Десислава Танева: Обърнахме позицията си за украинското зърно на 180 градуса за два дни и се изложихме пред другите държави, с които се борихме срещу вноса

Десислава Танева: Обърнахме позицията си за украинското зърно на 180 градуса за два дни и се изложихме пред другите държави, с които се борихме срещу вноса

"Намирам протеста на зърнопроизводителите за справедлив. Безспорно трябва извинение към сектора“. Така председателят на Парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Десислава Танева  коментира в Сливен падането на забраната за украинския внос на зърно и предстоящите протести на земеделците, предаде репортер на "Фокус".

Танева определи протеста като справедлив от гледна точка на това, че се протестира срещу начина, по който всичко това бе направено. Взетото от страната ни решение да отмени забраната, което предизвика недоволството на зърнопроизводителите,  е пример за това как не се постъпва с хората. "Аз това решение не го гласувах защото то няма смисъл и само ще настрои хората. Нашата държава защитава три месеца една и съща позиция за удължаване на превантивните мерки и забрана на вноса от Украйна. Обръщането на позицията за два дни, на 180 градуса, без дебат със сектора, нямаше до какво добро да доведе, освен че се изложихме пред 5 държави членки, с които заедно се борим една година. То беше ясно, че забраната няма да бъде удължена от ЕК и решението на Народното събрание, с което отново пуска в страната ни внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна беше излишно напрежение със сектора, защото те го приемат като израз на тяхното неглижиране и незачитане“, категорична е Десислава Танева.

Тя даде пример с Полша, която няма да се съобрази с решението на Европейската комисия да отмени ограниченията пред вноса на украинско зърно и едностранно ще продължи забраната. "Полша е държавата най-силно подкрепяща и солидарна с Украйна, но си устояха тази забрана“, посочи още бившият земеделски министър.

Според нея, падането на забраната за украински внос, е в ущърб предимно на малките и средни фермери. Определи като елементарна пропагандата, че производителите били с "Мерцедес" -и, защото това се отнася за първите 20 човека, останалите разсрочват кредитите си.

"Тежко е положението в момента, емоцията е много силна в сектора, към него се присъединяват и други, сплотяват се. Никой не е сплотявал така бранша, както това правителство“, коментира тя.  Десислава Таневазаяви, че към протеста ще се присъединят и хора, които по принцип искаха забраната да падне – например животновъдите, които би трябвало да са доволни от решението. Но и те не могат да приемат отношението на властта към сектора. И това ще увеличи протестите. Трябва разум, разбиране, детайлно отношение и експертиза, която може да намери и в най-тежкия момент решението.

Използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи, тя определи като крайно неподходящо изказване за един държавник. "Не може за хора, които са 365 дни в годината заети и създават голяма част от БВП на страната, да даваш такива определения. Това е сектор, който направи така, че българската земя да се работи, генерира достатъчно доходи, заетост. И отношението, на която и да е власт, без значение от коя партия се представлява, дължи на такива хора първо уважение“, допълни още тя.

 

Източник: "Фокус"

 

 

Коментари

 • Bad Face

  17 Sep 2023 17:08ч.

  Така е заповядала Галя от Козяк, така действат от шарлатаните. Нещо неясно по въпроса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MmzHrrdb

  21 Sep 2023 4:27ч.

  0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  17 Sep 2023 17:26ч.

  имали сме неповторим късмет, че днес съществувамИ къту държава (да потретя,чи днес е бг Уйййййкиндъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  17 Sep 2023 18:03ч.

  За съжаление днес България не съществува, като държава, а е една колония на САЩ и се управлява на пряка трансмисия от Галя от Посолството! Негово превъзходителство Кенет Преврата, едва ли се унижава да им се обажда и да им заповядва директно! Все пак той вероятно държи на реномето си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обърнахме позицията си на 180 градуса

  17 Sep 2023 18:11ч.

  Хо хо хо хо, смях ! Ние НЯМАМЕ позиция и не можем да имаме такава. Нашата позиция е думата на Маса Мертен. Ако каже - диш хакъ ! Ще му платим немедлено зъбен данък че си хаби зъбите с наше ядене. Ако ни каже - бегом в Запорожие , веднага слуга Тагаренко ще спретне бригада доброволци да дадат живота си за Незалежная ! Ако Мертен каже - в името на либералните ценности ! Можем и да се самоубием, ритуално! Това е нашата позиция - пълна отдаденост на Маса Мертен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Обърнахме позицията си на 180 градуса" - защото ще сменят Денков. Толкова ще бъде резултатът

  17 Sep 2023 19:03ч.

  ...ако не се мобилизираме и вдигнем ВСИЧКИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кума Лиса

  17 Sep 2023 18:25ч.

  Голяма игра играете, ама народа ще ви види сметката. Понеже всичко си има граници, а вие не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОПИТВАТ СЕ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ СИТУАЦИЯТА КАТО СМЕНЯТ ПРЕМИЕРА

  17 Sep 2023 19:01ч.

  Козметична промяна - подготвят ни за смяната на Денков. Нямат никакво намерение да се поддадат на протести и да подадат оставка. За същото работи и Борисов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  18 Sep 2023 5:27ч.

  и идва учителката по френски, дето се е нанесла в апартамент за социално слаби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  17 Sep 2023 22:04ч.

  Ами, като не си съгласна, подай оставка. Иначе така, седнала на два стола, изглежда малко неприятно. Обаче, най-правилното решение е Денков да подаде оставка, та българския народ да си отдъхне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  17 Sep 2023 23:46ч.

  everything comes to its time

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава излезте от сглобката

  18 Sep 2023 10:04ч.

  и дайте възможност хората да решат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оставката на денков сега

  18 Sep 2023 12:03ч.

  е полезна за всички, включително и за посолствоТо, заради реалния риск, ако напрежението не се разтовари, обществената пасионарност бързо да отскочи на неконтролируеми нива, посока и характер. При което други посолстВа няма да се поколебаят да заемат изгодни позиции, а нашата вяра в посолствоТо да остане под всякаква критика. Нещо повече, след освобождаването му, денков трябва да бъде разследван за начините и средствата той еднолично и при нереалистични основания да смени държавната ни позиция на 180 градуса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илиан Мавров

  18 Sep 2023 19:40ч.

  Дали не бъркам, но ТОЧНО тази Уфсъ УБИ себеподобните си в Странджа. И после (ама съвсем случайно) точно през животновъдните ферми мина е`нъ тръба някои и викат "турска", други "банкянска" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Предатели

  18 Sep 2023 21:06ч.

  е само на БГ а и цяла цяла източна европа... Абе няма ли някой да ими тегли един бой.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак ще излязат

  20 Sep 2023 19:32ч.

  На протест-Максимум до 3 месеца.И тогава ще е страшен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи