Евгений Сатановски: Сезонът за лов на руснаци е открит!

Евгений Сатановски: Сезонът за лов на руснаци е открит!

Интервю на Алексей Песков с политолога Евгений Сатановский, svpressa.ru

Защо Западът има толкова лоялно отношение към украинския нацизъм

Удивителното е около нас – Западът, толкова чувствителен към съблюдаването на либералните ценности, не просто си затвори очите, докато украинският национализъм растеше и възмъжаваше – той с всички сили го подхранваше, даваше му бисквитки и внушаваше на нацистите от киевския режим убеждението за правилност на избрания антируски курс. Даваше пари, въоръжаваше, обещаваше дъга – и в прекия и в преносния смисъл на перспективата.

В миг бяха забравени хиляди евреи и поляци, умъртвени от бандеровци по най-зверски начин в годините на Втората световна война и сега, последователите на тези „герои“ изведнъж станаха борци за демокрация... Какво стана с „общочовешките ценности“ – разговор с известния политолог Евгений Сатановски, президент на научния център „Институт по Близкия Изток“.

- Евгений Янович, защо при такава откровена непримиримост към нацизма, заради отношението му към евреите и редица други народи, западният свят сокойно възприе украинския национализъм по отношение на руснаците? „Руснаците на бесилото“ стана едва ли не държавен лозунг...

- Кой казва, че по отношение на евреите тази непримиримост е съществувала изначално? След Втората световна война няколко десетилетия се води ожесточена борба поне някой да си спомня за Холокоста. И така, с нокти и зъби, хората бяха принудени да признаят, че не е хубаво да се убиват евреи. Но се оказа, че това не е лесно да се постигне.

Що се отнася до руснаците – каква дилема би могъл да има Западът, Русия трябва да се унищожи, това за него сега е главното. Провежда се съвършено твърда политика на ликвидация на Русия, наред с всичко руско. При това, дори още по-акцентирано, отколкото беше при Хитлер или в предшестващите го столетия. Щеше да е наивно да предполагаме, че Европа или някакъв „колективен Запад“ ще следват каквито и да е правила на играта.

Ако Бандера убиваше не само евреи и поляци, но и воюваше с Червената армия, значи той е бил забележителен човек, защо да не го наречем и герой, както неотдавна направи Стивън Кинг. Да, после той се опита да се оправдае глупаво, но всичко е записано, пранкърите си знаят работата. За Запада всичко е просто: ако Зеленски, президентът на Украйна, е евреин, значи режимът не е нацистки. Тъкмо затова и малкият комик беше поставен там. А на това, че режимът по всички признаци е нацистки, веднага отговарят „Ама как така, президентът нали е евреин!“ Цинична работа, прагматична, подла – такава е. По отношение на Русия винаги е била такава, винаги ще си остане такава.

- Но все пак, защо са недопустими нападките по национален признак по отношение на евреите, а за други нации – руската в дадения случай – са напълно нормални?

- Евреите просто можаха да докажат, че когато започнат да ги унищожават, те се съпротивляват. Освен това, голямо количество хора, които сега взимат решенията на Запад, не желаят особено да се свързват с Израел или с еврейската диаспора в самите САЩ, започвайки лов срещу тях. Това най-малкото е безсмислено. През Втората световна евреите до такава степен бяха приключени, че сега те не представляват никаква опасност, ако такава въобще е възможна. Даже вече започнаха тихичко да притискат Израел – и по палестинския въпрос, и по редица други теми, като се отнасят към него не много по-добре, отколкото към нас. А и какво да искаш от евреите? Нефт нямат, газ също нямат – несериозна плячка, няма смисъл да се захващаме.

Но когато заприходиха всички руски активи, за което голямо благодаря на либералите, веднага златновалутните резерви паднаха на триста милиарда долара. А ако одрусаме и частните капитали, като цяло ще се събере и трилион. Сериозна работа.

Но когато работата опре до евреи, които имат пари за конфискуване, те ще минат в графа „руснаци“ – като Фридман, Авен (руски милиардери, живеещи в Лондон, чиито чуждестранни сметки бяха запорирани след 28.02.22 и поради това те водят дела – б.пр.) и всички останали. В тази ситуация те отлично се вписват в ролята на руснаци.

- И въпреки това украинската русофобия не възбуди никого, на никого не му беше до нея, докато тя пред очите ни набираше сила, укрепваше, превръщаше се в откровен нацизъм. Запплювайки всички демократични ценности...

- Защо никого? Нас това даже много ни възбужда и възмущава. А останалите няма нужда да се възмущават, ловният сезон на руснаци е открит! Трябва да правиш разлика, кога си дивеч, който се ловува, и кога си почтен партньор, с когото учтиво се договаря всичко добро. С „почтените партньори“ даже за известно време се бяхме договорили, известно е, и ни взеха в „седмицата“ G7, наравиха я 8. Но като видяха, че изравяме ушите – защо пък да не ги откъснем?

Отборът, който е отговорен за това, обикновено се наричат системни либерали. Но, простете, всички те – Горбачов, Елцин и най-близкото им обкръжение – откъде се взеха? От Америка ли ни ги внесоха? Или са продукти на съветската система? На съветската са. Сами прогниха отвътре. И кого да виним за това, че се отказахме?

През деветдесетте във всички наши офиси имаше хора, командировани от Централното разузнавателно управление, и решаваха – какво тук, в Русия, трябва да се унищожи и какво да се приведе под външно управление. И за да си оставят възможност да грабят – достатъчно беше парите да се подредят там, откъдето при нужда може сппокойно да се приберат в ръцете им. Което и всъщност стана...

-... когато преминахме в разряд дивеч. Но ни се иска да вярваме, че няма да смачкат Русия и няма да унищожат руския народ.

- Както знаем, всичко се случва. За хилядолетия цивилизация много народи са били унищожени – от тези, които са съществували преди пет хиляди години, са останали китайците и евреите...

- Възможно ли е да се успокоят сърцата с някакъв договор между Русия и Запада?

 - Трябва да сме абсолютни идиоти, за да подпишем такъв договор, и не бива да изключваме възможността да е точно така. Но се надявам, че не цялото наше ръководство си е изгубило ума. А какво ще се получи от всичко това – не мога да гадая. Може би ще вземем Вашингтон, може би – не. Но ми се иска отново да видя Одеса, да се разходя по Приморския булевард. Доста отдавна не съм ходил там.

 

Източник: vpressa.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

Коментари

 • rusnak

  01 Авг 2022 11:30ч.

  Такива сезони откриваха, както следва: Хазари, Тевтонци, Монголци, Турци, Французи, Поляци, Шведи, Германци и дружни Еуропейци, Наглосаксонци и т.н., и т.н....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пинокио

  01 Авг 2022 11:33ч.

  Откриване на сезона, закриване на сезона...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пияния майстор

  01 Авг 2022 12:04ч.

  Русофобите трябва да им е пределно ясно, че както не дадохме евреите, така и руснаците няма да ги дадем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русофобите не са хора, а функции

  01 Авг 2022 12:14ч.

  Подлежат на съкращаване в следващия цикъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не превеждай буквално, преводачо!

  01 Авг 2022 12:23ч.

  Много слаб буквалистичен превод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  01 Авг 2022 12:24ч.

  В геополитиката няма място за хленч! Светът е една прекрасна джунгла в която ако не изядеш противника той ще те изяде теб. Сатановский е еврей и затова хленчи. Русия след 1917г също похленчува заради Бланк и Бронштейн.Империята е "стомана и кръв".Ако една държава не е достойна за историческата си мисия за какво да съществува? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Студеният анализ на казаното, показва, че

  01 Авг 2022 12:35ч.

  САЩ вече не са достойни да съществуват.. Демек предстои техния разпад..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците ще плащат

  01 Авг 2022 13:25ч.

  Така както германският народ плащаше десетилетия за престъпленията на нацизма, така и руснаците ще плащат дълги години за престъпленията на путинския режим. Военното отслабване и икономическото изтощаване на Русия в започнатата от нея война улеснява събирането на бъдещите репарации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алоооууу, дебилчето

  01 Авг 2022 13:47ч.

  За да накараш някой да плаща нещо първо трябва да си го победил, а за нещастие на малоумната соросня като теб това няма как да стане... Дедо Вова много простичко го каза "За какво ни е свят в който я няма Русия?"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците ще плащат

  01 Авг 2022 13:53ч.

  Ако се отърсиш от кремълската пропаганда, ще осъзнаеш, че войната се води между две държави, произлезли от разпадналия се СССР. САЩ подклаждат умело конфликта, тъй като той укрепва геостратегическото им предимство и им носи преки финансови ползи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците ще плащат

  01 Авг 2022 13:57ч.

  Прекъсването на икономическата интеграция на Русия с Германия и целия ЕС е лелеяна мечта на американската въшншна политика от последните 20 години. 2-та трилиона USD, които ЕС ще плати на САЩ за превъоръжаване през следващите 10 години ще бъдат за сметка на по-ниските цени, които Русия ще получи от Европа за своя износ на нефт и газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • През следващите 10 години ЕС няма да съществува

  01 Авг 2022 15:41ч.

  Съответно няма и да има кой да ги плати тези 2 трилиона, дето ги сънуваш..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидец

  01 Авг 2022 16:12ч.

  30 години от съзнателния си живот слушах как всеки момент капитализмът ще рухне. За няколко месеца през 1989 г. рухна социализмът в Източния блок, а през 1991 г. се разпадна самият СССР. ЕС не е вечен. Със сигурност обаче ще прекрати съществуването си няколко десетилетия след разпадането на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да сложим бас на една кока-кола

  01 Авг 2022 19:29ч.

  ЕС е в състояние на практически разпад, за разлика от Русия, чиято територия тепърва ще се увеличава..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  02 Авг 2022 8:02ч.

  Войната е от САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руснаците ще плащат

  01 Авг 2022 13:29ч.

  Дължимите от Русия репарации няма да бъдат уговорени изрично в договор. Те ще бъдат удържани под формата на мита и такси, които Западът ще наложи за вноса на въглеводороди от РФ. За да е конкурентна на останалите доставчици (за вноса от които няма да има мита и такси), Русия ще бъде принудена да продава на по-ниски цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще искате такси и мита,

  01 Авг 2022 13:54ч.

  но ако някой ви ги даде. Не сте само вие пазара, светът е широк! Който е глупав, умира от студ и глад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светът не е достатъчно широк

  01 Авг 2022 13:59ч.

  Точно в това е проблемът на Путин. Светът не е достатъчно широк, за да може Русия да намери други балами като германците, които да й плащат стотици милиарди евро годишно за нефт и газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светът е тесен

  02 Авг 2022 11:30ч.

  Само за конете с капаци..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  01 Авг 2022 14:59ч.

  тук некои шизофриниъ ги пере

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  01 Авг 2022 15:01ч.

  Мда-а-а, май няма вече Средна Азия , а Централна Азия. И се гласи нещо като СССР-II. --- https://zen.yandex.ru/media/id/5dbd3c1578125e00b080e775/putin-teriaet-sredniuiu-aziiu-kazahstan-sozdaet-novyi-sssr20-62e5d1fbe13ed15dc1007952?&

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  01 Авг 2022 15:06ч.

  Ама без Русия. Което си е направо нож в гърба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак ти куца географията

  01 Авг 2022 15:45ч.

  Огледай се и виж с кого граничи новото сформирование.. Откъде ще минава експорт-импорта..?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  01 Авг 2022 15:43ч.

  товаришчите пак започнаха да го усукват-ВСВ, евреите какво ги правили... и след ВСВ в СССР пак са гонели евреите...а колкото за лицемерието, нај-голјамото лицемерие в Рашистка Фашагија е, че на нај-високо ново се зъбјат, заплашват света с јадрена војна, този да е изпепелен, онзи да е остъклен, колко минути полет имало до евр.градове, а те арестуват за “не на воѝната“ на листче

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Успокой нервите и се опитай да артикулираш

  01 Авг 2022 15:47ч.

  Тезата си до разбираемо ниво, че от много разсукване, сам се замота...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  01 Авг 2022 16:07ч.

  ако нјама какво да напишеш по темата-марш обратно в овчарника!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кое от написаното от теб

  01 Авг 2022 16:24ч.

  е по темата, ве овчи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евреите са мразени

  01 Авг 2022 18:15ч.

  особено много в Русия, Украйна и Полша. Много по-малко в Германия. Но пък точно тя заради извратената идеология на нацистите, съчетана с безмозъчна немска дисциплина, превръща изтребването им от насилие на случайни дегенерати в промишлен процес. Виждали ли сте концлагер? Това е фабрика. За смърт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  01 Авг 2022 22:10ч.

  Не бъркай хазарите, приели юдаизма с истинските етнически евреи-юдеи от Обетована земя. Вторите са братовчеди на палестинците и си приличат много външно, а първите след ударите на Киевска Рус се разселиха по целия свят и неистово мразят всичко с думата РУС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  01 Авг 2022 22:11ч.

  Езикът на хазарите - юдеи е идиш, а на старите евреи сефаради - иврит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  01 Авг 2022 17:44ч.

  Ще отбележа само, че цитирането на Сатановски от всяка една медия е срамен акт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След Втората световна война... с нокти и зъби хората бяха принудени да признаят, че не е хубаво да се убиват евреи. Но се оказа, че това не е лесно да се постигне.

  01 Авг 2022 18:13ч.

  зашто такава безлична форма, кажете зашто в СССР пак ги гонихте и убивахте? По темата за нЕкои дебили

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  01 Авг 2022 18:58ч.

  “Евгений Сатановски: Сезонът за лов на руснаци е открит!“ Важното за този екземплјар е да отклонјава темата, горките колхозници, пак жертва на лошите съседи/геѝропеѝци/нацисти, и пак са в белом и такие пушистъѝе. В разговорнија руски всеки, којто не е съгласен с нешто на другија, го нарича фашист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Национални особености

  01 Авг 2022 18:33ч.

  Украинците са нацисти, поляците националисти, руснаците сталинисти, китайците комунисти, европейците извратеняци, а българите загубеняци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  01 Авг 2022 19:21ч.

  Сатановски е особняк и известна степен индивидуалист. Може да е всякякъв, но поучителното е, че хора като него са добра илюстрация за това колко едностранчиви са антисемитизма и чуждопоклонничеството към еврейте - и в двата случая става дума за невежество и предразсъдъци. А русофобията в момента е изблик на антисемитизъм, породен от също такова невежество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сатановски

  01 Авг 2022 20:54ч.

  не е Воланд, а по-скоро Коровиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сезонът за лов на руснаци е открит!

  03 Авг 2022 12:15ч.

  Все едно си руснак и ти, а не хазарин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи