Филип Вилен: Санкциите срещу Русия водят Европа към разруха

Филип Вилен: Санкциите срещу Русия водят Европа към разруха

Според френския инвестиционен банкер и бивш генерален директор на в. “Фигаро” Филип Вилен икономическите последствия от санкциите срещу Русия трябва да накарат Европа да помисли отново за тяхната уместност.

Филип Вилен, “Фигаро”

Целта на това мнение не е да разберем дали трябва да подкрепяме г-н Зеленски до безкрай, както нашите политици и еврократи, а да се зачудим как такъв избор бе направен без демократичен дебат. По-лошо дори, те не сметнаха за нужно да се консултират с  нас нито за военната ескалация, нито за ужасните последствия от санкциите за нашите икономики. Да поговорим за тези последствия!

Докато едва излизахме от Ковид и Китай вече постави сериозен проблем (тоталитарен “нулев Ковид”, заплашен Тайван, спиране на “китайската фабрика” и, следователно, криза на доставките и логистиката), техният избор - без дебат - на такива невиждани санкции над един жизненоважен доставчик вече водят до драматични последствия за нас. Цената на енергията вече се повиши, което доведе до  скок на разходите за отопление и транспорт на домакинствата и до обедняването им.

Извън китайската криза, разходите на предприятията също се повишиха. Тяхната рентабилност вече пострада и това ще бъде драма за онези, чиято способност да произвеждат все още продаваеми продукти, ще бъде засегната. Защото те скоро няма да могат да “прехвърлят” на клиентите поскъпването на енергията. А най-лошото е, че Европа страда невероятно по-тежко от това поскъпване на енергията и суровините, отколкото САЩ или Китай (където тези цени растат, но безкрайно по-малко и без риск от недостиг). Защо нямаше дебат?

Освен това тези санкции водят навсякъде до съживяване на енергията от изкопаеми горива, което означава, че енергийният преход е дискретно отложен другаде, освен при нас. А Брюксел, без дори да бъде питан от нашите политици, се осмели да обяви, че кризата, свързана със санкциите, е възможност да ускорим “неговия” преход… На кого се подиграват?

Фактът, че заради санкциите цената на енергията ще бъде трайно безкрайно по-висока в Европа, отколкото другаде, както и графикът и титаничните цени на прехода на Еврокомисията, вероятно ще затворят окончателно нашите икономики. Ние ще загубим огромни пазарни дялове и съответните работни места, докато Европа отказва да въведе поне политика на данъчно облагане на продуктите от недекарбонизирани страни. Освен това ако г-н Путин ни спре газа, вероятно ще имаме историческа рецесия, която никой не смее да обсъжда, близка до депресия отвъд Рейн.

А Европейската централна банка (ЕЦБ) не разсъждава ли наопаки? Преструва се, че инфлацията е породена от прегряване поради прекалено хлабавата парична и бюджетна политика, която трябва да бъде спряна. Вярно е, че Ковидът доведе до необуздани държавни разходи и непремерени планове за възстановяване (и недостатъчно целенасочени, както във Франция, където най-тежко засегнати сектори - туризмът - бяха забравени, докато държавата използваше отвъд разумното), но защо искат да забавим икономиката, след като бяхме в процес на нейното съживяване, и още по-лошо, докато се заблуждаваме относно произхода на инфлацията? Тя произтича основно от санкциите, които водят до повишаване на цените на енергията и суровините (и от китайската криза). Ето защо повишаването на лихвите и задълбочаването на стопанския застой, прибавяйки към тази проблеми неподходяща парична политика, води до катастрофа. Всъщност това няма да попречи на компаниите да прехвърлят тези увеличения на разходите, дължащи се на санкциите, върху своите клиенти. А за да оцелеят, потребителите ще поискат повишения на заплатите. Адски порочен кръг, чийто произход г-жа Лагард предпочита да отрича - основно санкциите - за да остане в “политическата коректност”, която е слънцето и въздухът за нашите еврократи и политици. Такава парична политика действително не може да пречупи този тип инфлация, защото не е насочена към истинската ѝ причина. В замяна на това, тя ще има драматични последствия: да вземем за пример строителството, вече засегнато от повишаването на цените, което ще бъде жертва на повишаването на лихвените проценти, намалявайки още повече инвестиционния капацитет на домакинствата и инвеститорите… Двойно наказание.

Освен това тази политика може да взриви еврото (на което бих се зарадвал при други обстоятелства, но е криза, която не можем да прибавим към днешните си беди), защото ЕЦБ - противно на обещанията ѝ - няма инструмент, за да предотврати разликите в цените между страните, освен ако не се ангажира да изкупува безкрайно дълга на най-слабите, политика, отхвърляна досега от нашите “северняци”.

Следователно политиката на санкциите и нелогичността в управлението на нашите икономики ще ни обърнат с главата надолу. Надеждата ми - преди евентуален бунт на нашите народи - е, че бърз електрошок ще позволи да започне политически дебат, в който ние, граждани и шефове на предприятия, ще можем да предизвикаме нашите заслепени политици и еврократи, които ни водят към разруха, докато ни лъжат.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Коментари

 • Отче Ваш

  22 Юли 2022 17:11ч.

  Идиотизмът на западните геЙове, създава проблем на празно място. Така хем УСрайна ще стане руска, хем Еврейско Нацисткия Съюз ще се върне в каменната ера !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глобалният Предиктор пипа косвено, но с дълготрайни последици

  22 Юли 2022 18:22ч.

  Явно е зачеркнал 500 годишния възпален апендикс на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живял като човек в България

  22 Юли 2022 17:12ч.

  Нали швабите яростно вряскаха срещу държавния монопол над стратегически отрасли в Булгаристан? Изкривявал пазара, липса на конкурентно способност и т.н. Ся - НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ, в Германия! Скоро ще върнат студентските бригади и ленинските съботници, както изглежда ?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живял като човек в България

  22 Юли 2022 17:12ч.

  Аааа, това билодвойният стандарт, за нас може, за вас не може!!! Ето я ЦЯЛАТА ИСТИНА !!! Така всички плащат за простотиите на шепа хора, което разбира се е гадното, но за съжаление, точно тези ни командват и нас чрез аватари и кретеноиди, като Кире и компания!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джин с Тоник

  22 Юли 2022 18:14ч.

  ЕС трябва да се преформатира иначе отива в канала. Също така трябва да се еманципира от сащ и британската империя. Ако не го направи - потъва като Титаник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  24 Юли 2022 13:13ч.

  Абсолютно вярно! Очевидността не омаловажава коментара. Много точна формулировка! п.с. Днес неизбежно се съгласявам :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санкциите срещу Русия водели Европа към разруха

  22 Юли 2022 18:20ч.

  Прекрасно. Не ни трябва вашата Европа. Дръжте си я. Нямаме работа при католиците и протестантите. Единствения ни проблем може да бъде масовото завръщане на предателите - еничари, Кирчовци и Асенки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “...ще можем да предизвикаме нашите заслепени политици и еврократи, които ни водят към разруха, докато ни лъжат“.

  22 Юли 2022 19:34ч.

  Преди 1939г нјамаше “заслепен“ политик с топки, коѝто да се опита със санкции да спре идваштата ВСВ.Напротив, СССР го индустриализираха отвън, за да може тој да се милитаризира през това време...подобно и Германија, резултатът 50-80 млн загинали(дори не са ги изброили).По-полека с изводите, при ТСВ франсетата нјама да ги запишат “победители“ както преди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  22 Юли 2022 19:40ч.

  този бивш генерален директор на в. “Фигаро” звучи като бивш генерален директор на в. “Јуманите“(вестникът на френската компартија, штедро спонсориран от брацкија савецки СССР едно време)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвъдморски коч

  23 Юли 2022 1:27ч.

  тази задунайска уфсъ звучи точно като псевдонима си, демек - като уфсъ. По темата, блееща приятелко, както често наставляваш другите - по темата! Не коментирай субективните си усещания за автора, а разсъжденията му по същество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  23 Юли 2022 3:27ч.

  по темата, другарю дебил смотан, съм написал коментара на 22 Юли 2022 19:34ч. А ти, смотаняк, кога ще напишеш нещо по темата? Появяваш се тук единствено, за да се насереш публично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  24 Юли 2022 13:17ч.

  Не изисквай от задунайската овцъ обективен коментар. Нито е във възможностите му, нито това е работата му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  22 Юли 2022 19:47ч.

  Това на снимката е Къци Вапцаров.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато Бог иска да накаже някого,

  22 Юли 2022 21:13ч.

  първо му взема акъла. Та така с Европата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Юли 2022 23:00ч.

  Европа ръст от 3 %, Матушката срив от 15 %.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека го кажем на френски по ленински:

  24 Юли 2022 7:45ч.

  Un idiot utile.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи