Андрей Фурсов: Нашето предимство пред Запада е, че ние го разбираме по-добре, отколкото той нас

Андрей Фурсов: Нашето предимство пред Запада е, че ние го разбираме по-добре, отколкото той нас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Автор: Андрей Фурсов, dzen.ru

У нас съществува определено неразбиране на западното общество. На това как то е устроено, на неговата сложност. И това неразбиране има фундаментален характер. Ето с какво е свързано то: сложността на западното общество е институционална сложност. Когато продавачката в американски магазин ти се усмихва, на теб ти се усмихва системата. Сложността на нашето общество има характера на неформалните връзки и социокултурните отношения. Затова, за да успее средният човек в западното общество, трябва да бъде по-прост от обществото. Да бъде зъбчато колело. А при нас трябва да бъде по-сложен от обществото и да умее като сърфист да се носи по вълните на неформалните отношения. Затова и нашето образование трябва да бъде литературоцентрично.

И много хубаво Джон Ле Каре казва на Йосиф Бродски, с когото са били близки: „Знаеш ли, Джоузеф, руснаците са разбрали за психологията значително повече преди Фройд, отколкото след Фройд, защото вие, руснаците, имате забележителни психологически романи от XIX век.“ Затова ние много често грешим относно Запада. По-рядко грешим относно Изтока. Него го чувстваме по-добре. Но въпреки това, нашата картина за Запада и Изтока е по-вярна, отколкото тяхната за Русия.

„Хрумна ми защо англосаксонският вариант на европейската цивилизация слага такъв гигантски акцент върху естествено-научната област на знанието. Това облекчава задачата им да вкарат хуманитарното и социалното знание в сянка, да го маргинализират и опошлят. А това е нужно, за да може спокойничко, не с чиста душа, а с чиста бездушност да игнорират различията в културите, менталностите и цивилизациите. За сравнение виж вечното върховенство на хуманитарните предмети в китайската цивилизация.“ Андрей Парибок

Никога няма да забравя, преди 25 години в Института по научна информация, където работех, пристигна германка. Пишеше дисертация. Не помня точната форулировка, но смисълът беше такъв: анализ на начина, по който в Русия предметите се използват не по предназначение. Имаше и пример. Тя влиза в счетоводството, а там отглеждат цветя. Разрязват 2-литрова бутилка от вода и се получава саксия за растения. Или да кажем, сходен пример – ключалка на плевня и за да не капе вода, същата таква бутилка от 2 литра се отрязва, закрепя се с пирон и – готово! Тя имаше много такива примери. Можем да си спомним и предаването „Много сръчни ръце“... (популярно телевизионно предаване, в което знаменитости майсторят различни неща от подръчни материали – б.пр.)

Цивилизованият човек използва предметите за това, за което са предназначени, варварите ги използват за други неща. Не знам тази история от първо лице. Ако бях присъствал лично, щях да разкажа историята, която баща ми ми разказваше, за това как сме спечелили войната. Той беше летец. И казваше така: ако на немците им се счупи мотора – край, довиждане! Не летят повече. Нашият мотор работи, но дрънчи. Какво правим ние? Омотаваме го с тел и – напред! Никой не се разби. Разбиваха се по други причини...

Ние наистина имахме оскъден живот, който ни принуди да сме много изобретателни и да използваме вещите така, както го правим. И това отново поражда неразбиране от Запад и от Изток. Но въпреки това, ние ги разбираме по-добре, отколкото те – нас. И в това е нашето предимство.

И тук има още нещо важно. А именно, че ние не искаме да ги променяме: Както живеете, така си живейте! А те искат да променят нас. При нас е в сила поговорката: „Ако искате ми казвайте тенджера, но само не ме слагайте на печката !“. Те постоянно се опитват да ни наричат тенджера и да ни набутат в печката.

„Лидерът на външната политика на Европа Борел заявява, че „Европа е градина. Ние направихме градина... Останалият свят, голяма част от другите страни по света – и вие много добре знаете това – те не са съвсем градина. Голяма част от останалия свят е джунгла, а джунглите имат способността да превземат градините.“

Чърчил разбираше положението на Европа далеч по-добре от Борел. В 1914 г. той заявява: „Ние не сме млади хора с чиста съвест и оскъдно наследство... Ние сме завзели напълно непропорционална част от богатствата на света. Ние попучихме териториите, които искахме и нашата безметежна наслада от огромните, бляскави богатства, придобити основно с насилие, се опазват основно със сила, което другите често не намират за толкова основателно, колкто то е за нас.“ Джоузеф Масад

„Джунглата е установена биоценоза, това е сложна, саморегулираща се система с обратни връзки, всякаква намеса в която може само да навреди. А градината е монокултура, в която всичко нежелано се обявява за плевел и безпощадно се премахва. Градината е затвор за растения, това е биоценоза, която е разрушена в полза на избрани растения. Градината не може да съществува без градинар и без наторяване отвън, от друга, естествена биоценоза.“ takoe-nebo.livejournal.com

От втората половина на XIX в. у нас започват да се развиват две интерпретации на руската история, но и двете са западноцентрични: либералната и марксистката. И двете интерпретации налагаха на руснаците реалии, понятиен апарат и представи, които отразяват напълно друг, чужд опит. И руската интелигенция, и част от руското дворянство разглеждаха Русия, гледаха на Русия със западни очи. Но като цяло в Русия стана това, което стана в много страни, които бяха привлечени в орбитата на капиталистическата система – криза на националната идентичност.

 

Източник: dzen.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Helleborus Науката е процес, който тръгва от ненаучното

  31 Окт 2022 8:37ч.

  От въображение, хипотези, хрумвания, когато по мистичен път ти получаваш прозрение, след което започваш да го доказваш. Най-добрите учени са онези, които имат такава практика на общуване с невидимото, те може и да не разбират, че това не е просто логика. Основната цел днес е да дискредитират онази част от науката, която е философия и обществени науки, почиващи на християнството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • днес е празник на Sin-овете на Рогатия

  31 Окт 2022 9:52ч.

  Така е, почиването на лаврите на еднозначното е типично тоталитарно съзнание, бюрократично единоначалие, монокултуризъм. Тъкмо това прави цивилизацията колониална и немъдра. Формалната рационалност (по Вебер) е по същество протестантска неразумност, поради страх от критическата функция на разума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  31 Окт 2022 8:51ч.

  Абе във всичко имат предимство, ма само не е ясно при това безаналогово предимство, що карат западни коли, държат си парите в западни банки и що децата им бягат да живеят в тоя изостанал Запад............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ма само не е ясно не се опиташ да мислиш

  31 Окт 2022 9:35ч.

  Ти му викаш "куме Иване", то търчи за нещо да те фане! Не използвай тъпите шаблони, а си напъни мозъка за написаното в статията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus „Западът“ не е нещо монолитно

  31 Окт 2022 15:45ч.

  Научните достижения и без друго са плод на единици, вярно, че има значение от какво семейство са те, но във всяко стадо има „мърша“. Работата е там, че тази „мърша“ днес се обединява в отделен съюз и атакува нормалността, като дори я канселира. Никой истински учен няма да се съгласи, че не ползва вдъхновение отвъд микроскопа и видяното с очите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нашето предимство пред Запада е, че ние го разбираме по-добре, отколкото той нас

  31 Окт 2022 9:07ч.

  Доколкото виждаме, западът не се опитва да разбира каквото и да е, най-вече се опитва да налага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  31 Окт 2022 15:18ч.

  Точно така. "С чиста бездушност", без да отчита никакви културни и ментални различия Западът просто налага своя ред и ценности, най вече там, където има някакъв интерес - например овладяване на природни ресурси. Той се опитва да култивира по свой вкус джунгла, която обаче не е негова. Но това е незначителна подробност. Насилственото присвояване по целесъобразност е част от неговия морал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легисти

  31 Окт 2022 9:48ч.

  Недостигът на хуманитарно съзнание убива хуманността и ние сме свидетели на това днес, на Запад. Прав е авторът - по манталитет Русия е по-близо до Китай, отколкото до Запада; описаното с многозначността на вещите е символ на практичност, докато западната инструменталност е разхищение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами като го разбирате толкова добре, що допуснахте всичко това?

  31 Окт 2022 11:11ч.

  Що пияндето Елцин с още няколко от сорта му разпаднаха СССР, дето 27М си дадоха живота в Отечествената за запазването му, и първия, комуто се обадиха, беше Буш старши? Що изтървахте Украйна? Що допуснахте два братски народа да се избиват? Аман от блаблабла!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin-ове на сатанинския позор

  31 Окт 2022 11:32ч.

  Разбирането е едно, спирането на мафията е друго. Човекът говори за прозорлива менталност. А това, че западняците са недочовеци, това само говори, че с тях оправяне чрез аргументи и слово не върши работа. Трябва си дубина, а за това не стига само акъл, но и адреналин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  31 Окт 2022 12:37ч.

  И от толкова много разбиране, допуснахте кучката Зе и сие да става все по-непредвидима и не се надявайте на Сащ или ЕС да спрат терактовете му . Те отдавна подготвят следващото си псе Полша, а после и др. С дипломация, сатанисти не се изтребват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  31 Окт 2022 15:50ч.

  Всички достижения на културата и науката и на изток и на запад почиват на здравите християнски основи на целия континент, разликата между нас и тях е, че тяхното християнство е било по-свободно, нашето е преминавало от робство в робство, ако погледнем историята си, особено по-новата - турско, комунизъм... Това е основното обяснение за изоставането ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  31 Окт 2022 15:52ч.

  Типът управление има много по-малък ефект от ценностите на едно общество, почтените хора „очистват“ всяка форма на управление и я изпълват със съдържание, непочтените корумпират всяка система, не съществува система, която да гарантира нещо, когато разпадът става вътре в човека. Но е особено важно да няма войни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво християнско има в колонизаторите,

  01 Ное 2022 0:59ч.

  които избиха индианците в Северна Америка; поробиха Африка, Азия, а днес и Източна Европа, а негрите са ги показвали в клетки в Париж и Виена като вид животни..?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля

  31 Окт 2022 15:51ч.

  Западът мрази неистово всичко и всеки, който не е като него. Оттам нататък не може да се говори за разбиране, защото тук липсва рационална мисъл. Заглушена е от многото "емоции", които нео-комунистите обичат да изпитват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи