Емоционалната ескалация пречи на намирането на изход за Украйна

Емоционалната ескалация пречи на намирането на изход за Украйна

Автор: Пиер Льолуш, “Фигаро”

“Самият Чърчил в разгара на войната имаше съвсем различен стил: “Не мразя никого, казвал той, и не мисля, че имам врагове - с изключение на Хитлер, и все пак това е професионално…”, пише Пиер Льолуш, бивш председател на Парламентарната асамблея на НАТО, в своя статия във "Фигаро".

Докато войната в Украйна току-що навлезе във втория си месец, в атмосферата на емоционална ескалация, която сега доминира, стана почти неприлично да погледнем причините за този конфликт, дори само за да подготвим основите на дипломатическо решение на конфликта: статут на неутралитет на Украйна в замяна на гаранции за сигурност.

Тази война обаче е само още едно повторение в историята на човечеството на прочутия капан на Тукидид, появил се преди 2500 години по време на Пелопонеската война. Атинският историк бе разбрал, че “най-истинската причина, а също и най-малко признатата за войната, според мен е, че възходът на атиняните вдъхна страх у лакедемонците, като по този начин ги принудиха към войната”. Както Украйна се стремеше да се обърне към Запада от 2014 г., Коркира бе преминала през 433 г. пр. н. е., след гражданска война, от лагера на Спарта в този на Атина. И имперският порив на Атина тласна Спарта към войната.

Но сега дори не е актуален въпросът дали беше мъдро Западът да реши да разшири НАТО до границите на Русия,

включвайки в него и Украйна, която руснаците смятат за сърцето на своята цивилизация. За мнозинството от медиите и публичните личности в западните страни има значение само личната вина на Путин, дълбоко вредния характер на неговия режима и наказанието, което трябва да им бъде наложено.

Разбираем рефлекс впрочем. След толкова седмици на бомбардировки, толкова невинни цивилни жертви, хиляди погубени или принудени да се изселят семейства, всичко това се преживява на живо всеки ден на Запад, чрез магията на смартфона и интернет. Тази война навлиза в почти изключително емоционална, дори ирационална фаза, сериозно възпрепятстваща шансовете за изход от кризата в близко бъдеще.

След като се провали в първоначалния си план за бързо сваляне на режима в Киев, сега Путин се оказва безславно затънал в мръсна война срещу градовете, която напомня за Грозни, Алепо, да не говорим за Сталинград и Берлин по време на Втората световна война. И за да оправдае тази дълга братоубийствена битка,

Путин разиграва “великата отечествена война” в стила на Сталин:

това е ни повече, ни по-малко окончателно слагане на край на украинските “нацисти”, обвинени, че сами разрушават собствените си градове, сякаш това е също въпрос, според думите на самия руски президент, за “прочистване” на руския народ, елиминирайки предателите, чуждите тела, както се “изплюва насекомо, попаднало в устата”…

На този московски пропаганден делириум, достоен за най-тежките часове на Студената война, сега отговаря също толкова ирационалната словесна ескалация на западните държавни глави и преди всичко на американските лидери: “касапин”, “диктатор убиец”, “военнопрестъпник”, който “за Бога, не може да остане на поста”:

повтарящите си войнствени проклятия на Джо Байдън вече не оставят никакво място за договаряне на изход,

въпреки че Държавният департамент се стреми да държи по-премерен тон. Войната в Украйна е представена като “битка между демокрацията и автокрацията, между свободата и репресията… Само Путин е виновен, точка”, така заявява президентът на Съединените щати. Но ако мястото на един “военнопрестъпник” е в Нюрнберг или в Хага, кой ще отиде чак до Москва, за да получи безусловната му капитулация? Самият Чърчил в разгара на войната имаше съвсем различен стил: “Не мразя никого, казвал той, и не мисля, че имам врагове - с изключение на Хитлер, и все пак  това е професионално…”.

Но сега ирационалното се съчетава с нечистата съвест на всички западни правителства. Защото, ако Путин е “луд”, ако е престъпник, вече не може да става дума да воюваме с него, освен чрез икономическите санкции, умело изчислени, за да не карат европейците да страдат твърде много от недостиг на газ и петрол. Разбира се, бяха доставени много оръжия, но е малко вероятно те да позволят на украинците да променят съотношението на силите на терен, изправени пред огромната руска военно-промишлена машина.

Тук се намесва третият актьор в тази трагедия: майсторът на емоциите, какъвто се оказа Володимир Зеленски,

напълно непознатият на Запад допреди два месеца президент на Украйна. Ако смелостта му е забележителна, сега той си позволява една спорна ирония, когато се чуди дали НАТО, който обвинява в изчакване, се управлява от руснаците… Достатъчно е Зеленски да се появи на екрана, за да станат като един всички депутати и държавни глави в западния свят и да обявят безкрайната си подкрепа за храбрата Украйна. С изключение, разбира се, да му доставят нападателни оръжия и още по-малко да му помогнат военно.

Емоцията на Запад е такава, че нито едно правителство няма да посмее да окаже натиск върху Володимир Зеленски да приеме форма на финландизация, дори подялба, която може да сложи край на сраженията. Ако самият Зеленски изглежда вече еволюира в тази посока, той рискува много бързо да се окаже в капана на собствената си пропаганда, след като убеди своя народ, че победата е на една ръка разстояние, че Русия може да бъде победена.

Как ще накара Киев да приеме като минимум окончателната загуба на Крим и Донецк и да приеме режим на полусвобода, след като присъединяването към НАТО е записано в украинската конституция от 2019 г.?

Колкото до Владимир Путин, той не може да отстъпи на този етап и да се изтегли жалко след полупоражение в Украйна, без да рискува президентството и дори живота си. Той ще предпочете да разбие Украйна, да превърне Мариупол и Харков в нови Грозни, докато тя не се предаде и не приеме вероятна подялба, която би дала на Русия, освен Крим, Донецк и вероятно почти целия северен бряг на Черно море. Да не говорим, разбира се, за окончателното отказване на така ампутираната Украйна от всяка прищявка за присъединяване към НАТО.

За съжаление, трябва да се опасяваме, че най-лошото все още ни предстои. Тукидид не беше предвидил появата на смартфона и политиката на масови емоции.

Заглавието е на "Гласове". Източник: Pierre Lellouche: «La difficulté d’une issue négociée sur l’Ukraine à l’heure des émotions de masse»

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • топ 10

  31 Март 2022 14:10ч.

  Откъде ги взимат тия непроверени хипотези за "полупоражение" на Русия бе? Не ли пак от фейкометната украинска пропаганда? Тъдявашните козяшки тролове и те зацентват на основата на такива полуидиотски опорки, в които няма и грам истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  31 Март 2022 14:23ч.

  Хайде путинските троли да не наричат козяшки троли почтените хора, които се отвращават от войната и осъждат фюрера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ и НАТО докараха войната

  31 Март 2022 14:28ч.

  Ама то е ясно, че подобни нелепи опорки са чисто емоционален изблик срещу Русия, армията й и Путин, а не рационално обоснована и доказана истина въз основа на факти. Не виждаме никаква почтеност в теб, а и не си разменяме нищо по почтата, слава богу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  31 Март 2022 14:46ч.

  Рационалната и доказана истина са разрушенията в Украйна, избитите цивилни украинци, хилядите убити руски войници, превръщането на два близки народа в смъртни врагове, а по-идиотска опорка от тая, че Западът бил виновен за войната няма. Авторът подробно е описал извратеността и на Русия, и на Украйна, и на НАТО, осъждайки и трите, но такива путиноиди изкарват Русия чиста. Ай сиктир.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На постинг ли ти плащат

  31 Март 2022 16:30ч.

  или на дума бе, дрънкало? Пиши ги по-къси, но повече, хем ще задръстиш омразния теб сайт, хем ще дразниш нормалните, хем най-накрая белким се сетят да те баннат заедно с идиота с "рекламите" (ако не сте едно и също лице де).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ друг

  01 Апр 2022 10:27ч.

  Плюй плюй... Имаше един психолог Овертон, който американците побързаха да ликвидират в авто катастрофа преди 40 години, който въведе понятието "Прозорец на Овертон" ... Същото като Русия и Украина ни чака и нас - България и СевернаМакедония, в момента сме в началото - тяхното 1998г. А иначе принципа " Разделяй и Владей" е вече на няколко хилядолетия възраст...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  31 Март 2022 14:21ч.

  Само звяр би останал без емоции пред това престъпление срещу човечеството. Както авторът признава, това е мръсна путинска война и няма почтен човек, който да я одобрява. Авторът признава и друго - че Сатаната е готов да разруши Украйна, за да запази жалкия си животец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любител-историк порицава всяко изливане на лична неприязън срещу Путин

  31 Март 2022 14:32ч.

  Дранг нах остен-а на Запада е престъпление срещу човечеството. Стига с това пробутване на претоплени пропагандни манджи относно повода да се прави СВО срещу режима в Киев, проучи първо причините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав сте!

  31 Март 2022 14:41ч.

  "Натиск на изток" и така от няколкостотин години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  31 Март 2022 14:51ч.

  Нормалните хора наричат СВО - то война, причината за войната е меракът да се завладее украйна както от Иван Грозни насам Русия е заграбвала чужди земи и избивала народи, последно - чеченците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  31 Март 2022 16:21ч.

  Откъде го видя тоз мерак?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  31 Март 2022 14:23ч.

  Путин няма време да се занимава с разлигавени интиликтуалци. Днес цял ден дава указания на западни кукумявки как да плащат газ с рубли. Май започват да вдяват. А Зеленски ще блесне като пиратка под краката на бабичката Европа и ще угасне безславно. Ако белото не му изкара остатъците от сиво вещество през носа преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  31 Март 2022 14:34ч.

  "... стана почти неприлично да погледнем причините за този конфликт (...) Пуркуа бе, мосю? Защо я докарахте до там, че е неприлично? Уай бе? Ще търсим, аналогии от времето на Тукидид - що? Ми щото моем да си прайм квито искаме аналогии - хем ще изглеждаме безкрайно образовани, демек имаме обобщаващ поглед върху целата човешка история. Безкрайно нелепо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още един диванен анализатор,

  31 Март 2022 14:41ч.

  чийто анализ няма нищо общо с реалността. Всъщност няма общо и с това, което се предполага да е анализ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  31 Март 2022 14:44ч.

  По-нататък. Нелепо е, защото няма как да впишеш едно явление в неква аналогия, ако не си изучил явлението. А афторът си признава, че с причините не е наясно. Ми като не си наясно, земи, че почети кво пишат и другите - чети, айол, то четенето слепия окат го прави. По-следващите онагледявания на късите съединения в мозъчната кора на афтора - натовска клечка, остаям на партнерите да им се радват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  31 Март 2022 14:55ч.

  Тъй де, да вземем да прочетем Дугин най-добре, или и това не е нужно, достатъчно е да наизустим двете речи на Путин. Някога нещо друго освен примитивното "Русия е винаги права, дори когато греши" ще ли да проникне в съзнанията ви?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  31 Март 2022 15:35ч.

  Понеже съм добър човек и състрадателен християнин - малко по-бавно. Четете, каквото намерите за добре, ако искате Дугин, ако искате Фукуяма. Ето и в сий форум има кво да се чете, от фчера - Майкъл Хъдсън. Ако искате изгледайте клипчето със Зеленски и Поросенко от днес. Ако можете и помислете, пък после говорете и пишете. Ма, както искате, както ви идва отвътре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти Дугин си го изчел,

  31 Март 2022 16:32ч.

  както гледам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Визирам баба Путлерка

  31 Март 2022 16:33ч.

  "изчела".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ друг

  01 Апр 2022 10:34ч.

  Ти вземи да прочетеш Муравьев /Авантюрист, току виж ти светне под шапката какво е било и какво ни чака следващите 20 години. А и защо Медведьев (ДАМ) изведнъж обърна палачинката и стана по-ястреб и от Путин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  31 Март 2022 15:14ч.

  Истината е една, а намятаните лъжи върху нея, не могат да скрият очертанията 'и! Краят на капитализма изисква нова Система. И трябват много ресурси за технологичната цивилизация. 200 години походи за ресурси и все ново чупене на зъби. Сега съвсем побесняха и ще има ново тричане. Отговорността пада върху инициаторите и Престъпленията също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавието естествено е на "Гласове".

  31 Март 2022 15:39ч.

  Статята естествено не. И изказващите само по заглавия путинофили са удовОлетворени, както казваше др. Живков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти остави др. Живков

  31 Март 2022 16:35ч.

  гледай да са удовОлетворени "спонсорите" от НГО и фондации, да ти хвърлят някой кокал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  31 Март 2022 16:23ч.

  Глупав опит от уж обективна позиция да се оправдае една по същество апологетика на масовото лъгане, от което вече никой очевидно не се свени. Дори и да го хванат в крачка. Щом лъжата е проникнала в тъканта на това общество, единственият лек е смъртта на това общество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  31 Март 2022 16:38ч.

  "Но сега дори не е актуален въпросът дали беше мъдро Западът да реши да разшири НАТО до границите на Русия",рече тоя отворко.Напротив въпросът е много актуален,а ти си жалък в опита си да омаловажиш лицемерието и арогантността която ви е присъща.Този път обаче сбъркахте страната и ще си понесете последствията."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  31 Март 2022 16:50ч.

  "След като се провали в първоначалния си план за бързо сваляне на режима в Киев."Този сигурно е участвал в разработването на плановете за тази операция в Руския ГЩ,та е толкова сигурен .Тов. пиер,ще си останете само с войствените си проклятия,както обикновено стоейки от страни наблюдавайки чуждото нещастие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи