Забрана за внос на въглища и какво още включва петият санкционен пакет на ЕС срещу Русия

Забрана за внос на въглища и какво още включва петият санкционен пакет на ЕС срещу Русия

Москва губи 8 млрд. евро само от забраната да влася в Съюза въглища

Европейската комисия представи днес подробен списък на новите, пети поредни санкции срещу Русия заради нападението над Украйна. Санкциите получиха необходимото одобрение снощи от Съвета на ЕС.

Тези санкции допълнително ще допринесат за повишаване на икономическия натиск над Кремъл и ще ограничат способността за финансиране на войната, се посочва в съобщението на комисията. Тези мерки са по-широки и по-остри, така че да повлияят още по-дълбоко върху руската икономика, и са съгласувани с международните партньори, уточнява ЕК.

Допълва се, че се подготвят още предложения за възможни санкции, включително за вноса на петрол, както и за налагане на данъци или други допълнителни финансови тежести.

Приетите снощи санкции предвиждат забрана за внос на всички видове руски въглища в ЕС. Това засяга една четвърт от целия износ на руски въглища и възлиза на около осем милиарда евро загуба на приходи за Русия годишно.

Въвежда се пълна забрана на преводите и запор на имуществото на четири руски банки, които ще бъдат напълно откъснати от финансовите пазари. Засегнатите банки представляват 23 на сто от пазарния дял в Русия.

Налага се забрана за предоставяне на Русия на услуги за крипто активи с висока стойност. Това ще допринесе за затваряне на възможни пропуски, позволяващи заобикалянето на европейските санкции, отбелязва ЕК. Въвежда се забрана за предоставяне на финансови съвети на заможни руснаци.

Предвижда се пълна забрана за работата в ЕС на руски и беларуски сухопътни превозвачи. Ще бъдат допускани изключения при превоза на земеделски и хранителни стоки, хуманитарна помощ, енергийни източници. Налага се забрана за влизане на кораби под руски флаг в пристанища на ЕС. Изключения ще се прилагат за здравни, хранителни, енергийни и хуманитарни цели.

ЕС налага допълнителни забрани за износ на стойност 10 милиарда евро в области, в които Русия е уязвима заради висока зависимост от европейските доставки. Даден е пример с вещества, използвани в рафинериите. Забраната обхваща износа на самолетно гориво и горивни добавки, които може да се използват от руската войска.

Над вноса се налагат допълнителни забрани на стойност 5,5 милиарда евро, които обхващат цимент, каучукови изделия, дървесина, спиртни напитки (включително водка), алкохол, висококачествени морски дарове (включително хайвер).

Въвежда се пълна забрана за участие на руски граждани и организации в договори за обществени поръчки в ЕС и се допускат изключения само в краен случай. Комисията ще прекрати участието си във всички действащи споразумения за отпускане на безвъзмездни средства за руски обществени организации или свързани лица, и ще спре всички плащания по програмите "Хоризонт 2020" и "Хоризонт Европа", "Евратом" и "Еразъм+". По тези програми няма да се сключват нови договори или споразумения с руски представители.

ЕК приветства добавянето на още 217 физически и 18 юридически лица към списъците на санкционираните. Това включва всички 179 членове на самообявилите се "правителства" и "парламенти" на Донецк и Луганск. След 2014 г. са санкционирани общо 1091 физически и 80 юридически лица, уточнява комисията.

Отбелязва се, че тази седмица ЕК представи насоки за държавите от ЕС за оценка и предотвратяване на заплахи за сигурността и обществения ред от руски и беларуски инвестиции.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Мале

  08 Апр 2022 15:32ч.

  Големи санкции. Забранява ме, а после видиш ли, има един куп изключения. Само наш Ганьо е твърд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китайците имат дорти поговорка за това си състояние...

  08 Апр 2022 16:12ч.

  "Седейки на върха на планината наблюдавам как тигрите се бият." От всички "мерки" и санкции реално печели китайската икономика - имат по-добри условия за извиване на ръцете на руските договарящи, а и икономиките на всички участници - ЕС, САЩ, Русия - понасят огромни загуби...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  08 Апр 2022 16:45ч.

  Спрете им вноса за 2-3 месеца и като почнат да ядат ракети ще се изтеглят сами.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутренско

  08 Апр 2022 18:09ч.

  На кой, на европейците ли? Щото те нямат какво да ядат, а иначе Русия храни една трета от света - там хляб има за всички... Пък и не съм чувал европейци да произвеждат много ракети- така че и да си гладен - няма какводруго да "ядеш" в Европата... Ноооо - за "мутри " това е разрешено - толкоз им е акъла на тях...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  08 Апр 2022 17:55ч.

  Досега ни казват само какво губи Русия. Кажете сега ЕС печели или губи от санкциите. Ако печели, кажете колко, че да се успокоим. Да се успокоят и германците и да спрат да се запасяват с дърва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  08 Апр 2022 18:12ч.

  Печели Европа ... на геврека-дупката! Иди виш в германските супермаркети празните рафтове и веригите с които се връзват бутилките с олиото и ще се сетиш колко и кой печели в Европа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи