Запорожката АЕЦ спира да използва американско гориво

Запорожката АЕЦ спира да използва американско гориво

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която Русия завзе миналата година, ще спре да използва американско ядрено гориво възможно най-скоро, съобщи "Интерфакс", цитирана от Ройтерс, позовавайки се на високопоставени руски служители.

Най-голямата АЕЦ в Европа, построена в голямата си част по времето на СССР, е използвала първоначално руско ядрено гориво, но Украйна постепенно е пристъпила към доставки от "Уестингхаус" (Westinghouse) след първия конфликт с Русия през 2014 година.

Миналата година руски въоръжени сили превзеха централата, след като нахлуха в части от Украйна и оттогава Запорожката АЕЦ е в центъра на криза с ядрената безопасност заради почти постоянния обстрел в близост до нея, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно.

Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руската енергийна компания "Росенергоатом", която понастоящем управлява централата, е заявил пред "Интерфакс", че има запаси от американско ядрено гориво за четири години.

Руското управление обаче ще потърси начини да го замени възможно най-бързо с руско гориво, тъй като смята, че собствените му технологии са по-добри, отбелязва той.

"Росатом" е готовност да обсъди с американската страна въпросите, които са от взаимен интерес в рамките на действащите споразумения между правителствата на Русия и САЩ за сътрудничество в областта на световното използване на атомна енергия. Това съобщи днес пресслужбата на руската компанията, цитирана от ТАСС.

Русия винаги е съблюдавала и ще продължи да съблюдава международните си ангажименти в областта на неразпространението и експертния контрол, се посочва в комюникето, пише БТА.

Позицията на Русия в пълна степен се отнася и за Запорожката АЕЦ, според документа.

"Росатом" потвърди, че е получил писмо от министерство на енергетиката относно техническата информация в Запорожката АЕЦ, която се контролира от американското правителство в съответствие със законодателството на страната. Отговорът е изпратен по дипломатически канали, според коментарите.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • "Росатом" потвърди, че е получил писмо от министерство на енергетиката относно техническата информация в Запорожката АЕЦ

  20 Апр 2023 15:17ч.

  Тази силно хумористична новина си заслужава да се прочете: https://edition.cnn.com/2023/04/18/politics/us-warns-russia-zaporizhzhia-nuclear-plant/index.html Цвилил съм с глас, докато съм го чел. Изумителна тъпота, наглост и безочие. Не ни пипайте играчките, не са ваши, за тях е необходим експортен контрол, и по законите на САЩ врагове не могат да си играят с тях!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  20 Апр 2023 15:42ч.

  Цитат: "Миналата година руски въоръжени сили превзеха централата, след като нахлуха в части от Украйна и оттогава Запорожката АЕЦ е в центъра на криза с ядрената безопасност заради почти постоянния обстрел в близост до нея, за който Москва и Киев се обвиняват взаимно." Една дълго предъвквана тема, събрана в едно безумно изречение - хем ВС на РФ са завзели централата, хем може би си я обстрелват. Хвала на автора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Най-голямата АЕЦ в Европа, построена в голямата си част по времето на СССР..."

  20 Апр 2023 20:41ч.

  "Първите 5 реактора са успешно въведени в експлоатация между 1985 и 1989 г., а 6-ият е пуснат през 1995 г."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  21 Апр 2023 7:51ч.

  АУУУ! Значи построената по съветско време руска АЕЦ е използвала доскоро руско гориво! А къде бяха толкова години американците, че разрешаваха това да става? Нямаше ли поне един американски чиновник, който да отиде по-рано и им нареди да изхвърлят руското гориво, както стана в БЪЛГАРИЯ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • AEЦ

  21 Апр 2023 10:52ч.

  Американците не са се натискали да продават ядрено гориво ?! Нашите лизачи и натегачи искаха да се натегнат на господаря си !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имената им са известни

  24 Апр 2023 20:27ч.

  За всяко нещо си има време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи