ТЕЦ "Марица 3" изпълни изискванията на РИОСВ-Хасково, но все още е спряна. Готвят се протести

ТЕЦ "Марица 3" изпълни изискванията на РИОСВ-Хасково, но все още е спряна. Готвят се протести

От ТЕЦ "Марица 3" Димитровград обявиха, че са изпълнили условията, които са поставени от РИОСВ Хасково в наложената им преди близо 2 седмици принудителна административна мярка. За това по надлежния ред още през миналата седмица е уведомена и РИОСВ-Хасково.

Стана ясно, че Министерство на енергетиката са дали положително становище за пускане на Централата в работен режим през месец май, вземайки предвид обявеното намерение за стартиране на мащабна ремонтна програма, която да изчисти всички пропуски.

„В протестна готовност сме. Ако ПАМ не бъде вдигната, стартираме протестни действия. Нашите служители са изключително притеснени за работните си места и са готови да затварят пътни артерии, а не е изключено и да застанат под прозорците на МОСВ в София. Направихме, каквото бе поискано от нас, в последните 10 дни успяхме да приведем инсталацията във вид, който отговаря на изискваното в наложената принудителна административна мярка. Благодарение на извършените ремонтни мероприятия работата на горивната инсталация не би предизвикала замърсяване на околната среда. Въпреки предприетите действия и въпреки препоръката на Министерство на енергетиката за подновяване на производствената дейности, ПАМ-ът все още не е отменен“, каза главният юристконсулт на ТЕЦ "Марица 3" Юлиян Семерджиев.

Като част от мерките, които са предприети от страна на дружеството е и поръчаната мобилна система за допълнително обезпрашаване на пътища и площадки при експлоатация на съоръженията.

„За бъдещето на дружеството е от съществена важност да ни бъде разрешено да подновим дейността си до края на месеца. Планираме да работим на минимален товар, което ще доведе до значително намаляване на максималния общ дебит на изпусканите газове.

Пускането на основните и спомагателни съоръжения ще ни позволи извършване на детайлна инспекция с цел локализиране на проблеми. Обследването в режим на работа е важно за прецизното планиране на необходимите инвестиционни и ремонтни дейности и последващо извършване на качествен ремонт на основните и спомагателни съоръжения“, каза юристконсултът Юлиян Семерджиев.

От дружеството планират ремонтната програма да стартира в началото на юни и се надяват всички дейности да завършат до август. Подготвителните мероприятия ще гарантират, че работата на горивната инсталация няма да повлияе негативно върху компонентите на околната среда. 

„С цел извършване на качествени ремонтни дейности са сключени договори с най-реномираните ремонтни дружества в страната. Едно от тях е Атоменергоремонт Козлодуй, който отговаря за поддръжката на всички съоръжения на АЕЦ Козлодуй“, каза Юлиян Семерджиев.

 

Коментари

 • Да протестират и срещу...

  04 Май 2022 20:51ч.

  ...вероятно умишленото разпадането на ПАВЕЦ Чаира и ВЕЦ Белмекен-Сестримо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остър енергетик

  05 Май 2022 0:01ч.

  Пак е сложена снимка на ТЕЦ-МИ 3 - Контур Глобал до Гълъбово. Нямате ли снимка на Хасковската ТЕЦ? По темата - няма да я пуснат докато не съсипят съвсем енергийния баланс на страната. Дали пък не ни готвят за инвазия от Турция и да сме съвсем без нищо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  05 Май 2022 11:12ч.

  очаквам още спрени централи у нас и внос на скъп ток от чужбина. същото като газа. това е то промяната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи