Андрей Райчев: Основната криза на лявото е, че се отказа да защитава труда и започна да защитава маргиналното

Андрей Райчев: Основната криза на лявото е, че се отказа да защитава труда и започна да защитава маргиналното

Андрей Райчев, Радослав Илиев и Тончо Краевски търсят историческите и фундаментални граници между ляво и дясно. В криза ли е лявото днес и къде е основния му проблем? Това са част от въпросите, на които се търсят отговори в епизод 4 на новото предаване Кръг Квадрат.

Акценти:

Андрей Райчев: Базовото различие между ляво и дясно е в това, че дясното констатира реалността, а лявото се стреми да я промени. Затова в лявото е заложена една утопичност и опасност тази утопия да бъде налагана със сила. В дясното се съдържа едно самодоволство.

Тончо Краевски: Лявото и дясното се карат не само по въпроса как е устроен света, но и по въпроса какво е ляво и дясно. Дясното защитава миналото и отрича, че може да се строи здраво настояще и стабилно бъдеще без уважение и безусловно приемане на наследството от миналото. Докато лявото винаги прави критически прочит на миналото.

Андерей Райчев: Левите базово упрекват десните, че разказът за миналото легитимира отношения на експлоатация. Не става дума за сблъсък между равенство и свобода, а за това, че едното подменя другото и в двата разказа.

Десният разказ казва: Не ми говори за равенство, защото си свободен. От факта, че си свободен следва, че сме равни. И това, че си беден е резултат от твоята свобода.

Левият разказ звучи така: Не ми разказвай, че съм свободен когато 12 часа бачкам в твоята фабрика, докато ти лежиш на Бахамите. Ще станем свободни, когато станем равни. Това е много сериозен сблъсък струвал животите на над 100 милиона души.

Тончо Краевски: Дясното казва, че върху нашата съдба тегнат избори направени преди нашето рождение. Това което ти се вижда несправедливо е, съвкупност от свободни избори направени преди теб.
Лявото смята, че светът започва с човека и неговото пълнолетие след което той може да започне да детерминирам съдбата си, а изборите направени преди това от други хора е всъщност робство за него.

Андрей Райчев: Задачите, които лявото чертае са негативни задачи. Те не са задачи какво да правим, а какво да унищожим. Енгелс формулира трите неща, които трябва да се унищожат: Частната собственост, бракът и държавата. Вместо обаче освободеният от тези 3 неща човек да започне да произвежда и обменя плодовете на своя труд, той просто спира да работи. 

Грешката е в това, че те си представят, че ликвидирането на капиталистите ще даде възможност на труда да се излива свободно. Съвременният човек обаче знае, че трудът и капиталът освен, че са в антагонизъм са в дълбочинно сътрудничество. С фалитът на тази идея ние унищожихме идеята, че лявото трябва да защитава труда.

Андрей Райчев: Основната криза на лявото е в това, че то се отказа да защитава труда и започна да защитава маргиналното.

Ние всъщност живеем в огромна лява вълна. При подмяната на труда с маргиналното и слабото лявото прибягва до класически комунистически забрани. Първият случай в личния ми живот, когато лявото ме ужаси е по време на ковид. Всичко, което измислиха беше да забраняват. Понеже се мисли пак през властта, а не през самотрансформацията имаме комунизиране на света включително и в САЩ. Злоупотребата с властта е главната болест на лявото.

Радослав Илиев: Не можем да заключим, че лявото винаги се забива в забрани, защото имаме и други примери, като Латинска Америка и Африка. Има и огромна разлика между лявото на изток и лявото на запад.

Андрей Райчев: В източния блок, лявото беше консервативно, защото трудещия се човек имаше огромни завоевания. На запад лявото след 68-ма година е либерално-зелено. Това са два антропологически вида.

Тончо Краевски: Днешната лява вълна, която ни залива идва от Америка.

Радослав Илиев: Разбира се естествено е да изчезват неща. Но има и друг естествен нагон на човека да се опитва да ги удържа. В момента сме свидетели на един либерален нагон да удържа девиантното, слабото и маргиналното и да ги издига на пиедестал. Но има нещо трето извън двете крайности. Аз виждам лявото като трето нещо, което разбира естествения закон на свършването, но има човешки рефлекс солидарно и колективно да спасява част от загиващото без да абсолютизира спасяването на всички.

Андрей Райчев: Лявото ако мобилизира е непобедимо, но лявото което раздава и демобилизира е просто излишно.

 

Целият разговор можете да гледате във видеото.

Страницата на "Кръг Квадрат" във Фейсбук

 

 

 

 

 

Коментари

 • най-ценното изречение в публикувания пасаж от разговора, което обаче не може да се схване, ако Маркс се разглежда откъм партийната му страна, а не откъм дълбинните му философски прозрения

  08 Фев 2023 10:09ч.

  АР: "Понеже се мисли пак през властта, а не през самотрансформацията имаме комунизиране на света включително и в САЩ". Тук в този форум сме го казвали неведнъж: гещалтът на западната модерност (и особено като англосаксонска доминация в естествените науки и прочие дискурси) като епистемологична матрица продължава да си остава класика, докато Маркс като философ е мислител по-скоро откъм некласичното направление, защото е диалектик и критик, при това, за разлика от Хегел, строейки мостове от логоса към праксиса и предлагащ програми за предефиниране на антропоса откъм онтоса тъкмо като революционно-активистки издействан социус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • комунизиране: крачката напред спрямо едно общоделско хуманизиране, което така и не се осъществи - и не защото е утопия, а защото чака своето осъществяване в екзистенциален, а не всякога вече в заварения социален план

  08 Фев 2023 10:31ч.

  Всъщност в горния цитат от Райчев "комунизиране" е употребено от него в отрицателните му конотации, заради цели, свързани с разбиране откъм днешното конюнктурно и профанно. В действителност за Маркс комунизирането е такъв тип радикално (в оригинал: "революционно-практическо") хуманизиращо препрограмиране, при което управлението е поставено в контекстите на всякога конкретизиращ, несубстанциален праксис, разкриващ производителните синтези на биващото през индивидуация, а не през организация. (Затова и казаното от Райчев е фактически едно индивидуационно издействано изказване, защото той много дълбоко познава философията на Маркс.) При една такава позиция органичният (респ. капиталистически) характер на производството изразява всякога вече вторичната, превърната (квази)форма на автентично самоиздействащото се желаещо производство. Няма производство на частно без общо, но въпросното производство съвсем не е вторично абстрахирана количествена съвкупност или дробна множественост, както го разбират либералните и всякакви други социални мислители от нефилософския спектър, а еже-моментно производително домогване до идея, до чист онтос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големи бисери ни спускате

  08 Фев 2023 14:02ч.

  от олимпийските висоти. Само дето тука имаме някои жизнени нужди, като да се нахраним, стоплим, да сме на сухо и си гледаме децата, затова ни е трудно да ги разберем. Като например, че производството на жизнени блага е всъщност " еже-моментно производително домогване до идея, до чист онтос". До толкова чист "онтос" нямаме достъп, за съжаление, ако имате връзки с олимпийските висини, няма да е лошо първо да ни го уредите, а ние обещаваме после с радост да се учим на вашите философски прозрения. Дотогава няма как, всички те са само подигравки или пълно неразбиране на това какво е да си човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това не е проповед, нито общоделска изповед

  08 Фев 2023 16:40ч.

  Самоуспокоенията са лично дело и лична отговорност на всеки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кажете го и на себе си

  08 Фев 2023 18:52ч.

  когато нуждите и страданията стигнат до вас. Както се казва "Приемете ги философски", щом това ви помага. Хем да не забравите да го облечете в абстрактното си нищоказване, санким "Ученото си е учено". Пък после се замислете що е това да си човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • казвам го на себе си и на ония, които искат и могат да ме разберат

  09 Фев 2023 10:09ч.

  Защо си въобразявате, че вашите псевдопроблеми и видения би следвало да засягат мен? Няма такъв изначален сетълмент. Не само животното, дори едно човешко дете не може да схване онова, което има предвид възрастния по определени въпроси. Значи ли това, че трябва да превъзнасяме единствеността на гледната точка на детето, за което казаното от баща му на майка му за секса например е напълно неразбираемо, поради което е и едно "абстрактно нищоказване"? Айде да почнете да мислите или да мълчите, щом ви се изплъзва вертикалата на чистата мисъл, а?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е проблемът във вертикалата на чистата мисъл

  09 Фев 2023 13:30ч.

  Ами в това, че има един такъв подразбиращ се "сетълмент", според който човек трябва да съобразява начина си на изразяване с мястото, където се намира и публиката, пред която говори. Например, ако възрастните се изтъпанят пред детска публика, ако са нормални, няма да говорят за секса например. Ако философ, отиде на философска конференция, няма да е уместно да говори както би говорил във форум, посещаван от най-разнообразни хора. И обратно, ако философът, или специалист по каквото и да е друго, говори пред сравнително широка аудитория, би трябвало да потърси начин изказването му да е максимално достъпно. Иначе е почти в положението на човек, който си говори сам, или в положението на комплексар, който иска да покаже колко добре владее чистата мисъл, но не и да каже нещо на слушателите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • искал съм да кажа нещо на строго определена аудитория (а защо не само на едно лице), не на цялата

  09 Фев 2023 18:20ч.

  Това е форум за отличници, не за двойкаджии. Темата е за по-задълбочено мислещи. Затова е казано отдавна, че знанието не следва да отговаря на демократични претенции, защото храмът на знанието е аристократичен. В спора между професорското и профанното, демокрацията всякога е на страната на профаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зенон

  10 Фев 2023 14:10ч.

  Кой философ беше развил идеята за кръга на голямото и малкото знание? И в кой от двата се намира човек, който се смята за аристократ на знанието, преценете си сами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  08 Фев 2023 12:40ч.

  Лявото като голф .... Бъркат радикалното псевдо либерално -псевдо зелено с ляво, но тук -таме проблясва "В източния блок, лявото беше консервативно, защото трудещия се човек имаше огромни завоевания. На запад лявото след 68-ма година е либерално-зелено. Това са два антропологически вида."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SpellBound

  08 Фев 2023 14:02ч.

  Много интересно, но не разбрах - как можем да го гледаме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  08 Фев 2023 14:14ч.

  тъй рече ПРЕПОДОБНА СТОЙНА /през 1933 г./: България ще опустее откъм народ. Младите ще забегнат, старите ще измрат. Който остане тук, няма да знае какво да прави със земята и ще я зареже неосветена от труд. Самите люде първо ще подивеят и ако не се един друг избият, ще се един друг намразят. България ще лети все по-надоле и по-надоле като на празен геран ведрото… докато удари сухото дъно и не остави надежда на никой жадуващ…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Райчев усеща епидермално, че богинята на Историята е на път да му счупи еврочинията

  08 Фев 2023 16:49ч.

  А хората, нагъващи от еврочинии с евролъжици рядко умеят нещо друго. Което се явява една от основните причини ЕС да съществува все още.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яка им гърбина

  08 Фев 2023 17:00ч.

  Ами те левичарците вземат за модел левичарските шемети в САЩ бе Андрейчо. Ами в САЩ е така - изучените в Бръшлянената лига левичарски изтърсаци на свръхбогатите отдавна са овладяли за ракета носител на роволУцията всички маргинали в САЩ - цветно-пъстрокожите, цветнодъговите меки китки от десетките полове,самотните родителки, религиозните малцинства и въобще всички девианти. Работещите американци повечето гласуват за републиканците - яка да им е гърбина защото хранят по 1-2 паразитни девианти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катерина Милева

  09 Фев 2023 0:34ч.

  Аферим! Все каните стари и нови мекерета, дето морни вОда не са пили да изясняват ляво дясно. Точно прочел две книги в живота си и ходи като мастия по телевизиите. Кой го урЕди на поста му в британската легация? Да не би да е спечелил конкурс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като в Древния Рим

  09 Фев 2023 19:56ч.

  Абеее... не харесвам,че много маа ръцете Райчев, та ака му ги вържат пред камера ще е по-добре. Обаче в случая е повече прав - западняшкото ляво отдавна е скъсало с пролетариата и въобще с работещите хора и сега разчита ва всякакви религиозни,етнически и сексуални малцинства и на лумпените ,както е било в Древния Рим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  09 Фев 2023 22:22ч.

  Този пък докога ще паразитира от лявото? Виж си вестничето, Райчев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  11 Фев 2023 13:39ч.

  За какво ляво говорим изобщо, като там са милионер до милионер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дицент Килгор Траут

  11 Фев 2023 23:18ч.

  От "Гласове" разбираме, че Бай Андрей Райчев е запонал да търси квадратурата на кръга - квитесенция за всяко философско занимание. Показва ни как го прави в 12 вълнуващи серии, мигом откупени от "National Geographic ". Още в първата Райчев съвсем неслучайно споменава за Одисей. (виж https://www.youtube.com/watch?v=rlRqFpuVM24&t=948s след 15 мин) Жадната за извратености публика веднага еректира уши. Хитрият капан на Андрей щраква. Той без свян разказва как митичният герой Одисей, търсейки разликата между лявото и дясното, се намъква в пещерата на Полифем. Полифем по това време е мениджър "Еднооки клиенти" и като такъв е на работното си място в офиса на циклопите на о-в Сицилия. Одисей знае това. Спокойно се настанява в дома му, пие от руйното му вино, замезва циклопски мезета, уригва се, пърди и разглежда семейните албуми, надявайки се намери в тях снимки на голи циклопки. Щом Полифем се прибира от работа, Одисей го изненадва и зверски избожда единственото му око. После се измъква, оставяки Полфем да се гърчи в жестоки болки. Тази сцена грабва вниманието на зрителя, а на тези от тях, които познават Адрей, им се струва, че той е надарен с 9-те най-важните качества на Одисеевия инкарнант. И действително, житейският път на социолога поразително напомня този на митичния герой. Андрей е син на Венцел Райчев и нимфата Кирка, известна още като Цирцея Андрейчина. Венцел, бащата на Андрей, получава партийно послушание да търси златното руно. Свише му е подсказано да го дири в лявото пространство, ккаквото и да означава това. Затова Венцел става журналист в Зевсовия печатен орган, вестник "Работническо дело". Венцел и Кирка са добри, любвеобилни родители - обгрижват, образоват и напътстват младия Андрей-Одисей. А когато той засуква мустаци, те му намират подходяща жена - умната израелтянката Виза, муза на неделните яхнии и покровителка на голф игрищата. Тя е образцова,предана съпруга. Умело води кораба на своя любим - отклонява го от коварни течения и страшните скали: СУ и БАН. Така Андрей запчва да плава в спокойните благодатни социологически води, прочути с безчетните пасажи от едри и дребни лековерни риби. Виза междувременно ражда на Андрей 4 броя дъщери и нито един син. Защо само дъщери и защо точно 4, любопитства зрителят, докато хрупа чипс и пие бира? Така е, уважаеми зрителю, защото тъй е записано в Талмуда и защото Виза не желае да овдовее. По волята на олипийските богове Андрей, подобно на Орфей ще бъде убит от своя първороден син. Затова хитрата Виза нарочно не ражда момче, а пък и нито една от преданите й дъщери не се изкушава да си смени пола. Междувременно Виза запознава своя съпруг с мъдрия равин Бенцион. Той обиква Андрей като свой роден син. Дава му да прочете две фундаментални книги: "Как да правим социологически анализи и прогнози без да ни мигне окото" и "Самотата в голф игрищата - еманация на гоемагнитни аномалии. Бенцион научава Андрей как едновременно да говори и ръкомаха като ветрена мелница. Тази сценична техника за първи път е описана от Станиславски, който отбелязва, че отривистото хаотично ръкомахане обърква зрителя и го кара да се чувства малоценен и тревожен. Благодарение на мъдрия Бенцион Андрей бързо забогатява и се прочува в цялото медийно царство. Днес той вече има млади последователи - послушниците Радо и иманентният консистент Тончо. Те добре владеят новите алгоритми за бързо разпознаване на лявото и дясното и помагат на своя учител да разгадава най-сложните ляво-десни шаради. Макар да са привидно свенливи, двамата ученици на Райчев притежават 9-ти дан по Кхаджурахо и само с един поглед, от десетки метри разстояние те мигновено определят дали един коитус е ляв или дясен. Очевидно е, на този научн колектив му предстоят блестящи открития в най-различни области.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи