Явор Гечев: Държавата ще дотира 80% от цената на поливната вода като мярка срещу скъпите храни

Явор Гечев: Държавата ще дотира 80% от цената на поливната вода като мярка срещу скъпите храни

Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни. Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев на пресконференция за представянето на информационната платформа със сравнителните цени на храните. 

„Това ще е глътка въздух за земеделските производители, но и за потребителите, затова свързваме двете теми“, каза Явор Гечев. 

Министерство на земеделието подготвя и електронен регистър за проследимост на храните. Той ще регистрира всяка стъпка в търговията на едро, както по отношение на качеството на храните и гаранцията за потребителите, така и цените. 

"Ще бъдат обхванати всички видове храни, включително и напитки като минерална вода и пиво. Отделно направление ще има за зърно, зърнени и маслодайни култури като всеки силоз в България ще има проследимост", каза Гечев.

 

Коментари

 • йосарян

  24 Март 2023 17:47ч.

  и как се отразява това на цените? освен, че наглеците дерат като на световно, ги и поощрявате със средства на драните! знаете си какво ми се ще да напиша тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • COPIUM

  24 Март 2023 19:16ч.

  Е вярно ни правят на идиоти. Минералната вода и пивото храни ли са? Те ли трябва да станат по достъпни? Тези силози за зърнени храни, каква консумация на вода имат, та е важна тяхната проследимост? Ако 1000кг вода(м3) струват 4,50лв, то половината е 2,25лв от които 80% са 1,80лв./1000кг=0,0018лв за кг?! Ако семейството ми ползва 20м3 за месец тази отстъпка би представлявала 36лв без ДДС. Но отстъпката не е за крайният потребител? Пита се под формата на храни, минерална вода, пиво, безалкохолни колко тона трябва да изконсумира месечно едно семейство за да спести 1лв? Отговор 1,8т или 60кг дневно??? очевидно целта на мярката е съвсем друга?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bchchncufuf

  24 Март 2023 17:56ч.

  Няма ли кой да му каже на тоя зализан умник, че високите цени са благодарение на рекета от страна на големите вериги! Но е по-лесно да се изсипат едни безсмислени пари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Гечев: Държавата ще дотира 80% от цената на поливната вода като мярка срещу скъпите храни

  25 Март 2023 7:01ч.

  Да се разбира ли, че държавата ще помага нерегламентирано на онези, които ще продават водата за поливане?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как звучи

  25 Март 2023 4:50ч.

  "Държавата"? А ЕС изказа ли се по въпроса? Просто питам? А какво правим с прекупвачите, а, които миналата година купували черешите за стотинки, а ги продаваха над 6 лева? Или целта предполагам, усвояване на някакви еврофондове? Докога ще ни залъгвате, че ЕС е най-доброто? Нали на неговите квоти и субсидии дължим - договорени от другарката Кунева, "невидимата ръка на прекупвача", унищожаването на селското стопанство и животновъдството.Нали по нареждане на ЕС имаше: луда крава, птичи грип, свинска и още, и още. Дори се плащаше, за да не се произвежда. А големите вериги и "антипомополно законодателство"? - изнудване на малък и среден бизнес? Какво стана с нарязаните тръби, напоителни системи, продадени за желязо, виновни няма, нали така? На изборите масово гласуване, ма со во, това е единственото Конституционно право на българите, другите права останаха в сферата на пожеланията, фасадна демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  25 Март 2023 5:03ч.

  За кого ще гласуваш масово бе алоу? За внедрителите на европейските ценности? За Костя лисугера, дето заяви при Поли Златарева, че никога не е искал излизане от ЕС и тя лъже? Ти нормален ли си, да призоваваш хората да гласуват за убийците си? Или си от тях и се правиш тука на луд...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мярката, като начало, е добра

  25 Март 2023 5:45ч.

  но трябва още поредица от смели решения, за да може държавата да си върне пълния стратегически монопол върху поливните води.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва да се състави нова нац.програма за поливното земеделие

  25 Март 2023 7:36ч.

  и да се гласува самостоятелен национален бюджет на програмата, на отделна стопанска сметка, за да не се профука за глупости. Програмата трябва да се ръководи от експертен съвет, на пряко подчинение на премиера. В закона за собствеността всички терени от напоителните системи стават абсолютна държавна собственост. Всички водоеми от напояването са неприкосновено народно богатство и достояние и дори за ползване не бива да попадат в частни ръце. България трябва да се откаже от нормите и стратегиите, нарожени й от МВФ, Световната банка, Европ.съюз и тем подобни, чиято цел е съсипване и заличаване на държавата на българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как звучи

  25 Март 2023 5:56ч.

  Не са само те? Нали? А може би греша, уважаема госпожо?Тъй като е забранена агитацията за политически партии, ще замълча. Надявам се, да запазим добрият тон! Според китайците: "от всяко ситуация, има най-малко 36 изхода". И "Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите;". Днес е "Благовещение"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи