София - вторият най-скъп град сред столиците на Балканите

София - вторият най-скъп град сред столиците на Балканите

В София животът е по-скъп, отколкото в столици като Будапеща, Варшава и Букурещ.

Това показва класацията на международната база данни за качество на живот Numbeo, която съпоставя цените на стоки, услуги и наеми в 510 града по света.

Според статистиката София е вторият най-скъп град сред столиците на Балканите. За 4-членно семейство разходите тук са 1999 евро, а в Рио де Жанейро - с 97 евро по-малко.

В Букурещ същото семейство се издържа с 1937 евро, а в Будапеща - с под 1870 евро.

Защо българската столица е толкова скъпа?

Според международната класация Numbeo именно цените на храната в магазините и ресторантите правят София ни един от най-скъпи градове за живеене в Централна и Източна Европа. За последните 10 г. стоки като млякото и хляба са поскъпнали с над 50 ст.

Друго основно перо са разходите за наем на жилище и покупка на имот. Според брокерите наемите в столицата са нараснали за последните 5 г. с около 250 лв.

Причината за скъпия живот в София е това, че икономиката на страната е силно централизирана и се развива основно в столицата, смятат експертите. Друга причина са туристите.

Голямо влияние върху цената на живот ще има евентуална нова COVID вълна, а повторен локдаун би стопирал цените, прогнозират икономистите.


Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

 • Master Class

  17 Юли 2022 15:52ч.

  От 22 години живея (живея и работя, не съм турист) на три континента в няколко държави. Отделно съм обиколил повечето места по света. По-голямо гето - рухнало, миризливо, нерегулирано, хаотично, мръсно и грозно, като София не съм видял. Един чужденец посетил Бургас и София през 2015 ми каза: "улиците са теснички, но за сметка на това дълбоки..." Толкова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  17 Юли 2022 17:32ч.

  С болка констатирам точността на това, което сте написали! Кметове, общински съветници, не знам си какви - само получават големи заплати, но не правят нищо за града. Улиците и тротоарите са най-ужасяващата гледка - дупка до дупка, мръсотия и тъмнина, защото видиш ли сложили енергоспестяващи лампи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  17 Юли 2022 17:43ч.

  Фънда харчи на ден за София около 5 303 000 наши левчета /на данъкоплатците/ и сами виждате градът на какво прилича........На изборите пак "ходете за гъби"........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Венци Стоянов

  21 Авг 2022 20:39ч.

  Около хотел Хилтън и срещу Арена Армеец трябва да се построят няколко красиви истински небостъргача. Освевн това до Стара планина трябва да се изградят много нови квартали с небостъргачи. Тиквата ни излъга че ще продължи метрото до Драгалевци. Не му е за пръв път да лъже, обещаваше да построй нов модеренНационален стадион.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таня Иванова

  21 Авг 2022 20:48ч.

  Компирката трябва да започне строителство на нови квартали от жк. Левски към Северната тангента до Стара планина. Така ще се свърже Кремиковци със София.Трябва да внесат в София автобуси като тези в Бургас и двуетажни английски автобуси. Така ще има разнообразие в транспорта. СТОТИЦИ ТРАНСПОРТНИ НАДЛЕЗИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГРАДЯТ В СТОЛИЦАТА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня Николова

  21 Авг 2022 20:55ч.

  Покрай линията на Централна гара до Дружба трябва да се изградят много небостъргачи и високи красиви сгради. Корумпираните политици не трябва да пречат за изграждането на истински небостъргачи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велин Янакиев

  22 Авг 2022 9:49ч.

  Метрото в София е необходимо и трябва да се разширява. Но трамвай в центъра пречи. Затова по бул. Мария Луйза до Гробарска трамвая трябва да се премахне и да се пренасочат към гарата и бул. Христо Ботев.Така от Съдебната палата до Лъвов мост ще се превърне в пешеходна зона. На празното място срещу бившия ЦУМ трябва да се построй красива сграда с някакъв магазин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Венци Георгиев

  22 Авг 2022 10:00ч.

  Трябва да се изграждат модерни небостъргачи за богати бежанци от Украйна и Русия. Те са близки народи и с тях може да живеем съвместно. Но афганистанци и африканци са опасни за държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десислава Стефанова

  22 Авг 2022 10:18ч.

  Зад НДК около хотел Хиктън трябва да се изгради истински въртящ небостъргач. Той ще бъде новия символ на София и на България. Трябва да се изграждат високи креативни и красиви небостъргачи. Така София ще заприлича на съвременен град.Зад околовръстното при камбаните построиха грозни къши и по грозно боядисани. По добре щеше да бъде да построят къщички като тези в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петрана Якимова

  22 Авг 2022 10:28ч.

  В кметството трябва да бъдат изгонени вички който пречат за изграждането на небостъргачи, налагат техните забрани и ограничения във височината. Трябва да оказват съдействие на строителите на кули.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи