Големият пробив на американския военно-промишления комплекс в Украйна

Големият пробив на американския военно-промишления комплекс в Украйна

Автор: Брадли Девлин, The American Conservative

Украинците отпразнуваха своя 31-ви ден на независимост в сряда, президентът Джо Байдън обяви още почти 3 милиарда долара военна помощ за борбата на страната срещу Русия.

Пакетът от оръжия и помощ на стойност 2,98 милиарда долара е най-големият пакет за подпомагане на военните действия, обявен от администрацията на Байдън от избухването на войната в края на февруари. Този най-нов пакет включва ракетни системи с лазерно насочване, шест американски усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS) с допълнителни боеприпаси, 24 противоартилерийски радара, безпилотни въздушни системи Puma, безпилотни въздушни системи VAMPIRE, 245 000 снаряда от 155 мм артилерийски боеприпаси, 65 000 снаряда от 120 мм минохвъргачни боеприпаси и допълнително финансиране за обучение и поддръжка на украинските сили.

Тъй като други вътрешни въпроси започнаха да доминират в новините – отмяната на делото Роу срещу Уейд, инфлацията, акцията на ФБР срещу бившия президент Доналд Тръмп и предстоящите междинни избори през 2022 г. – продължаващата подкрепа на Съединените щати за Украйна премина на заден план в медиите. Макар и да е напълно разбираемо, че проблемите, които са по-непосредствени за страната, са взели приоритет пред конфликта, който сега навлиза в седмия си месец, външнополитическите лекета, които обещаха да направят каквото е необходимо, за да накажат Иван (използва се като събиратлно име за Русия и руснаците) за посегателство срещу западния му съсед, приветстват това разсейване.

Само защото войната не привлича вниманието, което получи през пролетта, не означава, че потокът от оръжия и долари на данъкоплатците е пресъхнал. Всъщност е точно обратното.

А най-пресният пакет преди трите милиарда долара в сряда, беше оповестен миналия петък. Помощта от петък в размер на 775 милиона долара също осигури на Украйна повече ракети, артилерия и бронирани превозни средства. Въпреки това има голяма разлика в механизмите за разпределение между двата пакета. Докато военната помощ в размер на 775 милиона долара от петък беше извлечена от вече съществуващи запаси от оръжия и оборудване на САЩ, подобно на военната помощ, предоставена на Украйна по-рано, пакетът от помощи в сряда ще бъде закупен или поръчан на изпълнители на отбраната. По-рано този месец администрацията също така обяви два други пакета помощ - първият на обща стойност 550 милиона долара, а вторият - един милиард.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, каза, че това означава, че част от помощта в пакета от сряда може да бъде разпределена по-бавно от други части на пакета в зависимост от текущите запаси на производителите на отбранителни средства. „Ще зависи, честно казано, от предмета, за който говорим“, каза Кърби пред репортери. „Някои неща вероятно ще се нуждаят от известно време за производство, за да бъдат разработени.“

Кърби също така поясни, че фактът, че администрацията на Байдън се отказа да използва запасите на САЩ не означава, че бюджетът, одобрен от Конгреса, е изчерпан. Преди това администрацията на Байдън използва президентския орган за изтегляне на средства, за да финансира серия от други пакети за помощ, като пакет от 400 милиона долара, който включва четири артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS) и боеприпаси, 1000 снаряда от 155 мм артилерийски боеприпаси, разрушителни боеприпаси, батарейни отбранителни системи, както и три тактически автомобила, резервни части и друго оборудване. Президентските правомощия за теглене на средства през дадена фискална година обикновено са 100 милиона долара, предназначени да бъдат използвани когато възникнат непредвидени важни за националната сигурност проблеми, и когато САЩ трябва да действат бързо. Но в законопроекта за допълнителни бюджетни кредити в подкрепа на Украйна от май 2022 г. Конгресът реши да увеличи тази горна граница от 100 милиона долара 110 пъти до 11 милиарда долара.

Изборът на пакет от помощи, който попада извън президентското правомощие за теглене на средства, и отива направо при изпълнители, вместо да разчита на настоящите запаси на армията на САЩ, „ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, противовъздушни системи за противодействие и радари, за да гарантираме, че може да продължи да се защитава в дългосрочен план“, каза Байдън. 

Думите на президента бяха сладка музика за ушите на военно-промишления комплекс, който печели от идеята Съединените щати да отърват света от всяка несправедливост, като имат достатъчно бомби и куршуми. Миналата година изпълнителите от оръжейния бизнес се просълзиха, когато войната на Америка в Афганистан приключи. Те събраха до половината от разходите на Пентагона в размер на 14 трилиона долара за две десетилетия авантюра на американската армия в Афганистан. Но точно след като един продължителен конфликт приключи, друг се притече на помощ на комплекса. Въпреки че САЩ имат малък национален интерес в Украйна и може да бъде на пълна загуба, като се има предвид, че Русия е ядрена сила, Байдън се закле  САЩ да бъдат рамо до рамо с Украйна в дългосрочен план. 

Пакетът от сряда е най-големият за военна помощ, одобрен от администрацията на Байдън от избухването на войната. Общо САЩ са предоставили 13,7 милиарда долара военна помощ на Украйна, което намалява бюджета на няколко известни федерални програми. Това е два пъти повече от оперативния бюджет на Конгреса от 6,6 милиарда долара. Почти един път и половина повече от бюджета на Националната научна фондация и федералната съдебна система, които имат съответно 9,2 и 9,7 милиарда долара. Добавете още 2,2 милиарда долара и военната помощ на САЩ за Украйна ще съответства на оперативния бюджет на Агенцията за опазване на околната среда. За да направим по-пряко сравнение, 13,7 милиарда долара, които вече са дадени на Украйна - отново в рамките на само шест месеца - са повече от четири пъти над размера на военната помощ, предоставена от САЩ на Израел през фискалната 2020 година. И обемът на военната помощ за Украйна е предвиден да нарасне много повече, тъй като руското настъпление в Донецк се забави и Байдън предоставя на военно-промишления комплекс допълнителен достъп до средносрочни и дългосрочни потоци от приходи.

Повечето членове на Конгреса, републиканци и демократи, не желаят да говорят срещу новата дойна крава на военно-промишления комплекс. Но представителят Дан Бишъп, републиканец от Северна Каролина, не е сред тях. „Не трябва да изпращаме на Украйна още нито един долар, да не говорим за 3 милиарда“, каза Бишоп пред The American Conservative. „Вече сме похарчили много повече, отколкото който и да е европейски съюзник е бил готов да даде, докато не можем да си позволим и частица от това усилие, за да осигурим собствената си граница.“ 

Наистина, сегашният външнополитически режим на Америка и неговите апаратчици пресичат корените на безредиците и недоволството у дома, така че обществеността благоразумно си затваря очите пред изтичането на следващия пакет с помощи през вратата ни. „Това продължаващо финансиране е перфектен пример за политиката на „Америка на последно място.“ , добави Бишъп. И това могат да го сторят дебелите генерали, като се готвят да прекалят с бюджет за отбрана през 2023 г., който може да достигне 1 трилион долара.

Брадли Девлин е щатен репортер на The American Conservative. Преди е бил аналитичен репортер за Daily Caller и е публикуван в Daily Wire и Daily Signal, наред с други публикации, които не включват думата „Daily“. Завършил е Калифорнийския университет в Бъркли със степен по политическа икономия. Можете да следвате Брадли в Twitter @bradleydevlin.
 

Източник: theamericanconservative.com

 

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 

 

 

 

Коментари

 • ЗИЛ

  27 Авг 2022 18:52ч.

  В същото време Съюзните сили бавно и методично денацифицират Юкрейн соуджърс с непрекъснат артилерийски обстрел ,след което минават мотострелковаците да зачистят остатъците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  29 Авг 2022 13:08ч.

  България трябва да се пребори със щатите за по-голям пай от бизнеса ...............все пак е удар по валутната система на капитализма !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  27 Авг 2022 19:35ч.

  затова финансов одит на украина след 2 месеца имате избори не повтаряите грешката с демен-цията мислете на изборите светът иска мир а не воини от които печели впк на сащ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  27 Авг 2022 19:46ч.

  Тези помощи не ги плащат само америкамските данаколатци, плащаме с увеличените цени на горивата, които се търгуват с Амер. долар. Затова е борбата е да премахне зависимостта от долара, като първостепенна резервна валута. Истинската диверсификация ще настъпи, когато ще можем да търгуваме с разлини валути и имаме портфейл от няколко. Затова го боли Чичо Сам. Майната и Украйна, долара е важен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Авг 2022 19:48ч.

  Ако путлер не беше нахлул варварски в Украйна, нямаше да ги има американските помощи и американският ВПК трябва да издигне паметник на тиранина, че работи за него. И това ще е още много месеци,докато рашистката икономика не се срути напълно и Украйна не разгроми варварите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  27 Авг 2022 20:01ч.

  1) Украйна няма да разгроми варварите. 2) Ако ЕС беше запазил неутралитет и не беше наложил санкции на Русия, нямаше да има такъв голям проблем с горивата и инфлацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  27 Авг 2022 20:13ч.

  Защо не беше необходимо ЕС да налага санкции? Защото през 2013 г. една американка каза Фък дъ ЕС-то. Следователно ЕС-то не е длъжно да обслужва ЮеСеЙ и негово прокси Украйна. А може би на европейските бюрократи им е приятно да обслужват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  27 Авг 2022 22:02ч.

  thenewone, баце, джендърче недоклатено! Незачет! Днес козяшки надник -"нанай маро"! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Авг 2022 23:12ч.

  "thenewone, баце, джендърче недоклатено!" моля, моля! Тоя серсем, дето ми е задигнал ника, почна да става ноо нагъл. До скоро го търпях, ма днес и вчера дрънка като празна лейка. Абе, льольо, дето си ми задигнал ника, дето задигате и други никове, малко да усетите стилистиката, лексиката на жертвите си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опитай да сравниш

  28 Авг 2022 16:01ч.

  Как говори американският журналист и какви брътвежи поднасяш ти. Много на нула за теб. Троловете освен всичко останало имат текстолингвистичен проблем: предметът на текстовете им не се променя независимо от темата и съдържанието на коментирания текст.Shame on you.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Европедерастията беше проявила какпак разум и беше запазила неутралитет, можеше да удължи съществуването си с още година-две

  28 Авг 2022 16:10ч.

  Европедерастията обаче е класическа педерастокрация и затова не е способна да проявява разум дори на капки. На всякакви нива в т.нар. "държави" от т.нар. "Европа" са инсталирани кирчовци, кокорчовци, лорери - ненормални еничари с тежки психиатрични малформации, които мразят страните си и презират народите си. Няма бъдеще за такава "Европа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е-па

  29 Авг 2022 22:31ч.

  Надай се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамериканците са длъжни да защитят инвестициите си в Украйна

  27 Авг 2022 20:06ч.

  Напомням: 3 хамер. корпорации (BlackRock, Vanguard и Monsanto) вече притежават 70% от земеделската земя в Украйна: https://24may.bg/2022/08/23/%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b3%d0%bc%d0%be-%d0%b3%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d0%ba/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Общо САЩ са предоставили 13,7 милиарда долара военна помощ на Украйна

  27 Авг 2022 20:27ч.

  Нищо не е. Общите разходи на САЩ до 2020 г. в Афганистан и Ирак се равняват на 2 трилиона долара. Същественото тук е, че намериха някой да се бие вместо тях и сега могат да си щракат с пръсти и да се чудят как може да са толкова умни. Само да не бяха тия външнополитическите лекета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юруш на доматито

  27 Авг 2022 20:27ч.

  Дай, дай, дай, дай още дай, Хамерика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Don Leone

  27 Авг 2022 20:29ч.

  Укрите ги отписвайте щом се се продали на 70 %. Интересно е другото, защо Русия не изчисти територията им ? И без това само ще им създават допълнителни проблеми в бъдеще . Вероятно са се разбрали със щатите взаимно да си делкат печалбите от земята ? Ще гледаме сеири и циркове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ZDF

  27 Авг 2022 20:40ч.

  NASAMS ( Национална/норвежка усъвършенствана ракетна система земя- въздух) е разпределена и свързана в мрежа система за противовъздушна отбрана с малък до среден обсег [5] : 4  , разработена от Kongsberg Defense & Aerospace (KDA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  27 Авг 2022 20:42ч.

  Къв тоя чутовен американски пробив в Украйна, като това са оръжия от зората на студената война, а преди това си разпраха гъзовете да ометат от всички евр. страни всички складове от съветската епоха ! Ами сега, ако някой ни зачеше, то и бункери нямаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  27 Авг 2022 20:49ч.

  Вампирите ФАЩ съществуват благодарение на войните , които подпалват по целия свят , защото печелят от кръвта и страданията на милионите погубени човешки животи !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Авг 2022 1:40ч.

  Фашизмът е в Русия, лелче, и Путлер не се различава по нищо от Хитлер, освен че е по-мръсен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг

  28 Авг 2022 10:15ч.

  Крадец долен на никове,срам нямаш.Знаем как пише истинския.Скрий се в миша дупка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мужик

  27 Авг 2022 21:07ч.

  До няколко години нито Путин ще е жив, нито тоя жалък сайт ще същуствува, нито пишещите тука пенсионери ще са между живите. Какво да коментираш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • darkaveng

  27 Авг 2022 22:05ч.

  Мужичок, джендърче недоклатено! Колкото и да се напъваш, незачет! Козяк паре днес няма да ти даде! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  27 Авг 2022 23:20ч.

  Няма проблем - и безтвоите глупости можем. Но поне си изкопай гроба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Авг 2022 1:38ч.

  Сайтът е много добър, но тия путински хлебарки, дето са полазили по него, го осмърдяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сайтът може и да съществува

  28 Авг 2022 8:16ч.

  но с различна ориентация за пореден път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сподели

  28 Авг 2022 16:05ч.

  Как си решил проблема със собствената си смъртност. Как смяташ да я предотвратиш? Трудно ли е да се избегне? Какви са тренировките и хранителният режим?Нужни ли са хранителни добавки? Благодаря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Орайън Репти

  27 Авг 2022 21:15ч.

  Не само България и ЕС са колония, но и САЩ. Във Военно-Промишления Комплекс човешката раса вършат само слугински и чистачни дейсности там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  27 Авг 2022 23:19ч.

  И вашето време ще дойде! Ще си платите за всички престъпления, които извършихте по целия свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как стоят нещата

  27 Авг 2022 23:20ч.

  Повече от 30 държави помагат на Украйна. Снабдяват я с най-модерно оръжие за милиарди. От другата страна на фронта е само Русия. В резултат Русия напредва, а хохлите понасят много загуби, отстъпват и се предават. Какъв е извода?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  27 Авг 2022 23:29ч.

  Изводът е, че Русия смила не само хохлите, но и Америка и ЕС , ония от недоклатения остров, Австралия, Япония и разни други шведи. Без ленд-лиз, но със санкции, въртели, потопена в блатото на мерзките им лъжи, манипулации, забрани, цензури. Сама. Е, не съвсем, тов. Лукашенко държи на прицел хохлите на запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изводът е,

  28 Авг 2022 8:19ч.

  че Русия е няколко пъти по-голяма и по-силна. Знаехте ли това? Или мислехте, че причината е в моралното превъзходство на руската раса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Авг 2022 1:36ч.

  Смила Русия баба ти, смотан путиноид. За 6 месеца гадовете затънаха в блатото, 47 800 путински вампири бяха избити като псета, и както е писал един по-горе, след 2 г. Путлер ще е пукнал, а Русия ще е на боклука.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво Минджеф

  28 Авг 2022 1:46ч.

  Не бе... Диван генерал.. Според Уикрощаба са минимум мильони... Откъде ви копат такива слаботокови бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кофти матрял

  28 Авг 2022 1:47ч.

  Сега след 2 год. ли станаха. Че бяхте дали едни кратки срокове по-рано дето вече минаха. Сега 2 год. никой не може да ви барне :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • юдозависим

  28 Авг 2022 10:03ч.

  А защо крадеш никове бе? Щот си много силен или праведен ли? Вземи прочети десетте божи заповеди! Ама файда няма, защото баща ти е дяволът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  28 Авг 2022 2:18ч.

  За сведение на публиката - новите 3 милиарда НОВИ ОРЪЖИЯ за Украина ще са като купените българнски Фу16 - ако е жива Украина след 2-5 години - може и да ги получи... Нито BLM ,нито ЛГБТИК могат бързо да произвеждат ОРЪЖИЯ! Трябва Китай да ги произведе, а те , САЩ, да ги продадат :-) Но Китай за УКраина не дава нищо! Надай се коньо на зелена морава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • «Вся власть Советам!», (грешка, извинете,ФАЩ!)

  28 Авг 2022 8:33ч.

  Ха дано, ама надали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  28 Авг 2022 14:52ч.

  Целият Колективен Запад лее милиарди за оръжие, за медийно облъчване и идеологическо центрофугиране и тъй като ефектът не е особено вреден за Русия, трябва да стигнем до извода, че целта е тотално поробване на западния човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странно нещо е живота...

  28 Авг 2022 21:49ч.

  Само преди някакви си 30 год., Украйна като част от Съветите беше враг на щатите, а сега са първи приятели. Докога?! След още толкова време може да има американо-руски съюз. Кой знае?! Свидетел на бъдещето ще бъде пишещият тук безсмъртен шотландски боец, наричащ се скромно "мужик". Иначе Девлин, освен обосновано, пише и много интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  29 Авг 2022 21:36ч.

  “ВСУ атакува мощно. Започна битката за Херсон“: https://m.offnews.bg/news/Sviat-_12/VSU-atakuva-moshtno-Zapochna-bitkata-za-Herson-Obnoviava-se_783961.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи