"Блумбърг": Половината от 20-те най-богати руски милиардери не са санкционирани

"Блумбърг": Половината от 20-те най-богати руски милиардери не са санкционирани

Автори: Стефани Бейкър и Том Малоуни, "Блумбърг"

 

На половината от 20-те най-богати хора в Русия не са наложени санкции заради войната в Украйна, което оставя група от свръхбогати и влиятелни милиардери да работят свободно по целия свят без законови ограничения.

Магнати с имущество на обща стойност от поне 200 млрд. долара са били засегнати от санкции още преди началото на войната. И все пак списъкът на блокираните и на неблокираните разкрива пъзел от трансгранични санкции, който е пощадил много руснаци с бизнес интереси на ключови световни пазари, показва анализ на Bloomberg News.

Опитът да се изолира Русия от международните финанси и да се окаже натиск върху президента Владимир Путин, като същевременно се сведе до минимум разпространението на санкциите върху световната икономика, доведе до това, че Великобритания санкционира 10 от най-богатите милиардери, а Европейският съюз - 9.

За разлика от тях САЩ са санкционирали само четирима.

 

 

Само трима души фигурират и в трите списъка, а четирима от петимата най-богати руснаци не са санкционирани никъде. Начело сред тях е най-богатият човек в страната - Владимир Потанин, металургичен магнат, чиято стойност към 18 февруари, последния ден на данните преди въвеждането на санкциите три дни по-късно, е 30 млрд. долара.

Най-богатият руснак в списъка на санкционираните е Алексей Мордашов, контролиращ акционер в ПАО "Северстал", четвъртото по големина руско стоманодобивно предприятие, чиито активи бяха замразени от ЕС на 28 февруари и от Обединеното кралство две седмици по-късно.

Сред останалите най-богати руснаци, на които не са наложени санкции, са енергийният директор Леонид Михелсон, стоманеният магнат Владимир Лисин и Вагит Алекперов, председател на петролния гигант ПАО "Лукойл". Всички те притежават значителни дялове от публично търгувани компании, работещи в силно политизираната бизнес среда в Русия.

Проследяването на това кой къде е санкциониран остава трудно, тъй като Вашингтон, Брюксел и Лондон издават санкции в поредица от несвързани известия. Австралия, Канада и Япония са наложили свои собствени ограничения.

Експертите по санкциите казват, че решенията да не се налагат санкции на някои от най-богатите хора в Русия са поне отчасти свързани с решаващите им дялове в огромни компании в областта на енергетиката, металите и торовете.

"Има причини да се преследват някои олигарси, а има и причини някои да се отлагат", казва Джон Смит, който до май 2018 г. оглавяваше звеното за санкции към Министерството на финансите на САЩ, Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC), а сега е партньор в адвокатската кантора Morrison & Foerster във Вашингтон. "Причината може да е, че се приема, че те не са близки до вземането на решения от страна на Кремъл, или че може да са твърде трудни за санкциониране в началото и правителствата искат да разработят план, преди да натиснат спусъка."

САЩ са се поучили от опита си през 2018 г., когато санкционираха милиардера Олег Дерипаска, който контролираше United Co. Rusal International PJSC, най-голямата алуминиева компания в света извън Китай. Това доведе до рязко покачване на световните цени, които се стабилизираха едва след като Дерипаска се съгласи да се откаже от контрола над "Русал" през 2019 г.

Как санкциите са повлияли на руските милиардери?

Някои руснаци бяха подложени на атака заради ясните си връзки с държавни компании, независимо от нетното им състояние: Игор Шувалов, бивш първи вицепремиер, сега е председател на държавната банка ВЭБ, а Сергей Иванов е главен изпълнителен директор на контролираната от държавата диамантена компания "Алроса" и член на борда на директорите на Газпромбанк.

Безпрецедентните санкции се разпространяват по всички континенти, като богатите руснаци преместват активи и раздържавяват авоари, докато властите в Италия, Франция, Испания и други страни предприемат действия за конфискуване на яхти и спиране на частни самолети.

Роман Абрамович, най-големият акционер във втория по големина руски производител на стомана Evraz Plc, продава футболния клуб "Челси", след като му бяха наложени санкции от Обединеното кралство и Европейския съюз.

Алишер Усманов, който притежава 49% от USM, контролираща производителя на стомана и желязна руда Metalloinvest, е санкциониран от САЩ, Великобритания и ЕС. Той вече е прехвърлил по-голямата част от недвижимите си имоти и друга собственост в неотменими тръстове, в които вече не е бенефициент, заяви говорител. Този ход усложни усилията на правителството да блокира собствеността му, включително 156-метровата му яхта "Дилбар", която сега се намира в Хамбург, Германия. Притесненията за възможни пазарни последици бързо станаха ясни, въпреки че се смята, че Усманов притежава малко под 50% - прагът, при който започват да действат санкциите срещу неговите компании. След като САЩ наложиха санкции на Усманов на 3 март, блокирайки личните му активи, Министерството на финансите на САЩ се обърна още същия ден и издаде лицензи, позволяващи на всички компании, чийто мажоритарен собственик е той, пряко или непряко, да продължат да работят.

Най-богатите санкционирани руснаци 

10 милиардери притежават или са свързани с множество яхти, самолети, хеликоптери и жилища:

 

 

 

Забележка: 18 февруари е последният ден за търговия преди началото на руската инвазия.
Източници: Индекс на милиардерите на "Блумбърг", репортажи на "Блумбърг", Проект за докладване на организираната престъпност и корупцията, медийни доклади.

 

Мерките не са еднакви. Всеки голям бизнес, който работи в Русия е възможен само с благословията на Путин; милиардерите трябва да са от правилната страна на правителството. Все пак близостта до Путин не е лесна за измерване, а богатството само по себе си не винаги означава влияние върху Кремъл, както твърдят някои санкционирани милиардери.

При налагането на санкциите на Мордашов ЕС се позова на неговите "връзки с руски ръководители" и на дяловете му в National Media Group, контролираща телевизионни канали, и банка "Россия", която откри няколко клона в Крим след анексирането му през 2014 г. "Никога не съм бил близо до политиката", заяви Мордашов. "Не разбирам как тези санкции срещу мен ще допринесат за уреждането на ужасния конфликт в Украйна".

Северстал беше първата руска компания, която пропусна да плати лихви по дълг в чуждестранна валута, след като Citigroup Inc. отказа да обработи плащане след санкциите на ЕС и Великобритания срещу Мордашов. Това показва колко са сложни глобалните системи, което означава, че санкциите в една юрисдикция могат да повлияят на друга, а американските инвеститори не могат да получат плащане, въпреки че САЩ не са наложили санкции на Мордашов.

"Компаниите оценяват рисковете не само от правна гледна точка, но и от гледна точка на репутацията", казва Смит. "Те не искат акционерите да се питат защо работят с Русия."

Ще проработят ли санкциите срещу руснаците?

Месец след инвазията Русия вече е страната с най-много санкции в света. Замразяването на резервите на централната банка и изключването на някои банки от международната платежна система сринаха курса на рублата и доведоха до това, че страната е на ръба на фалита.

Въпреки това анализът на Блумбърг на хиляди документи за санкции показва, че има поразителни разлики между наказанията, наложени от САЩ, Великобритания и ЕС.

Като цяло САЩ са замразили активите на 852 души, Европейският съюз - на 775, а Обединеното кралство - на 982. Много от тези санкции обаче не се припокриват. Въпреки че почти 550 души са санкционирани от Обединеното кралство и ЕС, общите позиции със САЩ са по-трудно постижими.

 

 

Дори експертите се затрудняват да разплетат нишките и твърдят, че различията могат да подкопаят ефективността на санкциите.

"Определено никъде не виждам единен модел", казва Джордж Волошин, експерт по санкциите, който следи Русия като директор на базираната в Париж Aperio Intelligence. "Все още не смятам, че политиците са на едно мнение по отношение на стратегията, въпреки че твърдят, че имат известна координация."

Защо някои милиардери не са били санкционирани

Много водещи милиардери, които не са санкционирани, са активни в жизненоважни световни стокови сектори и притежават значителни дялове в големи компании, които снабдяват западните държави.

"Основната цел на санкциите трябва да бъде да навредим повече на санкционирания, отколкото на себе си", казва Смит. "Когато говорим за газ, Европа все още се нуждае от Русия. САЩ и техните съюзници ще гледат много внимателно кои продукти от Русия може да са от съществено значение за нас и за компаниите от трети страни и ще се стремят да избегнат тези въздействия."

Потанин, който е натрупал богатството си през 90-те години на миналия век, е един от първите руски олигарси и остава без санкции. Той е един от няколкото магнати, които са играли хокей с Путин и са помогнали на Кремъл да организира Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. След инвазията той изгуби желани позиции в американски културни институции и изненада мнозина, като разкритикува плановете на Кремъл да конфискува активите на чуждестранни компании, които се изтеглят от Русия.

Потанин притежава 36% от ПАО "ГМК Норилски никел", което го прави най-големият акционер в компания, която осигурява около 10% от рафинирания никел и 40% от световното производство на паладий - изключително важни за производството на полупроводници, които и преди войната бяха в недостиг.

Най-богатите руснаци без санкции 

Ключови активи, притежавани от или свързани с милиардери, които работят предимно на ключови световни пазари:

 

 

Забележка: 18 февруари е последният ден за търговия преди началото на руската инвазия.
Източници: Индекс на милиардерите на Блумбърг, репортажи на Блумбърг, Проект за докладване на организираната престъпност и корупцията, медийни доклади.

 

Михелсон, вторият по богатство руснак, също не е санкциониран, въпреки че има широки бизнес връзки с Генадий Тимченко, милиардер, толкова близък до Путин, че беше сред първите санкционирани от САЩ през 2014 г.

Михелсон притежава около една четвърт от ПАО "Новатек" - най-големият недържавен производител на газ в Русия и основен доставчик за Европа, а Тимченко - 23,5%. Общите дялове на Михел и Тимченко са близо до прага от 50%, който САЩ използват за налагане на официални санкции на компании. На практика страхът от нарушаване на санкциите накара някои компании да надхвърлят официалните правила и да избягват да правят бизнес със структури, свързани с лица, на които са наложени санкции.

Банките и корпорациите "ще бъдат много предпазливи по отношение на извършването на транзакции с всяка организация, която има значителна собственост на санкционирано лице", казва Волошин.

Няколко стоманодобивни магнати избегнаха санкциите, въпреки че ЕС наложи забрана за внос на определени руски стоманени продукти - ход, който се очаква да струва на Русия 3,3 млрд. евро (3,6 млрд. долара) под формата на пропуснати приходи от износ.

Лисин, председател на ПАО "Новолипецкска стомана", най-голямото в страната, е имал 28 млрд. долара преди инвазията и остава без санкции. Той се обяви против войната на 8 март, като заяви, че това е "трагедия, която е трудно да се оправдае". Според запознат със ситуацията Абрамович, собственик на Челси, е избегнал санкциите на САЩ, след като президентът Володимир Зеленски е помолил Вашингтон да го пощади, тъй като той помага за мирните преговори. Александър Абрамов, дългогодишният бизнес партньор на Абрамович, който притежава 19,3% от "Евраз", не е санкциониран никъде. Общите им дялове са близо до прага от 50 %. "Евраз" има обширни операции в Северна Америка и работи с лобисти във Вашингтон.

Рязкото покачване на цените на доставките на торове може да е възпряло Запада от налагане на санкции на някои други ключови милиардери. Сред най-известните е Андрей Г. Гуриев, най-големият акционер в ПАО "ФосАгро", най-големият производител на фосфорни торове в Европа. Той е бенефициент на компания, за която се съобщава, че притежава Witanhurst House в Лондон на стойност около 350 млн. долара - втората по големина частна резиденция в Лондон след Бъкингамския дворец. Той не е санкциониран, но ЕС и Обединеното кралство санкционираха сина му Андрей А. Гуриев, принуждавайки го да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на "ФосАгро".

"Наистина не знам защо го санкционираха, защото той е просто изпълнителен директор на компанията", казва Волошин. "Това не оказва никакво влияние върху самата компания."

Една от връзките с Кремъл се дължи на бившия председател на "ФосАгро" Владимир Литвиненко, ръководител на минния институт в Санкт Петербург, който през 1996 г. наблюдава докторантурата на Путин и сега притежава 21% от "ФосАгро", чиято стойност преди инвазията е 1,8 млрд. долара.

Ще има ли още санкции?

Нахлуването в Украйна промени политиката на санкции на САЩ, Великобритания и ЕС. В исторически план Брюксел следваше примера на Вашингтон и се бореше за консенсус сред своите 27 членове. Този път той беше много по-агресивен. Тогава Обединеното кралство побърза да приеме законодателна промяна, която да позволи масово актуализиране на списъците със санкции. Едва добавянето на 347 имена на 24 март доближи САЩ до равенството.

Нахлуването в Украйна засили програмите за санкции:

 

Източници: Министерството на финансите на САЩ, Официален вестник на Европейския съюз и Министерството на финансите на Великобритания.

 

"ЕС има война на прага си", казва Смит. Загрижеността за рисковете от близките връзки с Русия означава, че държавите от ЕС са предприели санкции "по-бързо, отколкото някой би очаквал".

В резултат на това редица известни милиардери бяха санкционирани от ЕС и Обединеното кралство, но не и от САЩ.

Сред тях е Андрей Мелниченко, основател на EuroChem, производител на минерални торове и селскостопански продукти със седалище в Цуг, Швейцария. "Той няма никаква връзка с трагичните събития в Украйна", казва говорител на Мелниченко. "Няма никакво основание за включването му в каквито и да било списъци със санкции." Виктор Рашников, контролиращият акционер на ПАО "Магнитогорски металургичен комбинат", е санкциониран от ЕС и Великобритания, но не и от САЩ. По същия начин стоят нещата и с милиардерите от "Алфа Груп" - Фридман, Петър Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев. Нито един от тях не участва в руския износ, считан за ключов за световните пазари.

Освен милиардерите има и други по-малко известни, но политически свързани фигури, които изобщо не са засегнати.

"Не сме в края на краищата", казва Волошин. "Когато разглеждате по-нататъшни потенциални цели, не бих гледал кой е близък до Кремъл, а по-скоро въздействието, което санкциите ще окажат върху световния пазар."

 

Източник: bloomberg.com

 

 

Коментари

 • сринаха курса на рублата

  01 Апр 2022 8:25ч.

  Па па па па па ... Патките паткат, мисирките кльонкат, кокошките кудкудякат ! А колко е днес и сега курса на рублата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като при брежнев

  01 Апр 2022 9:08ч.

  55 копейки за 1 долар. Пък на черно 10 пъти повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Курсът на рублата

  01 Апр 2022 9:28ч.

  след рязък спад в началото на СВО през посл седмица се вдига и гони стойностите от преди 24 февруари. 81.2 за долар на 24 февруари, 84.0 на 1 април 6.15 CET.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ум се бори

  01 Апр 2022 9:36ч.

  Не говори глупости, днес няма идеологически предпоставки за курс на черно. Западът повече няма с какво да изненада никого.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  01 Апр 2022 11:31ч.

  освен да ти се присмея друго немога. В добавка на черно долара се казва пране. А по време на соца доларите така или иначе си отиваха в държавата. А на черно какво точно се случваше, лева си оставаше в държавата, просто се преобръщаше във вълутен лев и губещ беше този който търсеше, а това бяха частни лица !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • западняшка наглост

  01 Апр 2022 9:03ч.

  Западът продължава да се държи така, сякаш всяко възможно богатство следва да му принадлежи и да се разпореждат с него. затова и ще има плач и скърцане със зъби, защото тая мнима привилегия ще му се отнеме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние българите като народ, който обича русия с цялото си сърце

  01 Апр 2022 9:07ч.

  Можем само да се радваме на този факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Закони, демокрация, правов ред?

  01 Апр 2022 9:42ч.

  Правят се списъци и се налагат санкции без съдебен контрол. На война всичко е позволено. Правилата и принципите са за мирно време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • курс на черно ?

  01 Апр 2022 10:42ч.

  И ко че праи днес един руснак сегодня, като си купи "долари на черно" ? Освен да си бърше жопата... С рубли (вързани към златото) може да си пазаи ВСИЧКО в Русия, да си купи последния "Хюауей" , да има "иномарка" - китайска, японска (мда да !) , да иде на Сейшелте и Малдивите, или поне на Сочи ! А с доларите/евра - ядец, ничего !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • курс на черно 2

  01 Апр 2022 10:45ч.

  Пропуснахме и важен момент, опцията с рубли да си купиш злато. Което в момента силно се насърчава от руското правителство за гражданите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Апр 2022 11:11ч.

  Какво ли не правят за да им вземап парите. След това ще ги ядат ли? Пари без стока са НИЩО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  01 Апр 2022 11:33ч.

  прав си, но те така мислят онези там на Запад! А защо някои не са санкционирани, ами защото съдружниците им са важни хора от Запада!! Корупция бе но по западен тертип!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  02 Апр 2022 12:13ч.

  Под имената им е изписана менделеевата таблица, всичко е изчегъртване на ресурсите на Русия. Никой не е изобретил нещо. А аз от много години повтарям, че има голяма корупция в икономическата теория, която позволява, оправдава ресурсите на един народ, да обогатяват единици. Земята е дадена за местообитание на всички, нещо като колективна собственост и това включва вложените в нея богатства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • helleborus

  02 Апр 2022 12:16ч.

  Смисълът да сме организирани в държави е точно, за да осъществяваме колективните си права, които са също толкова реални, колкото и правата на членовете на една корпорация. Държавата пази границите, не само, за да опази културата, живота ни, но и ресурсите ни, за общо ползване. Но в кои учебници и по коя наука не се е намърдала някаква измама, в теорията на икономиката положението е трагично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи