Фьодор Лукянов пред "Гласове": България няма алтернатива освен да е член на ЕС. Друг е въпросът какво ще стане, ако ЕС не оцелее

Фьодор Лукянов пред "Гласове": България няма алтернатива освен да е член на ЕС. Друг е въпросът какво ще стане, ако ЕС не оцелее

Фьодор Александрович Лукянов е главен редактор на globalaffairs.ru, председател на Съвета по отбранителна и външна политика, член на президиума на Руския съвет по международни въпроси и директор по научните въпроси на международния дискусионен клуб "Валдай". Той даде специално интервю на Владислав Наков за "Гласове".

- Здравейте, Фьодор Александрович, благодаря Ви, че приехте поканата на сайта "Гласове". Във Ваш анализ отпреди няколко дни твърдите, че САЩ действа с патетични увещания и заплахи, но въпреки това изолация на Русия не се е случила. Как си го обяснявате? САЩ подцениха Русия или самата Русия се справя по-добре от очакваното?

- Преди всичко, ако погледне географската карта, без каквато и да е политическа конотация, но във всички останали аспекти: географски, логистичен, като природни ресурси, като човешки потенциал, и т.н. ще забележите, че държава като Русия няма как да бъде изолирана. Не може да бъде извадена от международните системи. И точно това се случи. Така че плановете да се изолира Русия политически и преди всичко икономически показаха, че страната в много отношения е независима от международните системи. Не във всички, но в много от тях. Не знам какво точно са очаквали САЩ и техните съюзници? Че Русия може да бъде отрязяна от света...

- В самото начало всички експерти предричаха икономически колапс на Русия, че доларът ще стигне до 120 рубли, и т.н., но нищо от това не случи?

- Според мен просто не си направиха добре сметката.

- Западът си е направил грешна сметка?

- Мисля, че и двете страни, и Русия, и Западът, си направиха грешни сметки. Русия по отношение на военната част, а Западът и САЩ по отношение на очакванията им, че Русия ще изпадне във финансов колапс, което не беше постижимо. Русия е твърде устойчива и самодостатъчна, за да бъде разрушена с икономически бойкот. Има и още една причина, която е политическа. От моя гледна точка това е по-интересното. САЩ се провалиха в опитите си да привлекат повече държави в антируската коалиция с изключение на официалните си партньори. И вие виждате, че останалата част от света не е на страната на Русия, но определено не иска и да се присъедини към антируската коалиция. И това е интересен феномен.

- В тази връзка, на 24.08.2022г. ООН излезе с декларация, осъждаща Русия заради Украйна, която обаче беше подкрепена от по-малко от 58 държави или по-малко от 1/3. (Бел.ред. В ООН членуват общо 193 държави) Защо се получи така?

- За много държави от Африка, от Близкия изток, от Азия и дори за някои държави от Латинска Америка, военният конфликт, който се случва в Източна Европа, не е нещо изключително. За разлика от европейците те знаят, че войните никога не спират.

- В момента в Близкия изток има няколко активни военни конфликта.

- Точно! От десетилетия. Включително и конфликти с участието на САЩ и Европа. И нещо друго. Усещат, че доминацията на САЩ отслабва, в сравнение с това , което беше преди 10 или 20 години. И като отслабва и не може да ги принуди да следват тяхната политика защо тези държави да не създадат печеливши и изгодни отношения с Русия. Това според мен е една от най-съществените промени в международен контекст.

- Според Вас тези държави вече не виждат САЩ и съюзниците им като световна сила?

- Не така както преди. Световна сила със сигурност, но не такава, каквато беше преди.

- Изминаха 6 месеца от началото на т.н. СВО на Русия. Какви цели постигна Русия и какво следва?

- За съжаление нямам отговор на този въпрос. Конкретни цели не бяха обявени, освен „големите слогани“. Официално се казва, че СВО върви по план и всички цели ще бъдат постигнати. Мога само да предполагам, че първоначалната цел е била смяна на режима в Киев, която очевидно се провали. Така че не знам какви са целите. Докато Русия и Украйна смятат, че могат да надделеят военно, какъвто е случаят сега, всичко ще продължи без ясно очертани постижения. Не знам дали има някой, който може да каже какъв точно ще е финалът.

- Прочетох едно Ваше интервю за италианската преса, в което казвате, че СВО е краят на опитите на Москва да се интегрира в Европа. Прекъсва ли наистина Русия всички връзки с Европа?

- Не е Русия тази, която къса всички връзки със Запада. Обратното е. Не идва от Москва. От 60-те години на миналия век Русия захранва Европа с енергийни ресурси, а Европа захранва Русия с индустриални технологии. Но всичко това сега се изкоренява и то много бързо. Така че се съмнявам, че отношенията биха се възстановили в обозримо бъдеще. Ще живеем в нова реалност, в която, икономически, Русия и Европа са изолирани една от друга. Официалната цел на Европа е да се откаже възможно най-скоро от руската енергийна зависимост и при така поставената цел не виждам как отношенията могат да се ревизират, въпреки че бяха много печеливши и за двете страни.

- В момента България преговаря с "Газпром". Според Вас какво ще се случи?

- Доколкото знам правителството в България е служебно. Така че е трудно да се предвиди. От друга стана условията на "Газпром" от април са пределно ясни. Знаете ли, това, което виждам е, че не само България а ЕС е решил да прекрати енергийните отношения с Русия възможно по-скоро. Същото е и с Русия. Ако Европа официално настоява да се откаже защо Русия изобщо да се опитва да задържа енергийните връзки?! Процесът е реципрочен: Европа търси нови доставчици, Русия нови купувачи.

- Чуват се призиви за тотално ограничаване на руските медии в ЕС. Според Вас кой печели информационната война.

- Западът печели информационната война на Запад, а Русия я печели в Русия. В останалия свят никой не я печели, там хората са по-скоро индеферентни към нея. 

- Буквално до 23.02. Русия категорично отричаше каквото и да е нахлуване в Украйна, но се случи. Как ще коментирате?

- Изглежда, че решението е било взето, аз не знам кога точно, но по-рано. Може би миналата година... Но военната логика е тази, която казва кога точно. Съвсем просто е, врагът не трябва да знае кога.

- И един последен въпрос. Къде виждате България в зараждащия се „нов световен ред“?

- Според мен България няма алтернатива освен да е член на ЕС и да е в неговата, да кажем така, сфера на влияние, независимо от това как ще изглежда самият съюз след 5 години. Най-неприятният въпрос пред държави като България е:  Какво ще стане, ако ЕС не оцелее? Но така или иначе вие сте част от ЕС. 

 

Коментари

 • Уилт

  02 Sep 2022 12:06ч.

  "- Според мен България няма алтернатива освен да е член на ЕС и да е в неговата, да кажем така, сфера на влияние, независимо от това как ще изглежда самият съюз след 5 години. " --- А така, кажи им го на тия чутури, които всеки ден пишат молби за напускане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  02 Sep 2022 12:08ч.

  Четенето с разбиране ви е доста чуждо младежо .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като си почнал, карай до края

  02 Sep 2022 12:09ч.

  Имаш ли отговор на въпроса Какво ще стане, ако ЕС не оцелее? Щото ситуацията предполага неминуем разпад..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  02 Sep 2022 12:14ч.

  И като какви са признаците на тоя разпад, я раздуй да се посмеем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  02 Sep 2022 12:14ч.

  Неминуем разпад засега се очертава само за Рашистан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчик,

  02 Sep 2022 12:22ч.

  Ако не виждаш очевадното, или си сляп или си зомбиран

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що на мен, ей на на Шулц му се посмей

  02 Sep 2022 12:26ч.

  Мрачна прогноза за бъдещето на Европейския съюз не от кого да е, а от самия председател на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц. „Разпадането на ЕС за първи път е реалистичен сценарий”, отбеляза той, цитиран от Dow Jones. Коментарите на Шулц са направени в реч пред членове на Европейската комисия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има алтернатива

  02 Sep 2022 13:05ч.

  Да станем евразийци като Туркменистан

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полша иска 1,3 трилиона долара репарации от Германия за Втората световна война

  02 Sep 2022 13:27ч.

  Триморието, по заръка на САЩ, Британия и Полша, и мераците на Полша да бъде отново империя от типа на Реч Посполита, при това на две морета - Балтийско и Черно - и върху земите на Украйна = добра формула за разпад на ЕС. България има избор - или да си запази Валутния борд на лева и да оцелее след разпада, или да влезе в Еврозоната и да фалира като солидарен длъжник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  02 Sep 2022 12:06ч.

  Не особено утешителен финал на интервюто .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Sep 2022 12:12ч.

  Руския свят се стопи, не Ес се разпада. Украйна избяга, Казахстан е на път Беларус след Лукашенко ще избере Европа. Остават Армения от няма накъде и Узбекистан и Киргизстан, които Китай предстои да погълне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фейк ЗИП

  02 Sep 2022 12:19ч.

  След като си неграмотен е по-добре да си мълчиш. Какъв руски свят е Армения, Узбекистан и Киргизстан?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП-чо е профанизиран и затова пише глупости.

  02 Sep 2022 13:38ч.

  А българите нека да помним на каква основа е възникнал Руският свят - на основата на Източното православие, прието от Втория Рим с център Константинопол и поддържано от Царство България, и върху старобългарския език на Божието слово, върху който са изградени всичките езици на Словото - славянските, вкл. и руският език.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Sep 2022 13:49ч.

  Дреме им на кагебистите от Кремъл за вашето православие. Тов. Путин в момента е пратил азиатската си измет да трепе православните му братя в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зипчо, мамин-сладък,

  02 Sep 2022 14:04ч.

  пак незачет! И днес козяшки надник няма да има! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП-чо,

  02 Sep 2022 14:05ч.

  понеже служиш на дявола, няма как по друг начин да оцениш православието и Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  02 Sep 2022 17:59ч.

  Украйна избяга? Имаш предвид спря да съществува?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лукянов възпитано ни казва че ще сме…

  02 Sep 2022 12:13ч.

  … сред лузърите . Или по-грубо, ще духаме борша !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичо

  02 Sep 2022 12:33ч.

  Надежди говежди .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България не може да напусне нито ЕС, нито НАТО

  02 Sep 2022 12:18ч.

  И то е защото влезе БЕЗ да пита народа. Шепа хора взеха решението, шепа хора управляват и шепа хора няма да позволят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  02 Sep 2022 12:23ч.

  Вижте кои държави са провеждали референдуми за присъединение към ЕС или за напускане: https://en.wikipedia.org/wiki/Referendums_related_to_the_European_Union Намирате ли България сред тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро

  02 Sep 2022 12:20ч.

  Тоя пълен смешник - не знаел какво правят орките в Украйна, ама Европа и Русия щели да бъдат изолирани в близко бъдеще. Ами излезте от Украйна, бе, след като не знаете що сте там. Пораженията от оставането там са огромни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много си наивен

  02 Sep 2022 12:25ч.

  Нещата се промениха и Украйна е БЕЗ значение. Дори нещата в Украйна да се върнат както бяха през миналата година, НИЩО няма да се промени, АБСОЛЮТНО НИЩО. Борбата е между САЩ и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има алтернатива, разбира се:

  02 Sep 2022 12:22ч.

  незабавно излизане от ес и нато и преминаване завинаги в света на Православната Матушка Россия. Това е единственият ни спасителен и пречистващ път. Слава на Россията. Да живей България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замислял ли си се защо православни българи клонят към Запада?

  02 Sep 2022 12:30ч.

  Много е просто. Трябва да разбереш какво иска отделен човек, семейство, рода, племе, общество, държава. Отделният човек мисли само за себе си или и за децата, като гледа няколко години в бъдещето. Политиците са длъжни да мислят за "племе, общество, държава" и да гледат стотици години в бъдещето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клонят към еретиците на западналия свят

  02 Sep 2022 13:47ч.

  НЕправославните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Sep 2022 12:26ч.

  Пълни глупости!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боко да отдели няколко кюлчета и

  02 Sep 2022 12:28ч.

  да учреди Международен дискусионен клуб Иваняне, където на форума да покани Мистър "Крим е руски" да го чуем какво ще ни каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самата

  02 Sep 2022 12:30ч.

  Русия ще се разпадне след войната. И ще е за добро.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичо

  02 Sep 2022 12:34ч.

  Надежди говежди .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Sep 2022 12:32ч.

  Някой седне ли да ви обяснява, че нямате алтернатива и бля, бля.. веднага го пращайте да пасе! Добре, че Тодор не е разсъждавал така, щот България не е била просперираща заради Русия, а въпреки нея! Просто ни трябва държавник, а не крадливи лигавници, като БОКО и приятели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ България не е била просперираща заради Русия, а въпреки нея!”

  02 Sep 2022 16:49ч.

  Ти си тинейджър, нали? Само тинейджърите знаят всичко и пишат глупости. ВСЕКИ голям завод в България е построен с помощ от Русия. Моста на дружбата е построен от руска войска, направи справка кога и за колко време. Демократите за 30 години не могат да построят втори мост при Русе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Либерастическа предателска кратуна, говорител на вхожденците

  02 Sep 2022 12:35ч.

  Поредното опръскано още от Горбачов място, маскирано като говореща глава на компрадориата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  02 Sep 2022 12:37ч.

  ЕС се отдалечи невъзвратимо от принципите си,от устоите си, от мечтите на хората, които като нас българите, се присъединиха към него за едно по-добро бъдеще! Разпадат се структури, а ЕС се разлага и втечнява, за да изтече безславно в канала на историята! Да бяхме ги предупредили, че така се случва на всичките ни съюзници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС никога не ги е имал тези принципи. Изобщо никога не е имало западна демокрация и така нататък

  02 Sep 2022 12:49ч.

  Всичко беше зрителна измама, докато ни подлъжат да се откажем от народната си демокрация за дъвки и бонбонки

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Sep 2022 12:40ч.

  Ако сега се появи нов Живков, първото с което трябва да се заеме е защитата и сигурността на държавата, след като бъде подсигурена, защото сега сме като голо бебе пред турчин - ЕС повече не ни трябва! Всичко останало ЗНАЕМ как да си го подсигурим! На българина акъл не му трябва, имаме си достатъчно и за раздаване, точно затова сме заплаха за всички!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единствения възможен изход е недостъпен - затриха ни армията, скопиха военните, пълни сме с чужди войски

  02 Sep 2022 12:51ч.

  Трябва ни не Живков, а Сталин. Но няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  02 Sep 2022 12:51ч.

  Дори и разумен руснак да е, либерастът си остава либераст. Няма какво да се научи от такива хора със служебни очилца - масовият им прякор е "икономист", макар навярно да е с някакво друго, близко до икономиката базово образование.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грешка

  02 Sep 2022 17:16ч.

  Ф. Лукьянов не е либерал, още по-малко - либераст. Политолог високо в кремълския кръг е, но не е пропагандист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  02 Sep 2022 12:54ч.

  И на мен като Дедоф финалът ми прозвуча като студен душ. Самият аз съм го изричал често, но като ти го кажат отстрани, особено категорично и обосновано, боли! Нашето общество няма обществен (културен в широкия смисъл) ресурс да води пробългарски курс. И обективен и субективен фактор е с/у нас. Примитивни, глупави елити, които бяха и си останаха на провинциално, битово ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормален

  02 Sep 2022 15:15ч.

  Да точно като студен душ. Знаем си, че в това геополитическо цунами не можем да сме субект. В условията на глобализация няма и не може да има пробългарски курс. Оставаме на запад от новата стена, разделяща Евразия, и се съсретоточаваме върху оцеляването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Защо сме в ЕС и НАТО

  02 Sep 2022 12:57ч.

  Защото до 1990г ни управляваха полу идиоти.След 1990г ни управляват завършени идиоти./Идиот-човек който не се интересува от политика,не участва в общ живот,не участва в политиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  02 Sep 2022 12:58ч.

  Очевидно е, че вярната геополит. ориентация е изкл. трудна в този истор. етап. Вижте страните от ЦЕвропа. Те възникнаха (бяха преосновани) в/у руините на ПСВ, имаха сходна истор. съдба, но днес Унгария и Полша имат коренно различна политика. Нима някой си въобразява, че голямата мечта на Орбан е била да попадне в мечешката прегръдка. Нищо подобно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  02 Sep 2022 13:03ч.

  Обаче, видимо този човек има в главата си една дръзка мечта, една може би фантасмагорична надежда и се опитва да внуши на народа си, че вероятно ... някъде там, където ще се получи новото разделяне и пречупване, ще има някакво малко време/пространство, което ще предостави някакви нови шансове на унгарския народ да достигне нова Обетована земя??!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Пояснявам

  02 Sep 2022 13:06ч.

  .До 1990г малко много малко от управленския елит е познавал западния свят.От сам желязната завесата долу горе се оправяха.В Русия 1983/4г на власт дойдоха пълни идиоти.Те не познаваха СИВ и СССР и хал хабер си нямаха от Запада.Повлякоха крак и идиотщината вече е норма. Имахме късмет 10г щото бодигарда очевидно беше научил нещо от Живков.За кратко пак бяхме управлявани от полу идиот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-ПРОЧЕТЕТЕ КРАЯ ПАК

  02 Sep 2022 13:16ч.

  Там няма и дума за НАТО.Лукянов прекрасно знае за ултиматума ''НАТО от 1996г'' Дипломатично но много ясно.А ние сме ен разреден член на ЕС само защото територията е нужна на Пентагона/НАТО. Защо днес всички виждат.САЩ не се договарят с Русия?Е догодина когато Измаил ще е руски друг ''лукянов'' ще говори друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 13:21ч.

  Който и руснак да попитате, къде е мястото на България, ще отговори по същия начин, както Лукянов. А преди него и Пушков. Във финалната част на интервюто, има два момента, които не се нуждаят от много коментиране. 1. След 5 години ще го има ли ЕС. Според мен ще го има, но ще е второразрядно образование, което само ще издува важно и многозначително бузи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  02 Sep 2022 13:25ч.

  Горе-долу, темата се сведе до въпроса: Имахме ли полза от членството в ЕС, или -- ДА? Само истински глупак, или краен русофил би отрекъл очевидния прогрес във всички области на живота. С изключение на образованието. За съжаление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидният прогрес се състои в това, че влязоха само германските и други западни вериги магазини,

  02 Sep 2022 13:45ч.

  но не и заводите им. Затова хората нямат друг изход освен да работят на Запад и да пращат пари тук, които влизат в техните магазини, в които всичко е вносно. Стана деиндустриализация на България, затова западна и образованието, който все пак е способен отива на Запад. Голям прогрес, голямо нещо, но само за будалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  02 Sep 2022 13:46ч.

  И къде го виждаш тоя прогрес, може ли по-конкретно, че кело се обърках?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  02 Sep 2022 14:21ч.

  Ти кат си лузър при всеки режим ще си лузър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно

  02 Sep 2022 14:53ч.

  Режимът е без значение за личностното реализиране.. А тоталитарните такива винаги са по успешни в държавнически аспект.. Демокрацията е дъвка за балъци..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Уилт

  02 Sep 2022 16:54ч.

  Понякога пишеш разумни неща, но това дето си написал е ОГРОМНА глупост. Магазини за дрехи втора ръка. Българи работят най-най- мръсната работа в Европа - кланници за пилета. Българки бършат лайната на възрастните европейци. Да продължавам ли да изброявам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съмнително

  02 Sep 2022 17:23ч.

  Демографската ни катастрофа (на 1-во място в света сред изчезващите нации), настъпила по пътя към ЕС , обезсмисля всякаква "полза" от въпросното членство. А естествен прогрес има във всички времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 13:34ч.

  Вярно е, че в ЕС няма явни центробежни процеси - засега. Но ЕС се раздира от вътрешни скандали. Вчерашната претенция на Полша за репарации, ясно показва намерението ѝ да вземе водещата роля на Германия. Това, което искат поляците е меко казано, скандално. Но Полша е силно подкрепяна от Америка и Великобритания в амбициите ѝ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 13:40ч.

  Има един елементарен отговор на тези хиени (Чърчил) - какви репарации бе, панове? Тов. Сталин ви възмезди, както СССР не е възмездяван - даде ли ви Източна Прусия - даде я, даде ли ви Силезия - даде я, даде ли ви една купчина градове, вкл. Гданск (Данциг) - даде. Не виждам начин да се успокоят нещата между Германия и Полша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 13:45ч.

  По-нататък - няма да се цитирам, ще цитирам по смисъл оня френски политолог, чието интервю четохме тук преди две седмици. За състоянието на еврофинансите. . Без силна германска индустрия, еврото закъсва. Какви са перспективите за тази индустрия. За германско съжаление - трагични. Защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 13:48ч.

  Защото за машините, апаратите и съоръженията е нужна енергия. Базата на тази енергия са: въглища, газ, нефт и уран. Германия срамежливо започна да ревизира отношението към въглищата и урана, демек не разчита на зелената енергия. И правилно. Но това също е повод за пукнатини в ЕС. Но и тази конвенционална енергия няма да е достатъчна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 13:53ч.

  Тя може да е достатъчна за мижитурска Германия, но не и за индустриалния и технологичен колос. По-нататък, вчера споменах - задава се проблем, по-тежък от газовия - нефтът. Там ще възникнат проблеми с горивата, което ще удари цените в транспорта и т.н. Ще пострада химията. И какво става с еврото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 13:58ч.

  Еврото се обезценява - вижда се от ежедневните курсове спрямо долара. Опитите на ЦЕБ да ограничи инфлацията, чрез вдигане на лихвите, оскъпява задлъжнялостта, на и без това дълбоко задлъжнялите Италия, Испания, Франция и самата Германия. За Гърция, Португалия, балтийските - не говорим. Очаква се на 23.09 ФЕД да вдигне лихвите. Още една "хубава" новина ще бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  02 Sep 2022 14:02ч.

  Тук не говорим и за битовите неудобства и проблеми. Става дума за сериозни процеси, айде да не са тектонични, но са сериозни. Затова си мисля, че след 5 години, ЕС ще е един износен съюз с много проблеми, далеч от Китай, Индия, а защо не и БРИКС. И ний сме в този съюз - както винаги, изтеглили късата клечка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • манго

  02 Sep 2022 13:34ч.

  И кое не е вярно ? Доста умерен анализ. А който вярва в силата и светлото бъдеще на ЕС си е негов проблем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво общо има България със светло бъдеще на ЕС?

  02 Sep 2022 16:57ч.

  България е в ЕС, но не е наравно с другите държави. Нужна е на богатите за да им слугува. Още ли не сте го разбрали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • таткото на Адолф

  02 Sep 2022 13:36ч.

  Така че не знам какви са целите. --- И причините не ги знаеш, или си траеш. Ало, редакцията, до кога ще ни занимавате с тия незнайковци? Аз ви го обяснявам обилно от началото на годината, толкова ли е трудно да зацепите, че това е правилното обяснение? Спазването на цензурата в един момент става престъпление, най-вече пред собствената съвест, но не само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Sep 2022 13:47ч.

  Целта беше да се върне изолацията на Русия от преди 1990 и това несъмнено е постигнато, като в допълнение централна и източна Европа не искат да имат нещо общо с Русия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  02 Sep 2022 13:50ч.

  Той светът не е Централна и Източна Европа, бре трол козяшки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опалаа

  02 Sep 2022 18:16ч.

  ЗИП(фалшив) : Централна и Източна Европа - това съм аз ! .,.,.,.,.,.,. Колко мъка има по тоя свят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро🤣

  02 Sep 2022 13:59ч.

  това не е пълното интервю и последните думи на руснака са извадени извън контекста при превода. По вероятно да е да вие сега сте в ЕС но мислите ли какво ще правите ако съюза започне да ви пречи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поред мен България няма алтернатива освен да е член на ЕС и да е в неговата, да кажем така, сфера на влияние...

  02 Sep 2022 15:37ч.

  Пази боже. Нямало било алтернатива. Тук няма как да се съглася. Никакъв ес не ни трябва. На хората вече им се повръща от това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен веган

  02 Sep 2022 15:56ч.

  Зле е работата. Руснакът говори умерено и политкоректно. Даже избягва да ни нарича тъпи емоционално неуравновесени лузъри както обичат да го правят повечето им официални лица. Той не е сложен там да знае, защото не е в близкия кръг на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелен Веган

  02 Sep 2022 16:07ч.

  По-интересно е другото, това което каза "съждител". Нямаме ресурс и вътрешна сила да отстояваме пробългарска политика. Десно-американофилите са особено кресливи и непреклонни, но упорито мълчат когато им се изнесат факти в ущърб на страната ни! Русофилите или путинофили пък продължават да са с месианското очакване, че някой от вън ще дойде да ни спаси!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Sep 2022 16:13ч.

  Най-добре Боко да ни води с евроценностите в гроба. Слава на евромутренския капитализъм с озъбено лице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я да видим кой е този Лукянов, дал интервю за Гласове, в което пророкува и бъдещето на България. От снимката ни гледа човече, надарено с приятна и интелигентна външност, очевиден галеник на съдбата.

  02 Sep 2022 17:17ч.

  Нейните любимци се разпознават дори от един пистолетен изстрел разстояние. Да надникнем какво пище за него в уикипенията. Текстът там е впечатляващ. "Фёдор Алекса́ндрович Лукья́нов (род. 1 февраля 1967, Москва) — российский журналист-международник, политолог, главный редактор журнала «Россия в глобальной политике».

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами виж -

  02 Sep 2022 17:28ч.

  - ама не Уикипедията, а въпросния журнал, ако искаш да разбереш кой е интервюираният.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Председатель президиума неправительственной организации «Совет по внешней и оборонной политике», член президиума некоммерческой организации «Российский совет по международным делам»,

  02 Sep 2022 17:37ч.

  Директор по научной работе Фонда развития и поддержки Международного дискуссионного клуба «Валдай», профессор-исследователь НИУ ВШЭ, автор и ведущий программы «Международное обозрение». Один из авторов «Большой Российской энциклопедии»" И това не е всичко - после се споменава, че е работил в радио «Голос России»,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бил е сътрудник в американската компания Sawyer Miller Group. Участвал в проект за приватизацията в Русия. Работи в международните отдели на вестниците «Сегодня», «Время МН»

  02 Sep 2022 17:41ч.

  Зам.-главен редактор на в-к «Время новостей». През 2002 оглавява списаниел «Россия в глобальной политике». От 2012 е председател на президиума на Съвета по външна и отбранителна политина. От 25 дек. 2020 - автор и водещ на програмата «Международное обозрение» на канал «Россия-24» - замества Евгений Примаков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колумнист на «Российская газета», «Коммерсантъ» и «Профиль», Lenta.ru, «Газета.ру», «Огонек», «Ведомости» и «ИноСМИ.ру». Чета за Лукянов с си пропомням сентенцията, че "Който е навсякъде, той е никъде".

  02 Sep 2022 17:50ч.

  Чета за Лукянов и си пропомням сентенцията "Който е навсякъде, той е никъде". Предполагам, че този многомашинник има звание поне подполковник, жилище в Тверской район или Якиманка, вила в Подмосковието, две сочни любовници и тясно другарува с близки на Путин. А какво Лукятов мисли за България е едно от десетте неща, които не ме интересуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А защо мислите

  02 Sep 2022 18:29ч.

  че на Лукьянов е интересна България - не е негова инициативата за това интервю - пита го български гражданин какво мисли, той отговаря. Глупаво е да се съди за публична личност по писанията за него в медиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Sep 2022 17:22ч.

  От цялата работа разбрах, че таралежите се раждат без бодли, ама нашите никога няма да поникнат, то кога ли е било и нещо друго, нали ние винаги сме били от грешната страна на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  02 Sep 2022 18:26ч.

  Интересно интервю! А отговорите на Лукянов са иносказателни, дали ги разбраха четящите глави? А за ЕС защо ли се води полемика, разпадането е необратимо! След като няма минимум демокрация в него и подкрепя твърдо една изцяло фашизирана и милитаризирана изкуствена държава наречена Украйна. Въпросът е кога?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шолц

  02 Sep 2022 23:28ч.

  Отговор на въпроса кога ще се разпадне ЕС. Когато по нареждането от САЩ, в ЕС влязат Украйна, Молдова, Западните балкани, заедно с Босна и Херцеговина, Сърбия и СРМ, както и още не кандидатстващата за ЕС Грузия. Дотогава ще сме отменили правото на вето за отделните държави и парадът ще се командва от САЩ и Германия, с помощта на Франция и Италия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • друг текст на Ф. Лукьянов

  02 Sep 2022 18:31ч.

  https://globalaffairs.ru/articles/staroe-myshlenie/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Sep 2022 19:57ч.

  Квачков ЛОЖЬ ФАНЕРНОГО МАРШАЛА . Владимир Квачков https://www.youtube.com/watch?v=OzemkieD44I

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  02 Sep 2022 19:58ч.

  СВО закончилась / Владимир Квачков / Игорь Гончаров https://www.youtube.com/watch?v=0TVLIuTEB_0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОТГОВОРЪТ ОТНОСНО БЪЛГАРИЯ И МЯСТОТО Й В НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД !

  02 Sep 2022 21:31ч.

  Дискусионен клуб Валдай е част от глобалистката инфраструктура, която целеше пълната интеграция на Русия в Евро-атлантическия световен ред. Това е ясно дефинирано: https://valdaiclub.com/about/valdai/ Вижда се и от експертите: https://valdaiclub.com/about/experts/ Затова отговорът за България не може да е друг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  02 Sep 2022 21:48ч.

  Лукянов е част от руския елит, но там цари твърдо убеждение, че България не заслужава официалното внимание на Руската Федерация. Това е лесно обяснимо. Трудното е, че този образ на държава няма да бъде променен за крато време, нито ще отмине от само себе си. Нито пък има смисъл да се работи специално за образа, след като същността ни не е поправена. И няма да се поправи преди народния съд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Sep 2022 7:02ч.

  "...но там цари твърдо убеждение, че България не заслужава официалното внимание на Руската Федерация..." *** И слава Богу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Sep 2022 7:01ч.

  Гласове, може би постът ми съдържаше вероятно и разумно описание на предстоящите събития, НО вие решихте да го спрете. Затова пък не сте толкова правоверни когато става дума за политкоректна, но отвратително фалшиви постове, които все повече изобилствуват в този форум. Разбирам ви добре, нима мога да забравя какви ги плещеше Дачков допреди време...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  03 Sep 2022 23:57ч.

  Когато ЕС приключи, ще минем в Османският съюз. Където и без това цивилизационно принадлежим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи