Явор Гечев: Откровена лъжа е твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб заради забраната за внос на украинско зърно

Явор Гечев: Откровена лъжа е твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб заради забраната за внос на украинско зърно

Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев. "Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината", обясни Гечев.

Финансовият министър Асен Василев вчера изнесе някакви данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа, заяви Явор Гечев. "Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината", обясни Гечев.

Като "откровена лъжа" той определи и твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб и по-скъпи храни, защото е бил забранен вносът на украинско зърно. Той показа графики с цените на основни храни за първите шест месеца на годината, според които цените на стоки като хляб, брашно, олио, масло, кисело мляко, кашкавал и прясно мляко отиват надолу.

"Пазарът е световен и ние сме изключително малки, за да повлияем на световните цени."

Явор Гечев предупреди, че е опасно да се нагнетява напрежение между производители и потребители и предложи експертиза на правителството, ако не разполага с такава, за да се реши проблемът.

"Не е въпрос само за забрана или вдигането ѝ, много по-комплексно е. Нужни са регулаторни мерки и промяна на законодателството", допълни Явор Гечев.

"Служебното правителство бе пред подписване на договор за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната голяма сделка на пазара, която се случи е руска и е с Египет. Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара", каза Гечев.

Бившият служебен министър на земеделието слята, че трябва да има закон за проследимост по хранителната верига.

"Да се знае къде по складовете какво има, какви са надценките. Освен това няма държава в света, която да не използва някакъв вид протекционизъм на собственото си производство. Естествено е да се опитва да го защити. В България имаше 800 000 тона слънчоглед, които трябваше да се реализират, за да не се развалят. Загубите щеше да са по-големи, ако не преработваме собствената си продукция, а внасяме чужда. Така че работата е в диалога и баланса, не в крайностите", заяви Гечев.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • И какво?

  14 Sep 2023 12:56ч.

  И като лъже някой търси ли му отговорност? Не. И като си признаха цялата шайка, че ще правят незаконни работи, както бяха казали в записите някой търси ли им отговорност? И като лъжат постоянно целия народ някой търси ли им отговорност?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙОРДАН МАЛДЖАНСКИ

  14 Sep 2023 13:43ч.

  Тъпото и малоумно изказване на измисленият министър не се нуждае от коментар .Каквито и глупости да говори хората го разбират ,че е тъп защото го усещат на гърба си .Министъра не може да коментира а да анализира и да предлага РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички педерасти са евроатлантици, а един е даже финансов министър

  14 Sep 2023 13:54ч.

  За педалите е характерно патологичното лъжене с повод и без повод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Представяш ли си

  14 Sep 2023 15:55ч.

  колко си жалък, щом си допуснал да те управляват такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички трезвомислещи са наясно,

  14 Sep 2023 14:26ч.

  че Асен Василев е доказан лъжец

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът е виновен за тези малоумници

  14 Sep 2023 15:11ч.

  И ако той не ги разкара, е време да се помисли дали той да не бъде подведен под отговорност за ала-бала, и за манипулирания вот и измамените българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • роза

  16 Sep 2023 13:08ч.

  Не само лъжа, но и национално предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи