В България са влезли над 188 хил. бежанци от Украйна, останали са 88 хил.

В България са влезли над 188 хил. бежанци от Украйна, останали са 88 хил.

Мобилни екипи на МВР регистрират украински граждани за временна закрила в хотели в Слънчев бряг и Свети Влас, където са настанени най-много украинци, бягащи от войната. Снимка: БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

 

В понеделник ще започне изплащане на 15 млн. лв. на хотелиерите, настанили бежанци

В България са влезли 188 500 украински бежанци, от които 88 056 са останали към днешна дата в страната. Това заяви пред bTV ръководителят на Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна полк. Валери Рачев.

Той коментира, че критичният въпрос с бежанците в Румъния и Молдова е преминаването на границата и след това хората тръгват в различни посоки, докато България е краен пункт за 50% от тези, които влизат у нас.

В момента се финализира първият транш от разплащане с хотелиерите, настанили бежанци от Украйна, и от понеделник ще започне изплащане на около 15 млн. лв. на всички, които са подали документи и те са изрядни, каза още Рачев.

Той коментира и разликата между международна и временна закрила. "Процедурата по международна закрила се различава съществено от тази за временна закрила. Международната закрила почива на международни конвенции, които са установени след Втората световна война, тя има специфичен процес, нещата се правят по специален начин, хората са поставени в специални съоръжения. Докато временната закрила е статут, който се дава само в рамките на ЕС", поясни той.

"Когато бежанците от Украйна дойдат в България, за да могат да бъдат настанени, да получат изхранване по начина, който предвижда временната закрила, те трябва да имат този статут. Временната закрила дава повече възможности да се помогне на хората веднага, докато процедурата по предоставяне на хуманитарен статут изисква няколко месеца", заяви той.

Той добави, че няма проблем впоследствие бежанците от Украйна да получат и хуманитарен статут, ако поискат.

 

Източник: investor.bg

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи