Иран и Русия се опитват да създадат глобален картел за природен газ

Иран и Русия се опитват да създадат глобален картел за природен газ

Саймън Уоткинс, oilprice.com

Меморандумът за разбирателство (MoU) на стойност 40 милиарда щатски долара, подписан миналия месец между "Газпром" и Националната иранска петролна компания (NIOC), е трамплин към това да се даде възможност на Русия и Иран да изпълнят дългогодишния си план да бъдат основните участници в глобален картел за доставчици на газ по същия модел като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). С основаването на настоящия Форум на страните износители от Персийския залив (GECF), този „Газов ОПЕК“ ще позволи координирането на изключителна част от световните газови резерви и контрол върху цените на газа през следващите години. Заемайки съответно номер едно и номер две в таблицата с най-големите газови запаси в света – Русия с малко под 48 трилиона кубични метра (tcm) и Иран с близо 34 трилиона– двете страни са в идеална позиция да направят това.

Както се вижда в най-новия многостранен меморандум за разбирателство между "Газпром" и NIOC, Алиансът Русия-Иран желае да контролира колкото се може повече от двата ключови елемента в глобалната матрица на доставките – газ, доставян по суша чрез тръбопроводи, и втечнен природен газ (LNG), доставян чрез кораби. Миналата седмица според изявление направено в Техеран от Хамид Хосейни, председател на Съюза на износителите на петрол, газ и нефтохимически продукти в Иран, след подписването на Меморандума за разбирателство между "Газпром" и NIOC: „Сега руснаците стигнаха до заключението, че потреблението на газ в света ще се увеличи, а тенденцията към потребление на втечнен природен газ също се увеличава и те сами не са в състояние да отговорят на световното търсене, така че няма място за газова конкуренция [между Русия и Иран].” Той добави: „Победителят от руско-украинската война е САЩ и те ще завладеят европейския пазар, така че ако Иран и Русия могат да намалят влиянието на Съединените щати на петролния, газовия и продуктовия пазар като работят заедно, това ще бъде от полза и за двете страни.”

Меморандумът за разбирателство между "Газпром" и NIOC, както първоначално беше анализиран от OilPrice.com, съдържа четири ключови елемента, които са насочени към изграждането на „Газов ОПЕК“. Един от елементите е, че руският държавен газов гигант обеща пълната си помощ на NIOC в разработването на газовите находища Киш и Северен Парс на стойност 10 милиарда щатски долара с оглед двете находища да произвеждат повече от 10 милиона кубически метра газ на ден.

Вторият елемент е, че "Газпром" ще подпомогне изцяло проект на стойност 15 милиарда щатски долара за увеличаване на налягането в свръхгигантското газово находище Южен Парс на морската граница между Иран и Катар.

Третият елемент е, че "Газпром" ще предостави пълно съдействие при завършването на различни проекти за втечнен природен газ (LNG) и изграждането на газопроводи за износ.

Четвъртият елемент е, че Русия ще проучи всички възможности за насърчаване на други големи газови сили в Близкия изток да се присъединят към постепенното разгръщане на картела „Газов ОПЕК“, според високопоставен източник, който работи в тясно сътрудничество с Министерството на петрола на Иран. „Газът се се разглежда като оптимален продукт при прехода от изкопаеми горива към възобновяема енергия, така че контролирането на колкото е възможно по-голяма част от глобалния газов поток ще бъде ключът към енергийно базираната  мощ през следващите десет до двадесет години и това вече се видя в по-малък мащаб във влиянието на Русия над Европа чрез нейните газови доставки“, добави той.

Погледнато в низходяща перспектива, съюзът Русия-Иран е съсредоточен върху привличането на открита или скрита подкрепа за структурата на ОПЕК за газ от страна на други големи производители в Близкия изток, считани за колебливи в решението си дали да се ангажират с оста Русия-Иран-Китай или с оста САЩ-Европа-Япония.

Катар (с третите по големина газови запаси в света от малко под 24 трилиона кубически метра и най-добрият доставчик на втечнен природен газ) отдавна се разглежда от Русия и Иран като основен кандидат за такъв газов картел, като се има предвид, че той споделя главния източник на продължаващия му просперитет с Иран под формата на резервоар от 9700 квадратни километра (кв.км), който съдържа най-малко общо 51 трилиона кубични метра газ и 50 милиарда барела естествен кондензат.

Иран има изключителни права върху 3 700 кв. км от този резервоар в прочутото си находище Южен Парс (съдържащо около 14 трилиона кубични метра газ), като Северното находище на Катар обхваща останалите 6 000 квадратни километра (и 37 трилиона кубични метра газ).

През 2017 г. беше постигнато ново споразумение за сътрудничество между Техеран и Доха относно общия резервоар и извън него, както задълбочено анализирах в последната си книга за световните петролни пазари. Оттогава Катар открито се опитва да избегне отчуждаването на който и да е от двата основни геополитически блока. В началото на тази година емирът на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, посети Белия дом, а през март се срещна с германския министър на икономиката Робърт Хабек, като последното посещение беше, за да обсъдят как Катар може да помогне за облекчаване на забраните за руски газ в Европа. Преди тези посещения обаче Катар сключи редица дългосрочни сделки за доставка на втечнен природен газ с Китай, които предизвикаха значителна загриженост във Вашингтон (оттук и посещението на Ал Тани в САЩ през януари).

Освен необходимостта от добри отношения между Катар и Иран, за да се гарантира оптималното функциониране на техния огромен съвместен газов резервоар, Русия и Иран виждат друга област на особена уязвимост в политическия състав на Доха, която може да бъде използвана в изграждането на газов ОПЕК, и това е нейната неприязън към другия съсед, Саудитска Арабия. Блокадата на Катар от 2017 г. до 2021 г. беше организирана от Саудитска Арабия и активно одобрена от ОАЕ, Бахрейн и Египет първоначално, като по-късно подкрепа дойде и от Йордания, Либия и други по-малки държави. Това никога не е било забравено от Катар, както и подкрепата, оказана на Доха през този период от Иран и Русия поогделно или чрез Турция.

Русия, Иран и Катар заедно представляват малко под 60 процента от световните газови запаси и те бяха трите страни, които изиграха важна роля в основаването на GECF, чиито 11 членове контролират над 71 процента от световните газови резерви, 44 процента от нърговското производство, 53 процента от нейните газопроводи и 57 процента от износа на LNG.

Дългосрочната мисия на Форума, договорена в Москва, е да: „Повиши ролята на GECF на световната енергийна сцена, за да подкрепи суверенните права на страните членки върху техните ресурси от природен газ, за да увеличи максимално стойността им в полза на техните хора и да насърчава тяхната координация по отношение на глобалните енергийни разработки с оглед на приноса към глобалното устойчиво развитие и енергийната сигурност“.

Отдавна има изявления за планове за задълбочаване на сътрудничеството между членовете на GECF до степен то да стане толкова мощно на газовия пазар, колкото някога беше ОПЕК (преди войната за цените на петрола през 2014-2016 г. да бъде разпалена срещу сектора на шистовия петрол в САЩ и загубена от Саудитска Арабия). Още през октомври 2008 г. фигури на високо ниво от Русия, Иран и Катар се срещнаха в Техеран, за да обсъдят тристранното сътрудничество и възможността за формиране на картел от страни износителки на газ, подобен на ОПЕК. Основна част от причината, поради която идеята не е напълно реализирана, е нежеланието от страна на Катар да се присъедини твърдо към съюза Русия-Иран, което означава, че променливата част от матрицата за доставки на газ – LNG – остана извън контрола на Москва и Техеран. Вярно е, че Иран има достатъчно газови ресурси, за да стане в крайна сметка LNG суперсила и част от сделката между "Газпром" и NIOC е е в посока това да се случи, но също така е вярно, че това е средносрочен до дългосрочен проект.

В краткосрочен план обаче има признаци, че сдържаността на Катар да се ангажира с "газовата ОПЕК" може да отслабне. Критичната характеристика на икономическите планове на Доха е тя да остане номер едно износител на LNG в света, след като загуби това място за сравнително скорошен период, и в този контекст дългосрочните сделки с Китай са изключително важни за нея . Първият забележителен пример, който постави шаблон за последващи сделки, бе дългосрочното споразумение за покупка и продажба между China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec) и Qatar Petroleum за 2 милиона тона годишно (mtpa) LNG за срок от 10 години. След тези ранни сделки с Китай, Катар подписа споразумения за доставка на втечнен природен газ с иранският ( а също и китайски и руски) съюзник - Пакистан – по-специално едно 10-годишно споразумение с Qatar Petroleum за доставка на Пакистанската държавна петролна компания с до 3 милиона тона LNG годишно до различни пристанища в страната. Това споразумение се основава на по-ранната сделка, подписана през 2016 г. с Катар за доставка на Пакистан - 3,75 милиона тона втечнен природен газ на година, и дойде приблизително по същото време, когато близкият съюзник на Пакистан, Бангладеш, сключи подобна сделка с Катар.

Източник: oilprice.com

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 

 

 

 

Коментари

 • саможертва в името на ам.глобална хегемония

  25 Авг 2022 16:27ч.

  Янкистан, Наглия и Сраел ще отговорят хуманно, както винаги - с нови санкции и насъсквания на марионетки за война, за да не им позволят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахахахахаха!

  25 Авг 2022 17:06ч.

  Времето на пари от нищо - уолстрийт започва да свършва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мандалото хлопна

  25 Авг 2022 16:46ч.

  Петродолърът е в състояние на ригор мортис

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква ирония

  25 Авг 2022 16:48ч.

  От световен лидер на съединяващия се пролетариат, сочеща както стоте хиляди статуи на Ленин пътя към светлото бъдеще, до отритната, изолирана, опитваща се да примами пословично дискредитирани режими, само и само да не остане сама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Верно е ирония

  25 Авг 2022 16:57ч.

  САЩ бяха наритани от най-верния си досегашен съюзник, член на ОПЕК, саудитците.. Та не знам кой е самотния в случая.. Ще споделиш ли някой мнозината съюзници с които САЩ разполага понастоящем в качеството си на играч на глобалния пазар на енергоносители?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  25 Авг 2022 19:45ч.

  САЩ самите те нямат сметка да остават глобален лидер, защото това ще е зверска диктатура чрез контрол над световните финанси. Токсични са, след това, което направиха с конфискацията на руските резерви, а същевременно демагогията им продължава да не знае предел. Да се смирят и да оставят света на мира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иронията ще я изядат българските евроатлантици

  25 Авг 2022 16:59ч.

  От сега предвкусват и преглъщат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Авг 2022 17:26ч.

  Православния Иран с ислямския Иран влезли в съюз. Що не поканите и талибаните, бе, те са ви естестевени съюзници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква ирония

  25 Авг 2022 17:35ч.

  е да се изпълни казаното от А. Тойнби, че големите империи загиват от натиска на "външния пролетариат" и бунта на "вътрешния пролетариат". И това да не е Русия по сметките на нейните зложелатели и архитекти на Новия световен ред. Отритнатите от хегемона се съюзяват. Така според Тойнби се е..*ва майката на всички, които ядат до повръщане. Той визира много други империи освен Рим, разбира се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Авг 2022 17:56ч.

  Тия са с бвп, по-малко от това на Бруклин, бе момче. Какъв Тойнби, какви 5 путински рубли. Това са държави парии, изключени от контактите с метрополията, затова се съюзяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Бруклин

  25 Авг 2022 18:57ч.

  какво точно произвеждат като БВП, може ли да поясниш с факти?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е да де, нали затова цитирам

  25 Авг 2022 19:01ч.

  Тойнби. Чети внимателно, провери кой е той. не е за подценяване, историк. нали знаеш, че светът и преди нас се е състоял и все по същите закони се е движил, а на нас все така на мисленето ни влияе земното притегляне. Много–много няма къде да ходим, все едни и същи ги въртим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вездесъщите бвп-та по всичките земни кълбета

  25 Авг 2022 19:48ч.

  До тоя с бвп-то: ти му говориш за компютър, той продължава да категоризира работата чрез компот. Всичките ли козяшки сукинсони сте толкова тъпи и клиширани бе?...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква ирония

  25 Авг 2022 17:38ч.

  е също така във "вътрешен пролетариат" да се превърнат некъпаните европейци с опразващи се джобове, а не непознаващите тоалетната чиния буряти и вечно недоволните петоколонници. Но така е, докато Западът дрънкаше булшитове за застрашените евроатлантически ценности, Лавров правеше дипломатически сондажи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виж, ЗИП,

  25 Авг 2022 17:43ч.

  Азбучна истина е, че православните и мюсюлманите имат общ враг. Католиците добре мислят за себе си, не следва да ги мислим. Талибаните са проект на най– демократичните, така че генеалогията е добра, надеждна, формалон погледнато.Родителите са от сой. Ама и ти мислиш като хегемона, а не си дори сред слугите му, предполагам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Авг 2022 17:58ч.

  Хегемога в момента държи 50 % от световното бвп, а като армии и военен бюджет много повече. Успя да обедини около себе си Европа, Австралия, Н. зеландия, Япония и Ю. Корея. Срещу него няма сериозна сила освен Китай, който е 20 %, но без съюзници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости на квадратни евроатлантически търкалета

  25 Авг 2022 18:03ч.

  БВП е една фикция, измислена да пълни празни глави като твоята. Тия, дето разлагащия се "хегемон" уж е обединил около себе си са по-гнили и от него. С такива пишман "съюзници" врагове не му трябват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама хегемонът

  25 Авг 2022 18:59ч.

  обедини ли Европа със себе си, или нещо друго й направи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ехо, на ЗИПа ментето..

  25 Авг 2022 18:06ч.

  БВП е един обикновен балон пълен с въздух.. Знаеш ли колко е било БВП то на вандалите навремето.. Ама са разграбили Рим като стой та гледай.. Същата съдба чака и настоящия хегемон...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откъде се пръкна този фейк ЗИП?

  25 Авг 2022 18:09ч.

  Абсолютен идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  25 Авг 2022 19:51ч.

  Той е някаква американска надувна кукла, произведена в Чайната по специална поръчка на органите по съхраняване на супер пупер дупер бвп-то на най най най великите. Насълзиха ми се очите от смях да му чета глупостите. Даже котката ми е по-умна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако привлекат и Катар,

  25 Авг 2022 18:16ч.

  може и да стане. На Русия се падат 25.02% от доказаните находища в света. На Иран се падат 15.57% от доказаните находища в света. На Катар се падат 13.39% от доказаните находища в света. Всички останали имат под 4%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Авг 2022 18:24ч.

  Митрофанова да си смени кадрите, тия тука са празни лозунгаджии с едни и същи клишета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПсевдоЗИПе,

  25 Авг 2022 18:36ч.

  Като оглозгаш клишето до кокал, и стигаш до чистата истина.. Само, зъби да имаш..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПсевдоЗИПе,

  25 Авг 2022 18:53ч.

  тъкмо тръгнах да ти отговарям сериозно за БВП –то и ти пак тръгна с клишетата поради изчерпване на контрааргументите. Постой тука с нас, малко спаринг, но се дръж като тези, които ти отговарят с аргументи. "Ако привлекат и Катар4 ти е отговорил. Нали битката е за останалите 50% по твоите сметки, та да станат 100, ни повече, ни по–малко, но Путин не се дава да мине в тези 100%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  25 Авг 2022 19:20ч.

  всички нормални хора знаят, пе монополите и огополите са демократични, когато се държат от САЩ. в останалите случаи са изключително вредни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Авг 2022 19:50ч.

  нормалните хора не поддържат страни като Русия, Иран, С. Корея, талибаните, куба, Венецуела и Сирия, Мунчо. Само дъртите комунисти ги поддържат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • математик

  25 Авг 2022 19:53ч.

  Ако ти си пример за нормала, то тогава аз настоявам да бъда тангента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  25 Авг 2022 20:12ч.

  чиба, козяшки фашист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  25 Авг 2022 19:21ч.

  Още от преди новата ера разширяването на контрола на Западната империя на изток стига до Ефрат. Ако прекалено много започне да "шава" в този район (днешни Сирия, Ирак, Афганистан...), Източните сили се коалират, в случая наследникът на персите и партите, и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той добави: „Победителят от руско-украинската война е САЩ и те ще завладеят европейския пазар!!!!!!

  26 Авг 2022 11:39ч.

  България да внимава, защото ако не си подсигури доствки по тръбата от Русия, сега и за в бъдеще, не само ще бъде принудена да вдигне мораториума за пр-во на шистов газ, добиван от САЩ в Добруджа чрез 100-г концесия, но и ще допълва със скъп ЛНГ, който веднаж го има веднаж го няма. Точно определение на Костадинов - колониална демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Победителят

  26 Авг 2022 12:46ч.

  Рибата още в морето, нашия вече сложил тигана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православно-шиитския съюз

  29 Авг 2022 17:58ч.

  или как в голямата политика за морал и принципи място няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи