващата не-коалиция, като в местната кампания доминираха национални теми. Така че не бива да се самозаблуждаваме, че София половината е червена. София изрази своя протест срещу това, което се случва в държавата и Ваня Григорова успя да привлече тази енергия към себе си, каза в интервю за "Гласове" Калоян Паргов, член на Националния съвет на БСП и бивш председател на БСП - София. Разочароващо за мен бе поведението на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, от когото очаквахме повече политическа далновидност, той даде сам на себе си много лоша политическа оценка, с оглед на неговите големи амбиции за управление на държавата, коментира още Калоян Паргов.

- Г-н Паргов, как разчитате резултатите на Ваня Григорова в софийската надпревара за кмет? Почервеня ли София?

- Първо трябва да кажем, че това e най-добрият резултат от балотаж, които БСП има в София за последните 33 години. През 2019 г. Мая Манолова също достигна до балотаж, но тогава разликата беше близо 20 000 гласа, разбира се, при много по-голяма избирателна активност.

Не ми се ще да залитаме по това, че София е почервеняла, както казват някои анализатори и другари. По-скоро Ваня Григорова успя да събере антиправителствения вот, недоволството на софиянци от поведението на управляващата не-коалиция, като в местната кампания доминираха национални теми. Това се случва може би за първи път в последните 20 години. Националните теми обладаха местната кампания и те бяха водещи, а не местните дебати, местните проблеми. Така че не бива да се самозаблуждаваме, че София половината е червена. София изрази своя протест срещу това, което се случва в държавата и Ваня Григорова успя да привлече тази енергия към себе си.

Държа да отбележа, че Софийската партийна организация на БСП показа, че има изграден екип, който работи добре. Той бе сформиран преди няколко години и мина през немалко битки. През 2019 г. същият екип помогна и изведе Мая Манолова на балотаж. Сега отново изведе своя кандидат Ваня Григорова до оспорваната битка за първото място. Трябва да се отчете ролята на БСП за този резултат. Това показва, че в София партията има добра организация. Заслужава си да се разчита на този екип за разширяване на влиянието на БСП в столицата.

- По-малко от 5000 гласа не стигнаха на Григорова да стане кмет. Какви са причините според Вас?

- Считам, че има две причини. На първо място, това са объркващите команди, които лидерът на ГЕРБ Борисов даде от вторник до петък в седмицата преди балотажа. В един момент той насочи своите избиратели да подкрепят Григорова, а в петък даде команда отбой, в обратната посока. В електронните разрези виждаме какво е съотношението на послушалите го и в двете посоки. Но ако не беше дал обратната команда, със сигурност значителната част, преобладаващата част от електората на ГЕРБ щеше да подкрепи Григорова, което е свързано и с първия въпрос – дали София е червена. И второ, разбира се, разочароващо за мен бе поведението на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, от когото очаквахме повече политическа далновидност.

- Костадинов обяви, че тя е проект, подобен на „Промяната“, с одобрението на Американското посолство и медиен комфорт. Как ще коментирате това?

- Ще го коментирам като проява на политическа ревност и нищо повече. Това означава, че  г-н Костадинов сам на себе си даде много лоша политическа оценка, с оглед на неговите големи амбиции за управление на държавата. Това е.

- Ще се организира ли нова формация около Ваня Григорова? Как виждате нейното политическо бъдеще?

- Ваня Григорова е амбициозен политик. Познавам я повече от 15 години, наблюдавал съм неѝното развитие. Тя е бунтар. Тя наистина стана изразител на недоволните, не само в местен, но и в национален план. Без значение, че част от програмата и тезите ѝ, които са и на БСП, не се споделят от част от тези, които гласуваха за нея. Но за тях по-важно беше да изразят протестния си вот. Доколкото дали тя или някой друг може да се опита да организира около нея нова формация – в последните 30 години сме видели всякакви опити за политически инженеринг с променлив успех, но нека да видим.

Ваня Григорова ще реши как и в какво да инвестира натрупания имиджов и политически капитал. Не вярвам да позволи да бъде употребена за чужди цели и амбиции. За мен по-важното е какво ще бъде нейното присъствие в Общинския съвет и ще влезе ли в ролята на острие на групата на БСП.

- Възможно ли е бъдещето ѝ да е свързано с бъдещ проект на президента?

- Много се говори за проект на президента, вече години наред, но до този момент не сме видели нищо реално като действие в тази посока, нито каквито да е наченки.

- Вече прехвърчат искри между ръководство на БСП и Григорова. На какво се дължи това? Има ли страх в ръководството на партията от нея?

По-скоро стремежът на ръководството е да покаже, че контролира ситуацията в БСП, така както Борисов контролира тази в ГЕРБ. Той ги привиква, нарежда им, казва им. Но в БСП такова нещо трудно се случва, защото тя е една много сложна партия. А когато говорим за местни избори, решенията на местните организации и местните инициативи са много важни. В случая националното ръководство по-скоро трябва да ги насърчава и подкрепя, защото това го прави по-силно, отколкото да се опитва да ги вкарва в някакви рамки и коловози. Не знам дали има страх в ръководство на партията от Григорова, но това, което виждам, е по-скоро раздразнение.

- Какво ще е поведението на БСП в СОС и с кого ще взаимодейства левицата? Явно няма да има ясно очертано мнозинство.

- Това, което чухме от първите изявления е, че БСП ще остане конструктивна опозиция -  такава, каквато е била в последните 30 години. Предвид резултата от изборите - трето  място и девет съветници, в този раздробен Общински съвет гласовете на БСП ще имат съществена роля, особено когато трябва да се събира мнозинство по една или друга тема. Важно е да се следват програмата и приоритетите на БСП.

А какво ще бъде мнозинството – предстои да видим. Очевидно сме свидетели на сценарий подобен, на този който гледахме преди време в парламента с избора на председател или по-скоро с невъзможността да се избере председател и да стартира работата на органа.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Teodora

  16 Ное 2023 12:55ч.

  Според мен Ваня Григорова не си дава сметка, че повечето хора не гласуваха ЗА нея, а СРЕЩУ правителсвтото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  16 Ное 2023 12:57ч.

  Стига сте се крили зад нежните рамене на В. Григорова. Коментирайте с колко са се увеличи общинските съветници избрани от БСП и каква ще бъде "тежеста им" при гласуванията. А относно "нов проект" нека си спомнят съдбата на "проекта" на М. Манолова. А кога ще стане ясно КОЙ препоръча Григорова. Никой не вярва, че Таков и сие са гледали тавана и изведнъж видяли изписано името на експерта от "Подкрепа" . Не всички в България "ядат доматите с колците".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  16 Ное 2023 13:09ч.

  Добревци, паскалевци, първановци и компания вече я употребиха! А тя си позволи недопустим език, който разочарова и най-върлите й поддръжници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мика

  21 Ное 2023 19:23ч.

  Гражданин,прав си.Лай…..не е дума,която уважаващ избирателите си и себе си политик ще употреби.Хората не гласуваха за нея,а против сглобката.И най-лошото- тази жена си повярва,че е любимката на народа. Започна да се държи арогантно,когато видя,че губи вместо да си даде сметка,че всъщност губи представа за реалността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народопсихология

  16 Ное 2023 13:16ч.

  Поредна инкарнация на мая манолова. От посолството с право са преценили, че в България има доста невъзпитани жени, които харесват такова поведение, защото е много 'бунтарско' и 'интересно', а също и доста слаби мъже, които да въздишат по тази простотия. За жалост българската култура като цяло е доста женствена в лошия смисъл на думата, и това е слабо място за обществото ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня

  16 Ное 2023 13:49ч.

  Въпросът е до колко подръжниците на БСП ще позволят отново да бъдат употребени ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ВИК

  16 Ное 2023 14:45ч.

  Айде, л@нометите се заредха и започна атаката. Тази персона не се ли чувства отговорна за позицията на БСП в София. Колко години беше председател на общинската, или как се казва там, организация на БСП и несменяем общински съветник? Изчезнал беше от публичното пространство бая дълго, ма май са го активирали отново. Сега като започнат и него подобните, жалба й майка на Корнела и БСП-то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи