Джон Миършаймър: Западът си играе с огъня в Украйна

Джон Миършаймър: Западът си играе с огъня в Украйна

Джон Миършаймър е професор по политически науки в Чикагския университет, където преподава от 1982 г. Специалист по международни отношения, автор на шест книги и множество статии, както в научни издания, така и във "Файненшъл Таймс", "Ню Йорк Таймс", "Икономист". Неговата открита лекция, посветена на украинската тема през 2015 г., събра над 26 млн. гледания в YouTube. През април 2022 г. Джон Миршаймър даде интервю за индийския онлайн канал CRUX. Предлагаме на вниманието на читателите фрагменти от това интервю.

Да започнем с това защо Путин постъпи така, както постъпи. Аз винаги съм смятал, че тази криза е свързана с усилията на Запада да направи Украйна свой бастион на границата с Русия. Всичко започна още през април 2008 г. на срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ, където бе обявено, че Украйна и Грузия ще станат членки на НАТО. Руснаците, и в частност Путин, тогава еднозначно дадоха да се разбере, че с това ще бъде премината червената линия. Това е неприемливо и представлява екзистенциална заплаха за Русия. Кризата се разрази на 22 февруари 2014 г. след събитията на Майдана и оттогава Западът следва стратегията на „удвояване на залога“.

Когато президентът Байдън зае креслото в Белия дом през януари 2021 г., той отиде още по-далече в подкрепата си за Украйна, отколкото администрацията на Тръмп. Ние фактически преминахме червената линия, ние вече представляваме екзистенциална заплаха за руснаците и руснаците недвусмислено ни дадоха да разберем това. Но ние продължаваме да удвояваме залога и крайният резултат е това, че на 24 февруари тази година Путин започна активни военни действия в Украйна.

Днес много хора казват, че Путин е нахлул в Украйна, защото иска да я завоюва и да я интегрира в „голяма“ Русия и че е заинтересуван от възраждане на Съветския съюз. Няма никакви доказателства обаче в подкрепа на това мнение. Цялата работа е в разширяването на НАТО. Няма съмнение, че Путин е имал стратегия с ограничени цели. Той е искал да получи контрол върху определени територии, преди всичко в Източна Украйна. И затова е имал интерес или в смяна на режима, или в това да застави съществуващия в Украйна режим да промени своята политика относно влизането си в НАТО или присъединяването си към Запада.

Няма никакви съмнения, че руските въоръжени сили се изправиха пред опасна ситуация в Украйна поради това, че НАТО и особено Съединените щати през цялото време подкрепяха Украйна и се опитваха фактически да я превърнат в член на НАТО. Затова Украйна така добре се сражава на бойното поле. Но сега руснаците също започнаха да удвояват залога в играта си. Нека не забравяме, че руснаците разглеждат това, което става в Украйна, като екзистенциална заплаха. Ако руснаците загубят в Украйна, а Западът постигне успех и разруши руската икономика, то върху Путин ще бъде упражнен много силен натиск с възможна ескалация на кризата до употреба на ядрено оръжие. Искам да бъда пределно ясен. Не твърдя, че това сигурно е така, а просто искам да кажа, че това е вероятна възможност. Съвършено ясно е, че ако украинската войска превъзхожда руската армия в Източна Украйна и ако благодарение на цялата западна помощ с безпилотни самолети, „Джавелини“, данни на разузнавателните служби и т. н., руската войска попадне в уязвимо положение, то тогава всички ние ще се окажем в много опасна ситуация. Ако в същото време руската икономика действително пострада от санкциите и даже се окаже на ръба на краха, мисля, че в този момент руснаците много сериозно ще се замислят за излизане от ситуацията с помощта на ядрено оръжие.

Още един път казвам, че не твърдя, че това е вероятно, но мисля, че тук Западът си играе с огъня.

И какво още, което ние правим е важно: ние водим Украйна по пътя на разрухата. Погледнете това, което днес става в Украйна, нима това не е катастрофа? В глупостта си Западът застави Украйна да навре в очите на руската мечка разширяването на НАТО, което предизвика тази криза. А след това, когато кризата се разрази, Западът притисна Украйна да удвои залога, а и самия Запад започна да играе ва банк, в резултат на което Украйна търпи поражение. Ако сравним конфликта в Украйна с този, който се случи в Грузия през август 2008 г., то трябва да кажем, че в Грузия имаше бърза война. И когато руснаците взеха Крим през март 2014 г., тогава това също стана много бързо, без бойни действия. Сега ситуацията е принципно друга, защото американците подържат украинците.

През 2008 г. американците изоставиха грузинците, те се опитваха да се справят сами и бързо загубиха войната. През 2014 г. по отношение на Крим ние не помогнахме на Украйна в борбата ѝ за запазване на полуострова. Но сега САЩ и европейските и съюзници от НАТО дълбоко са въвлечени в сраженията, а както е известно, Съединените щати притежават огромно количество съвременни технологии. Ние сме изключително богата страна и можем много да направим, за да може Украйна да продължи да се сражава.

Що се касае до Владимир Путин, то той е длъжен да продължи борбата, която не може да загуби.

Това ще бъде не само политическа катастрофа за него, но ще бъде катастрофа за цялата страна. Пак ще кажа, той смята това за екзистенциална заплаха. Така че според мен Путин няма намерение да спира. А, аз не виждам и американците да спрат. Нещо повече, не мисля, че и украинците по някакъв начин могат да спрат това. Затова ми е сложно да разбера как може да приключи това в близко време. Може и да греша, грешал съм в много случаи, предсказвайки как биха могли да се развият определени международни събития. И се надявам да греша и в конкретния случай. Надявам се, че ще бъде подготвено някакво мирно споразумение и тази война ще завърши. Но сега не бих залагал много на това, тъй като такова споразумение много трудно може да бъде реализирано.

За Русия приемливо решение е Украйна да се откаже от какъвто и да било интерес да стане част от НАТО, т.е. да стане западен бастион на границата с Русия. За Украйна решението е да стане неутрална страна и да изработи някакъв modus vivendi с Русия, тъй като е очевидно, че Русия е много могъща държава. Тя е много по-силна, отколкото е Украйна и може да ѝ нанесе огромни щети, както се вижда и сега. Тъжно е да го констатираме, но

истината е, че за украинците действително няма особен избор,

да регулират в значителна степен ситуацията с руснаците. Да бодеш с пръчка очите на руснаците е рецепта за катастрофа. Именно затова неутрална Украйна е решение на проблема. Но това би било решението още в самото начало, при  възникването на проблема. Аз не знам обаче как може да се постигне това в сегашния момент, защото неутрална Украйна би означавало победа за Русия, а и за Украйна това също би било победа. Проблемът обаче е в това, че неутрална Украйна е голямо нещастие за американците и техните европейски съюзници, защото те не допускат каквато и да било победа на Русия. Освен това, този вариант е неприемлив и за ултрадесните в самата Украйна. Ето защо Зеленски има ограничено пространство за маневриране. Вдясно от него има много украинци, които не желаят той да прави каквито и да било отстъпки на руснаците. И тези ултрадесни елементи в Украйна, в съчетание с нежеланието на Америка и съюзниците, означават, че Украйна едва ли ще успее да се придвижи към статута на неутрална страна.

При това трябва да помним, че за САЩ днес в света има една сериозна заплаха и това е Китай.

Това не е Русия. Китай е абсолютният конкурент на САЩ. Именно Китай може да стане регионален хегемон в Азия. САЩ са длъжни максимално да фокусират своето внимание върху Китай. Те трябва да работят денонощно, обмисляйки как да сдържат Китай. И в същото време те трябва да работят с Русия, като със съюзник, който може да помогне за сдържането на Китай. Индия, Русия и САЩ, всички те трябва да бъдат от едната страна на барикадата, стремейки се да сдържат Китай, защото Китай има възможност да стане много могъща страна. Вместо това Съединените щати постъпиха глупаво, като се конфронтираха с Русия. САЩ затънаха в Източна Европа. Те много малко направиха в Азия, особено в Източна Азия, за да обяснят на съюзниците си как планират да сдържат Китай. Защото сега САЩ са прекалено ангажирани с мисълта как да воюват с руснаците, а всъщност ние не трябва да воюваме с тях.

Ние трябва да работим върху това да направим някакъв съюз с Москва, пак с цел сдържането на Китай. Но ние не правим това.

Това свидетелства, че като резултат от тази украинска война ще има само един победител. И този победител е Китай. Днес САЩ са недоволни от Индия (няма съмнение за това, защото президентът Байдън съвсем ясно го каза на премиера Моди) и това недоволство има голямо значение. Съединените щати имат нужда от Индия. Ние имаме богата история от принципни разногласия с Индия и сме свикнали към това. Но най-важното е, че Индия ни е необходима за сдържането на Китай. Не мисля, че съществува някаква сериозна опасност от разрив на отношенията между нашите страни. Аз мисля, че от гледна точка на Индия, не е добре, че американците затънаха в Източна Европа и пренебрегнаха важността на китайска заплаха. Защото именно Индия, САЩ и Русия, както вече казах, трябва да бъдат на една вълна в отношението си към Китай. Ние се намираме в доста странна ситуация, когато за САЩ няма никакъв стратегически смисъл в това да се опитват да вбият клин в отношенията между Индия и Русия. Във всички случаи, ние трябва да бъдем щастливи, че тези страни работят заедно. Но ние не можем, защото сега сме въвлечени в тази война в Украйна.

Трябва да помним, че ние не се сражаваме там, но сме дълбоко въвлечени.

Ние правим всичко останало с изключение на бойни действия. И целият наш интелектуален и военен потенциал е съсредоточен в Източна Европа. И сега ние не се замисляме за това какво да правим с Китай. С риск да се повторя, ще кажа, че от наша гледна точка ситуацията е ужасна. Впрочем не трябва да забравяме, че най-висока цена сега плаща Украйна. Страната се разрушава и аз отдавна твърдях, че това ще се случи. Не казвам, че това е оправдано. Аз просто констатирам това, което става, когато бъркаш в очите на велика държава, такава, каквато е Русия и заплашваш нейното съществуване.

 

Превод от руски за "Гласове": Никола Стефанов

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • bodar4uk

  19 Май 2022 9:51ч.

  Най-добре е най-сетне да си налегнете парцалите в собствената територия, а не постоянно да търсите виновници, съюзници, жертви и т.н. за задоволяване на нескончаемата си лакомия. Оставете хората на Земята на мира!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  19 Май 2022 14:36ч.

  Подкрепям напълно, стига хегемония и лакомия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амин!

  19 Май 2022 21:35ч.

  Англосаксите и евреите лобисти са проблема на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западната цивилизация няма бъдеще

  19 Май 2022 10:29ч.

  Изяде си го. Изпонапечата го на "пари".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - Има само две възможности:

  19 Май 2022 10:57ч.

  1. САЩ надделяват чрез проксита натикани при Крайна (Трите морета) и тогава се изпълнява предупреждението на Путин, че ако тях няма да ги има, то и светът няма да го има! ... 2. Ако РФ победи в крайна сметка: - с или без помощта на Китай и другите анти-САЩисани, то самите САЩ няма да ги има. Без световния раков тумор и метастазите му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схемата

  19 Май 2022 11:14ч.

  Много разумно и балансирано мнение. Метафората с хазарта на място. Украинците имат лош шанс с елитите си почти като нас и ще трябва да платят сами (с мизерия). Зеленски фантазира, но едно по-рязко движение откъм Китай и Украйна (и рсм) ще бъде забравена. Грижата и отговорн за Европа ще бъде прехвърлена на Вбр и Полша, които ще се грижат основно за себе си, а партьорите само скърцат зъби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  19 Май 2022 11:43ч.

  Отличен анализ, който обаче е ситуативен, а не същностен. Конфронтацията само видимо е между държави. Всъщност тя е по-дълбока, тя е разлом вътре. От едната страна са глобалистко-сатанистките сили, с техните слуги, с тяхната "адженда 2030" ! От другата страна са светлите сили - Хората, Хуманността , Бог ! Играчите на терен нито са само черни, нито само бели, това касае всички страни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  19 Май 2022 11:49ч.

  Ако утре някой убие Путин /мераклии бол/ и ако човек чете само тоя сайт няма как да разбере, че е бил отстрелян. И най-вероятно не след дълго сайтчето ще бъде закрито поради липса на предмет на спамене и финансиране.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  19 Май 2022 13:37ч.

  От казаното надзърта типична психология на убиец. Омразата ти към Путин произтича от безсилие, зер много ви бяха удобни, за да грабите и си живуркате по буржоазному, предатели като Горбачов и Елцин. Само моше-нически мръсник може да иска убийството на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  19 Май 2022 11:51ч.

  За вас от няколко години може да важи само и единствено постулата, че с недоговороспособни субекти, договори не се сключват. Вие едностранно излязохте практически от всички договори по неразпространението на ядреното оръжие. И Русия си е направила извода : никакви договори с вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами кой ви кара да "бъркате в очите"

  19 Май 2022 11:56ч.

  на велика държава, каквато е била и ще бъде Русия?! САЩ-исаните деградират бавно, но сигурно. Маджъри Тейлър Грийн директно обвини Байдъновата администрацияя в пране на пари чрез колосалната "помощ" за Украйна. Китай е в готовност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха, последно Утьо-Путьо издаде указ, който дава право да се изнасят вече до 50 000 долара зад граница, предишният беше до 10 000

  19 Май 2022 12:09ч.

  Няма как Русия днес да бъде велика държава с БВП, равняваю се на този например на щата Калифирния:) Няма как и защото интелектът не е критерий за професионално израстване в Русия, а партийната вярност и слагачество. Няма как диктаторски режим, който одържавява икономика и финанси, за да ги източи/окраде и изнесе зад граница в лични сметки на хардлайнери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно

  19 Май 2022 12:11ч.

  Путьо "Молеца" ускорява 5 пъти краденето от националния бюджет в постъпления на личните сметки на хардлайнерите си - от 10 000 на 50 000:) "Честито" на руснаците, които все още изработват добавъчна стойност и ще бъдат окрадени с ускорени темпове през бюджета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • все едно слушам партиен секретар от 80-те

  19 Май 2022 13:40ч.

  Пак ли БВП-то бе, ей аман от тая изтъркана безмозъчна цифроващина бе. Що расте горивото в ппартнеристан, специално в Калифорния сигур от голяма забогатялост пищят, че бензина им скочил 5 пъти откак дементният Бай Пън е начело. Или Путин е виновен, дето бил беден...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като чуеш някой да говори за БВП като критерий за успешност

  19 Май 2022 13:45ч.

  значи хал хабер си няма от икономика

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвсем вярно

  19 Май 2022 15:57ч.

  Една държава трябва да се охарактеризира не само по количествени, но и по качествени показатели. Например - предвидимост, ниска престъпност, високо ниво на наука, култура и изкуство, свободно време, ниска заболеваемост и други. От количествените, БВП е най-подвеждащия показател. Далеч по-важен е БНП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Утьо бвп-то

  19 Май 2022 21:37ч.

  На това му се вика папагали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тезата на автора (всъщност опорка на рашистката пропаганда), че при членство на Украйна в НАТО представлява екзистенциална заплаха за Русия, е несъстоятелна и отдавна опровергана!

  19 Май 2022 12:04ч.

  Първо, защо му е на НАТО да атакува Русия от Украйна, която нито е член на НАТО, нито има налични ядрени оръжия, нито бази и всичко това изисква години, дори и да бъде приета в НАТО?! Ако НАТО искаше да атакува Русия, може от балтийските държави-членки на НАТО или Румъния напр. Дори от Финландия и Швеция, които от години участват и са синхронизирани в съвместни НАТО-вски учения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Второ

  19 Май 2022 12:31ч.

  Зеленски обяви още на 15 март, че Украйна няма намерение да се кандидатира за членство в НАТО, въпреки политиката на "отворени врати". И това промени ли решението на Путин за хода на войната?! Не, защото УЖ заплахата от членство на Украйна в НАТО е само ПРЕТЕКС. Това се доказа и от реакцията му по въпроса за членството на Финлнадия и Швеция в НАТО, което вече не му било проблем за сигурността:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трето

  19 Май 2022 12:33ч.

  Русия НЯМА ПРАВО и няма да може да наложи вето за присъединяването на Украйна към НАТО и която и да е друга държава, тъй като няма да се върнем към ерата на сферите на интереси, когато големите държави решават какво да правят малките държави. Светът е многополюсен и Путьо се прави и/или не е разбрал това:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четвърто

  19 Май 2022 12:38ч.

  Дори Утьо-Путьо да анексира източната част на Украйна и Крим, и ги ползва като буферна зона, какво ще го спаси това, като съвременните ракетно-ядренни военни технологии преодоляват много по-дълги разстояния с хиперзувкови скорости? https://webcafe.bg/international/sasht-provedoha-uspeshni-testove-na-novata-si-hiperzvukova-raketa.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия играе хазарт на принципа агресорът вика "дръжте агресора"

  19 Май 2022 12:40ч.

  Русия отдавна е инсталирала и насочила ракетни установки в Калининград, а беше многократно хващана и с ядрени подводници в граничните води с Швеция. А ако НАТО инсталира нещо, това са ПРОТИВОракетни установки, т.е. за ОТБРАНА от агресията на Русия, която многократно е атакувала района.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • схванал си важното

  19 Май 2022 12:40ч.

  Светът е триполюсен. Тройката в китайската митология, философия и медицина има важно значение. Ценности на даоизма са „трите съкровища” - състрадание, умереност и смирение. „Дао ражда едно - Тай дзи, едно ражда две - Ин и Ян, две раждат три - Петте елемента, а три - всичко друго

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не е схванал четвъртитият мозък

  19 Май 2022 13:29ч.

  с четирите си тъповати измишльотини, написани на цяла страница

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 4444

  19 Май 2022 12:23ч.

  Последните три изпускания дали са лисШчета ? Или някакви нелепи импровизации ? Ало, десетникът ! Наглеждай си питомците !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  19 Май 2022 13:31ч.

  Продължава се с тая болна северноамериканска менталност - постоянно да се виждат конкуренти и опоненти там, където може би са неутрални или потенциални приятели. Никаква изначална опасност не е Китай за САЩ, но се гледа в предразположеността на взаимни подозрения и врагуване. Все агресират спрямо някой, на свой ред все някой бил разклащал реда им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Пърмаков

  19 Май 2022 17:13ч.

  Китай наистина е опасност за САЩ и ЕС - работливи, ученолюбиви, икономични и морални хора. Който е бил там знае за какво говоря.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  19 Май 2022 15:49ч.

  Много философстване във форума последно време,1.2.3,четвърто и т.н.Нещата са пределно ясни,човека е започнал да казва но не е завършил,а именно,"когато бодеш очите на велика държава"започваш да получаваш шамари,(в началото коственно),следва директно,а после се преминава в юмруци до избиване на зъбите.Който разбрал,разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  19 Май 2022 20:40ч.

  ...„голяма“ Русия и че е заинтересуван от възраждане на Съветския съюз. Няма никакви доказателства обаче в подкрепа на това мнение". Има, има...не е само откровението за разпада на СССР като нај-голјамата геоплотическа катастрофа, съвирането на Рускиј мир, нјакакви песни с текст как всиѝко руско ште си го вземат.Безобидни нешта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  19 Май 2022 20:45ч.

  спомнјам си едно предаване, в което задаваха въпроси на Джуджето...един от тјах бе кога ште си вземат Алјаска, и отговорът на Джуджето-“за какво ни е Алјаска, ние си имаме много северни студени земи“. Скромно, нали? Ама имало нјакаква продажба, нјакакъв факт от 150г, без значение е, Великото Джудже не е решило оште, така, че оставете ја(засега)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  19 Май 2022 20:57ч.

  Путин го накара няКОЙ да нападне Украйна, същият няКОЙ го накара да прави локдауни и да произвежда 3-вида "ваксини" срещу ковида......За справка, при Лукшенко нямаше нито "ваксини" нито вирус, нито локдауни, а пък е "съюзник" на Путин........Който разбрал, разбрал.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към автора

  19 Май 2022 21:41ч.

  Какво означава китай е заплаха за сащ? Всеки път като не ви харесва нещо, да ходите да се биете ли? Ами пораснете, не разбрахте ли, че побеждава по-добрия, а не този дето вика и млати по-силно? Крайно време е да слезете от дърветата и да излезете от пещерите. Научете се да живеете с хората, ако сте хора, а не маймуняци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Бой последен е този".

  20 Май 2022 1:07ч.

  Кой разбрал, разбрал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към поредния американски професорин,платен путинист

  20 Май 2022 8:46ч.

  САЩ и ЕС ли са причината дълги години неутралните от военни блокове Швеция и Финландия сега така екстренно да искат да стават членове на НАТО.А може би войните и заплахите на Путин в последните години към съседните си държави,а професорине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСOВЕ"

  20 Май 2022 13:40ч.

  се опитва да прикрие факта, че в Украйна се е извършило чудото на националното възраждане. Украинският народ ще победи защото "Не се гаси туй що на гасне".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи